<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Miközben a lakosság állampapír-vásárlási kedve nagyon csekély, tíz éves csúcsra emelkedett a forintos államkötvények hozama, 8,6 százalékra. Egy év múlva már 428 forintra várja a piac az eurót. Így logikus módon most, amikor padlón a forint, devizában adósodunk el, ami jól jöhet, ha visszaerősödik a devizánk. Ha erősödik.

Nemcsak a forint vagy az OTP van gödörben, a magyar tíz éves állampapírok referenciahozama is 2012 júniusa óta, azaz tíz éve nem látott magasságokba ért. Az elsősorban intézményi befektetőknek szóló kötvények hozama már tavaly is felfelé kúszott, miután az MNB megkezdte kamatemelési ciklusát, de igazán nagy lendületet a folyamat februárban kapott, az orosz invázió után.

A mai irányadó hozam 8,62 százalék volt tegnap itthon, miközben a román papírok vásárlásával 9,16, a lengyelekével 7,91 százalékos hozamot lehet elérni. (A szerdai magyar adat kicsit jobb, 8,47 százalék.) Az együttmozgás térségünkben nagyobbnak látszik a kötvényeknél, mint a devizák esetében, ahol a forint elég alaposan alulteljesítővé vált az utóbbi hetekben.

A tíz éves magyar állampapírok éves hozama hosszú távon. Tradingview.com
A tíz éves magyar állampapírok éves hozama hosszú távon. Tradingview.com

Ennyire tartós lesz az infláció?

Amint délelőtt írtuk, az Európai Bizottsággal tárgyalások folynak a helyreállítási alapok felszabadításáról, várhatóan pénteken fejeződnek be, ami komolyan befolyásolhatja a forint árfolyamát. Ugyanez az állampapíroknál is hozhat hozamváltozásokat.

A legutóbbi, 10,7 százalékos infláció és 12,2 százalékos (az indirekt adóktól szűrt) maginfláció mellett persze ez a hozam sem meglepő. Legalábbis ha a piac arra számít, hogy a pénzromlás magas szinten fog beragadni. Az igazi kérdés persze az infláció jövőbeli szintje, nem a múlt, amire tíz éves becsléseket nagyon nehéz tenni.

Lehet spekulálni a normalizálódásra

Ha viszont az infláció a tíz éves futamidő nagy részét jelentősen a mostani szint alatt tölti majd, vagyis visszasüllyed egy normálisabb szintre, akkor ezeken a kötvényeken komoly reálhozamot lehet majd elérni. Vagy pedig egy rövidebb távú kiugró árfolyamnyereséget. De mehetnek innét tovább is a hozamok, főleg, ha az infláció hosszabb időre a két számjegyű tartományban ragad. (Ekkor a kötvények tulajdonosai jobban is járhattak volna, mint most.)

De a kötvényhozamok és sok más eszköz sok más kockázatot is elkezdett beárazni, mint az orosz-ukrán háború elhúzódása, egy recesszió, a magyar költségvetés problémái, az EU-s források elapadása, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A magyar, lengyel és román tíz éves állampapírok éves hozama 2022-ben. Tradingview.com
A magyar, lengyel és román tíz éves állampapírok éves hozama 2022-ben. Tradingview.com

A külföldtől érdemesebb hitelt felvennünk

A magas hozamok hosszabb távon nagy mértékben növelik majd a hazai költségvetés terheit, rontják mozgásterét, így rossz esetben maguk is okozhatnak recessziót. Illetve újabb takarékossági, adó- vagy megszorítás-csomagokat tehetnek szükségessé.

A lakosság állampapír-vásárlásai a legutóbbi heti statisztika alapján nagyon alacsonyak. Az áprilisi állapotnál is sokkal rosszabb eladási számokat látni:

A lakossági állampapírok legutóbbi heti statisztikája. Elég szerény eredmények.
A lakossági állampapírok legutóbbi heti statisztikája. Elég szerény eredmények.

Éppen keményvalutában adósodunk el

Mivel jelenleg a lakosság állampapír-vételi kedve megcsappant, és a forintkamatok nagyon magasak, logikus módon inkább a külföld felé fordulnak az államadósság-kezelők. Június 8-án ugyanis háromféle dollár- és eurókötvényt bocsátottak ki a nemzetközi piacon, 1,75+1,25 milliárd dollár és 750 millió euró értékben. Ennek érdekében módosították a kibocsátási tervet is.

Az ÁKK Zrt. módosította 2022. évi finanszírozási tervét. Így lehetővé válik további benchmark méretű nemzetközi devizakötvény kibocsátása, amellyel tovább tudja diverzifikálni a forrásbevonást írják.

Magyarország tehát most, amikor padlón a forint, a drága devizákban adósodik el, ami még jól jöhet, ha visszaerősödik a forint. Ha viszont nem, akkor plusz terhet jelenthet majd a gyenge nemzeti valuta.

Nemsokára fordulat várható?

Vannak vélemények, amelyek szerint azonban közel lehet a fordulat az állampapírpiacon. Az Erste Befektetési Zrt. szerint az euróval szembeni kamatkülönbözet továbbra is több, mint hét százalék a forint javára.

Ami már elég nagy különbségnek tűnik ahhoz, hogy felmerüljön a carry trade lehetősége. Aki euró helyett forintban fektet be, az egy év alatt 7,89 százalék fix kamatra tehet szert, szemben az eurón elérhető 0,792 százalékkal.

(A carry trade azt jelenti, hogy hitelt vesznek fel alacsony kamatú devizában, például euróban, és magas kamattal befektetik másutt, például forintban.)

Az újratervezett Magyar Állampapír Plusz. Fotó: ÁKK
Az újratervezett Magyar Állampapír Plusz. Fotó: ÁKK

A brókercég azonban arra jut, hogy a múltbeli tapasztalatok, nagy forintgyengülések alapján “még ekkora kamatkülönbözet mellett is kockázatos forintba fektetni”. Az eddigi költségvetés-kiigazító intézkedések és különadók nem győzték meg a befektetőket. A hét százalékos kamatkülönbözet egyébként azt is jelenti, hogy egy év múlva 428 forintra várja a piac az eurót (ennyi a határidős ára).

Árfolyamok és grafikonok

Dollárkötvényeket cserél le az ÁKK

A magyar állam 2022. június 7-én egyes rövid lejáratú dollárkötvényeinek visszavásárlására aukciót hirdetett meg – közölte szerdán az ÁKK. A három, 2023-24 közötti lejáratú kötvényből összesen közel 1,2 milliárd amerikai dollár névértékben vásároltak vissza.

A kötvénycsere célja futamidő hosszabbítás, és főleg a forint intézményi piac tehermentesítésén keresztül kamatmegtakarítás.

Azt is hozzátették, hogy lezárták a most visszavásárolt kötvények fedezését szolgáló határidős ügyleteket. Mint ismert, a magyar devizaadósságot, ha nem euróban van, általában euróra fedezik. Így a dollár komoly erősödése nem érinti negatívan a költségvetést. Az ilyedn visszavásárlási aukciók inkább csak technikai jellegűek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény Izgalmak az állampapírpiacon, meglepően jól teljesítő kriptodevizák
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:15
Sok fontos hír érkezett januárban az állampapírpiaci befektetők számára, új inflációs adat, új államkötvénykamatok, lényeges hozamszintváltozások. A kriptodeviza-piac is izgalmas volt, tíz éve nem volt ilyen jó hónapja a bitcoinnak, de néhány kriptóágazat sokkal jobb eredményt ért el.
Állampapír / Kötvény Melyik régi állampapírt érdemes 16 százalékosra cserélni?
Eidenpenz József | 2023. január 30. 05:43
Nagy dilemma a korábban kibocsátott kötvények egy részénél, hogy lecseréljük-e ezeket újra a magasabb kamatért. Egyet biztosan érdemes, általános recept azonban nincsen. Alaposan megugrottak a fix állampapírhozamok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyomán, miközben az inflációval kapcsolatban érkezett egy kis kincstári optimizmus. Mikor érdemes eurós kötvényt venni?
Állampapír / Kötvény Ez most a három legjobb állampapír
Eidenpenz József | 2023. január 24. 05:47
Nagyon bejön a 16 százalékos forintkamat az embereknek, 107 milliárd forinttal ugrott meg egy hét alatt a PMÁP-kötvények értékesítése. Nagyon izgalmas lehet a folytatás is, a prognózisok alapján lehet olyan év, amikor a papír 19,5 százalékos kamatot fizet majd, miközben az infláció már csökken. De vannak, akik emellett eurós és dolláros kötvényt is ajánlanak.
Állampapír / Kötvény Mától lehet venni az új, trükkös állampapírt 16 százalékos kamattal
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 09:03
Megjelent a palettán a 16 százalékos kamatozású állampapír-sorozat.
Állampapír / Kötvény Megvan, mi a trükkje az új lakossági államkötvénynek
Eidenpenz József | 2023. január 17. 05:47
A vártnál kedvezőbb, de így is EU-rekorder inflációs adat után tisztábban látunk, hogy mennyit fizetnek az inflációkövető lakossági kötvények. Amelyekből új sorozatokat bocsátanak ki csütörtöktől, nagyon hasonló feltételekkel, de egy kis trükköt csak elrejtettek a konstrukcióban. Tartják magukat a diszkontkincstárjegyek hozamai 13 százalék felett.
Állampapír / Kötvény Egy százalékponttal megugrott a kisbefektetők új kedvencének hozama
Eidenpenz József | 2023. január 11. 05:47
A legrövidebb futamidejű diszkontkincstárjegyek, amelyek mostanában sok kisbefektető számára is vonzóvá váltak, egy százalékponttal többet fizetnek, mint decemberben. Megugrott a Bónusz kötvény kamata, március 30-án az évi 14,60 százalék időarányos részét fizeti. De a Prémium-kötvények még ezt is felülmúlhatják. Ez történt az állampapírpiacon az ünnepek alatt.
Állampapír / Kötvény 4,25 milliárd dollárnyi devizaadósságot vett fel a kormány
Privátbankár.hu | 2023. január 5. 09:50
Magyarország sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket 4,25 milliárd dollár értékben - derül ki Varga Mihály csütörtöki Facebook-posztjából.
Állampapír / Kötvény Már 16 százalékos kamatot is lehet kapni egy állampapírral – itt a lista a legjobbakról
Privátbankár.hu | 2023. január 2. 15:25
Az elmúlt években jelentősen megemelték az állampapírok kamatát, és az inflációkövető állampapírok kamata is kiemelkedően magas a jelentős pénzromlás miatt. Milyen állampapírok közül választhatunk? A money.hu összeállítása.
Állampapír / Kötvény Megnyugodott az állampapírpiac, de még bőven kétszámjegyű kamatokat lehet kapni
Eidenpenz József | 2022. december 17. 14:41
Egy újabb izgalmas hét után erősödött a forint, és főleg a hosszú futamidejű állampapírok hozamai csökkentek. A rövid oldalon még mindig találni 13 és 14 százalék közötti fix hozamokat. Ennél sokkal többet fizethetnek azonban az inflációkövető államkötvények a következő mintegy két évben.
Állampapír / Kötvény Bukni akar? Akkor megint ne csináljon semmit!
Privátbankár.hu | 2022. december 12. 16:54
Bár az utóbbi egy év inflációja nagyon magas volt, a következő egy évben mérséklődés várható. A becslések alapján egyes államkötvények így könnyen túlszárnyalhatják a következő egy és két év inflációs adatát. A legrosszabb választás pedig készpénzt tartani, vagyis egyáltalán nem befektetni. (Hangfelvétellel.)
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG