<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nem jó érzés 7,4 százalékos infláció mellett öt százalék körüli kamatú papírban ücsörögni, még akkor sem, ha sokan valószínűsítik, hogy a pénzromlás csak átmenetileg marad ilyen magas. De ez csak az egyik ok, amiért a MÁP Plusz iránti érdeklődés csökkenhet a közeljövőben.

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) öt évre 4,95 százalékos éves hozamával nagy siker volt a 2019 júniusi bevezetése után. Nem csoda, hiszen akkor a bankokban sem volt kamat, és az infláció is mérsékelt volt. Jó esély látszott arra, hogy a papír futamideje alatt, hacsak nagy földindulás nem történik, szép reálhozamot lehet majd elérni. A pénzünk vele bőven megőrzi az értékét.

A földindulás azonban bekövetkezett, úgy hívják, koronavírus-járvány, és ennek egyik áttételes szövődményeként meglódult az infláció a világ legtöbb országában, így nálunk is. Hiába mondják a politikusok, jegybankárok és elemzők a Föld sok térségében, hogy az infláció csak átmeneti lesz, nehéz hinni nekik. Túl sok minden alakult teljesen másképpen az utóbbi pár évben, mint ahogy vártuk.

Csúnya inflációs adatok

Így aztán ha van valakinek egy 4,95 százalékos hozamot biztosító fix kamatozású államkötvénye, akkor nem biztos, hogy annyira nyugodtan alszik, mint eddig. Hiszen a decemberi év/év infláció 7,4 százalékos volt, és az azt megelőző hónapok is hasonlóan csúnyán festettek.

Az MNB inflációs előrejelzése, a “legyezőábra” (forrás: MNB, 2021. december)Az MNB inflációs előrejelzése, a “legyezőábra” (forrás: MNB, 2021. december)

Felmerül a kérdés, érdemes-e ilyen helyzetben MÁP Pluszt venni, vagy inkább PMÁP-ot kellene? Vagyis az inflációkövető, változó kamatozású Prémium Magyar Állampapírt. Az utóbbi új sorozata csütörtöktől 6,6 százalékos hozammal kapható. Fogják-e még venni így az emberek a MÁP Pluszt?

De miért áldozna le a MÁP Plusznak?

Milyen tényezők csökkenthetik jelentősen a MÁP Plusz iránti vételi kedvünket? Ezek egy része már bekövetkezett, más részük pedig lehet, hogy jó úton halad afelé.

1. Mert a PMÁP többet fizet

Amint említettük, az infláció-követő, változó kamatozású PMÁP öt éves sorozatának kamata nemsokára 6,6 százalékra emelkedik. Ez biztosan növeli majd a papír vonzerejét, és legalábbis a befektetők egy részét átterelheti oda.

Ugyanakkor a MÁP Plusznak van más előnye is, nem csak a kamata. A visszaváltás például a kamatfordulók utáni napokban ingyenes, míg a PMÁP-nál egy százalékos levonást alkalmaznak (az Államkincstárnál). A MÁP Plusznál nem kell a kamatok újra befektetésével sem vesződni, miután azokat a kamatfordulókon tőkésítik.

2. Mert az intézményi papírok többet fizetnek

Bár már régen nem volt racionális lépés, nem árt emlékezni rá, hogy a magánszemélyek is vehetik a sok-sok éve rendszeresen forgalomba hozott, elsősorban intézményeknek kibocsátott sztenderd fix kamatozású magyar államkötvényeket. Míg egy éve, 2021 január közepén egy ilyen öt éves fix kötvény referenciahozama 1,45 százalék volt, tegnap már 4,55 százalékon állt. A trend egyértelműen emelkedő a grafikonon, így könnyen lehetséges, hogy nemsokára az intézményi papírok fizetnek többet, nem a MÁP Plusz.

Öt éves állampapír-piaci referenciahozamok (Akk.hu)Öt éves állampapír-piaci referenciahozamok (Akk.hu)

Igaz, a kisbefektetők nem valószínű, hogy ezzel a hozammal meg tudják venni a kötvényeket, mint amit a referenciahozam sugall. (Valószínűleg csak több tízmillió forintos tételnél fognak tudni ilyen jó árat elérni a bankjuknál vagy a brókercégüknél.)

A referenciahozam ugyanis az intézményi befektetők közötti, nagy tételes árjegyzésből készül. A 2026/F kötvény 4,22 százalékos hozammal kapható jelenleg a Kincsárnál, miközben ennek az intézményi befektetői árfolyamából számították az említett 4,55 százalékos referenciahozamot.

Jön a befektetési alapok reneszánsza?

De ha még tovább mennek a hozamok, akkor az is megtörténhet, hogy kisebb tételben is jobb hozamot ad majd például a 2026/E kötvény, mint a MÁP Plusz. Ráadásul ezekből a papírokból van sokféle, három, tíz, 15, sőt 20 év körüli futamidejű is. (Az utóbbi referenciahozama egyébként már 5,02 százalék volt tegnap.) Nem árt tehát erre a piacra is odafigyelni.

A hazai kötvénypiaci hozamemelkedés további következménye lehet, hogy a hazai kötvényalapok, vegyes alapok hozama javul. Ez oda terelheti a megtakarítások egy részét, szintén csökkentve a közvetlen állampapír-vásárlásokat. De ez inkább hosszú távú hatás.

Magyar Állampapír PluszMagyar Állampapír Plusz

3. Ha az infláció magas szinten ragad

Ha tartósan magas szinten ragadna be az infláció, mintegy évi öt százalék felett, az is biztosan elvenné a kedvét sok kisbefektetőnek a MÁP Plusztól (meg a többi fix kamatozású papírtól.) Egyelőre azonban az MNB és az elemzők többsége is arra számít, hogy nem így lesz, az idén fokozatosan újra süllyed majd a pénzromlás mértéke.

Valamilyen külső vagy belső sokk esetén azonban, mint egy olajár-robbanás, forintgyengülési hullám vagy politikai zűrzavar, nem lehetetlen, hogy újabb kellemetlen meglepetések érkeznek az infláció frontjáról. Újabb hét százalék feletti inflációs adatoknak nem örülnének a kötvényvásárlók.

Az euró és a dollár forintárfolyama (Tradingview.com)Az euró és a dollár forintárfolyama (Tradingview.com)

4. Ha a forint megroggyan

Ha a forint nagyon begyengülne, és mindenki a deviza-befektetések felértékelődését látná, az is csökkenthetné a MÁP Plusz iránti érdeklődést. Bár ez jelenleg eléggé valószínűtlennek látszik, itt is él az, hogy nagyobb külső vagy belső sokk átírhatja a forgatókönyveket. Elég a nemzetközi befektetési környezet romlása, a kockázatkerülés előtérbe kerülése.

Ez újabb kamatemelést, az állampapír-hozamok további emelkedését is okozhatja, ami a kettes pontban leírt folyamatokat erősítheti. (A gyengébb forint egyébként növeli az inflációt.)

Eljött-e már a MÁP Plusz alkonya?

Érezhető-e a MÁP Plusz népszerűségének csökkenése? Az eladási adatokat megnézve egyelőre szó sincs a végről. A heti eladások inkább csak stagnálnak, bár nem túl magas szinten. A 12 heti átlag (pontozott vonal a grafikonon) már csak alig lejt.

A MÁP Plusz heti jegyzési eredményei. Pontozott vonal: 12 heti mozgóátlag. (Adatok: Akk.hu)A MÁP Plusz heti jegyzési eredményei. Pontozott vonal: 12 heti mozgóátlag. (Adatok: Akk.hu)

Emelhetik-e a MÁP Plusz kamatát?

Ha végül lejjebb mennek az eladási számok, vagy feljebb az intézményi kötvényhozamok, akkor logikus lenne, hogy emeljék a MÁP Plusz kamatát, hogy ezzel javítsák a népszerűségét. De ez nem túl valószínű, legalábbis lényeges mértékben nem várható. Akkor ugyanis tömeges visszaváltás indulhat meg a korábbi sorozatokból. Túlságosan likvid ugyanis a MÁP Plusz, azaz nagyon könnyű kiszállni belőle, és átrakni a jobb kondíciójú papírba a pénzt.

De az  elképzelhető, hogy kisebb mértékben, például negyed vagy esetleg fél százalékponttal emelnek a kamaton. Ekkor ugyanis sokaknak nem éri meg visszaváltani, mert akkor alacsonyabb kamatot kapnak a már eltelt időre is. (A lépcsősen emelkedő, idővel egyre jobb kamatozás miatt.) Csak azoknak érné meg az átnyergelés, akik az utóbbi hónapokban vettek papírt.

Igaz, ez is sok tízmilliárd forint mozgatását jelentheti, de végül visszatérne az a pénz az államhoz. (Csak sok költséggel és kamatkiadással járna mindez.)

A lényeg a reálkamat

Annak sincsen túl sok értelme, hogy az állam saját értékpapírjaira állandóan rálicitáljon egy másikkal. A magas, 6,6 százalékos kamattal kapható új PMÁP alighanem jól hangzik azoknak, akik a minél magasabb kamatszámokat vadásszák. Akik viszont hosszabb távú stabilitást szeretnének – és elfogadják, hogy az infláció valószínűleg csak átmenetileg lesz ilyen magas –, azoknak a MÁP Plusz ezután is megfelel majd.

Szinte csak egy dolog biztos mostanság: a bizonytalanság. Így a PMÁP mellett szól viszont, hogy ennél a legkisebb a kamatkockázat. Bármerre is megy a kamat, vagy éppen a forint, ez a kötvény az infláció feletti megtérülést biztosít majd.

Kivéve, ha az infláció nagyon gyorsan ugrik fel, mert akkor ez a reálkamat is elolvadhat, erről itt írtunk:

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10295 10260 10490 -1,62% 0 0 6 962 475 105 Ft 2022-05-24 17:13:45
MOL 2872 2798 2898 +1,06% 0 0 4 340 855 454 Ft 2022-05-24 17:06:59
MTELEKOM 419 410 419 +1,95% 0 0 197 682 707 Ft 2022-05-24 17:05:08
RICHTER 7380 7310 7650 -3,72% 0 0 1 791 620 145 Ft 2022-05-24 17:05:08
OPUS 186 186 191 -1,69% 0 0 7 737 018 Ft 2022-05-24 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Haldoklik a MÁP Plusz, egekben a többi állampapír hozama
Eidenpenz József | 2022. április 22. 05:31
Állampapír vagy valami más? Fix vagy változó? Deviza vagy forint? Mibe fektessek? Az emberek tömegesen váltják vissza a MÁP Pluszt. Áttekintjük a lehetőségeket. A nagy állampapírtrió négytagú lett, miután olyan papírokat is érdemes venni, amelyeket korábban nem.
Állampapír / Kötvény Drasztikusan emelik egyes lakossági állampapírok kamatát
Eidenpenz József | 2022. március 17. 18:33
A kamatemelési hullám az egy éves lakossági állampapírokat is elérte, nagy mértékben, háromról négy százalék fölé nő a kamatuk. De ennél magasabb, hat százalék körüli megtérülést is el lehet érni valamivel, ha valaki meg tudja tartani lejáratig az értékpapírt.
Állampapír / Kötvény A Magyar Állampapír Plusz már halott?
Eidenpenz József | 2022. március 13. 06:04
A MÁP Plusz ma biztosan nem a legjobb. Felbolydult az állampapírpiac is a háború miatt, az elmúlt években megszokottól eltérően most az intézményi kötvények többet fizetnek, mint a lakosságiak. A magasabb hozam azonban nem minden esetben jó az ügyfélnek. Elmagyarázzuk, kinek érdemes ezeket vásárolnia.
Állampapír / Kötvény Kitömjük az államot: áttörte a lélektani határt a magyar lakosság állampapír-állománya
Gáspár András | 2022. február 8. 16:12
Elérte a 10 ezer milliárd forintot a lakossági állampapírok állománya - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.  A friss adatokból jól látszik, hogyan lett 12 év alatt az állam egyik legnagyobb hitelezője a magyar lakosság.
Állampapír / Kötvény Megint BBB-t kapott Magyarország
Privátbankár.hu | 2022. január 29. 08:11
A Fitch Ratings tartós magyar gazdasági növekedést vár, de a kockázatként az unortodox intézkedéseket és a magas államadósságot is megnevezte.
Állampapír / Kötvény Varga Mihály jó hírt közölt az állampapírokról
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 13:15
Már lehet jegyezni az újabb ötéves Prémium Magyar Állampapírt, a PMÁP-ot, amelynek kamatprémiuma 1,25 százalékról 1,5 százalékra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Máris itt a válasz a magas inflációra! 6,6 százalék lesz a csúcskamat jövő csütörtöktől
Eidenpenz József | 2022. január 14. 16:13
Évi 6,6 százalékra nő az itthoni kockázatmentes csúcskamat, miután új inflációkövető forintkötvények kaphatók a jövő hét végétől. Ráadásul kevesebb késéssel követik az inflációt, mint a korábbi sorozatok. A ma közzétett magas inflációs adatot ugyan nem éri el a kamat, de pár hónap múlva ez is változhat.
Állampapír / Kötvény Meglepően magas kamatot találtunk – mégsem a magyar infláció-követő kötvény a legjobb?
Eidenpenz József | 2021. december 20. 05:17
A magyar infláció-követő kötvények nagyon kedvezőek, de nem páratlanok a világban. Az USA-ban például a jelenleg kapható hasonló termék évi hét százalékos kamatot fizet, de hátránya, hogy ez csak az inflációt fedezi, nincs afeletti kamatprémiuma. Viszont vannak nagy előnyei is, mint a folyamatos tőkésítés és a hosszú futamidő.
Állampapír / Kötvény A MÁP Plusz helyett az inflációkövető kötvény lehet a befutó?
Privátbankár.hu | 2021. december 15. 17:32
Az egyre magasabb infláció fejtörést okoz a kisbefektetőknek: az eddig biztos befutó, fix hozamot kínáló Magyar Állampapír Plusz egyre alacsonyabb reálhozamot kínál, az inflációkövető kötvények viszont vonzóbbá válhatnak. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, mit érdemes tudni az állami befektetési formákról, és a jelenlegi gazdasági helyzetben az inflációs prognózisokra is tekintettel melyiket érdemes választani.
Állampapír / Kötvény Újra előjött a nagy dilemma: euróban, vagy forintban takarítsunk meg?
Eidenpenz József | 2021. december 13. 18:38
Új eurós lakossági inflációkövető papírokat bocsát ki az állam, az eddigieknél hosszabb futamidővel, de alacsonyabb kamatprémiummal. Az időzítés jó, mert egy darabig biztosan vonzó lesz az induló kamat, átmenetileg még a forintkötvényekét is meghaladhatja. Hosszabb távon azonban mégis lehet, hogy a forint lesz a nyerő.
hírlevél
Ingatlantájoló