<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Állampapír vagy valami más? Fix vagy változó? Deviza vagy forint? Mibe fektessek? Az emberek tömegesen váltják vissza a MÁP Pluszt. Áttekintjük a lehetőségeket. A nagy állampapírtrió négytagú lett, miután olyan papírokat is érdemes venni, amelyeket korábban nem.

Az orosz invázió következményei közé tartozik, hogy a magyar kisbefektetők alaposan elbizonytalanodtak, és megkérdőjelezik eddigi befektetési szokásaik helyességét. Ez látszik a szerkesztőségünket rendszeresen elérő megkeresésekből, kérdésekből, de abból is, hogy a MÁP Plusz-eladások a töredékükre estek.

A statisztikák szerint az idén a háború előtt hetente 12-20 milliárd forint közötti összegeket jegyeztek ebből a fix, 4,95 százalékos maximális hozamú “szuperállamkötvényből”. A február végi támadás után csak ennek harmadát-negyedét, legutóbb már csak négymilliárd forintnyit értékesítettek.

MÁP Plusz-eladások. Adatok forrása: ÁKKMÁP Plusz-eladások. Adatok forrása: ÁKK

MÁP Pluszt adnak el, Prémiumot vesznek

Ebben pedig még nincsenek is benne a korábban kibocsátott papírok visszaváltásai, amelyek igen jelentősek voltak márciusban. Amint az ÁKK közleménye írta:

A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya március végén 9796 milliárd forint, a hónapban 260 milliárd forinttal csökkent. A bruttó kibocsátás növekedése elsősorban a január végén megújult öt éves inflációkövető Prémium Magyar Állampapír több mint 500 milliárd forintos értékesítésének köszönhető.

Vagyis a lakosság sok százmilliárdos nagyságrendben válthatott vissza MÁP Pluszt, mert nagyon sok infláció-követő PMÁP-ot vásárolt, de még így is csökkent a nála levő értékpapírok állománya.

Kapott egy nagy lökést a lakosság

Pedig a növekvő infláció miatt már tavaly év végén, idén év elején is logikus lépésnek tűnt a MÁP Plusz lecserélése PMÁP-ra. Erről írtunk például januárban is:

A kisbefektetők tőkemozgatása tehát logikus, hiszen az infláció magas, eddig növekvő tendenciát mutatott, és nem látszik, hogy mikor, mennyire fog visszasüllyedni. (Ráadásul damoklész kardjaként a fejünk felett lebeg a valószínűleg nemsokára fenntarthatatlanná váló rezsifixálás.) De úgy látszik, a háború és a 400 forintos euró is kellett ahhoz, hogy sokan megmozduljanak.

Lakossági állampapírok értékesítése. Forrás: Akk.huLakossági állampapírok értékesítése. Forrás: Akk.hu

Akkor most ne vegyünk állampapírt?

Sokan odáig mennek, hogy már a forintot, az állampapírokat is kerülendőnek érzik, és eltaszítják maguktól. Sőt, a bankoktól is óvakodni kezdtek. Arról, hogy ez a félelem nem megalapozott és valószínűleg nagyon eltúlzott, a következő két kapcsolódó cikkünkben írtunk:

A nagyobb bankjaink csődje vagy a magyar állam csődje, vagy legalábbis a forintos állampapírok vissza nem fizetése ma is ugyanolyan nagyon kevéssé valószínű, mint a háború előtt.

Devizát vagy forintot fektessünk be?

Az már életszerűbb dilemma, hogy forintban vagy devizában takarékoskodjunk. Tény, hogy pár nyugodtabb évtől eltekintve a forint lényegében évtizedek óta gyengülő pályán van. Ráadásul minden nagyobb világpolitikai vagy világgazdasági megrázkódtatás lejjebb nyomja az értékét.

Az euró/forint hosszú távon. A trend egyértelmű. Tradingview.comAz euró/forint hosszú távon. A trend egyértelmű. Tradingview.com

A Magyar Nemzeti Bank pedig újabban mintha legfeljebb az értékének nagyjából szinten tartását, nem pedig erősítését tartaná szem előtt. Ahogy egy brókercég nemrég megfogalmazta, a “választások után csökkenhet az MNB hajlandósága a kamatemelésre”, a forint erősítésére. (A választások előtt kellemetlen lett volna egy 400 forint feletti euróár, de most kevésbé lenne problémás.)

Árfolyamok és grafikonok

Oszd meg a tőkét!

De az is igaz, hogy a forint most történelmileg is nagyon gyenge, így egy esetleges békekötés, fegyverszünet nagyobb forinterősödést is okozhat. Így aztán nem mernénk tiszta szívvel sem azt javasolni, hogy csak forintban, sem azt, hogy csak devizában takarékoskodjon valaki.

Mi ilyenkor a megoldás? A diverzifikáció, azaz tőkénk megosztása. Ha biztonságos, mégis jelentős hozamú befektetést keresünk, még mindig a magyar állampapír tűnik a legjobbnak. De egyéni várakozásaink, elképzeléseink alapján érdemes legalább három, sőt esetleg négy különböző lakossági értékpapír között megosztani a tőkénket valamilyen arányban. Mint 40-40-20, 30-30-30-10 százalék stb.

A nagy állampapírtrió négytagú lett

A szóba jöhető állampapírok pedig eddig a következők voltak:

  • A MÁP Plusz, ha likvid, könnyen pénzzé tehető tartalék kell. Mert rövid, fél-egy éves lekötésre is alkalmas, és csekély levonással visszaváltható. Megtérülése nem függ semmitől, hiszen kamatozása fix (öt év után 27,35 százalékot fizet, ami évi 4,95).
  • A PMÁP (Prémium Magyar Állampapír) megtérülése a forint éves átlagos inflációs rátájától függ. Jelenleg vonzó, 6,6 százalékos kamatot kínál, ami magas infláció esetén magasabb, alacsony esetén alacsonyabb lehet ennél.
  • A PEMÁP (Prémium Euró Magyar Állampapír) hozama pedig (magyarországi szemszögből) két tényezőtől is függ, az Eurózóna átlagos inflációjától és a forintárfolyamtól.

Tehát a MÁP Pluszt sem érdemes teljes mértékben leírni, de már csak rövid távra vennénk. (Persze lehet az is, hogy 1-2 év múlva normalizálódnak a kamatok, és akkor még jó lesz.)

Ám ha valaki öt évre biztosan be tud fektetni és fix hozamra vágyik, akkor inkább az Államkincstárnál (és egyes bankokban is) kapható fix kamatozású, nem lakossági (elsősorban intézményeknek szánt) kötvények javasolhatók most.

Egekben a kötvényhozamok

Ezek 2026-os és 2027-es lejárattal jelenleg 6,6-6,7 százalékos éves hozammal kaphatók, lényegesen jobbal tehát, mint a MÁP Plusz 4,95 százaléka. Ráadásul sokkal nagyobb belőlük a választék, fél évtől tíz-húsz évig, sőt 30 éves értékpapír is kapható. (Más kérdés, hogy a hosszú futamidőknél a kamatkockázat már igen nagy, és az értékpapír áringadozása hatalmas lehet.)

 

 

Ami állampapír-portfóliónk (befektetéscsomagunk) devizás részét illeti, az öt éves PEMÁP (2028/X) jelenleg 3,1 százalékos eurókamatot fizet. Ez talán nem tűnik soknak, de jól kiegészítheti az esetleges forintgyengülés hatását. Ráadásul most sem Nyugat-Európában, sem a hazai bankokban nem valószínű, hogy ennél magasabb kockázatmentes hozamot találnánk.

Lesz itt még 6,5 százalékos eurókamat?

A kamatprémiuma az eurózónás infláció felett 0,5 százalék. Ha az euró inflációja a jelenlegi magas szinteken maradna, akkor a kötvény kamata is magasabb lehet. Összehasonlításképpen, az euró pénzromlása márciusban éves szinten 7,5 százalék volt, de fokozatos csökkenését várják.

Az EKB felmérése szerint az elemzők évi hat százalékos inflációt várnak erre az évre, jövőre pedig 2,4 százalékot. Ha ez bejön, lehet, hogy lesz még 6,5 százalékos kamata is ennek a PEMÁP-nak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8400 8352 8458 +0,55% 0 0 3 767 820 818 Ft 2022-06-24 17:07:25
MOL 2926 2918 3000 -0,14% 0 0 1 901 473 080 Ft 2022-06-24 17:05:22
MTELEKOM 331 331 337 -1,19% 0 0 100 031 102 Ft 2022-06-24 17:05:08
RICHTER 6850 6850 7145 -2,21% 0 0 1 001 437 135 Ft 2022-06-24 17:05:28
OPUS 173 172 175 -2,91% 0 0 4 437 504 Ft 2022-06-24 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Már csak ez hiányzott – tíz éves csúcson áll a magyar tíz éves hozam is
Eidenpenz József | 2022. június 15. 18:40
Miközben a lakosság állampapír-vásárlási kedve nagyon csekély, tíz éves csúcsra emelkedett a forintos államkötvények hozama, 8,6 százalékra. Egy év múlva már 428 forintra várja a piac az eurót. Így logikus módon most, amikor padlón a forint, devizában adósodunk el, ami jól jöhet, ha visszaerősödik a devizánk. Ha erősödik.
Állampapír / Kötvény Tíz év után újra visszatérhet a kötvényalapok aranykora
Eidenpenz József | 2022. május 26. 05:31
Az elmúlt egy évben nagy változások történtek a kötvénypiacokon, ami a befektetési szokásokat alaposan átalakíthatja. A kötvényhozamok nőttek, így újra vonzó befektetésekké váltak. Egy lakás bérbeadása már nem biztos, hogy versenyképes a tíz éves fix állampapír 7,5 százalékos forinthozamával, ráadásul a kötvényhozamok, jelzáloghitel-kamatok növekedésével az ingatlanok ára is csökkenhet. A kötvények jó befektetések lehetnek, a forint erősödhet középtávon. A részvények, ingatlanok vonzereje csökkenhet, és nagyobb szerep juthat a kötvényeknek. Interjú Kovács Szilárddal, az Erste Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Állampapír / Kötvény Drasztikusan emelik egyes lakossági állampapírok kamatát
Eidenpenz József | 2022. március 17. 18:33
A kamatemelési hullám az egy éves lakossági állampapírokat is elérte, nagy mértékben, háromról négy százalék fölé nő a kamatuk. De ennél magasabb, hat százalék körüli megtérülést is el lehet érni valamivel, ha valaki meg tudja tartani lejáratig az értékpapírt.
Állampapír / Kötvény A Magyar Állampapír Plusz már halott?
Eidenpenz József | 2022. március 13. 06:04
A MÁP Plusz ma biztosan nem a legjobb. Felbolydult az állampapírpiac is a háború miatt, az elmúlt években megszokottól eltérően most az intézményi kötvények többet fizetnek, mint a lakosságiak. A magasabb hozam azonban nem minden esetben jó az ügyfélnek. Elmagyarázzuk, kinek érdemes ezeket vásárolnia.
Állampapír / Kötvény Kitömjük az államot: áttörte a lélektani határt a magyar lakosság állampapír-állománya
Gáspár András | 2022. február 8. 16:12
Elérte a 10 ezer milliárd forintot a lakossági állampapírok állománya - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.  A friss adatokból jól látszik, hogyan lett 12 év alatt az állam egyik legnagyobb hitelezője a magyar lakosság.
Állampapír / Kötvény Megint BBB-t kapott Magyarország
Privátbankár.hu | 2022. január 29. 08:11
A Fitch Ratings tartós magyar gazdasági növekedést vár, de a kockázatként az unortodox intézkedéseket és a magas államadósságot is megnevezte.
Állampapír / Kötvény Varga Mihály jó hírt közölt az állampapírokról
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 13:15
Már lehet jegyezni az újabb ötéves Prémium Magyar Állampapírt, a PMÁP-ot, amelynek kamatprémiuma 1,25 százalékról 1,5 százalékra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Négy ok, amiért hamarosan eljöhet a MÁP Plusz alkonya
Eidenpenz József | 2022. január 19. 06:04
Nem jó érzés 7,4 százalékos infláció mellett öt százalék körüli kamatú papírban ücsörögni, még akkor sem, ha sokan valószínűsítik, hogy a pénzromlás csak átmenetileg marad ilyen magas. De ez csak az egyik ok, amiért a MÁP Plusz iránti érdeklődés csökkenhet a közeljövőben.
Állampapír / Kötvény Máris itt a válasz a magas inflációra! 6,6 százalék lesz a csúcskamat jövő csütörtöktől
Eidenpenz József | 2022. január 14. 16:13
Évi 6,6 százalékra nő az itthoni kockázatmentes csúcskamat, miután új inflációkövető forintkötvények kaphatók a jövő hét végétől. Ráadásul kevesebb késéssel követik az inflációt, mint a korábbi sorozatok. A ma közzétett magas inflációs adatot ugyan nem éri el a kamat, de pár hónap múlva ez is változhat.
Állampapír / Kötvény Meglepően magas kamatot találtunk – mégsem a magyar infláció-követő kötvény a legjobb?
Eidenpenz József | 2021. december 20. 05:17
A magyar infláció-követő kötvények nagyon kedvezőek, de nem páratlanok a világban. Az USA-ban például a jelenleg kapható hasonló termék évi hét százalékos kamatot fizet, de hátránya, hogy ez csak az inflációt fedezi, nincs afeletti kamatprémiuma. Viszont vannak nagy előnyei is, mint a folyamatos tőkésítés és a hosszú futamidő.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG