<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az európai tőzsdéken szép emelkedés van, de este jön az amerikai kamatdöntő ülés, amitől a tőzsdék napok óta rettegnek. A BUX is jól megy, az euró visszatért 400 alá. De az EKB is rendkívüli tanácskozást tart, és az európai uniós pénzekről is tárgyal a magyar kormány, így nagy mozgások jöhetnek még.

Miután kedden legalább a Nasdaq indexe szerény pluszban végzett, ma egy-másfél százalékos emelkedést mutatnak az európai tőzsdeindexek, és az amerikai határidős mutatók is felfelé tartanak. Eljött a nagy, félve félt nap, amikor a Fed kamatdöntő ülést tart.

A piac nemrég még fél százalékpontos emelést várt, de mostanra uralkodóvá vált a nézet, hogy inkább 0,75 százalék lesz belőle. (Amire 1994 óta nem volt példa.) Sőt egyesek a 100 bázispontot sem zárják ki. Az ülés utáni tájékoztatón pedig félő, hogy a közeljövőre az eddig vártnál magasabb mértéket vetítenek majd előre.

A félelmek hátterében a múlt pénteken közzétett, várakozásokon felüli infláció áll, ami miatt a tőzsdeindexek és a kriptodevizák már eddig is nagyot zuhantak. Ráadásul Kína is tovább küzd a coviddal, így ott újabb lezárások fenyegetnek, az EKB pedig rendkívüli ülést hívott össze. Jó hír viszont, hogy a mai kínai makroadatok biztatóak lettek.

Izgalmas pár napja lesz a forintnak

Itthon a BUX-index 1,9 százalékkal megy fel, ami jobb az európai átlagnál. Megint az OTP fogja vissza, amely egy százalékkal, 8530 forintra tudott javítani. A Mol 3,2, a Richter 2,1 százalékkal drágult, a Telekom minimális mértékben esik. Az OTP tegnap újabb 90 ezer saját részvényt vásárolt.

A forint tegnapi negatív rekordja után (403 is volt az euró) ma reggel is gyengén kezdett, 401 körül. De onnan erősödő pályára állt, jelenleg már csak 398,30 az árfolyam. Izgalmas 24 órának nézünk elébe, a kurzust befolyásolhatja az EKB mai ülése és az euró ereje, az esti Fed-ülés és a holnapi jegybanki betéti tender kamata is.

Eközben Navracsics Tibor Brüsszelben tárgyal a helyreállítási alapok felszabadításáról az Európai Bizottsággal, a tárgyalások várhatóan pénteken fejeződnek be. Addig minden ez ügyben érkező információ árfolyammozgató hatású lehet írja az Equilor Befektetési Zrt.

Az euró/forint. Tradingview.comAz euró/forint. Tradingview.com

Mi lesz a Mol-tűz következménye?

A Mol bejelentése szerint tűz ütött ki a Dunai Finomítóban, így a szokásos 21 ezer tonna helyett várhatóan két hétig napi nyolcezer tonnával kevesebb kőolajat tud feldolgozni. Az Erste Befektetési Zrt. becslése szerint 30 millió dollárt veszíthet az olajcég emiatt, a mostani nagyon kedvező környezetben a kieső termelés miatti elmaradt haszon jelentős.

A Kárpát-medence üzemanyag-ellátása tovább nehezedik, az elmúlt két hétben mind a magyar, mind az osztrák hatóságok a stratégiai tartalékokhoz nyúltak – emlékeztetnek rá.

  • Az OMV schwechati finomítója egy robbanás miatt nem indult újra június elején.
  • A pozsonyi finomító nagykarbantartása július közepéig tart.
  • Most pedig a Dunai Finomító is kisebb termeléssel fut.

Alaposan visszavágták a Telekom célárát

Ma reggel megjelent elemzésében a korábbi 520 forintról 470 forintra csökkentette a Magyar Telekomra vonatkozó célárát az Erste Befektetési Zrt. Bár a telekomcég jövedelmezősége várhatóan növekedni fog, a különadó idén 25 milliárd, jövőre pedig várhatóan 27 milliárd forintot vág ki az eredményéből. Eközben pedig a hozamok emelkednek.

Azzal számolunk, hogy ezt az adót 2024-ben kivezetik, akkor ugorhat meg a cég eredménye, és emelkedhet komolyabb szintre az osztalék, meghaladva a 2021-est. Szóval megint a jövőbe csúszott a „jó világ”.

Ezért a célárcsökkentés, de mivel az árfolyam is beárazta azóta a negatív hatást, az ajánlás vétel.

Forintbankjegyek. Fotó: E. J.Forintbankjegyek. Fotó: E. J.

Kötvénypiaci válság? Rendkívüli ülést tart az EKB

Az euróövezet államkötvényeinek hozamai erőteljesen emelkednek ma, mivel az Európai Központi Bank (EKB) megerősítette, hogy a “volatilitás megvitatása céljából” soron kívüli tanácskozást tart. (Vagyis az elszálló hozamok miatt.) Az irányadó olasz tízéves kötvény hozama ugyanis kedden 2014 óta először emelkedett négy százalék fölé, miközben a befektetők az EKB első kamatemelése miatt aggódtak.

Most 324 bázispont az olasz és a német benchmark (irányadó hozam) közötti különbözet, ami még mindig kényelmetlenül nagy az EKB számára – írja az Investing.com. Az eurózóna perifériáján lévő más, gyengébb gazdaságok, például Portugália és Görögország kötvényeinél is hasonló a helyzet.

Érdemes hozzátenni, hogy a magyar kötvényhozamok is magasra, esetenként évi nyolc százalék fölé nőttek a napokban. Az eladások péntek óta fokozódtak a kötvénypiacokon is, amióta kellemetlen inflációs meglepetés érkezett az USA-ból.

Tovább csúszik le a bitcoin

Nem javult a rossz hangulat a kriptodeviza-piacokon, a bitcoin tíz százalékkal, 20 570, az ether 13 százalékkal, 1066 dollárra esett. A piacon továbbra is óriási a pesszimizmus, és bár vannak, akik szerint már nem lehet messze az alja, mások évekig tartó medvepiacra számítanak.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Újabb kapitulációk borzolják a kedélyeket, mint a Three Arrows Capital nagy értékű ether-eladása (stETH formájában). Ugyanakkor a Celsius Network és a MicroStrategy további fedezetet tolt be a kockázatos pozíciói mögé, így egyelőre a víz felett maradtak.

Elbocsátások a kriptodeviza-tőzsdéken

A Coinbase kriptotőzsde, amelyet tavaly májusban nagy csinnadrattával vezettek be a Nasdaq-ra, elbocsátja körülbelül 1100 alkalmazottját egy költségcsökkentési terv részeként. Ez mintegy 18 százalékos leépítés, a cél, hogy e negyedév végére körülbelül 5 ezer alkalmazottja maradjon. Becslései szerint akár 45 millió dollárnyi átszervezési költség is felmerülhet. A cég részvényei idén közel 80 százalékot estek.

A BlockFi is a héten erősítette meg, hogy a csapatának 20 százalékát leépítette, miután a bitcoin 18 hónapja a legalacsonyabb szintre esett. Nemrég a Gemini, a BitMEX és a Crypto.com tőzsdék is leépítéseket hajtottak végre. 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG