<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Állampapír vagy valami más? Fix vagy változó? Deviza vagy forint? Mibe fektessek? Az emberek tömegesen váltják vissza a MÁP Pluszt. Áttekintjük a lehetőségeket. A nagy állampapírtrió négytagú lett, miután olyan papírokat is érdemes venni, amelyeket korábban nem.

Az orosz invázió következményei közé tartozik, hogy a magyar kisbefektetők alaposan elbizonytalanodtak, és megkérdőjelezik eddigi befektetési szokásaik helyességét. Ez látszik a szerkesztőségünket rendszeresen elérő megkeresésekből, kérdésekből, de abból is, hogy a MÁP Plusz-eladások a töredékükre estek.

A statisztikák szerint az idén a háború előtt hetente 12-20 milliárd forint közötti összegeket jegyeztek ebből a fix, 4,95 százalékos maximális hozamú “szuperállamkötvényből”. A február végi támadás után csak ennek harmadát-negyedét, legutóbb már csak négymilliárd forintnyit értékesítettek.

MÁP Plusz-eladások. Adatok forrása: ÁKK
MÁP Plusz-eladások. Adatok forrása: ÁKK

MÁP Pluszt adnak el, Prémiumot vesznek

Ebben pedig még nincsenek is benne a korábban kibocsátott papírok visszaváltásai, amelyek igen jelentősek voltak márciusban. Amint az ÁKK közleménye írta:

A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya március végén 9796 milliárd forint, a hónapban 260 milliárd forinttal csökkent. A bruttó kibocsátás növekedése elsősorban a január végén megújult öt éves inflációkövető Prémium Magyar Állampapír több mint 500 milliárd forintos értékesítésének köszönhető.

Vagyis a lakosság sok százmilliárdos nagyságrendben válthatott vissza MÁP Pluszt, mert nagyon sok infláció-követő PMÁP-ot vásárolt, de még így is csökkent a nála levő értékpapírok állománya.

Kapott egy nagy lökést a lakosság

Pedig a növekvő infláció miatt már tavaly év végén, idén év elején is logikus lépésnek tűnt a MÁP Plusz lecserélése PMÁP-ra. Erről írtunk például januárban is:

A kisbefektetők tőkemozgatása tehát logikus, hiszen az infláció magas, eddig növekvő tendenciát mutatott, és nem látszik, hogy mikor, mennyire fog visszasüllyedni. (Ráadásul damoklész kardjaként a fejünk felett lebeg a valószínűleg nemsokára fenntarthatatlanná váló rezsifixálás.) De úgy látszik, a háború és a 400 forintos euró is kellett ahhoz, hogy sokan megmozduljanak.

Lakossági állampapírok értékesítése. Forrás: Akk.hu
Lakossági állampapírok értékesítése. Forrás: Akk.hu

Akkor most ne vegyünk állampapírt?

Sokan odáig mennek, hogy már a forintot, az állampapírokat is kerülendőnek érzik, és eltaszítják maguktól. Sőt, a bankoktól is óvakodni kezdtek. Arról, hogy ez a félelem nem megalapozott és valószínűleg nagyon eltúlzott, a következő két kapcsolódó cikkünkben írtunk:

A nagyobb bankjaink csődje vagy a magyar állam csődje, vagy legalábbis a forintos állampapírok vissza nem fizetése ma is ugyanolyan nagyon kevéssé valószínű, mint a háború előtt.

Devizát vagy forintot fektessünk be?

Az már életszerűbb dilemma, hogy forintban vagy devizában takarékoskodjunk. Tény, hogy pár nyugodtabb évtől eltekintve a forint lényegében évtizedek óta gyengülő pályán van. Ráadásul minden nagyobb világpolitikai vagy világgazdasági megrázkódtatás lejjebb nyomja az értékét.

Az euró/forint hosszú távon. A trend egyértelmű. Tradingview.com
Az euró/forint hosszú távon. A trend egyértelmű. Tradingview.com

A Magyar Nemzeti Bank pedig újabban mintha legfeljebb az értékének nagyjából szinten tartását, nem pedig erősítését tartaná szem előtt. Ahogy egy brókercég nemrég megfogalmazta, a “választások után csökkenhet az MNB hajlandósága a kamatemelésre”, a forint erősítésére. (A választások előtt kellemetlen lett volna egy 400 forint feletti euróár, de most kevésbé lenne problémás.)

Árfolyamok és grafikonok

Oszd meg a tőkét!

De az is igaz, hogy a forint most történelmileg is nagyon gyenge, így egy esetleges békekötés, fegyverszünet nagyobb forinterősödést is okozhat. Így aztán nem mernénk tiszta szívvel sem azt javasolni, hogy csak forintban, sem azt, hogy csak devizában takarékoskodjon valaki.

Mi ilyenkor a megoldás? A diverzifikáció, azaz tőkénk megosztása. Ha biztonságos, mégis jelentős hozamú befektetést keresünk, még mindig a magyar állampapír tűnik a legjobbnak. De egyéni várakozásaink, elképzeléseink alapján érdemes legalább három, sőt esetleg négy különböző lakossági értékpapír között megosztani a tőkénket valamilyen arányban. Mint 40-40-20, 30-30-30-10 százalék stb.

A nagy állampapírtrió négytagú lett

A szóba jöhető állampapírok pedig eddig a következők voltak:

  • A MÁP Plusz, ha likvid, könnyen pénzzé tehető tartalék kell. Mert rövid, fél-egy éves lekötésre is alkalmas, és csekély levonással visszaváltható. Megtérülése nem függ semmitől, hiszen kamatozása fix (öt év után 27,35 százalékot fizet, ami évi 4,95).
  • A PMÁP (Prémium Magyar Állampapír) megtérülése a forint éves átlagos inflációs rátájától függ. Jelenleg vonzó, 6,6 százalékos kamatot kínál, ami magas infláció esetén magasabb, alacsony esetén alacsonyabb lehet ennél.
  • A PEMÁP (Prémium Euró Magyar Állampapír) hozama pedig (magyarországi szemszögből) két tényezőtől is függ, az Eurózóna átlagos inflációjától és a forintárfolyamtól.

Tehát a MÁP Pluszt sem érdemes teljes mértékben leírni, de már csak rövid távra vennénk. (Persze lehet az is, hogy 1-2 év múlva normalizálódnak a kamatok, és akkor még jó lesz.)

Ám ha valaki öt évre biztosan be tud fektetni és fix hozamra vágyik, akkor inkább az Államkincstárnál (és egyes bankokban is) kapható fix kamatozású, nem lakossági (elsősorban intézményeknek szánt) kötvények javasolhatók most.

Egekben a kötvényhozamok

Ezek 2026-os és 2027-es lejárattal jelenleg 6,6-6,7 százalékos éves hozammal kaphatók, lényegesen jobbal tehát, mint a MÁP Plusz 4,95 százaléka. Ráadásul sokkal nagyobb belőlük a választék, fél évtől tíz-húsz évig, sőt 30 éves értékpapír is kapható. (Más kérdés, hogy a hosszú futamidőknél a kamatkockázat már igen nagy, és az értékpapír áringadozása hatalmas lehet.)

 

 

Ami állampapír-portfóliónk (befektetéscsomagunk) devizás részét illeti, az öt éves PEMÁP (2028/X) jelenleg 3,1 százalékos eurókamatot fizet. Ez talán nem tűnik soknak, de jól kiegészítheti az esetleges forintgyengülés hatását. Ráadásul most sem Nyugat-Európában, sem a hazai bankokban nem valószínű, hogy ennél magasabb kockázatmentes hozamot találnánk.

Lesz itt még 6,5 százalékos eurókamat?

A kamatprémiuma az eurózónás infláció felett 0,5 százalék. Ha az euró inflációja a jelenlegi magas szinteken maradna, akkor a kötvény kamata is magasabb lehet. Összehasonlításképpen, az euró pénzromlása márciusban éves szinten 7,5 százalék volt, de fokozatos csökkenését várják.

Az EKB felmérése szerint az elemzők évi hat százalékos inflációt várnak erre az évre, jövőre pedig 2,4 százalékot. Ha ez bejön, lehet, hogy lesz még 6,5 százalékos kamata is ennek a PEMÁP-nak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9994 9900 10115 +1,52% 0 0 2 742 922 747 HUF 2023-03-27 17:10:08
MOL 2492 2456 2512 +0,73% 0 0 540 854 940 HUF 2023-03-27 17:05:04
MTELEKOM 387 385 390 +1,04% 0 0 98 739 030 HUF 2023-03-27 17:05:02
RICHTER 7435 7370 7485 -0,40% 0 0 815 876 280 HUF 2023-03-27 17:11:35
OPUS 119 119 121 0,00% 0 0 3 356 071 HUF 2023-03-27 17:05:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény Ezzel lehet évi 15 százalékos hozamot kapni
Eidenpenz József | 2023. március 21. 05:36
Míg a fejlett országokban jobbára csökkentek az állampapírhozamok a bankválság hatására, Magyarországon inkább tovább növekedtek. A lakossági kötvénypénztárban az egyik diszkont kincstárjegy hozama már eléri az évi 15 százalékot is. Ami az új magyar eurókötvényt illeti, az utóbbi 15 évben nem járt volna túl jól az, aki Euriborhoz kötött értékpapírt vásárolt volna.
Állampapír / Kötvény Forintkötvényt vagy eurókötvényt vegyek? – A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2023. március 17. 19:04
Új eurós magyar államkötvényeket hoztak forgalomba. Ám kérdéses, hogy ezek jobbak lesznek-e a régieknél, jobbak lesznek-e a német vagy osztrák állampapíroknál és hogy érdemes-e egyáltalán euróban megtakarítani forint helyett. Ezeket a témákat járja körbe e heti videónkban munkatársunk, Eidenpenz József.
Állampapír / Kötvény Magyar eurókötvényt vegyünk, vagy osztrákot?
Eidenpenz József | 2023. március 15. 05:49
Izgalmas időket élünk, nagy turbulenciák vannak a tőkepiacokon, a fix kamatozású magyar állampapírok hozama elérte a 15 százalékot. Teljesen új eurós államkötvényt kínálnak a magyar lakosságnak, amelynek kamata azonban drasztikusan alatta maradhat a korábbinak. De egy napig még kapható a régi.
Állampapír / Kötvény Húszéves csúcson a Diszkont Kincstárjegy hozama
Márkázott tartalom | 2023. március 11. 10:35
A jelenleg vásárolható Diszkont Kincstárjegyek között az elérhető legmagasabb éves hozam 14,85 százalék, ami több mint húszéves csúcsot jelent a magyar kincstárjegyek piacán. Ráadásul a futamideje is csak maximum egy év, nem kell a pénzt évekre nélkülözni. Bár online egyszerűen megvásárolható, a Diszkont Kincstárjegy működése szokatlan a többi állampapírhoz képest, mert nem fizet kamatot, hanem az árfolyam változásából származó különbség adja a befektetés hozamát.
Állampapír / Kötvény Új lakossági állampapír érkezik!
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 16:35
Egyet kivezetnek, viszont jön egy másik.
Állampapír / Kötvény Már majdnem 15 százalékot fizetnek a pénzünkre
Eidenpenz József | 2023. március 6. 19:31
A rövid oldalon már megint tovább emelkedtek a magyar állampapírok hozamai, ugyanakkor a közepes futamidőknél némi hozamcsökkenés következett be. Nagy dilemma, hogy hogyan diverzifikáljuk a portfoliónkat, vásároljunk-e külföldi értékpapírokat és devizás befektetéseink is legyenek-e, most, amikor viszonylag erős a forint.
Állampapír / Kötvény Mit kell tudni a legújabb állampapírról?
Privátbankár.hu | 2023. február 27. 16:50
A múlt héten debütált új Bónusz Állampapír nagyon hasonlít az előzőhöz, csak valamivel magasabb kamattal és hosszabb futamidővel érkezett. De ha helyette Prémiumot veszünk, és eladjuk három-négy év után, akkor mégis jobban járunk. Mit ígér a decentralizált közösségi média? (Hangfelvétellel.)
Állampapír / Kötvény Megint emelték egy lakossági állampapír kamatát – de két apró trükkel
Eidenpenz József | 2023. február 21. 05:31
Új sorozatot bocsátanak ki a Bónusz kötvényekből, magasabb kamattal, de két ponton is van egy kis különbség az előző sorozat kondícióihoz képest. Nagyot ugrottak a fix kamatú államkötvények, diszont kincstárjegyek hozamai. Most érdemes eurót venni? Mi várható a kötvényalapoktól?
Állampapír / Kötvény 700 ezer lakossági ügyfélszámla van már a MÁK-nál
Privátbankár.hu | 2023. február 15. 12:38
Az állampapírok iránti kereslet növekedésével már több mint 700 ezer lakossági ügyfél vezeti az értékpapírszámláját a Magyar Államkincstárnál (MÁK), ezért is fontos további állampapír-értékesítési pontok nyitása - mondta Bugár Csaba, a kincstár elnöke szerdán, Pilisvörösváron.
Állampapír / Kötvény Így lehet évi 16 százaléknál is magasabb kamatot kapni
Eidenpenz József | 2023. február 14. 05:37
A pénteken közzétett új inflációs adat jelentős hozamemelkedést okozott az állampapírpiacon, a forintra gyakorolt hatása azonban nem maradt tartós. A Prémium állampapír évi 16 százalékos kamatánál is magasabbat lehet elérni egyes devizakötvényekkel egy YouTube videó szerint, ami tényleg lehetséges, de csak egy elég bonyolult konstrukció segítségével.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG