8p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A mai magas infláció mellett nem árt egy kis gyakorlati útmutató állampapír-vásárláshoz, milyen lehetőségek vannak, melyik papír mennyit fizet, mik az előnyei, hátrányai. Valamint megpróbáljuk felrázni azokat az olvasókat, akik óriási összegeket tartanak folyószámlán, készpénzben, és ezzel sok kárt okoznak saját maguknak.

Szomorú valóság, hogy az infláció két számjegyű lett (júniusban év/év szinten 11,7 százalékos), az árak elszálltak, a pénzünk erőteljesen veszít értékéből. Ehhez képest a statisztikák szerint még mindig sokan vannak, akik készpénzben vagy folyószámlán tartják pénzüket, vagy annak nagy részét.

A hozzánk érkezett olvasói kérdések, Facebook-hozzászólások és ismerősök véleménye alapján ez jelentős részben néhány tévhit következménye. A bizonytalan időkben az emberek egy része minden befektetést kockázatosnak érez. Mások csak az aranyat vagy az ingatlant érzik értékállónak. Márpedig a jelenlegi, ha nem is vágtázó, de már eléggé poroszkáló infláció mellett a passzivitás, a “jobb, ha semmit sem csinálok” mentalitás is jelentős veszteséget okoz.

Néhány tévhit az állampapírok körül

1. Az állampapír csak a kormánynak jó

Azt hiszed, akkor jó a kormánynak, ha állampapírt veszel? Nem, neki hosszabb távon az is remek, sőt lehet, hogy még jobb, ha nem veszel semmit. Ha készpénzben vagy folyószámlán tartod a pénzed, akkor ugyanis a teljes inflációt megnyeri. Az infláció tudniillik az állam haszna.

Mert az X érték mellett kibocsátott pénz, amikor visszakerül az államhoz, például ha valaki később adót fizet belőle, már csak X mínusz tíz százalékot fog érni. Az állam drágán adja oda, alacsonyabb értéken fogadja vissza a pénzt. Ezért is nevezik az inflációt a szegények adójának vagy csendes, bújtatott, rejtett adóztatásnak.

2. Az állampapír kockázatos

Azt hiszed, kockázatot vállalsz, ha állampapírba fektetsz? Egyes esetekben ez igaz. Például ha hosszabb futamidejű fix állampapírodat váltod vissza idő előtt, árfolyamveszteség (vagy árfolyamnyereség) érhet. De ha lejáratig megtartod, vagy változó kamatozásút veszel, akkor már nagyon minimális ez a kockázat.

De amint említettük, még inkább borítékolható a veszteség, ha nem veszel állampapírt, hanem nulla vagy alacsony kamatozású eszközben, készpénzben maradsz. Ráadásul az állampapírokra van állami garancia, a bankbetétekre pedig nincsen. Az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) garanciája vonatkozik rájuk, ami eddig működött, de nem olyan erős biztosíték, mint az államé. 

3. Az állam majd csődbe megy

Az állam sokkal erősebb, mint a bankok, és sokkal kevésbé valószínű, hogy csődbe megy. Az állam tud új pénzt nyomtatni, a bankok nem. Az állam adóztatja (néha pedig kisegíti) a bankokat, nem fordítva. Az állampapír számít a legbiztonságosabb befektetésnek, még akkor is, ha az államcsőd nem zárható ki teljesen.

 (Fotó: Depositphotos)
(Fotó: Depositphotos)

4. Az állampapírt elvehetik

Ezt a verziót nyugodtan elvethetjük, mert legrosszabb esetben az állam elkezd pénzt nyomtatni (a jegybanktól hitelt felvenni, és ezzel további inflációt gerjeszteni). A forintbetétek elvétele akkora pánikot és bizalomvesztést okozna a gazdaságban, aminek több lenne a kára. Más a helyzet a devizabetétekkel, azok befagyasztására inkább van példa csődbe menő államokban. Lásd még:

Milyen állampapírok közül választhatunk?

Mégis, mit érdemes venni? A tankönyvek szerint emelkedő kamatok (egyben növekvő állampapír-hozamok) esetén, erre számítva a fix kamatozású, hosszabb futamidejű kötvények kerülendők. Maradnak a rövidebb, jellemzően éven belüli futamidejű sorozatok, illetve azok, amelyek kamatozása változó.

Míg korábban csupán két- vagy háromféle lakossági állampapírt volt érdemes venni, ma az általános kamatemelési hullámnak hála sokkal nagyobb a választék. Nézzük, mik vannak, mennyit fizetnek, és milyen esetben előnyösek, vagy éppen hátrányosak.

Lakosságnak szánt állampapírok

1. A fix kamatozású MÁP Plusz (Magyar Állampapír Plusz)

A MÁP Plusz (Magyar Állampapír Plusz) kamatozása fix, öt év után 27,35 százalékot fizet, éves szinten ez 4,95 százalék. Korábbi visszaváltás esetén sávosan emelkedik a kamat. Az utóbbi évek nagy slágere volt, ám mostanra a legtöbb konkurense magasabb kamatot fizet. Ezért sokan vissza is váltják, le is cserélik az idén, főleg PMÁP-ra.

Előnye, hogy bármikor viszonylag kis levonással vissza lehet váltani, így a folyószámláknak nyújthat esetleg alternatívát, ha teljesen bizonytalanok vagyunk abban, hogy mikor lesz szükségünk a pénzre. De még ekkor is lehet, hogy a PMÁP-al járunk jobban a jelenlegi inflációs számok fényében.

2. A magyar inflációhoz kötött PMÁP (Prémium Magyar Állampapír)

Inflációkövető, megtérülése a forint éves átlagos inflációs rátájától függ. Mivel ez az idén várhatóan meghaladja majd az évi tíz százalékot, ezért jövőre a kötvény kamata is várhatóan tíz százalék feletti lesz. De akármi is történik, akár jelentős mértékben emelkedik, akár csökken az infláció, nagyot nem lehet tévedni vele, mert a kamat ezt követi. Így ez most az év befektetési slágere.

Négy éves futamidőnél 5,85, hat év körüli futamidő mellett 6,6 százalék jelenleg a kamata, de ezt még a tavalyi infláció alapján határozták meg. A kötvény késve követi az inflációt – de legalább követi.

3. Az eurozóna inflációjához kötött PEMÁP (Prémium Euró Magyar Állampapír)

A PEMÁP kamata az euró inflációját követi az Eurózóna országaiban. Forintban számolva pedig hozama két tényezőtől is függ, az euróinflációtól és a forintárfolyamtól. Jelenleg még ez is szerény, 2,85 százalékos kamatot fizet, de ez is emelkedni fog jövőre.

4. Az egy éves állampapír (1MÁP)

Egyszerű, mint a fagolyó, egy éves futamidő után lejár és egy fix kamatot fizet. Talán ezért is viszonylag népszerű, alacsony kamata ellenére is. A mai 4,25 százalékos érték eléggé elavult, a később ismertetendő diszkont kincstárjegyek sokkal többet hoznak.

5. Kincstári Takarékjegyek (KTJ)

A postákon kapható értékpapírok, feltételeik rendszerint valamivel rosszabbak a többinél, így jobbára kerülendők.

A statisztikák alapján a hazai lakosság idén főleg a PMÁP-ot vásárolja. Logikus, hogy emelkedő hazai infláció esetén a PMÁP, gyengülő forint és növekvő euróinfláció mellett pedig a PEMÁP kamata (hozama) növekszik. Hogy melyik lesz jobb választás, ebben a gyorsan változó környezetben ember legyen a talpán, aki megjósolja. Logikus választás lehet a kettő kombinálása is.

Intézményi, de lakosság által is vehető állampapírok

1. Diszkont kincstárjegyek (DKJ)

A diszont kincstárjegyek maximum egy éves, eredetileg intézményi befektetőknek kitalált értékpapírok, de magánszemélyek is vehetik. Azért ez a nevük, mert nincs kamatuk, ehelyett a hozam a diszkontált áron keresztül, az árfolyamnyereségből származik. Például ha egy fél éves diszkont kincstárjegyet 97 százalékos áron - 10 ezer helyett 9700 forinton - adnak, akkor az éves hozama hat százalék. (Éven belül kamatos kamat nélkül.)

A hozamuk az utóbbi időben évi 8-9 százalékra ugrott, így rövid távú befektetésként bárkinek vonzó alternatívát jelenthetnek.

2. Fix kamatozású állampapírok (eredetileg) intézményeknek

Ezek sokszor évekkel ezelőtt kibocsátott sorozatok, amelyek a másodlagos forgalomban, piaci áron kaphatók. Most, 2022 nyarán a 3-5 éves sorozatok hozama megközelíti az évi tíz százalékot is, ez jelenti legfőbb vonzerejüket. (Ezek az MNB június 26-i kamatemelése előtti adatok.)

Arra vigyázni kell, hogy minél hosszabb a futamideje a kötvénynek, annál nagyobb lesz a “kamatérzékenysége”, annál jobban ingadozik az ára a piaci kamatlábakkal együtt. Ez nem jelent problémát, ha lejáratig megtartjuk, de veszteséget – vagy éppen árfolyamnyereséget – hozhat, ha idő előtt visszaváltjuk.

Egy másik buktató, hogy a 2019. június 1-je előtt kibocsátott államkötvények hozama kamatadó-köteles a magánszemélyeknél. Így meg kell nézni, mikor került forgalomba eredetileg a kötvény. (Ezt itt lehet megtenni.)

3. Változó kamatú állampapírok intézményeknek

E kötvények eléggé ritkák, kevés van belőlük fogalomban. Kamatozásuk a BUBOR-hoz (a budapesti bankközi hitelkamatlábhoz) kötött, negyedévente változik. Ilyen például a 2029/B és 2027/B államkötvény. A BUBOR jelenleg magas, 11,57 százalék, ám a kötvényeket néha a névértéknél drágábban adják. Lehet, hogy inkább a képzettebb befektetőknek valók.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17530 17510 17750 -0,20% 0 0 5 997 668 930 HUF 2024-06-13 17:06:20
MOL 2836 2836 2882 -1,05% 0 0 924 248 946 HUF 2024-06-13 17:06:37
MTELEKOM 1030 1030 1058 -2,28% 0 0 435 202 392 HUF 2024-06-13 17:06:09
RICHTER 9310 9245 9340 +0,76% 0 0 1 469 833 415 HUF 2024-06-13 17:05:26
OPUS 429 420 432 +2,26% 0 0 406 328 869 HUF 2024-06-13 17:10:59
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Itt az új állampapír, de érdemes egyáltalán vásárolni?
Eidenpenz József | 2024. május 31. 05:48
A jövő héttől új Magyar Állampapír Plusz-sorozatot lehet kapni, amelynek a legfőbb újdonsága elődjéhez képest a magasabb kamata. De milyen szituációkban érdemes ezt vásárolni, és mikor valamilyen másikat? A kép egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint korábban. Lehet, hogy akkor járunk a legjobban, ha ebből is veszünk egy kicsit, meg abból is.
Állampapír / Kötvény Marad a MÁP Plusz, de magasabb kamattal
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 16:01
Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt, amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható, ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt.
Állampapír / Kötvény Állampapír helyett ETF-et is lehet vásárolni
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 17:05
A hagyományos állampapírok és befektetési alapok egyik alternatívája lehet a tőzsdén kereskedett alap, amelyekből hatalmas választék áll rendelkezésre Nyugat-Európában, köztük alacsony kockázatú kötvényalapokból is. Ha valaki nem mer nagyot kockáztatni a kriptovalutapiacon, de mégis érdekli, akkor játszhat ingyenes játékokat, feltöltheti művészi fotóit, játszva tanulhat.
Állampapír / Kötvény Felejtsd el a múltat, ha állampapírról van szó
Eidenpenz József | 2024. április 29. 14:55
Lenne három alternatíva is, de… Hiába volt magasabb az állampapírok kamata régebben, ha egyszer most nincs jobb ezeknél, mert vagy az adó, vagy a kockázatok nyomják agyon a lehetséges versenytársakat. A kriptovaluták egyre inkább egy új eszközosztályt jelentek a befektetések világában. Erről beszélt a Trend FM reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Van-e alternatívája a lakossági állampapírnak?
Eidenpenz József | 2024. április 29. 05:39
Banki kötvények kontra lakossági állampapírok – vannak, akik rá tudnak ígérni az államilag támogatott magas kamatokra? De mennyi marad abból adók levonása után? Hogyan kerülhető el az adó? Mennyivel nagyobb a banki kötvények kockázata, mint az állampapíroké?
Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG