<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Az állampapírok piaca teljesen átalakult, az egykor ünnepelt szuperkötvény mára a legrosszabb választássá vált. Vissza is váltottak belőle közel 1000 milliárdnyit, aminek a nagy részét azonban inflációkövető papírokra költötték. Ez jó választásnak látszik, bár a mélyrepülésben levő forint miatt az eurós sorozat is megfontolandó.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szorgos kamatemelési sorozata, a rohamos forintgyengülés, az EU-s pénzcsapok elzárása, az orosz invázió, az infláció megugrása – ezek közül akár egy-kettő is elég lett volna, hogy nagyszabású változásokat okozzon a hazai állampapírpiacon. Hát még ez az öt együtt. Mára ott tartunk, hogy teljesen másképp néz ki a megtakarítók, kisbefektetők befektetési helyzete, mint fél vagy egy évvel korábban.

Bár sokan már meglépték, ma is sokan fordulnak azzal a kérdéssel hozzánk, hogy mibe fektessék a pénzüket, illetve, hogy “visszaváltsam-e a MÁP Pluszomat”. A rövid válasz: igen, érdemesebb visszaváltani. Ugyanis már lényegében minden futamidőre vannak jobb ajánlatok, a MÁP Plusz (Magyar Állampapír Plusz) szinte az értelmét vesztette. Még a postákon kapható, évtizedek óta jellemzően alacsonyabb kamatú Kincstári Takarékjegyek is többet fizetnek ennél.

Ez most a legjobb ajánlat a piacon

Ehhez nézzük meg az alábbi táblázatot, amely a fix kamatozású lakossági, valamint a magánszemélyeknek is árult intézményi állampapírok hozamát mutatja a július 5-i állapot szerint. A legjobb megoldásnak - legalábbis, ha valaki fix kamatozású papírt keres -, az eredetileg intézményi befektetőknek szánt, de a Kincstárnál másoknak is értékesített fix államkötvények látszanak.

Fix kamatozású állampapírok évesített hozama

(a lakosság számára, az Államkincstárnál, 2022. július 5-én)
Futamidő MÁP Plusz Intézményi  Diszkont Egy éves Kincstári
(hozzávetőleg) (részben becslés) államkötvények kincstárjegyek állampapír Takarékjegy
           
Fél év 3.50 - 6.21 3.20 3.10
Egy év 3.75 7.15 7.05 4.20 4.25
Két év 4.13 7.99 - - 4.40
Három év 4.42 8.10 - - -
Négy év 4.69 8.11 - - -
Öt év 4.95 8.00 - - -
Tíz év - 7.62 - - -
Húsz év - 7.59 - - -
(Forrás: Államkincstár árjegyzés, ÁKK, 2022. július 5.)

Ehhez nem árt tudni, hogy az említett intézményi papírokra nincs olyan visszavásárlási ajánlat, mint a MÁP Pluszra, ami hátrány. Kockázatot kell vállalni velük, mert ha netán idő előtt el kellene adni, az veszteséget okozhat. (Igaz, árfolyamnyereség is keletkezhet.) A MÁP Plusznál kezdetben 0,25 százalékos levonással kellett számolni, ha azt valaki el akarta adni, kivéve a kamatjóváírási napokat követő két hétben. Olyankor nulla volt a levonás.

A kötvénypiac kérlelhetetlen matekja

Ez a negyed százalék sem volt azonban kőbe vésve, nemrég meg is emelték fél százalékra. De ez még mindig tűrhető, és a névértékhez képest értendő. Még ha tovább emelnék is valamelyest, akkor is kiszámíthatóbbnak látszik, mint egy ötéves intézményi állampapír értékesítése.

A magyar, lengyel, cseh, román tíz éves kötvényhozamok egy éve. Tradingview.comA magyar, lengyel, cseh, román tíz éves kötvényhozamok egy éve. Tradingview.com

Ha például egy ilyen ötéves fix kamatú papírt megveszünk nyolc százalékos éves hozammal, majd a hozamszint a piacon felmegy kilenc százalékra – és a papírt el kell adnunk –, durván öt százalékot veszítünk rajta. Ez nem gonoszság senki részéről, nem “extraprofit”, egyszerűen ilyen a piac és a kötvényhozamok működése, matematikája. Ha egyébként csökken a hozamszint, akkor meg hasonló árfolyamnyereség keletkezik.

Röviden összefoglalva: most ezek az intézményi kötvények adják a legmagasabb fix hozamot, de ki vagyunk téve az áringadozásoknak, ha nem tudjuk megtartani végig. Ennek tudatában, megfontoltan szabad csak ebbe fektetni.

Mi várható az inflációkövető kötvényektől?

A kisbefektetők többségének azonban nem biztos, hogy a többéves fix lekötés a legjobb, ez látszik az eladási statisztikákból is. Miközben a május végéig eltelt időben tömegesen váltották vissza a MÁP Pluszt, helyette elsősorban inflációkövető PMÁP-ot (Prémium Magyar Állampapírt) vásároltak.

Visszaváltanak, de vesznek is (állampapír-statisztika)

  • Május végén a forint lakossági állampapírok állománya 10 204,9 milliárd forintot tett ki, ami 194,7 milliárd forint növekedést jelent december vége óta írja az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legutóbbi jelentése. A Prémium Magyar Állampapír állománya május végére 949,8 milliárd forinttal növekedett, így 3152,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Állampapír Plusz állománya pedig 931,2 milliárd forinttal 5015,3 milliárd forintra csökkent. A nyomdai Magyar Állampapír Plusz összértéke 11,1 milliárd forint növekedés után 426,2 milliárd forint volt a hó végén.

Teljesen logikus, hogy a kisbefektetők a változó, inflációkövető kamatot keresik. Hiszen a legutóbbi adat szerint 10,7 százalék volt az infláció májusban, és már a jegybank sem zárja ki, hogy ősszel eléri a 14 százalékot (a júniusi inflációs adatot pénteken, július 8-án teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal - a szerk.). Ezzel az infláció felett 0,75 százalékos kamatprémiumot fizető 2026/J és az 1,5 százalékos prémiummal vásárolható 2028/K is évi tíz százalék feletti kamattal kecsegtet. (Jelenlegi kamatuk 5,85, illetve 6,6 százalék.)

Mennyi lesz a PMÁP kamata?

De mégis mekkorával? Ezzel kapcsolatban azért van egy sor kérdőjel. A jegybank nemrég 11 és 12,6 százalék közé emelte az idei inflációs prognózisát a korábbi (márciusi) jelentésben megadott 7,5-9,8 százalékról. Majd 2023-ra 6,8-9,2, a rákövetkező évre viszont már csak 2,5-3,5 százalékot vár.

Ha a jegybanknak igaza lesz a prognózisaival, akkor 2025-ben eléggé leesik majd a papírok kamata, a mostani fix állampapír-hozamok alá. Bár mostanában a bankok bankja eléggé alálőtt a pénzromlásnak, a valóság rendre sokkal magasabb értékeket produkált. Félő, hogy az infláció szellemét sokkal nehezebb lesz a palackba visszatuszkolni, mint ahogy az MNB sejteti. Így a PMÁP jó választásnak látszik.

Ha esik, ha fúj, jó lehet

Már csak azért is, mert ha csökken az infláció, az is jó a fogyasztónak. Nem a kamat szintje számít, hanem a reálkamat, ami elvileg itt fix, a kamatprémiummal egyenlő.

(A 2026/J esetében egyébként február 20-án, a 2028/K-nál pedig június 20-án van kamatforduló. Vagyis a második esetben csak nem kis késéssel követi a papír az inflációt.)

Megújult nyomdai MÁP Plusz államkötvények. Fotó: ÁKKMegújult nyomdai MÁP Plusz államkötvények. Fotó: ÁKK

Jön-e új MÁP Plusz?

Bár már többször megénekeltük a MÁP Plusz halálát, de legalábbis a korszakának végét, egyelőre súlyos ezermilliárdok vannak benne. Emiatt nem lenne túl logikus, ha új, magasabb kamatú MÁP Pluszt vagy hasonló terméket bocsátanának ki. Akkor ugyanis a régiből még nagyobb mennyiség visszaváltása valószínű. Így új MÁP Pluszra nem érdemes várni.

Az államnak jelenleg az a jó, ha tíz százalék körüli infláció mellett öt százalék alatti kamatot fizet a többezer milliárd forintunkra. Szunyókáljanak csak a kisemberek, felejtsék inkább a MÁP Pluszukat a fiókban. Ezzel is támogatják az államháztartást.

Eurót venni, vagy sem

Még nagyobb dilemma, hogy érdemes-e a jelenlegi devizaárak mellett befektetési céllal eurót venni, vagy sem. A kérdés végső soron az, merre megy tovább a forint a következő években, ami a legjobb gazdasági elemzőket is megosztja. Számos magyarázat van a forint gyengeségére, vannak, akik szerint ez, mások szerint az a tényező fontosabb. Ilyenek a teljesség igénye nélkül:

  • az EU-s pénzek visszatartása
  • a szárnyaló gázárak, amelyek költségvetési problémákat okozhatnak nálunk
  • az orosz-ukrán háború kockázatai
  • a nem elég magas kamatkülönbözet a hazai és európai állampapírok hozama között
  • a kormány piacidegen, nem befektetőbarát megszorításai
  • a nem eléggé szigorú hazai költségvetés
  • a külkereskedelmi és a fizetési mérleg hiánya elszállhat
  • az erős dollár és a gyenge euró
  • a nemzetközi tőkepiacokon kialakuló kockázatkerülési hullám.

A forintprognózisok halála

A forint további nagyobb gyengülését nemigen várja senki, inkább erősödést jósoltak eddig a brókercégek, bankok elemzői. (Például a tovább emelkedő kamat hatására.) De a jelenlegi, szerdán 409,68 forintig is elment eurószintet sem prognosztizálta senki. Ilyen körülmények között racionálisnak látszik eurót venni, akinek nincs.

De eurónk, dollárunk eladásában is van ráció, ha már van belőle, hiszen nagyon jó árat adnak érte. A döntés nagyon nehéz.

Alig van már eurós kamatprémium

Az kevésbé kérdéses, hogy meglevő euróinkat érdemes-e PEMÁP-ba (Prémium Euró Magyar Államkötvénybe) tenni. Bár a legutóbbi, hatéves sorozat (2028/Y) kamatprémiuma már csak 0,25 százalék, az euró inflációja is elég csúnyán néz ki. Így ez a papír is véd valamelyest a pénzromlástól. No meg nemigen van más olyan alacsony kockázatú befektetés, amely évi 2,85 százalékot fizet euróban, ami majd várhatóan nagyot fog nőni jövőre. (De csak augusztus 23-tól.)

A forintos PMÁP és az eurós PEMÁP-ok eladásánál egyébként egyaránt egy százalékot vonnak le jelenleg a névértékből. De ez, amint a MÁP Plusznál is, bármikor változhat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8188 8080 8276 +2,50% 8188 8190 2 503 260 416 Ft 2022-10-04 15:16:58
MOL 2594 2490 2630 +5,19% 2590 2594 1 270 159 548 Ft 2022-10-04 15:18:15
MTELEKOM 297 295 302 +0,34% 297 298 37 065 816 Ft 2022-10-04 15:06:59
RICHTER 7670 7505 7715 +1,59% 7665 7670 708 758 330 Ft 2022-10-04 15:17:22
OPUS 129 128 132 +0,31% 128 129 10 956 983 Ft 2022-10-04 15:16:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény A hétvégén 300 milliárdért vásároltak az új magyar állampapírokból
Dobos Zoltán | 2022. október 3. 13:30
300 milliárd értékben vásároltak Bónusz, illetve Prémium Magyar Állampapírt a pénteki kibocsátás során. Mindkét befektetés magasabb hasznot ígér, mint az eddigi államkötvények.
Állampapír / Kötvény Óriási roham indult az új állampapírokért - újra megy a Webkincstár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 10:53
A pénzügyminiszter rekordeladásról ír - a Webkincstár elvileg már működik, csak nagyon lassan.
Állampapír / Kötvény Most adjunk el mindent és vegyünk belőle új államkötvényeket?
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 05:14
Megnéztük részletesebben, hogy a mostantól kapható új államkötvények mit tudnak, valóban jobbak-e, mint a régiek. Érdemes-e eladni a korábbi sorozatokat, hogy ilyet vegyünk? Vagy várjunk még néhány hónapot, hátha jön még jobb kamatozás is? A válasz többnyire igen.
Állampapír / Kötvény Hiába loholnak az állampapírok az infláció után?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 17:21
Utolérhető-e az infláció magyar állampapírral, azaz lehet-e pozitív reálkamatot elérni? Elég nehéz, mert az eddigi inflációkövető kötvények csak késéssel követték az inflációt, és a fix kamatúak is elmaradnak tőle. Ám ebben még jöhet változás. Miért jó az, hogy az Ethereum nagy reformja nem okozott szembetűnő változásokat?
Állampapír / Kötvény Utoléri-e az inflációt a magyarok kedvenc állampapírja?
Eidenpenz József | 2022. szeptember 20. 05:31
Prémium, Bónusz államkötvényt venne? Akkor ezt feltétlenül el kell olvasnia, mert kiderül, eddig mennyire követték, utolérték-e az inflációt ezek az értékpapírok. A kép vegyes, de a tendencia nem túl szívderítő. A kérdés, mit hoz a jövő, tetőzik-e az infláció, és elindul-e lefelé, mert olyankor a legjobb a változó kamatozású államkötvény.
Állampapír / Kötvény Milyen állampapírok jöhetnek, és milyen lenne az ideális?
Eidenpenz József | 2022. szeptember 14. 05:47
Három közelgő változást jelentett be múlt héten az állam a lakossági állampapíroknál, emelnek a kamatokon, de önmagában lehet, hogy egyik sem fog megvédeni az inflációtól. A legjobb megoldás az lehet, ha többféle értékpapírt kombinálunk egymással.
Állampapír / Kötvény Visszatér a Bónusz Magyar Állampapír
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 17:40
Változásokról szóló közleményt tett közzé az Államadósság Kezelő Központ.
Állampapír / Kötvény Miért érdemes többféle állampapírba fektetni egy helyett?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 16:36
Az állampapírpiac izgalmassá vált, ma jóval többféle értékpapír közül érdemes választani, mint pár éve. A magas hozamok miatt már-már a bőség zavara fenyeget, miközben különböző gazdasági folyamatok esetén különböző állampapírok lesznek jók. A kriptovaluta-piacon még sokáig tarthat a szenvedés, a jövő itt is erősen a makrogazdasági helyzettől függ.
Állampapír / Kötvény Magyar állampapír 12 százalékos kamattal? Jövő héttől ilyen is lesz
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 15:33
Miközben a lakossági változó kamatú államkötvények még mindig a tavalyi, alacsonyabb infláció után fizetnek, egy intézményi befektetőknek szóló papír kamata elérte a 12 százalékot, a másiké a 11 és felet. Mennyire fenntartható ez a kamatszint, mitől függ, és érdemes lehet-e az átlagembernek is bevásárolni belőlük?
Állampapír / Kötvény Állampapír-kisokos – te szívesen adakozol a kormánynak, vagy inkább kapnál tőle?
Eidenpenz József | 2022. július 27. 05:46
A mai magas infláció mellett nem árt egy kis gyakorlati útmutató állampapír-vásárláshoz, milyen lehetőségek vannak, melyik papír mennyit fizet, mik az előnyei, hátrányai. Valamint megpróbáljuk felrázni azokat az olvasókat, akik óriási összegeket tartanak folyószámlán, készpénzben, és ezzel sok kárt okoznak saját maguknak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG