6p

Tavaly a tőkepiaci turbulenciák ellenére is jó, többnyire két számjegyű hozamot értek el a hazai ingatlanalapok. Mi volt ennek az oka? Fennállnak-e még a kedvező körülmények, amelyek ezt előidézték? Mehet-e ez így tovább? – kérdeztünk alapkezelőket.

Miért teljesítettek egész jól a hazai lakossági ingatlanalapok tavaly és idén év elején, többnyire két számjegyű hozamokat elérve? Mi prognosztizálható a hozamokra hozzávetőleg a következő egy-két évre? – kérdeztünk hazai alapkezelőket.

A válaszok különbözőek voltak, volt, aki nem akart nyilatkozni, mondván, hogy erős a szabályozói ellenszél, és a hozamok is csökkenhetnek a következő hónapokban. Így bármit is mondanának, vagy a szabályozók, vagy a befektetők nem örülnének neki. Másrészt amúgy is nagyon nehéz megvásárolni a legtöbb ingatlanbefektetési jegyet, mivel 2019-ben korlátozták az eladható mennyiséget. Mások viszont optimistán álltak a kérdéshez.

A magas kamat az alapoknak is jót tett

Ami a hazai a pénz- és tőkepiacon általánosan is, az az ingatlanalapok esetében duplán kifejtette jótékony hatását, és ez nem más, mint a 2022-ben bekövetkezett drasztikus kamat- és hozamemelkedés – mondja az MBH Alapkezelő Zrt.

Az egyik oldalról ez nyilván jótékony hatással van az ingatlanalapok likvid eszközállományára. Amely főleg éven belüli kamatozó eszközökben van elhelyezve, annak érdekében, hogy a likviditás biztosítása folyamatos lehessen. Ám pont ez az időtáv az, ahol a legjobb kamatszintek, illetve állampapírhozamok elérhetők.

Irodaházak a Soroksári úton. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
Irodaházak a Soroksári úton. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

Jó bevételt jelentett a forintra fedezés

A másik tényező, amelyről általában kevesebb szó esik, az a deviza fedezeti ügyleteken elérhető kamatnyereség – folytatták. A hazai ingatlanpiacon az alapokban található eszközöket jellemzően euróban értékelik. Hiszen a bérleti díjakat is leginkább euróban határozzák meg leginkább, például a kereskedelmi ingatlanok esetében.

Azon alapoknál, és ezek vannak túlnyomó többségben, amelyek forintban bocsátották ki befektetési jegyeiket, nem akarjuk az árfolyamkockázatnak kitenni a befektetőket.

Így fedezeti, határidős devizaügyleteket kötnek, amelyek jelentős kamattartalommal rendelkeznek, amely megközelítőleg az alapkamattal volt egy szinten.

Még magasak a hozamok

Ez azt eredményezi, hogy a likvid pénzeken és az ingatlanok bérletidíj-hozamán felül még a devizafedezettel is komoly többlethozamot sikerült realizálni. Így kifejezetten attraktív teljesítményt lehetett elérni. Ezek most is, továbbra is pozitív hatással vannak az ingatlanalapokra, így “az attraktív hozamteljesítmény és az alacsony árfolyamvolatilitás továbbra is vonzóvá teheti majd a befektetők számára” azokat – fejezte be az MBH Alapkezelő Zrt.

(AZ MNB kamatcsökkentési ciklusa ugyanakkor várhatóan mérsékli majd ezt a devizafedezési hozamot – a szerk.)

Sok pénzzel lehetett sok hozamot elérni

Nagyon hasonló okokat sorol fel a Diófa Alapkezelő is. Az ingatlanalap likviditási arányát a törvényi minimum felett az alap kezelője szabadon választhatja meg, elsősorban az alap kockázati szintjétől, és az alap forgalmazási ütemétől függően. Az alap likvid eszköz részén a befektetők hasonló hozamokat tudnak elérni, mint a pénzpiaci hozamok, ez főleg rövid időtartamú eszközöknél igaz.

A jelenlegi kamatkörnyezet (nominálisan) kedvezőbb a pénzpiaci befektetések számára a 2021-et megelőző évekhez képest.

A magas kamatok, illetve a magas hozamú állampapírok alacsony kockázati szint mellett tették lehetővé a két számjegyű hozamok elérését a pénzpiaci eszközökön. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb likviditással rendelkező lakossági ingatlanalapok jelentős ingatlankitettség nélkül is magas hozamokat tudtak elérni.

Mennyit hoznak az ingatlanok?

Az alap kevésbé likvid részét az ingatlanok képzik. Az ingatlanok értéke hazai piacon is euróban van meghatározva, köszönhetően annak, hogy az ingatlanok bérlői számára a bérleti szerződést euróban határozzák meg. Magyarországon jellemzően 6-9 százalékos euróhozamot lehet elérni a kereskedelmi ingatlanokkal – írja a Diófa marketinganyaga. Természetesen ez nagyban függ többek között az ingatlan állapotától és attól, hogy melyik szektorba sorolható (például logisztika, iroda).

Hatalmas volt kamatkülönbség

A legtöbb esetben az alapok az eurós kitettségüket (az ingatlanokat) határidős ügyletekkel fedezik (EURHUF forward short), ezáltal az árfolyamkockázatot kiszűrik az alapból. A fedezésnek két lényegi következménye van:

  1. Bár az épületeket valóban euróban értékelik, ha a forint leértékelődik az euróhoz képest, az alapok ezen nem nyernek.
  2. Megnyerik viszont a fedezeti ügyletekben beárazott kamattartalmat, ami az euró és a forint kamatok közötti különbség. Ez utóbbi historikus viszonylatban is kiemelkedően magas volt az elmúlt egy évben, hiszen a forintkamatok jóval magasabbak voltak, mint az eurókamatok. Akár a tíz százalékot is meghaladhatta a kamatok közötti különbség.

Nem történt változás a befektetési politikában

A Diófa azonban fontosnak tartja megemlíteni, hogy az ingatlanok értékállóságának is nagy szerepe van az ingatlanalapok jó teljesítményében. Az eszközértéknek a növekvő ingatlanhozamokból fakadó csökkenését tompítani tudja a bérleti díjak inflációt követő indexálása.

Azt is hozzáteszik, hogy

a fent leírtak nem térnek el attól, amit a 2021 előtt láthattunk az ingatlanalapok „működését” illetően.

Tehát az ilyen típusú alapok eszközösszetétele nem változott érdemben, kizárólag a pénzpiaci szintek. Ebből fakadóan a likvid eszközök hozama és a fedezés hozama volt jelentősen alacsonyabb korábban.

Mit hoz a jövő?

Arra a kérdésre, hogy mi prognosztizálható hozzávetőleg a hozamokra a következő egy-két évre, a Diófa azt felelte:

A jövőre nézve ugyanaz mondható el, mint a múltra vonatkozóan: jellemzően a pénzpiaci hozamok felett tudnak majd teljesíteni az ingatlanalapok.

Ez természetesen függhet az elemzett alapok strukturális felépítésétől, illetve annak változásától a jövőben.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14515 14255 14515 +1,15% 0 0 16 473 311 375 HUF 2023-11-30 17:05:19
MOL 2780 2768 2802 0,00% 0 0 6 956 029 268 HUF 2023-11-30 17:08:28
MTELEKOM 590 586 604 -2,16% 0 0 665 384 309 HUF 2023-11-30 17:07:46
RICHTER 8800 8585 8875 +2,44% 0 0 3 825 661 080 HUF 2023-11-30 17:11:18
OPUS 385 374 389 +2,25% 0 0 2 019 902 682 HUF 2023-11-30 17:09:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
Befektetési alapok Wealth Office az Equilor Alapkezelőnél: a privátbanki szolgáltatáshoz hasonló kényelem, csak még annál is magasabb szinten
Csabai Károly | 2023. július 26. 10:15
Wealth Office néven idehaza egyedülálló szolgáltatást indított el tavaly ősszel az Equilor Alapkezelő Zrt. a legalább 400 millió forintos megtakarítással rendelkezőknek. A szolgáltatás lényegéről, annak közel egyéves eddigi tapasztalatairól beszélgettünk Pillár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával és Dobó Istvánnal, az Equilor Wealth Office igazgatójával.
Befektetési alapok Naponta közel 28 milliárd forintot tettek félre a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. július 14. 12:55
Egyetlen hónap alatt 833 milliárd forintot raktak különböző befektetési alapokba a magyarok. 
Befektetési alapok Mit várhatunk most az ingatlanalapoktól?
Eidenpenz József | 2023. július 3. 18:04
Hogyan növeli az infláció egy ingatlanalap hozamát, lehet-e bérleti díjakat emelni, esnek-e az ingatlanárak, milyen mély nyomokat hagyott a Covid? Lehet-e kapni a korlátozott mennyiségű ingatlanbefektetési jegyekből, és mi az értelme a devizafedezésnek? Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő értékesítés-támogatási vezetőjével.
Befektetési alapok A magyar politikai kockázat ára – interjú
Eidenpenz József | 2023. június 26. 09:47
Az Év Feltörekvő Alapkezelője defenzív részvényeket vásárol, olcsó részvényeket keres, tavaly ősszel sok ilyen akadt, ma kevésbé. Ide tartoznak a magyar papírok is, de a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet és adóztatás miatt a magyar részvények nagy diszkontot érdemelnek, kérdés, mekkorát. Interjú és videopodcast Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő vezérigazgató-helyettesével, az Expedíció Alap portfóliókezelőjével.
Befektetési alapok Ezek most a legnépszerűbb befektetési alapok
Eidenpenz József | 2023. június 21. 05:51
Milyen alapokat vesznek most a kisbefektetők, érdemes-e devizában takarékoskodni, keresik-e még az ESG-termékeket? Mitől maradt magas az ingatlanalapok hozama válság idején? Kiknek kedvez a magas kamat? Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befektetési alapok Így védenek a reáleszközök az inflációtól - Klasszis podcast
Eidenpenz József | 2023. június 19. 15:33
Ha magas az infláció, akkor reáleszközökbe érdemes fektetni a nagykönyvek szerint, mint a részvények vagy az ingatlanok. De ez többnyire csak hosszabb távon működik, rövid távon gyakran nem. A rövid távú ingadozást, veszteséget láttuk tavaly, de a következő években jó hozamok jöhetnek - mondja Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő befektetési igazgatója, akit videópodcastunkban Eidenpenz József főmunkatárs kérdezett. 
Befektetési alapok Milyen devizaalapot, kötvényt és részvényt érdemes ma venni? Interjú
Eidenpenz József | 2023. június 12. 19:07
Hogyan élték meg a kisbefektetők a tavalyi viharos esztendőt, mely alapfajtákat keresik ma, és mennyire jók az elképzeléseik? Miért lehet jobb a magyar részvény, mint a külföldi? Érdemes-e ma devizában megtakarítani? Hogyan látja a piacokat az alapkezelő? Interjú Oszlay Péterrel, az Erste Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Csoda történt a magyar ingatlanalapokkal
Eidenpenz József | 2023. május 8. 05:49
Tavaly borzasztó év volt világszerte a tőkepiacokon, majdnem minden befektetési termék ára nagyot esett, a részvényeké, a kötvényeké, az ingatlanoké egyaránt. A magyar ingatlanalapok mégis bőven a vízvonal fölött tudtak maradni, sőt több közülük kétszámjegyű hozamot ért el. Hogyan lehetséges ez?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG