<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Miközben a lakosság állampapír-vásárlási kedve nagyon csekély, tíz éves csúcsra emelkedett a forintos államkötvények hozama, 8,6 százalékra. Egy év múlva már 428 forintra várja a piac az eurót. Így logikus módon most, amikor padlón a forint, devizában adósodunk el, ami jól jöhet, ha visszaerősödik a devizánk. Ha erősödik.

Nemcsak a forint vagy az OTP van gödörben, a magyar tíz éves állampapírok referenciahozama is 2012 júniusa óta, azaz tíz éve nem látott magasságokba ért. Az elsősorban intézményi befektetőknek szóló kötvények hozama már tavaly is felfelé kúszott, miután az MNB megkezdte kamatemelési ciklusát, de igazán nagy lendületet a folyamat februárban kapott, az orosz invázió után.

A mai irányadó hozam 8,62 százalék volt tegnap itthon, miközben a román papírok vásárlásával 9,16, a lengyelekével 7,91 százalékos hozamot lehet elérni. (A szerdai magyar adat kicsit jobb, 8,47 százalék.) Az együttmozgás térségünkben nagyobbnak látszik a kötvényeknél, mint a devizák esetében, ahol a forint elég alaposan alulteljesítővé vált az utóbbi hetekben.

A tíz éves magyar állampapírok éves hozama hosszú távon. Tradingview.comA tíz éves magyar állampapírok éves hozama hosszú távon. Tradingview.com

Ennyire tartós lesz az infláció?

Amint délelőtt írtuk, az Európai Bizottsággal tárgyalások folynak a helyreállítási alapok felszabadításáról, várhatóan pénteken fejeződnek be, ami komolyan befolyásolhatja a forint árfolyamát. Ugyanez az állampapíroknál is hozhat hozamváltozásokat.

A legutóbbi, 10,7 százalékos infláció és 12,2 százalékos (az indirekt adóktól szűrt) maginfláció mellett persze ez a hozam sem meglepő. Legalábbis ha a piac arra számít, hogy a pénzromlás magas szinten fog beragadni. Az igazi kérdés persze az infláció jövőbeli szintje, nem a múlt, amire tíz éves becsléseket nagyon nehéz tenni.

Lehet spekulálni a normalizálódásra

Ha viszont az infláció a tíz éves futamidő nagy részét jelentősen a mostani szint alatt tölti majd, vagyis visszasüllyed egy normálisabb szintre, akkor ezeken a kötvényeken komoly reálhozamot lehet majd elérni. Vagy pedig egy rövidebb távú kiugró árfolyamnyereséget. De mehetnek innét tovább is a hozamok, főleg, ha az infláció hosszabb időre a két számjegyű tartományban ragad. (Ekkor a kötvények tulajdonosai jobban is járhattak volna, mint most.)

De a kötvényhozamok és sok más eszköz sok más kockázatot is elkezdett beárazni, mint az orosz-ukrán háború elhúzódása, egy recesszió, a magyar költségvetés problémái, az EU-s források elapadása, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A magyar, lengyel és román tíz éves állampapírok éves hozama 2022-ben. Tradingview.comA magyar, lengyel és román tíz éves állampapírok éves hozama 2022-ben. Tradingview.com

A külföldtől érdemesebb hitelt felvennünk

A magas hozamok hosszabb távon nagy mértékben növelik majd a hazai költségvetés terheit, rontják mozgásterét, így rossz esetben maguk is okozhatnak recessziót. Illetve újabb takarékossági, adó- vagy megszorítás-csomagokat tehetnek szükségessé.

A lakosság állampapír-vásárlásai a legutóbbi heti statisztika alapján nagyon alacsonyak. Az áprilisi állapotnál is sokkal rosszabb eladási számokat látni:

A lakossági állampapírok legutóbbi heti statisztikája. Elég szerény eredmények.A lakossági állampapírok legutóbbi heti statisztikája. Elég szerény eredmények.

Éppen keményvalutában adósodunk el

Mivel jelenleg a lakosság állampapír-vételi kedve megcsappant, és a forintkamatok nagyon magasak, logikus módon inkább a külföld felé fordulnak az államadósság-kezelők. Június 8-án ugyanis háromféle dollár- és eurókötvényt bocsátottak ki a nemzetközi piacon, 1,75+1,25 milliárd dollár és 750 millió euró értékben. Ennek érdekében módosították a kibocsátási tervet is.

Az ÁKK Zrt. módosította 2022. évi finanszírozási tervét. Így lehetővé válik további benchmark méretű nemzetközi devizakötvény kibocsátása, amellyel tovább tudja diverzifikálni a forrásbevonást írják.

Magyarország tehát most, amikor padlón a forint, a drága devizákban adósodik el, ami még jól jöhet, ha visszaerősödik a forint. Ha viszont nem, akkor plusz terhet jelenthet majd a gyenge nemzeti valuta.

Nemsokára fordulat várható?

Vannak vélemények, amelyek szerint azonban közel lehet a fordulat az állampapírpiacon. Az Erste Befektetési Zrt. szerint az euróval szembeni kamatkülönbözet továbbra is több, mint hét százalék a forint javára.

Ami már elég nagy különbségnek tűnik ahhoz, hogy felmerüljön a carry trade lehetősége. Aki euró helyett forintban fektet be, az egy év alatt 7,89 százalék fix kamatra tehet szert, szemben az eurón elérhető 0,792 százalékkal.

(A carry trade azt jelenti, hogy hitelt vesznek fel alacsony kamatú devizában, például euróban, és magas kamattal befektetik másutt, például forintban.)

Az újratervezett Magyar Állampapír Plusz. Fotó: ÁKKAz újratervezett Magyar Állampapír Plusz. Fotó: ÁKK

A brókercég azonban arra jut, hogy a múltbeli tapasztalatok, nagy forintgyengülések alapján “még ekkora kamatkülönbözet mellett is kockázatos forintba fektetni”. Az eddigi költségvetés-kiigazító intézkedések és különadók nem győzték meg a befektetőket. A hét százalékos kamatkülönbözet egyébként azt is jelenti, hogy egy év múlva 428 forintra várja a piac az eurót (ennyi a határidős ára).

Árfolyamok és grafikonok

Dollárkötvényeket cserél le az ÁKK

A magyar állam 2022. június 7-én egyes rövid lejáratú dollárkötvényeinek visszavásárlására aukciót hirdetett meg – közölte szerdán az ÁKK. A három, 2023-24 közötti lejáratú kötvényből összesen közel 1,2 milliárd amerikai dollár névértékben vásároltak vissza.

A kötvénycsere célja futamidő hosszabbítás, és főleg a forint intézményi piac tehermentesítésén keresztül kamatmegtakarítás.

Azt is hozzátették, hogy lezárták a most visszavásárolt kötvények fedezését szolgáló határidős ügyleteket. Mint ismert, a magyar devizaadósságot, ha nem euróban van, általában euróra fedezik. Így a dollár komoly erősödése nem érinti negatívan a költségvetést. Az ilyedn visszavásárlási aukciók inkább csak technikai jellegűek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8990 8904 9324 -2,41% 0 0 2 830 833 454 Ft 2022-08-17 17:10:04
MOL 2862 2812 2930 -1,85% 0 0 1 387 502 400 Ft 2022-08-17 17:07:11
MTELEKOM 320 318 323 0,00% 0 0 56 883 509 Ft 2022-08-17 17:05:07
RICHTER 8080 7995 8150 +0,31% 0 0 1 362 750 505 Ft 2022-08-17 17:05:19
OPUS 150 149 152 -0,66% 0 0 7 571 081 Ft 2022-08-17 17:08:32
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Állampapír-kisokos – te szívesen adakozol a kormánynak, vagy inkább kapnál tőle?
Eidenpenz József | 2022. július 27. 05:46
A mai magas infláció mellett nem árt egy kis gyakorlati útmutató állampapír-vásárláshoz, milyen lehetőségek vannak, melyik papír mennyit fizet, mik az előnyei, hátrányai. Valamint megpróbáljuk felrázni azokat az olvasókat, akik óriási összegeket tartanak folyószámlán, készpénzben, és ezzel sok kárt okoznak saját maguknak.
Állampapír / Kötvény Vannak, akik már 8,6 százalékos eurókamatot kapnak magyar kötvényeikre
Eidenpenz József | 2022. július 19. 05:17
A forintzuhanás és a csúcsinfláció sokaknak okoz fejtörést, a devizában történő megtakarítás ismét vonzóvá vált. A most kapható, euróra szóló P€MÁP jelenlegi kamata szerény, de jövőre alaposan megugorhat. Ahogy a korábban kibocsátott papírok egy részénél már most is nyolc százalék felett van a kamat.
Állampapír / Kötvény Visszaváltsam a MÁP Pluszomat? De mit vegyek helyette?
Eidenpenz József | 2022. július 6. 05:42
Az állampapírok piaca teljesen átalakult, az egykor ünnepelt szuperkötvény mára a legrosszabb választássá vált. Vissza is váltottak belőle közel 1000 milliárdnyit, aminek a nagy részét azonban inflációkövető papírokra költötték. Ez jó választásnak látszik, bár a mélyrepülésben levő forint miatt az eurós sorozat is megfontolandó.
Állampapír / Kötvény Tíz év után újra visszatérhet a kötvényalapok aranykora
Eidenpenz József | 2022. május 26. 05:31
Az elmúlt egy évben nagy változások történtek a kötvénypiacokon, ami a befektetési szokásokat alaposan átalakíthatja. A kötvényhozamok nőttek, így újra vonzó befektetésekké váltak. Egy lakás bérbeadása már nem biztos, hogy versenyképes a tíz éves fix állampapír 7,5 százalékos forinthozamával, ráadásul a kötvényhozamok, jelzáloghitel-kamatok növekedésével az ingatlanok ára is csökkenhet. A kötvények jó befektetések lehetnek, a forint erősödhet középtávon. A részvények, ingatlanok vonzereje csökkenhet, és nagyobb szerep juthat a kötvényeknek. Interjú Kovács Szilárddal, az Erste Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Állampapír / Kötvény Haldoklik a MÁP Plusz, egekben a többi állampapír hozama
Eidenpenz József | 2022. április 22. 05:31
Állampapír vagy valami más? Fix vagy változó? Deviza vagy forint? Mibe fektessek? Az emberek tömegesen váltják vissza a MÁP Pluszt. Áttekintjük a lehetőségeket. A nagy állampapírtrió négytagú lett, miután olyan papírokat is érdemes venni, amelyeket korábban nem.
Állampapír / Kötvény Drasztikusan emelik egyes lakossági állampapírok kamatát
Eidenpenz József | 2022. március 17. 18:33
A kamatemelési hullám az egy éves lakossági állampapírokat is elérte, nagy mértékben, háromról négy százalék fölé nő a kamatuk. De ennél magasabb, hat százalék körüli megtérülést is el lehet érni valamivel, ha valaki meg tudja tartani lejáratig az értékpapírt.
Állampapír / Kötvény A Magyar Állampapír Plusz már halott?
Eidenpenz József | 2022. március 13. 06:04
A MÁP Plusz ma biztosan nem a legjobb. Felbolydult az állampapírpiac is a háború miatt, az elmúlt években megszokottól eltérően most az intézményi kötvények többet fizetnek, mint a lakosságiak. A magasabb hozam azonban nem minden esetben jó az ügyfélnek. Elmagyarázzuk, kinek érdemes ezeket vásárolnia.
Állampapír / Kötvény Kitömjük az államot: áttörte a lélektani határt a magyar lakosság állampapír-állománya
Gáspár András | 2022. február 8. 16:12
Elérte a 10 ezer milliárd forintot a lakossági állampapírok állománya - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.  A friss adatokból jól látszik, hogyan lett 12 év alatt az állam egyik legnagyobb hitelezője a magyar lakosság.
Állampapír / Kötvény Megint BBB-t kapott Magyarország
Privátbankár.hu | 2022. január 29. 08:11
A Fitch Ratings tartós magyar gazdasági növekedést vár, de a kockázatként az unortodox intézkedéseket és a magas államadósságot is megnevezte.
Állampapír / Kötvény Varga Mihály jó hírt közölt az állampapírokról
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 13:15
Már lehet jegyezni az újabb ötéves Prémium Magyar Állampapírt, a PMÁP-ot, amelynek kamatprémiuma 1,25 százalékról 1,5 százalékra emelkedett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG