8p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Tavaly borzasztó év volt világszerte a tőkepiacokon, majdnem minden befektetési termék ára nagyot esett, a részvényeké, a kötvényeké, az ingatlanoké egyaránt. A magyar ingatlanalapok mégis bőven a vízvonal fölött tudtak maradni, sőt több közülük kétszámjegyű hozamot ért el. Hogyan lehetséges ez?

Ritka rossz év volt a 2022-es a tőkepiacokon, a részvényindexek a 2021 végi csúcsukhoz képest sokat estek, sőt kivételesen a kötvények is hatalmasat zuhantak. Az ingatlanpiac is sok helyen megszenvedte a válságot, így a különböző ingatlanpiaci részvények is sokat veszítettek az értékükből.

Csúnyán alulteljesítettek az ingatlanrészvények

Míg például a német tőzsdén egy éves visszatekintésben a DAX index már szép, 12 százalékos pluszban van, az ingatlanszektorban tevékenykedő társaságok részvényei még mindig 26-57 százalékkal vannak lejjebb. De volt sokkal rosszabb is az árfolyamuk tavaly év közben.

A DAX index, a Deutsche Wohnen (DWNI), a LEG Immobilien (LEG) és a TAG Immobilien (TEG). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A DAX index, a Deutsche Wohnen (DWNI), a LEG Immobilien (LEG) és a TAG Immobilien (TEG). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az USA-ban valamivel jobb a helyzet, de az ingatlanszektor ott is alulteljesítő. Az amerikai S&P 500 tőzsdeindex értéke csak enyhén csökkent az utóbbi egy évben, az ennek ingatlanpiaci komponenseit tömörítő S&P 500 Real Estate viszont közel húsz százalékkal van lejjebb. (Sőt, 2021 végétől összesen majdnem 30 százalékkal.)

Az S&P 500 és az S&P 500 Real Estate ingatlanpiaci index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az S&P 500 és az S&P 500 Real Estate ingatlanpiaci index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A magyar ingatlanalapok jó szériája

Mechanikusan összehasonlítani a magyar befektetési alapokat a német vagy amerikai ingatlanpiaci részvényekkel persze nem szabad, de mindenképp feltűnő a hatalmas különbség a teljesítményük között. Amint az alábbi táblázatban látható, a fontosabb, forintos, közvetlenül ingatlanba fektető sorozatok úgy tavaly év végéig, mind most április végéig egészen jól teljesítettek.

Fontosabb ingatlanalapok hozama (évesített)

Alap neve 1 éves 1 éves 3 éves 5 éves
  ápr. végén dec. végén ápr. végén ápr. végén
Duna House Magyar Lakás A 9,71% 11,83% 4,24% 5,76%
Erste Ingatlan T 14,01% 10,62% 7,12% 5,19%
MKB Ingatlan Alap 14,64% 9,89% - -
MPT Ingatlan Alap A 12,33% 8,88% 7,42% 5,91%
OTP Ingatlan 12,12% 7,33% 5,25% 4,23%
OTP PRIME 16,43% 15,25% 10,68% 8,90%
Raiffeisen Ingatlan A 15,23% 12,55% 10,08% 9,51%
Raiffeisen Ingatlan B 2,82% 12,79% 7,09% 9,74%
(Forintban jegyzett, közvetlen, lakossági sorozatok.) (Forrás: Bamosz adatbázis)

Jól teljesítettek, és nemcsak a külföldi részvényekhez képest. Hanem például az egy év alatt körülbelül hét százalékot menő BUX indexhez vagy a gyengélkedő magyar (fix kamatú) államkötvényekhez képest is. Lásd még:

A magas kamatok áldásai

Hogyan lehetséges ez? Ennek kiderítéséhez éves jelentéseket olvasgattunk, amelyeket április végéig kellett elkészíteni, így viszonylag frissek. Az egyik oka a jó teljesítménynek paradox módon éppen az lehetett, ami sok más befektetést csúnyán leértékelt tavaly. Mégpedig a kamatemelkedés, a kötvénypiaci hozamemelkedés.

Egyes alapokban ugyanis jelentős likvid tartalékok (rövid futamidejű állampapírok és bankbetétek) vannak. Mint például az Ersténél, ahol ezek aránya 50 százalék körüli szokott lenni a jelentések szerint. Így az év második felében már szép, bőven kétszámjegyű hozammal tudtak például diszkont kincstárjegyekbe fektetni. (Vélhetően a bankbetéteikre is jóval többet kaptak, mint korábban.)

Amikor a forintgyengülés ajándék

De mi a helyzet az alapok ingatlanban fekvő részével, különös tekintettel azokra az alapokra, amelyekben nincs túl sok állampapír? Az ingatlanpiacon, főleg az üzleti szektorban nagyon gyakran euróban állapodnak meg a felek az ingatlanok vételáráról, bérleti díjáról. (Az euró ebben a szektorban már eléggé “bevezette magát”.) Ez az ingatlanalapokra pozitív hatással jár minden olyan időszakban, amikor a forint gyengül (és bizony többnyire gyengülni szokott).

Az euró/forint éves átlagárfolyamának változása. Forrás: MNB-árfolyamokból számolva
Az euró/forint éves átlagárfolyamának változása. Forrás: MNB-árfolyamokból számolva

Igaz, hogy az előző év azonos időszakához képest éppen nem gyengült a forint. Tavaly május elején 382 volt az euró, e sorok írásakor pedig 372. Ám az ingatlanok bérleti díja többnyire havonta érkezik. Az euró éves átlagos MNB-árfolyama pedig, amint a fenti ábrán látható, több mint kilenc százalékkal volt magasabb a 2021-esnél. (Ez a napi középárfolyamok átlaga.) Ez az alapoknál hasonló mértékű devizaárfolyam-nyereséget is okozhatott.

De arra is találtunk példát, hogy a portfolió nagyobb részénél forintban keletkezett a bevétel, és csak a kisebb részénél euróban.

Az értékelési módszerek

A jelenség magyarázata valószínűleg az ingatlanok értékelésének módszereiben is rejlik. Általános ugyanis, hogy a jövőbeli bevételek (a bérletidíj-hozamok) alapján értékelik az objektumokat. Tehát a várható bérletidíj-bevételeket diszkontálják az aktuális kamatlábbal.

Az alap ingatlan-értékbecslője az ingatlanok értékelését általánosan hozam módszerrel végzi, míg a jelenleg jövedelmet nem termelő beépítetlen telkek esetében piaci összehasonlítást végez írja például az Erste Ingatlan jelentése.

Így elvileg nagyot kéne esni az ingatlanok értékének, legalábbis forintban, mert ha magasabb állampapír-hozamokkal számolnak, akkor alacsonyabb lesz a bevételek jelenlegi értéke. Márpedig Magyarországon óriásit nőtt a kamat, így egy jövőbeli pénzáramlás jelenlegi értéke hatalmasat kellett volna zuhanjon.

Árfolyamok és grafikonok

De ha az ingatlanok nagy részénél a bevételek alapját euró képezi, akkor eurós bevételeket diszkontálnak, eurókamattal. Így euróban határozzák meg az ingatlan értékét. Így az akár még nőhet is forintban számolva – megint a forint gyengülése miatt.

Növekvő bérleti díjak?

Ahol infláció van – márpedig nemrég az euró inflációja is elérte az évi tíz százalékot egyes országokban és egyes időszakokban –, ott a bérleti díjakat is jobban lehet emelni. A piac sem feltétlenül ült le, hiszen (még) nem volt igazán recesszió. Az OTP Ingatlanalap kezelője például ezt írta:

"A „prime” kategóriás irodapiaci hozamok emelkedtek az elmúlt időszakban Budapesten, átlagosan 5,5 százalékos hozamszintet lehetett elérni ezen befektetéssel, amely a régió fővárosai között az egyik legmagasabbnak tekinthető (Varsó 5,0 százalék, Prága 4,5 százalék, Pozsony 5,5 százalék)."

A kiskereskedelmi, “bevásárlóutcai” hozamok is emelkedtek 2022-ben a cég szerint (Budapesten 5,6 százalékra), és a logisztikai ingatlanokat is jobban keresték.

A Raiffeisen Ingatlan portfóliója.
A Raiffeisen Ingatlan portfóliója.

Az MPT Ingatlan Alap jelentése szerint a "2022-es évben tapasztalt általános negatívabb gazdasági kilátások és hozamemelkedés" a hazai kereskedelmi ingatlanpiacon is éreztette a hatását. A hozamok itt is emelkedtek, 2022 végére az év eleji szinthez képest a piac különböző szektoraiban 25-75 bázisponttal. A prime irodahozamok az év végén 6; az ipari és logisztikai ingatlanok hozamai 6,25, a "kiskereskedelmi High-Street hozamok" pedig 5,75 százalékon alakultak.

Az MPT Ingatlan éves jelentésének részlete.
Az MPT Ingatlan éves jelentésének részlete.

A hitelek hiánya

Az ingatlanvállalkozók gyakran vesznek fel hitelt, akár építkezésekre, akár hosszabb távú finanszírozásra is. (“Tőkeáttételt” használnak.) A kamatok emelkedése esetén, változó kamatozás mellett jelentősen megnőnek a hiteleik terhei, törlesztőrészletei. Ez veszteségeket okoz nekik, ami sok külföldi ingatlancég esetében előfordul. Például a német Deutsche Wohnen alig nyolcmilliárd eurós tőzsdei kapitalizáció mellett 9,4 milliárd eurós adósságterhet nyög. A Vonovia pedig (részben a Deutsche Wohnen felvásárlása miatt) tavalyig már 70 milliárd eurós (!) adósságot halmozott fel.

A Corvin Áruház épülete. (Raiffeisen Ingatlan Alap)
A Corvin Áruház épülete. (Raiffeisen Ingatlan Alap)

Ez azonban a hazai ingatlanalapoknál nagyon nem jellemző. Azoknál, amelyeknek a tájékoztatójába belenéztünk, vagy nulla, vagy minimális volt a hitelek értéke. Így a kamatok emelkedése nem okozott nekik veszteséget, csak bevételnövekedést. (Korábban egyébként voltak hiteleik, de úgy látszik, azokat idejében visszafizették. Élő hitelkeretet is láttunk, amelyet azonban valószínűleg nem is vettek igénybe tavaly.)

Merre tovább, ingatlanalapok?

Mindez persze nem garantálja, hogy a jövőben is hasonló hozamokat érjenek el az ingatlanalapok. A forint gyengülése az idén erősödésnek adta át a helyét, a kamatok további emelkedése sem valószínű. Sokan tartanak az idén Magyarországon recessziótól, és jönnek hírek az ingatlanpiac lehűléséről is.

A 2022-es év második felében a folyamatban lévő tárgyalások azonban megtorpantak. Az emelkedő kamatlábak, a magas infláció és a drasztikusan emelkedő építési és működési költségek következtében megindult az ingatlanok átárazódása, és a prime hozamok emelkedése – írta a Raiffeisen.

(A Raiffeisen Ingatlannál az “A sorozat fedezett, a “B fedezetlen. Vagyis az “A” kiküszöböli a devizakockázatokat, a “B” nem.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Wealth Office az Equilor Alapkezelőnél: a privátbanki szolgáltatáshoz hasonló kényelem, csak még annál is magasabb szinten
Csabai Károly | 2023. július 26. 10:15
Wealth Office néven idehaza egyedülálló szolgáltatást indított el tavaly ősszel az Equilor Alapkezelő Zrt. a legalább 400 millió forintos megtakarítással rendelkezőknek. A szolgáltatás lényegéről, annak közel egyéves eddigi tapasztalatairól beszélgettünk Pillár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával és Dobó Istvánnal, az Equilor Wealth Office igazgatójával.
Befektetési alapok Naponta közel 28 milliárd forintot tettek félre a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. július 14. 12:55
Egyetlen hónap alatt 833 milliárd forintot raktak különböző befektetési alapokba a magyarok. 
Befektetési alapok Mit várhatunk most az ingatlanalapoktól?
Eidenpenz József | 2023. július 3. 18:04
Hogyan növeli az infláció egy ingatlanalap hozamát, lehet-e bérleti díjakat emelni, esnek-e az ingatlanárak, milyen mély nyomokat hagyott a Covid? Lehet-e kapni a korlátozott mennyiségű ingatlanbefektetési jegyekből, és mi az értelme a devizafedezésnek? Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő értékesítés-támogatási vezetőjével.
Befektetési alapok A magyar politikai kockázat ára – interjú
Eidenpenz József | 2023. június 26. 09:47
Az Év Feltörekvő Alapkezelője defenzív részvényeket vásárol, olcsó részvényeket keres, tavaly ősszel sok ilyen akadt, ma kevésbé. Ide tartoznak a magyar papírok is, de a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet és adóztatás miatt a magyar részvények nagy diszkontot érdemelnek, kérdés, mekkorát. Interjú és videopodcast Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő vezérigazgató-helyettesével, az Expedíció Alap portfóliókezelőjével.
Befektetési alapok Merre tovább, ingatlanalapok?
Eidenpenz József | 2023. június 23. 15:31
Tavaly a tőkepiaci turbulenciák ellenére is jó, többnyire két számjegyű hozamot értek el a hazai ingatlanalapok. Mi volt ennek az oka? Fennállnak-e még a kedvező körülmények, amelyek ezt előidézték? Mehet-e ez így tovább? – kérdeztünk alapkezelőket.
Befektetési alapok Ezek most a legnépszerűbb befektetési alapok
Eidenpenz József | 2023. június 21. 05:51
Milyen alapokat vesznek most a kisbefektetők, érdemes-e devizában takarékoskodni, keresik-e még az ESG-termékeket? Mitől maradt magas az ingatlanalapok hozama válság idején? Kiknek kedvez a magas kamat? Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befektetési alapok Így védenek a reáleszközök az inflációtól - Klasszis podcast
Eidenpenz József | 2023. június 19. 15:33
Ha magas az infláció, akkor reáleszközökbe érdemes fektetni a nagykönyvek szerint, mint a részvények vagy az ingatlanok. De ez többnyire csak hosszabb távon működik, rövid távon gyakran nem. A rövid távú ingadozást, veszteséget láttuk tavaly, de a következő években jó hozamok jöhetnek - mondja Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő befektetési igazgatója, akit videópodcastunkban Eidenpenz József főmunkatárs kérdezett. 
Befektetési alapok Milyen devizaalapot, kötvényt és részvényt érdemes ma venni? Interjú
Eidenpenz József | 2023. június 12. 19:07
Hogyan élték meg a kisbefektetők a tavalyi viharos esztendőt, mely alapfajtákat keresik ma, és mennyire jók az elképzeléseik? Miért lehet jobb a magyar részvény, mint a külföldi? Érdemes-e ma devizában megtakarítani? Hogyan látja a piacokat az alapkezelő? Interjú Oszlay Péterrel, az Erste Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Ingatlanalap ingatlan nélkül, avagy az alapkezelési szabályok megkerülése
Dr. Gál István | 2023. április 24. 14:45
Ingatlanalap ingatlan nélkül?! A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti tevékenysége során már több alkalommal találkozott ezzel a jelenséggel, annak ellenére, hogy rendszeresen kommunikálja azon álláspontját, amely szerint egy ingatlanalapként bejegyzett befektetési alapnak mindenképpen tartalmaznia kell közvetlen ingatlanbefektetést (ingatlant). A befektető ugyanis joggal várja el, hogy amennyiben egy ingatlanalap befektetési jegyét vásárolja meg, akkor az alapban valóban szerepeljen ingatlan. Szerencsére ez a probléma a nyilvános ingatlanalapokat nem érinti, és a zártkörű ingatlanalapok esetében sem tekinthető általánosnak.
Befektetési alapok Klasszis: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2023. április 20. 20:27
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 9300 milliárd forintot, ami bő 19 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2023 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Büki András, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Szabó Balázs lett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG