<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

A mai magas infláció mellett nem árt egy kis gyakorlati útmutató állampapír-vásárláshoz, milyen lehetőségek vannak, melyik papír mennyit fizet, mik az előnyei, hátrányai. Valamint megpróbáljuk felrázni azokat az olvasókat, akik óriási összegeket tartanak folyószámlán, készpénzben, és ezzel sok kárt okoznak saját maguknak.

Szomorú valóság, hogy az infláció két számjegyű lett (júniusban év/év szinten 11,7 százalékos), az árak elszálltak, a pénzünk erőteljesen veszít értékéből. Ehhez képest a statisztikák szerint még mindig sokan vannak, akik készpénzben vagy folyószámlán tartják pénzüket, vagy annak nagy részét.

A hozzánk érkezett olvasói kérdések, Facebook-hozzászólások és ismerősök véleménye alapján ez jelentős részben néhány tévhit következménye. A bizonytalan időkben az emberek egy része minden befektetést kockázatosnak érez. Mások csak az aranyat vagy az ingatlant érzik értékállónak. Márpedig a jelenlegi, ha nem is vágtázó, de már eléggé poroszkáló infláció mellett a passzivitás, a “jobb, ha semmit sem csinálok” mentalitás is jelentős veszteséget okoz.

Néhány tévhit az állampapírok körül

1. Az állampapír csak a kormánynak jó

Azt hiszed, akkor jó a kormánynak, ha állampapírt veszel? Nem, neki hosszabb távon az is remek, sőt lehet, hogy még jobb, ha nem veszel semmit. Ha készpénzben vagy folyószámlán tartod a pénzed, akkor ugyanis a teljes inflációt megnyeri. Az infláció tudniillik az állam haszna.

Mert az X érték mellett kibocsátott pénz, amikor visszakerül az államhoz, például ha valaki később adót fizet belőle, már csak X mínusz tíz százalékot fog érni. Az állam drágán adja oda, alacsonyabb értéken fogadja vissza a pénzt. Ezért is nevezik az inflációt a szegények adójának vagy csendes, bújtatott, rejtett adóztatásnak.

2. Az állampapír kockázatos

Azt hiszed, kockázatot vállalsz, ha állampapírba fektetsz? Egyes esetekben ez igaz. Például ha hosszabb futamidejű fix állampapírodat váltod vissza idő előtt, árfolyamveszteség (vagy árfolyamnyereség) érhet. De ha lejáratig megtartod, vagy változó kamatozásút veszel, akkor már nagyon minimális ez a kockázat.

De amint említettük, még inkább borítékolható a veszteség, ha nem veszel állampapírt, hanem nulla vagy alacsony kamatozású eszközben, készpénzben maradsz. Ráadásul az állampapírokra van állami garancia, a bankbetétekre pedig nincsen. Az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) garanciája vonatkozik rájuk, ami eddig működött, de nem olyan erős biztosíték, mint az államé. 

3. Az állam majd csődbe megy

Az állam sokkal erősebb, mint a bankok, és sokkal kevésbé valószínű, hogy csődbe megy. Az állam tud új pénzt nyomtatni, a bankok nem. Az állam adóztatja (néha pedig kisegíti) a bankokat, nem fordítva. Az állampapír számít a legbiztonságosabb befektetésnek, még akkor is, ha az államcsőd nem zárható ki teljesen.

 (Fotó: Depositphotos)
(Fotó: Depositphotos)

4. Az állampapírt elvehetik

Ezt a verziót nyugodtan elvethetjük, mert legrosszabb esetben az állam elkezd pénzt nyomtatni (a jegybanktól hitelt felvenni, és ezzel további inflációt gerjeszteni). A forintbetétek elvétele akkora pánikot és bizalomvesztést okozna a gazdaságban, aminek több lenne a kára. Más a helyzet a devizabetétekkel, azok befagyasztására inkább van példa csődbe menő államokban. Lásd még:

Milyen állampapírok közül választhatunk?

Mégis, mit érdemes venni? A tankönyvek szerint emelkedő kamatok (egyben növekvő állampapír-hozamok) esetén, erre számítva a fix kamatozású, hosszabb futamidejű kötvények kerülendők. Maradnak a rövidebb, jellemzően éven belüli futamidejű sorozatok, illetve azok, amelyek kamatozása változó.

Míg korábban csupán két- vagy háromféle lakossági állampapírt volt érdemes venni, ma az általános kamatemelési hullámnak hála sokkal nagyobb a választék. Nézzük, mik vannak, mennyit fizetnek, és milyen esetben előnyösek, vagy éppen hátrányosak.

Lakosságnak szánt állampapírok

1. A fix kamatozású MÁP Plusz (Magyar Állampapír Plusz)

A MÁP Plusz (Magyar Állampapír Plusz) kamatozása fix, öt év után 27,35 százalékot fizet, éves szinten ez 4,95 százalék. Korábbi visszaváltás esetén sávosan emelkedik a kamat. Az utóbbi évek nagy slágere volt, ám mostanra a legtöbb konkurense magasabb kamatot fizet. Ezért sokan vissza is váltják, le is cserélik az idén, főleg PMÁP-ra.

Előnye, hogy bármikor viszonylag kis levonással vissza lehet váltani, így a folyószámláknak nyújthat esetleg alternatívát, ha teljesen bizonytalanok vagyunk abban, hogy mikor lesz szükségünk a pénzre. De még ekkor is lehet, hogy a PMÁP-al járunk jobban a jelenlegi inflációs számok fényében.

2. A magyar inflációhoz kötött PMÁP (Prémium Magyar Állampapír)

Inflációkövető, megtérülése a forint éves átlagos inflációs rátájától függ. Mivel ez az idén várhatóan meghaladja majd az évi tíz százalékot, ezért jövőre a kötvény kamata is várhatóan tíz százalék feletti lesz. De akármi is történik, akár jelentős mértékben emelkedik, akár csökken az infláció, nagyot nem lehet tévedni vele, mert a kamat ezt követi. Így ez most az év befektetési slágere.

Négy éves futamidőnél 5,85, hat év körüli futamidő mellett 6,6 százalék jelenleg a kamata, de ezt még a tavalyi infláció alapján határozták meg. A kötvény késve követi az inflációt – de legalább követi.

3. Az eurozóna inflációjához kötött PEMÁP (Prémium Euró Magyar Állampapír)

A PEMÁP kamata az euró inflációját követi az Eurózóna országaiban. Forintban számolva pedig hozama két tényezőtől is függ, az euróinflációtól és a forintárfolyamtól. Jelenleg még ez is szerény, 2,85 százalékos kamatot fizet, de ez is emelkedni fog jövőre.

4. Az egy éves állampapír (1MÁP)

Egyszerű, mint a fagolyó, egy éves futamidő után lejár és egy fix kamatot fizet. Talán ezért is viszonylag népszerű, alacsony kamata ellenére is. A mai 4,25 százalékos érték eléggé elavult, a később ismertetendő diszkont kincstárjegyek sokkal többet hoznak.

5. Kincstári Takarékjegyek (KTJ)

A postákon kapható értékpapírok, feltételeik rendszerint valamivel rosszabbak a többinél, így jobbára kerülendők.

A statisztikák alapján a hazai lakosság idén főleg a PMÁP-ot vásárolja. Logikus, hogy emelkedő hazai infláció esetén a PMÁP, gyengülő forint és növekvő euróinfláció mellett pedig a PEMÁP kamata (hozama) növekszik. Hogy melyik lesz jobb választás, ebben a gyorsan változó környezetben ember legyen a talpán, aki megjósolja. Logikus választás lehet a kettő kombinálása is.

Intézményi, de lakosság által is vehető állampapírok

1. Diszkont kincstárjegyek (DKJ)

A diszont kincstárjegyek maximum egy éves, eredetileg intézményi befektetőknek kitalált értékpapírok, de magánszemélyek is vehetik. Azért ez a nevük, mert nincs kamatuk, ehelyett a hozam a diszkontált áron keresztül, az árfolyamnyereségből származik. Például ha egy fél éves diszkont kincstárjegyet 97 százalékos áron - 10 ezer helyett 9700 forinton - adnak, akkor az éves hozama hat százalék. (Éven belül kamatos kamat nélkül.)

A hozamuk az utóbbi időben évi 8-9 százalékra ugrott, így rövid távú befektetésként bárkinek vonzó alternatívát jelenthetnek.

2. Fix kamatozású állampapírok (eredetileg) intézményeknek

Ezek sokszor évekkel ezelőtt kibocsátott sorozatok, amelyek a másodlagos forgalomban, piaci áron kaphatók. Most, 2022 nyarán a 3-5 éves sorozatok hozama megközelíti az évi tíz százalékot is, ez jelenti legfőbb vonzerejüket. (Ezek az MNB június 26-i kamatemelése előtti adatok.)

Arra vigyázni kell, hogy minél hosszabb a futamideje a kötvénynek, annál nagyobb lesz a “kamatérzékenysége”, annál jobban ingadozik az ára a piaci kamatlábakkal együtt. Ez nem jelent problémát, ha lejáratig megtartjuk, de veszteséget – vagy éppen árfolyamnyereséget – hozhat, ha idő előtt visszaváltjuk.

Egy másik buktató, hogy a 2019. június 1-je előtt kibocsátott államkötvények hozama kamatadó-köteles a magánszemélyeknél. Így meg kell nézni, mikor került forgalomba eredetileg a kötvény. (Ezt itt lehet megtenni.)

3. Változó kamatú állampapírok intézményeknek

E kötvények eléggé ritkák, kevés van belőlük fogalomban. Kamatozásuk a BUBOR-hoz (a budapesti bankközi hitelkamatlábhoz) kötött, negyedévente változik. Ilyen például a 2029/B és 2027/B államkötvény. A BUBOR jelenleg magas, 11,57 százalék, ám a kötvényeket néha a névértéknél drágábban adják. Lehet, hogy inkább a képzettebb befektetőknek valók.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény Izgalmak az állampapírpiacon, meglepően jól teljesítő kriptodevizák
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:15
Sok fontos hír érkezett januárban az állampapírpiaci befektetők számára, új inflációs adat, új államkötvénykamatok, lényeges hozamszintváltozások. A kriptodeviza-piac is izgalmas volt, tíz éve nem volt ilyen jó hónapja a bitcoinnak, de néhány kriptóágazat sokkal jobb eredményt ért el.
Állampapír / Kötvény Melyik régi állampapírt érdemes 16 százalékosra cserélni?
Eidenpenz József | 2023. január 30. 05:43
Nagy dilemma a korábban kibocsátott kötvények egy részénél, hogy lecseréljük-e ezeket újra a magasabb kamatért. Egyet biztosan érdemes, általános recept azonban nincsen. Alaposan megugrottak a fix állampapírhozamok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyomán, miközben az inflációval kapcsolatban érkezett egy kis kincstári optimizmus. Mikor érdemes eurós kötvényt venni?
Állampapír / Kötvény Ez most a három legjobb állampapír
Eidenpenz József | 2023. január 24. 05:47
Nagyon bejön a 16 százalékos forintkamat az embereknek, 107 milliárd forinttal ugrott meg egy hét alatt a PMÁP-kötvények értékesítése. Nagyon izgalmas lehet a folytatás is, a prognózisok alapján lehet olyan év, amikor a papír 19,5 százalékos kamatot fizet majd, miközben az infláció már csökken. De vannak, akik emellett eurós és dolláros kötvényt is ajánlanak.
Állampapír / Kötvény Mától lehet venni az új, trükkös állampapírt 16 százalékos kamattal
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 09:03
Megjelent a palettán a 16 százalékos kamatozású állampapír-sorozat.
Állampapír / Kötvény Megvan, mi a trükkje az új lakossági államkötvénynek
Eidenpenz József | 2023. január 17. 05:47
A vártnál kedvezőbb, de így is EU-rekorder inflációs adat után tisztábban látunk, hogy mennyit fizetnek az inflációkövető lakossági kötvények. Amelyekből új sorozatokat bocsátanak ki csütörtöktől, nagyon hasonló feltételekkel, de egy kis trükköt csak elrejtettek a konstrukcióban. Tartják magukat a diszkontkincstárjegyek hozamai 13 százalék felett.
Állampapír / Kötvény Egy százalékponttal megugrott a kisbefektetők új kedvencének hozama
Eidenpenz József | 2023. január 11. 05:47
A legrövidebb futamidejű diszkontkincstárjegyek, amelyek mostanában sok kisbefektető számára is vonzóvá váltak, egy százalékponttal többet fizetnek, mint decemberben. Megugrott a Bónusz kötvény kamata, március 30-án az évi 14,60 százalék időarányos részét fizeti. De a Prémium-kötvények még ezt is felülmúlhatják. Ez történt az állampapírpiacon az ünnepek alatt.
Állampapír / Kötvény 4,25 milliárd dollárnyi devizaadósságot vett fel a kormány
Privátbankár.hu | 2023. január 5. 09:50
Magyarország sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket 4,25 milliárd dollár értékben - derül ki Varga Mihály csütörtöki Facebook-posztjából.
Állampapír / Kötvény Már 16 százalékos kamatot is lehet kapni egy állampapírral – itt a lista a legjobbakról
Privátbankár.hu | 2023. január 2. 15:25
Az elmúlt években jelentősen megemelték az állampapírok kamatát, és az inflációkövető állampapírok kamata is kiemelkedően magas a jelentős pénzromlás miatt. Milyen állampapírok közül választhatunk? A money.hu összeállítása.
Állampapír / Kötvény Megnyugodott az állampapírpiac, de még bőven kétszámjegyű kamatokat lehet kapni
Eidenpenz József | 2022. december 17. 14:41
Egy újabb izgalmas hét után erősödött a forint, és főleg a hosszú futamidejű állampapírok hozamai csökkentek. A rövid oldalon még mindig találni 13 és 14 százalék közötti fix hozamokat. Ennél sokkal többet fizethetnek azonban az inflációkövető államkötvények a következő mintegy két évben.
Állampapír / Kötvény Bukni akar? Akkor megint ne csináljon semmit!
Privátbankár.hu | 2022. december 12. 16:54
Bár az utóbbi egy év inflációja nagyon magas volt, a következő egy évben mérséklődés várható. A becslések alapján egyes államkötvények így könnyen túlszárnyalhatják a következő egy és két év inflációs adatát. A legrosszabb választás pedig készpénzt tartani, vagyis egyáltalán nem befektetni. (Hangfelvétellel.)
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG