7p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Mire jó a magas magyar kamat? Olyan óriási forintgyengülésre lenne szükség ahhoz, hogy euróban legyen érdemes megtakarítani, aminek eléggé kicsi a valószínűsége. Kiszámoltuk, grafikont rajzoltunk belőle, és magunk is meglepődtünk. Közben a forinthozamok még mindig képesek emelkedni.

Vannak szinte már örök dilemmák a befektetési világban. Az egyik ilyen, hogy forintban vagy devizában takarítsunk meg. Ennek eldöntéséhez szeretnénk segítséget nyújtani egy számítással. Ezzel azt kalkuláltuk ki, hogy a Prémium állampapír (PMÁP) és egy évi három százalékos kamatú euróbefektetés (például hasonló az EMÁP-hoz) hozama hogyan alakulna a következő három évben.

Óriási forintgyengülés kellene

Kezdjük az eredménnyel. Eszerint mintegy 11,3 százalékos éves átlagos euródrágulás kellene ahhoz, hogy az euróbefektetés jobban megérje, mint a forintos. Ez pedig három év múlva majdnem pontosan 520 forintos euróárfolyamot kívánna meg.

Három fő tényező van, ami ezt befolyásolja. A forintbefektetések forinthozama, az euróbefektetésünk euróhozama és az euró/forint árfolyam. Mivel az euró hozama (kamata) biztosan jóval kisebb lesz a forinténál, a forintnak gyengülnie kell, hogy megérje euróban takarékoskodnunk.

Ennyi a forint átlagos leértékelődése

A PMÁP kamatát ismertnek vettük, az első évben a jelenlegi 16 százaléknak. A másodikban a 2023-as elemzői inflációs becslések alapján 19,5-nek, a harmadikban pedig nyolcnak. (Azt feltételezve, hogy tényleg sikerül az inflációt érezhetően évi tíz százalék alá szorítani, ahogy a politikusok fogadkoznak.) Persze ezekben az értékekben is van egy csomó bizonytalanság, főleg a harmadik éviben.

Az euró/forint éves átlagárfolyamának változása. Forrás: MNB-árfolyamokból számolva.
Az euró/forint éves átlagárfolyamának változása. Forrás: MNB-árfolyamokból számolva.

A változó érték itt az euró/forint árfolyam, amely a múltban alapvetően emelkedett, azaz a forint gyengült. Ha éves átlagos forintárfolyamot számolunk, akkor az utóbbi tíz naptári évben átlagosan 3,1 százalékkal. De ezen belül volt olyan év, amikor 8-9 százalékkal is, máskor meg alig-alig, ahogy az ábrán látjuk.

Ennyit jelent a forint magas kamatkülönbözete

Ezekkel a feltételezésekkel alakult ki azután a következő ábrán látható eredmény. A narancsszínű vízszintes vonal azt jelzi, hogy a fent vázolt feltételekkel mekkora hozamot érnénk el 100 forintra vetítve a Prémium Magyar Állampapírral. Ez közel 50 százalék lenne három év alatt. A zöld vonal azt mutatja, hogy ha 100 forintot euróba fektetnénk évi három százalékos kamatra, akkor az – a végén megint forintra visszaszámolva – mennyit hozott volna.

Mekkora euródrágulás kell, hogy jobban megérje euróban takarékoskodni?
Mekkora euródrágulás kell, hogy jobban megérje euróban takarékoskodni?

Attól függően, hogy mennyire értékelődik le a forint, ez lehet több és kevesebb is. Ha egyáltalán nincs forintleértékelődés, akkor kevesebb mint tíz százalék egy ilyen befektetés hozama a három év alatt összesen. Évi három százalékos euróár-emelkedésnél közel húsz százalék az érték, évi hat százalékos euródrágulásnál pedig 30 százalék. De ez sem elég.

Lesz 500 forint az euró?

Ahhoz, hogy az euróbefektetés hozama utolérje a forintbefektetését, a függőleges piros vonallal jelölt pontba kellene eljutni, ami csak mintegy évi 11,3 százalékos euródrágulással érhető el. A jobboldali tengely és a kék vonal segítségével olvasható le, hogy ez mintegy 520 forintos eurót jelent.

Nem tűnik túlságosan valószínűnek, hogy ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a magyar kormány kívánatos állapotnak tartaná. Az utóbbi 10-15 évben is inkább csak lassú, fokozatos forintgyengülést próbáltak megvalósítani, távolról sem ilyen nagy mértékűt.

A reálhozam a fontos

Persze lehetséges, hogy valamilyen nagyobb nemzetközi felfordulás, hatalmas válság vagy háború miatt ilyen mértékben leértékelődjék a forint, de ez jelenlegi információink szerint eléggé extrém szcenárió.

Valójában a magyar átlagembereknek a forintinfláció meghaladása a fontos a befektetéseiknél. Vagyis a pénzük reálértékének megőrzése. Ha feltételezzük, hogy az infláció számítása sem feltétlenül precíz, és mindenki fogyasztói korsara más és más, akkor pedig az a kívánatos, hogy minél jobban, minél több százalékponttal sikerüljön meghaladni az inflációt. Ehhez jelenleg legközelebb a hétéves inflációkövető kötvény visz minket.

Meddig emelkednek még a hozamok?

Annak ellenére, hogy jó volt a hangulat a részvénypiacokon és a forint is erősödött, az utóbbi egy hétben megint tovább emelkedtek a magyar állampapírpiaci referenciahozamok. A hat hónapos mutató már 15,22 százalék volt kedden, de minden futamidőnél volt kisebb-nagyobb emelkedés a legrövidebb, a három hónapos kivételével.

Állampapírpiaci referenciahozamok változása. Az Akk.hu adataiból
Állampapírpiaci referenciahozamok változása. Az Akk.hu adataiból

Hogy ez mennyire nemzetközi tényezőknek köszönhető és mennyire a hazai kamatvárakozásoknak, inflációs várakozásoknak, azt nehéz eldönteni. Lehet az MNB múlt heti ülésének utóhatása is, ahol a bankok bankja eléggé szigorú hangot ütött meg. Valamivel tovább maradhatnak magasan a magyar kamatok, mint az elemzők eddig becsülték.

Megint új PMÁP-ot kínálnak

Március 27-től a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) új, 2030/J jelzésű sorozatát kínálja az állam, miután a jelek szerint az előző (a 2030/I) elfogyott. A 2030/J is majdnem pontosan hétéves futamidejű, az inflációt követő kamatozású, és az első évben a kamata évi 16 százalék. Nem tér el elődjétől semmilyen lényegesebb paraméterében.

Kisebb különbség, hogy nagyobb a késleltetés az infláció követésében, mint az elődjénél. Az év vége és a kamatforduló között ugyanis mintegy egy hónappal több fog eltelni, miután február 20. helyett március 20-án lesz a kamatfizetése. Szokás szerint a Magyar Államkincstár, a Magyar Posta és egyes bankok hálózatában kapható, illetve persze online.

Ne számíts az államra, mert arra nem lehet

Nyugdíjra takarékoskodni márpedig muszáj – az USA-ban is. Sokan részvények és kötvények mellett ingatlant is tartanak, mert a bérleti díjak nagyjából követni szokták az inflációt.

Ne kelljen időskorban az államra számítani – mert nem lehet rá számítani írja a Holdblog.

Általános szabály, hogy húsz évnyi megélhetésre elegendő félretett vagyonnal igyekeznek az emberek nyugdíjba menni, ami jó esetben egymillió dollár az ottani árszínvonal mellett. Aki ezt nem tudja megvalósítani, annak vissza kell vágnia a kiadásait, szerényebben kell élnie. (Állami nyugdíj nincs – a szerk.)

Kihez ne forduljunk állampapír-tanácsért?

Hát a ChatGPT-hez. A nagy port felkavart mesterségesintelligencia-rendszer egészen rossznak bizonyult abban, hogy a magyar lakossági állampapírokról felvilágosítást adjon. Még az értékpapírok nevét sem tudta rendesen, és alapvető tulajdonságaikban is tévedett. Pirossal húztuk alá a hibákat:

A ChatGPT a magyar állampapírokról. Leülhetsz, fiam, egyes.
A ChatGPT a magyar állampapírokról. Leülhetsz, fiam, egyes.

Állampapírpiaci alapismereteket inkább a cikk végén linkelt forrásokból lehet érdemes szerezni.

Rendszeres heti kötvénypiaci sorozatunk előző részei:

Magyar állampapírba fektetni nem kell félnetek jó lesz

Ezzel lehet évi 15 százalékos hozamot kapni

Magyar eurókötvényt vegyünk, vagy osztrákot?

Már majdnem 15 százalékot fizetnek a pénzünkre

Állampapírpiaci alapismeretek:

Apu, tulajdonképpen mi az az állampapír?

Apu, akkor most biztonságban vannak az állampapírjaim, részvényeim?

Állampapír-kisokos – te szívesen adakozol a kormánynak, vagy inkább kapnál tőle?

(A lakossági állampapírok aktuális kamatát itt lehet megnézni, a többié pedig itt kérdezhető le. Az Államkincstár kötvényvásárlási és eladási árai pedig itt vannak.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Nem mindig az az állampapír a legjobb, ami annak látszik
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 15:51
A nagy kamattöbblet miatt azt az állampapírt érdemesebb választani, amely nagyon hosszú futamidejű ugyan, de idő előtt is el lehet adni. A száz dollárhoz közelítő olaj keresleti oldala megélénkülhet, a kínálat viszont hagyományosan rugalmatlan, így könnyen bekövetkezhet egy komolyabb árrobbanás rövid vagy középtávon. Ezekről a témákról beszélt Eidenpenz József főmunkatárs a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Állampapír / Kötvény 3 gyakori tévhit az állampapírokkal kapcsolatban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 13. 19:05
PMÁP kontra BMÁP – melyik a jobb állampapír? Újabb módszerrel terelik finoman a lakosságot az alacsonyabb kamat felé, amellyel jelenleg a BMÁP kecsegtet. Nem kell félni attól, hogy lejárat előtt eladjunk egy állampapírt, erről maga az állam biztosít bennünket. Miért vennék el, ha el is inflálhatják?
Állampapír / Kötvény Átírta a korábbi tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 4. 18:01
A vártnál jobban alakult a lakossági értékesítés.
Állampapír / Kötvény Rossz hírt kaptak a magyar állampapírok kedvelői
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 31. 15:48
Újabb kamatcsökkentésre kell felkészülnie a kisbefektetőknek.
Állampapír / Kötvény Öt alternatívája tuti van a Prémium állampapíroknak
Eidenpenz József | 2023. augusztus 21. 05:47
Csökkenő, stagnáló és újra emelkedő infláció mellett mit várhatunk az új PMÁP-tól? Eddig melyik évben érte utol a PMÁP az inflációt, és melyikben nem? Lutrivá váltak ezek a papírok, de ettől még jók, csak időben el kell adni, ha romlik a helyzet.
Állampapír / Kötvény Tragédia, ha már csak az új államkötvényeket tudod megvenni?
Privátbankár.hu | 2023. július 31. 13:16
A régi állampapír-sorozatok már csak ma délutánig kaphatók, de vajon nagy baj-e ez, mennyire rosszak az újak? Ha már láttad Machu Picchu-t, akkor is érdemes Peruba menni. (Hangfelvétel.)
Állampapír / Kötvény Ma még elrohanhat régifajta államkötvényt venni
Eidenpenz József | 2023. július 31. 05:31
Már csak ma kaphatók a régi feltételekkel a PMÁP államkötvények, augusztus 1-től rosszabb paraméterekkel lehet hozzájuk jutni. Áttekintjük a különbségeket a régi és az új között, hogy mikor lesznek kedvezőek, és azt is, hogy milyen stratégiát érdemes követni, ha majd fordulat jön az inflációban.
Állampapír / Kötvény Óriási változás jön a lakossági állampapíroknál
Privátbankár.hu | 2023. július 26. 14:50
Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. új konstrukciójú állampapírokat hirdetett meg a lakosság részére.
Állampapír / Kötvény Megvan, melyik állampapír vásárlói jártak jobban
Eidenpenz József | 2023. július 26. 05:48
Másfél hónap alatt mintegy négy százalékponttal estek a rövid futamidejű állampapírok hozamai, így aki korábban diszkont kincstárjegyet vett, és meg kell újítsa, az most csak rosszabb feltételekkel tudja. Az inflációkövető kötvények változatlanul a legnépszerűbb papírok, joggal, ezt is veszik leginkább a magyarok.
Állampapír / Kötvény Ráharaptak a magyarok az ingyenes értékpapírszámlára
Privátbankár.hu | 2023. július 25. 14:19
Tavaly rekordmértékben, 140 ezerrel nőtt a Magyar Államkincstárban értékpapír-számlát vezető ügyfelek száma, idén júliusban már több mint 800 ezren veszik igénybe a díjmentes állampapír-forgalmazási szolgáltatását – közölte a Magyar Államkincstár.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG