<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az állampapírok piaca teljesen átalakult, az egykor ünnepelt szuperkötvény mára a legrosszabb választássá vált. Vissza is váltottak belőle közel 1000 milliárdnyit, aminek a nagy részét azonban inflációkövető papírokra költötték. Ez jó választásnak látszik, bár a mélyrepülésben levő forint miatt az eurós sorozat is megfontolandó.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szorgos kamatemelési sorozata, a rohamos forintgyengülés, az EU-s pénzcsapok elzárása, az orosz invázió, az infláció megugrása – ezek közül akár egy-kettő is elég lett volna, hogy nagyszabású változásokat okozzon a hazai állampapírpiacon. Hát még ez az öt együtt. Mára ott tartunk, hogy teljesen másképp néz ki a megtakarítók, kisbefektetők befektetési helyzete, mint fél vagy egy évvel korábban.

Bár sokan már meglépték, ma is sokan fordulnak azzal a kérdéssel hozzánk, hogy mibe fektessék a pénzüket, illetve, hogy “visszaváltsam-e a MÁP Pluszomat”. A rövid válasz: igen, érdemesebb visszaváltani. Ugyanis már lényegében minden futamidőre vannak jobb ajánlatok, a MÁP Plusz (Magyar Állampapír Plusz) szinte az értelmét vesztette. Még a postákon kapható, évtizedek óta jellemzően alacsonyabb kamatú Kincstári Takarékjegyek is többet fizetnek ennél.

Ez most a legjobb ajánlat a piacon

Ehhez nézzük meg az alábbi táblázatot, amely a fix kamatozású lakossági, valamint a magánszemélyeknek is árult intézményi állampapírok hozamát mutatja a július 5-i állapot szerint. A legjobb megoldásnak - legalábbis, ha valaki fix kamatozású papírt keres -, az eredetileg intézményi befektetőknek szánt, de a Kincstárnál másoknak is értékesített fix államkötvények látszanak.

Fix kamatozású állampapírok évesített hozama

(a lakosság számára, az Államkincstárnál, 2022. július 5-én)
Futamidő MÁP Plusz Intézményi  Diszkont Egy éves Kincstári
(hozzávetőleg) (részben becslés) államkötvények kincstárjegyek állampapír Takarékjegy
           
Fél év 3.50 - 6.21 3.20 3.10
Egy év 3.75 7.15 7.05 4.20 4.25
Két év 4.13 7.99 - - 4.40
Három év 4.42 8.10 - - -
Négy év 4.69 8.11 - - -
Öt év 4.95 8.00 - - -
Tíz év - 7.62 - - -
Húsz év - 7.59 - - -
(Forrás: Államkincstár árjegyzés, ÁKK, 2022. július 5.)

Ehhez nem árt tudni, hogy az említett intézményi papírokra nincs olyan visszavásárlási ajánlat, mint a MÁP Pluszra, ami hátrány. Kockázatot kell vállalni velük, mert ha netán idő előtt el kellene adni, az veszteséget okozhat. (Igaz, árfolyamnyereség is keletkezhet.) A MÁP Plusznál kezdetben 0,25 százalékos levonással kellett számolni, ha azt valaki el akarta adni, kivéve a kamatjóváírási napokat követő két hétben. Olyankor nulla volt a levonás.

A kötvénypiac kérlelhetetlen matekja

Ez a negyed százalék sem volt azonban kőbe vésve, nemrég meg is emelték fél százalékra. De ez még mindig tűrhető, és a névértékhez képest értendő. Még ha tovább emelnék is valamelyest, akkor is kiszámíthatóbbnak látszik, mint egy ötéves intézményi állampapír értékesítése.

A magyar, lengyel, cseh, román tíz éves kötvényhozamok egy éve. Tradingview.com
A magyar, lengyel, cseh, román tíz éves kötvényhozamok egy éve. Tradingview.com

Ha például egy ilyen ötéves fix kamatú papírt megveszünk nyolc százalékos éves hozammal, majd a hozamszint a piacon felmegy kilenc százalékra – és a papírt el kell adnunk –, durván öt százalékot veszítünk rajta. Ez nem gonoszság senki részéről, nem “extraprofit”, egyszerűen ilyen a piac és a kötvényhozamok működése, matematikája. Ha egyébként csökken a hozamszint, akkor meg hasonló árfolyamnyereség keletkezik.

Röviden összefoglalva: most ezek az intézményi kötvények adják a legmagasabb fix hozamot, de ki vagyunk téve az áringadozásoknak, ha nem tudjuk megtartani végig. Ennek tudatában, megfontoltan szabad csak ebbe fektetni.

Mi várható az inflációkövető kötvényektől?

A kisbefektetők többségének azonban nem biztos, hogy a többéves fix lekötés a legjobb, ez látszik az eladási statisztikákból is. Miközben a május végéig eltelt időben tömegesen váltották vissza a MÁP Pluszt, helyette elsősorban inflációkövető PMÁP-ot (Prémium Magyar Állampapírt) vásároltak.

Visszaváltanak, de vesznek is (állampapír-statisztika)

  • Május végén a forint lakossági állampapírok állománya 10 204,9 milliárd forintot tett ki, ami 194,7 milliárd forint növekedést jelent december vége óta írja az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legutóbbi jelentése. A Prémium Magyar Állampapír állománya május végére 949,8 milliárd forinttal növekedett, így 3152,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Állampapír Plusz állománya pedig 931,2 milliárd forinttal 5015,3 milliárd forintra csökkent. A nyomdai Magyar Állampapír Plusz összértéke 11,1 milliárd forint növekedés után 426,2 milliárd forint volt a hó végén.

Teljesen logikus, hogy a kisbefektetők a változó, inflációkövető kamatot keresik. Hiszen a legutóbbi adat szerint 10,7 százalék volt az infláció májusban, és már a jegybank sem zárja ki, hogy ősszel eléri a 14 százalékot (a júniusi inflációs adatot pénteken, július 8-án teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal - a szerk.). Ezzel az infláció felett 0,75 százalékos kamatprémiumot fizető 2026/J és az 1,5 százalékos prémiummal vásárolható 2028/K is évi tíz százalék feletti kamattal kecsegtet. (Jelenlegi kamatuk 5,85, illetve 6,6 százalék.)

Mennyi lesz a PMÁP kamata?

De mégis mekkorával? Ezzel kapcsolatban azért van egy sor kérdőjel. A jegybank nemrég 11 és 12,6 százalék közé emelte az idei inflációs prognózisát a korábbi (márciusi) jelentésben megadott 7,5-9,8 százalékról. Majd 2023-ra 6,8-9,2, a rákövetkező évre viszont már csak 2,5-3,5 százalékot vár.

Ha a jegybanknak igaza lesz a prognózisaival, akkor 2025-ben eléggé leesik majd a papírok kamata, a mostani fix állampapír-hozamok alá. Bár mostanában a bankok bankja eléggé alálőtt a pénzromlásnak, a valóság rendre sokkal magasabb értékeket produkált. Félő, hogy az infláció szellemét sokkal nehezebb lesz a palackba visszatuszkolni, mint ahogy az MNB sejteti. Így a PMÁP jó választásnak látszik.

Ha esik, ha fúj, jó lehet

Már csak azért is, mert ha csökken az infláció, az is jó a fogyasztónak. Nem a kamat szintje számít, hanem a reálkamat, ami elvileg itt fix, a kamatprémiummal egyenlő.

(A 2026/J esetében egyébként február 20-án, a 2028/K-nál pedig június 20-án van kamatforduló. Vagyis a második esetben csak nem kis késéssel követi a papír az inflációt.)

Megújult nyomdai MÁP Plusz államkötvények. Fotó: ÁKK
Megújult nyomdai MÁP Plusz államkötvények. Fotó: ÁKK

Jön-e új MÁP Plusz?

Bár már többször megénekeltük a MÁP Plusz halálát, de legalábbis a korszakának végét, egyelőre súlyos ezermilliárdok vannak benne. Emiatt nem lenne túl logikus, ha új, magasabb kamatú MÁP Pluszt vagy hasonló terméket bocsátanának ki. Akkor ugyanis a régiből még nagyobb mennyiség visszaváltása valószínű. Így új MÁP Pluszra nem érdemes várni.

Az államnak jelenleg az a jó, ha tíz százalék körüli infláció mellett öt százalék alatti kamatot fizet a többezer milliárd forintunkra. Szunyókáljanak csak a kisemberek, felejtsék inkább a MÁP Pluszukat a fiókban. Ezzel is támogatják az államháztartást.

Eurót venni, vagy sem

Még nagyobb dilemma, hogy érdemes-e a jelenlegi devizaárak mellett befektetési céllal eurót venni, vagy sem. A kérdés végső soron az, merre megy tovább a forint a következő években, ami a legjobb gazdasági elemzőket is megosztja. Számos magyarázat van a forint gyengeségére, vannak, akik szerint ez, mások szerint az a tényező fontosabb. Ilyenek a teljesség igénye nélkül:

  • az EU-s pénzek visszatartása
  • a szárnyaló gázárak, amelyek költségvetési problémákat okozhatnak nálunk
  • az orosz-ukrán háború kockázatai
  • a nem elég magas kamatkülönbözet a hazai és európai állampapírok hozama között
  • a kormány piacidegen, nem befektetőbarát megszorításai
  • a nem eléggé szigorú hazai költségvetés
  • a külkereskedelmi és a fizetési mérleg hiánya elszállhat
  • az erős dollár és a gyenge euró
  • a nemzetközi tőkepiacokon kialakuló kockázatkerülési hullám.

A forintprognózisok halála

A forint további nagyobb gyengülését nemigen várja senki, inkább erősödést jósoltak eddig a brókercégek, bankok elemzői. (Például a tovább emelkedő kamat hatására.) De a jelenlegi, szerdán 409,68 forintig is elment eurószintet sem prognosztizálta senki. Ilyen körülmények között racionálisnak látszik eurót venni, akinek nincs.

De eurónk, dollárunk eladásában is van ráció, ha már van belőle, hiszen nagyon jó árat adnak érte. A döntés nagyon nehéz.

Alig van már eurós kamatprémium

Az kevésbé kérdéses, hogy meglevő euróinkat érdemes-e PEMÁP-ba (Prémium Euró Magyar Államkötvénybe) tenni. Bár a legutóbbi, hatéves sorozat (2028/Y) kamatprémiuma már csak 0,25 százalék, az euró inflációja is elég csúnyán néz ki. Így ez a papír is véd valamelyest a pénzromlástól. No meg nemigen van más olyan alacsony kockázatú befektetés, amely évi 2,85 százalékot fizet euróban, ami majd várhatóan nagyot fog nőni jövőre. (De csak augusztus 23-tól.)

A forintos PMÁP és az eurós PEMÁP-ok eladásánál egyébként egyaránt egy százalékot vonnak le jelenleg a névértékből. De ez, amint a MÁP Plusznál is, bármikor változhat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény 9 dolog, amit (nem) tennék most a megtakarításommal
Eidenpenz József | 2023. június 2. 05:36
Kiterjesztették a szociális hozzájárulási adó körét, ami főleg a bankbetétek és a befektetési alapok ellen irányul. Érdemes emiatt változtatni a befektetési szokásainkon? Ha igen, hogyan? Vagy inkább költsünk? Mert “ma minden olcsóbb, mint holnap”. Jegyzet
Állampapír / Kötvény Állampapírokra hirdetett akciót az OTP Bank
Eidenpenz József | 2023. május 17. 14:44
A banki ügyfelek 80 százalékának továbbra sincs legalább 500 ezer forint megtakarítása, ami nagyon rossz érték, ennek javítása fontos cél kéne legyen Magyarországon. Az OTP ügyfelei sokkal több értékpapír-megbízást adnak, mint korábban, főleg alacsony kockázatú befektetési alapokra. A bank akciót kínál az állampapírokkal kapcsolatos díjakra is.
Állampapír / Kötvény Jövőre visszanyerheti, amit a 2022-es infláción elbukott
Eidenpenz József | 2023. május 15. 05:47
Bár csökkent az infláció Magyarországon, csak eléggé lassan, így az éves átlagos mérték még magas lehet. Ami rossz a zsebünknek, de egyben magasabb állampapír-kamatokat is jelenthet. Ha a PMÁP-tulajdonosoknak szerencséjük van, jövőre egész sokat nyerhetnek.
Állampapír / Kötvény Baljós árnyak a magyar állampapírok felett?
Eidenpenz József | 2023. április 24. 05:47
A múlt héten alaposan felkavarta a hazai pénzpiacot az MNB egyik nyilatkozata, de míg a forint nagyot gyengült, az állampapírok erősödtek, azaz hozamuk csökkent. Az inflációról viszont mostanában nem érkezett jó hír, így az inflációkövető államkötvények előnye a többi megtakarításhoz képest még nőhet is.
Állampapír / Kötvény Megéri ilyen árfolyamnál eurós állampapírt venni? A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2023. április 7. 18:15
A forint most viszonylag erős, azaz olcsó az euró. Vajon érdemes-e euróban takarékoskodni? Számításaink szerint ennek nagyon kicsi a valószínűsége.
Állampapír / Kötvény A régi dilemma – euróban vagy forintban érdemes?
Eidenpenz József | 2023. április 5. 05:49
Mire jó a magas magyar kamat? Olyan óriási forintgyengülésre lenne szükség ahhoz, hogy euróban legyen érdemes megtakarítani, aminek eléggé kicsi a valószínűsége. Kiszámoltuk, grafikont rajzoltunk belőle, és magunk is meglepődtünk. Közben a forinthozamok még mindig képesek emelkedni.
Állampapír / Kötvény Magyar állampapírba fektetni nem kell félnetek jó lesz
Eidenpenz József | 2023. március 29. 05:46
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem nyúlt a kamathoz, és nem is lett optimistább. Az állampapírhozamok egy hét alatt csökkentek, de a folytatás most kérdésessé vált. Az inflációkövető kötvény még mindig messze a legjobb pénzromlás elleni védelemnek tűnik. Érdekes, hogy egy francia államkötvény hozama hasonlít a magyar eurókötvény kamatához, pedig sokkal jobb az ország hitelminősítése.
Állampapír / Kötvény Ezzel lehet évi 15 százalékos hozamot kapni
Eidenpenz József | 2023. március 21. 05:36
Míg a fejlett országokban jobbára csökkentek az állampapírhozamok a bankválság hatására, Magyarországon inkább tovább növekedtek. A lakossági kötvénypénztárban az egyik diszkont kincstárjegy hozama már eléri az évi 15 százalékot is. Ami az új magyar eurókötvényt illeti, az utóbbi 15 évben nem járt volna túl jól az, aki Euriborhoz kötött értékpapírt vásárolt volna.
Állampapír / Kötvény Forintkötvényt vagy eurókötvényt vegyek? – A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2023. március 17. 19:04
Új eurós magyar államkötvényeket hoztak forgalomba. Ám kérdéses, hogy ezek jobbak lesznek-e a régieknél, jobbak lesznek-e a német vagy osztrák állampapíroknál és hogy érdemes-e egyáltalán euróban megtakarítani forint helyett. Ezeket a témákat járja körbe e heti videónkban munkatársunk, Eidenpenz József.
Állampapír / Kötvény Magyar eurókötvényt vegyünk, vagy osztrákot?
Eidenpenz József | 2023. március 15. 05:49
Izgalmas időket élünk, nagy turbulenciák vannak a tőkepiacokon, a fix kamatozású magyar állampapírok hozama elérte a 15 százalékot. Teljesen új eurós államkötvényt kínálnak a magyar lakosságnak, amelynek kamata azonban drasztikusan alatta maradhat a korábbinak. De egy napig még kapható a régi.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG