<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

A mai magas infláció mellett nem árt egy kis gyakorlati útmutató állampapír-vásárláshoz, milyen lehetőségek vannak, melyik papír mennyit fizet, mik az előnyei, hátrányai. Valamint megpróbáljuk felrázni azokat az olvasókat, akik óriási összegeket tartanak folyószámlán, készpénzben, és ezzel sok kárt okoznak saját maguknak.

Szomorú valóság, hogy az infláció két számjegyű lett (júniusban év/év szinten 11,7 százalékos), az árak elszálltak, a pénzünk erőteljesen veszít értékéből. Ehhez képest a statisztikák szerint még mindig sokan vannak, akik készpénzben vagy folyószámlán tartják pénzüket, vagy annak nagy részét.

A hozzánk érkezett olvasói kérdések, Facebook-hozzászólások és ismerősök véleménye alapján ez jelentős részben néhány tévhit következménye. A bizonytalan időkben az emberek egy része minden befektetést kockázatosnak érez. Mások csak az aranyat vagy az ingatlant érzik értékállónak. Márpedig a jelenlegi, ha nem is vágtázó, de már eléggé poroszkáló infláció mellett a passzivitás, a “jobb, ha semmit sem csinálok” mentalitás is jelentős veszteséget okoz.

Néhány tévhit az állampapírok körül

1. Az állampapír csak a kormánynak jó

Azt hiszed, akkor jó a kormánynak, ha állampapírt veszel? Nem, neki hosszabb távon az is remek, sőt lehet, hogy még jobb, ha nem veszel semmit. Ha készpénzben vagy folyószámlán tartod a pénzed, akkor ugyanis a teljes inflációt megnyeri. Az infláció tudniillik az állam haszna.

Mert az X érték mellett kibocsátott pénz, amikor visszakerül az államhoz, például ha valaki később adót fizet belőle, már csak X mínusz tíz százalékot fog érni. Az állam drágán adja oda, alacsonyabb értéken fogadja vissza a pénzt. Ezért is nevezik az inflációt a szegények adójának vagy csendes, bújtatott, rejtett adóztatásnak.

2. Az állampapír kockázatos

Azt hiszed, kockázatot vállalsz, ha állampapírba fektetsz? Egyes esetekben ez igaz. Például ha hosszabb futamidejű fix állampapírodat váltod vissza idő előtt, árfolyamveszteség (vagy árfolyamnyereség) érhet. De ha lejáratig megtartod, vagy változó kamatozásút veszel, akkor már nagyon minimális ez a kockázat.

De amint említettük, még inkább borítékolható a veszteség, ha nem veszel állampapírt, hanem nulla vagy alacsony kamatozású eszközben, készpénzben maradsz. Ráadásul az állampapírokra van állami garancia, a bankbetétekre pedig nincsen. Az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) garanciája vonatkozik rájuk, ami eddig működött, de nem olyan erős biztosíték, mint az államé. 

3. Az állam majd csődbe megy

Az állam sokkal erősebb, mint a bankok, és sokkal kevésbé valószínű, hogy csődbe megy. Az állam tud új pénzt nyomtatni, a bankok nem. Az állam adóztatja (néha pedig kisegíti) a bankokat, nem fordítva. Az állampapír számít a legbiztonságosabb befektetésnek, még akkor is, ha az államcsőd nem zárható ki teljesen.

 (Fotó: Depositphotos) (Fotó: Depositphotos)

4. Az állampapírt elvehetik

Ezt a verziót nyugodtan elvethetjük, mert legrosszabb esetben az állam elkezd pénzt nyomtatni (a jegybanktól hitelt felvenni, és ezzel további inflációt gerjeszteni). A forintbetétek elvétele akkora pánikot és bizalomvesztést okozna a gazdaságban, aminek több lenne a kára. Más a helyzet a devizabetétekkel, azok befagyasztására inkább van példa csődbe menő államokban. Lásd még:

Milyen állampapírok közül választhatunk?

Mégis, mit érdemes venni? A tankönyvek szerint emelkedő kamatok (egyben növekvő állampapír-hozamok) esetén, erre számítva a fix kamatozású, hosszabb futamidejű kötvények kerülendők. Maradnak a rövidebb, jellemzően éven belüli futamidejű sorozatok, illetve azok, amelyek kamatozása változó.

Míg korábban csupán két- vagy háromféle lakossági állampapírt volt érdemes venni, ma az általános kamatemelési hullámnak hála sokkal nagyobb a választék. Nézzük, mik vannak, mennyit fizetnek, és milyen esetben előnyösek, vagy éppen hátrányosak.

Lakosságnak szánt állampapírok

1. A fix kamatozású MÁP Plusz (Magyar Állampapír Plusz)

A MÁP Plusz (Magyar Állampapír Plusz) kamatozása fix, öt év után 27,35 százalékot fizet, éves szinten ez 4,95 százalék. Korábbi visszaváltás esetén sávosan emelkedik a kamat. Az utóbbi évek nagy slágere volt, ám mostanra a legtöbb konkurense magasabb kamatot fizet. Ezért sokan vissza is váltják, le is cserélik az idén, főleg PMÁP-ra.

Előnye, hogy bármikor viszonylag kis levonással vissza lehet váltani, így a folyószámláknak nyújthat esetleg alternatívát, ha teljesen bizonytalanok vagyunk abban, hogy mikor lesz szükségünk a pénzre. De még ekkor is lehet, hogy a PMÁP-al járunk jobban a jelenlegi inflációs számok fényében.

2. A magyar inflációhoz kötött PMÁP (Prémium Magyar Állampapír)

Inflációkövető, megtérülése a forint éves átlagos inflációs rátájától függ. Mivel ez az idén várhatóan meghaladja majd az évi tíz százalékot, ezért jövőre a kötvény kamata is várhatóan tíz százalék feletti lesz. De akármi is történik, akár jelentős mértékben emelkedik, akár csökken az infláció, nagyot nem lehet tévedni vele, mert a kamat ezt követi. Így ez most az év befektetési slágere.

Négy éves futamidőnél 5,85, hat év körüli futamidő mellett 6,6 százalék jelenleg a kamata, de ezt még a tavalyi infláció alapján határozták meg. A kötvény késve követi az inflációt – de legalább követi.

3. Az eurozóna inflációjához kötött PEMÁP (Prémium Euró Magyar Állampapír)

A PEMÁP kamata az euró inflációját követi az Eurózóna országaiban. Forintban számolva pedig hozama két tényezőtől is függ, az euróinflációtól és a forintárfolyamtól. Jelenleg még ez is szerény, 2,85 százalékos kamatot fizet, de ez is emelkedni fog jövőre.

4. Az egy éves állampapír (1MÁP)

Egyszerű, mint a fagolyó, egy éves futamidő után lejár és egy fix kamatot fizet. Talán ezért is viszonylag népszerű, alacsony kamata ellenére is. A mai 4,25 százalékos érték eléggé elavult, a később ismertetendő diszkont kincstárjegyek sokkal többet hoznak.

5. Kincstári Takarékjegyek (KTJ)

A postákon kapható értékpapírok, feltételeik rendszerint valamivel rosszabbak a többinél, így jobbára kerülendők.

A statisztikák alapján a hazai lakosság idén főleg a PMÁP-ot vásárolja. Logikus, hogy emelkedő hazai infláció esetén a PMÁP, gyengülő forint és növekvő euróinfláció mellett pedig a PEMÁP kamata (hozama) növekszik. Hogy melyik lesz jobb választás, ebben a gyorsan változó környezetben ember legyen a talpán, aki megjósolja. Logikus választás lehet a kettő kombinálása is.

Intézményi, de lakosság által is vehető állampapírok

1. Diszkont kincstárjegyek (DKJ)

A diszont kincstárjegyek maximum egy éves, eredetileg intézményi befektetőknek kitalált értékpapírok, de magánszemélyek is vehetik. Azért ez a nevük, mert nincs kamatuk, ehelyett a hozam a diszkontált áron keresztül, az árfolyamnyereségből származik. Például ha egy fél éves diszkont kincstárjegyet 97 százalékos áron - 10 ezer helyett 9700 forinton - adnak, akkor az éves hozama hat százalék. (Éven belül kamatos kamat nélkül.)

A hozamuk az utóbbi időben évi 8-9 százalékra ugrott, így rövid távú befektetésként bárkinek vonzó alternatívát jelenthetnek.

2. Fix kamatozású állampapírok (eredetileg) intézményeknek

Ezek sokszor évekkel ezelőtt kibocsátott sorozatok, amelyek a másodlagos forgalomban, piaci áron kaphatók. Most, 2022 nyarán a 3-5 éves sorozatok hozama megközelíti az évi tíz százalékot is, ez jelenti legfőbb vonzerejüket. (Ezek az MNB június 26-i kamatemelése előtti adatok.)

Arra vigyázni kell, hogy minél hosszabb a futamideje a kötvénynek, annál nagyobb lesz a “kamatérzékenysége”, annál jobban ingadozik az ára a piaci kamatlábakkal együtt. Ez nem jelent problémát, ha lejáratig megtartjuk, de veszteséget – vagy éppen árfolyamnyereséget – hozhat, ha idő előtt visszaváltjuk.

Egy másik buktató, hogy a 2019. június 1-je előtt kibocsátott államkötvények hozama kamatadó-köteles a magánszemélyeknél. Így meg kell nézni, mikor került forgalomba eredetileg a kötvény. (Ezt itt lehet megtenni.)

3. Változó kamatú állampapírok intézményeknek

E kötvények eléggé ritkák, kevés van belőlük fogalomban. Kamatozásuk a BUBOR-hoz (a budapesti bankközi hitelkamatlábhoz) kötött, negyedévente változik. Ilyen például a 2029/B és 2027/B államkötvény. A BUBOR jelenleg magas, 11,57 százalék, ám a kötvényeket néha a névértéknél drágábban adják. Lehet, hogy inkább a képzettebb befektetőknek valók.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 8252 8268 2 702 311 554 Ft 2022-10-04 15:59:42
MOL 2612 2490 2630 +5,92% 2602 2612 1 551 054 208 Ft 2022-10-04 16:00:55
MTELEKOM 295 295 302 -0,17% 295 296 40 573 695 Ft 2022-10-04 15:56:39
RICHTER 7700 7505 7720 +1,99% 7695 7700 804 161 160 Ft 2022-10-04 16:00:20
OPUS 129 128 132 +0,31% 128 129 10 960 877 Ft 2022-10-04 15:59:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény A hétvégén 300 milliárdért vásároltak az új magyar állampapírokból
Dobos Zoltán | 2022. október 3. 13:30
300 milliárd értékben vásároltak Bónusz, illetve Prémium Magyar Állampapírt a pénteki kibocsátás során. Mindkét befektetés magasabb hasznot ígér, mint az eddigi államkötvények.
Állampapír / Kötvény Óriási roham indult az új állampapírokért - újra megy a Webkincstár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 10:53
A pénzügyminiszter rekordeladásról ír - a Webkincstár elvileg már működik, csak nagyon lassan.
Állampapír / Kötvény Most adjunk el mindent és vegyünk belőle új államkötvényeket?
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 05:14
Megnéztük részletesebben, hogy a mostantól kapható új államkötvények mit tudnak, valóban jobbak-e, mint a régiek. Érdemes-e eladni a korábbi sorozatokat, hogy ilyet vegyünk? Vagy várjunk még néhány hónapot, hátha jön még jobb kamatozás is? A válasz többnyire igen.
Állampapír / Kötvény Hiába loholnak az állampapírok az infláció után?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 17:21
Utolérhető-e az infláció magyar állampapírral, azaz lehet-e pozitív reálkamatot elérni? Elég nehéz, mert az eddigi inflációkövető kötvények csak késéssel követték az inflációt, és a fix kamatúak is elmaradnak tőle. Ám ebben még jöhet változás. Miért jó az, hogy az Ethereum nagy reformja nem okozott szembetűnő változásokat?
Állampapír / Kötvény Utoléri-e az inflációt a magyarok kedvenc állampapírja?
Eidenpenz József | 2022. szeptember 20. 05:31
Prémium, Bónusz államkötvényt venne? Akkor ezt feltétlenül el kell olvasnia, mert kiderül, eddig mennyire követték, utolérték-e az inflációt ezek az értékpapírok. A kép vegyes, de a tendencia nem túl szívderítő. A kérdés, mit hoz a jövő, tetőzik-e az infláció, és elindul-e lefelé, mert olyankor a legjobb a változó kamatozású államkötvény.
Állampapír / Kötvény Milyen állampapírok jöhetnek, és milyen lenne az ideális?
Eidenpenz József | 2022. szeptember 14. 05:47
Három közelgő változást jelentett be múlt héten az állam a lakossági állampapíroknál, emelnek a kamatokon, de önmagában lehet, hogy egyik sem fog megvédeni az inflációtól. A legjobb megoldás az lehet, ha többféle értékpapírt kombinálunk egymással.
Állampapír / Kötvény Visszatér a Bónusz Magyar Állampapír
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 17:40
Változásokról szóló közleményt tett közzé az Államadósság Kezelő Központ.
Állampapír / Kötvény Miért érdemes többféle állampapírba fektetni egy helyett?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 16:36
Az állampapírpiac izgalmassá vált, ma jóval többféle értékpapír közül érdemes választani, mint pár éve. A magas hozamok miatt már-már a bőség zavara fenyeget, miközben különböző gazdasági folyamatok esetén különböző állampapírok lesznek jók. A kriptovaluta-piacon még sokáig tarthat a szenvedés, a jövő itt is erősen a makrogazdasági helyzettől függ.
Állampapír / Kötvény Magyar állampapír 12 százalékos kamattal? Jövő héttől ilyen is lesz
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 15:33
Miközben a lakossági változó kamatú államkötvények még mindig a tavalyi, alacsonyabb infláció után fizetnek, egy intézményi befektetőknek szóló papír kamata elérte a 12 százalékot, a másiké a 11 és felet. Mennyire fenntartható ez a kamatszint, mitől függ, és érdemes lehet-e az átlagembernek is bevásárolni belőlük?
Állampapír / Kötvény Vannak, akik már 8,6 százalékos eurókamatot kapnak magyar kötvényeikre
Eidenpenz József | 2022. július 19. 05:17
A forintzuhanás és a csúcsinfláció sokaknak okoz fejtörést, a devizában történő megtakarítás ismét vonzóvá vált. A most kapható, euróra szóló P€MÁP jelenlegi kamata szerény, de jövőre alaposan megugorhat. Ahogy a korábban kibocsátott papírok egy részénél már most is nyolc százalék felett van a kamat.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG