<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az európai tőzsdéken szép emelkedés van, de este jön az amerikai kamatdöntő ülés, amitől a tőzsdék napok óta rettegnek. A BUX is jól megy, az euró visszatért 400 alá. De az EKB is rendkívüli tanácskozást tart, és az európai uniós pénzekről is tárgyal a magyar kormány, így nagy mozgások jöhetnek még.

Miután kedden legalább a Nasdaq indexe szerény pluszban végzett, ma egy-másfél százalékos emelkedést mutatnak az európai tőzsdeindexek, és az amerikai határidős mutatók is felfelé tartanak. Eljött a nagy, félve félt nap, amikor a Fed kamatdöntő ülést tart.

A piac nemrég még fél százalékpontos emelést várt, de mostanra uralkodóvá vált a nézet, hogy inkább 0,75 százalék lesz belőle. (Amire 1994 óta nem volt példa.) Sőt egyesek a 100 bázispontot sem zárják ki. Az ülés utáni tájékoztatón pedig félő, hogy a közeljövőre az eddig vártnál magasabb mértéket vetítenek majd előre.

A félelmek hátterében a múlt pénteken közzétett, várakozásokon felüli infláció áll, ami miatt a tőzsdeindexek és a kriptodevizák már eddig is nagyot zuhantak. Ráadásul Kína is tovább küzd a coviddal, így ott újabb lezárások fenyegetnek, az EKB pedig rendkívüli ülést hívott össze. Jó hír viszont, hogy a mai kínai makroadatok biztatóak lettek.

Izgalmas pár napja lesz a forintnak

Itthon a BUX-index 1,9 százalékkal megy fel, ami jobb az európai átlagnál. Megint az OTP fogja vissza, amely egy százalékkal, 8530 forintra tudott javítani. A Mol 3,2, a Richter 2,1 százalékkal drágult, a Telekom minimális mértékben esik. Az OTP tegnap újabb 90 ezer saját részvényt vásárolt.

A forint tegnapi negatív rekordja után (403 is volt az euró) ma reggel is gyengén kezdett, 401 körül. De onnan erősödő pályára állt, jelenleg már csak 398,30 az árfolyam. Izgalmas 24 órának nézünk elébe, a kurzust befolyásolhatja az EKB mai ülése és az euró ereje, az esti Fed-ülés és a holnapi jegybanki betéti tender kamata is.

Eközben Navracsics Tibor Brüsszelben tárgyal a helyreállítási alapok felszabadításáról az Európai Bizottsággal, a tárgyalások várhatóan pénteken fejeződnek be. Addig minden ez ügyben érkező információ árfolyammozgató hatású lehet írja az Equilor Befektetési Zrt.

Az euró/forint. Tradingview.com
Az euró/forint. Tradingview.com

Mi lesz a Mol-tűz következménye?

A Mol bejelentése szerint tűz ütött ki a Dunai Finomítóban, így a szokásos 21 ezer tonna helyett várhatóan két hétig napi nyolcezer tonnával kevesebb kőolajat tud feldolgozni. Az Erste Befektetési Zrt. becslése szerint 30 millió dollárt veszíthet az olajcég emiatt, a mostani nagyon kedvező környezetben a kieső termelés miatti elmaradt haszon jelentős.

A Kárpát-medence üzemanyag-ellátása tovább nehezedik, az elmúlt két hétben mind a magyar, mind az osztrák hatóságok a stratégiai tartalékokhoz nyúltak – emlékeztetnek rá.

  • Az OMV schwechati finomítója egy robbanás miatt nem indult újra június elején.
  • A pozsonyi finomító nagykarbantartása július közepéig tart.
  • Most pedig a Dunai Finomító is kisebb termeléssel fut.

Alaposan visszavágták a Telekom célárát

Ma reggel megjelent elemzésében a korábbi 520 forintról 470 forintra csökkentette a Magyar Telekomra vonatkozó célárát az Erste Befektetési Zrt. Bár a telekomcég jövedelmezősége várhatóan növekedni fog, a különadó idén 25 milliárd, jövőre pedig várhatóan 27 milliárd forintot vág ki az eredményéből. Eközben pedig a hozamok emelkednek.

Azzal számolunk, hogy ezt az adót 2024-ben kivezetik, akkor ugorhat meg a cég eredménye, és emelkedhet komolyabb szintre az osztalék, meghaladva a 2021-est. Szóval megint a jövőbe csúszott a „jó világ”.

Ezért a célárcsökkentés, de mivel az árfolyam is beárazta azóta a negatív hatást, az ajánlás vétel.

Forintbankjegyek. Fotó: E. J.
Forintbankjegyek. Fotó: E. J.

Kötvénypiaci válság? Rendkívüli ülést tart az EKB

Az euróövezet államkötvényeinek hozamai erőteljesen emelkednek ma, mivel az Európai Központi Bank (EKB) megerősítette, hogy a “volatilitás megvitatása céljából” soron kívüli tanácskozást tart. (Vagyis az elszálló hozamok miatt.) Az irányadó olasz tízéves kötvény hozama ugyanis kedden 2014 óta először emelkedett négy százalék fölé, miközben a befektetők az EKB első kamatemelése miatt aggódtak.

Most 324 bázispont az olasz és a német benchmark (irányadó hozam) közötti különbözet, ami még mindig kényelmetlenül nagy az EKB számára – írja az Investing.com. Az eurózóna perifériáján lévő más, gyengébb gazdaságok, például Portugália és Görögország kötvényeinél is hasonló a helyzet.

Érdemes hozzátenni, hogy a magyar kötvényhozamok is magasra, esetenként évi nyolc százalék fölé nőttek a napokban. Az eladások péntek óta fokozódtak a kötvénypiacokon is, amióta kellemetlen inflációs meglepetés érkezett az USA-ból.

Tovább csúszik le a bitcoin

Nem javult a rossz hangulat a kriptodeviza-piacokon, a bitcoin tíz százalékkal, 20 570, az ether 13 százalékkal, 1066 dollárra esett. A piacon továbbra is óriási a pesszimizmus, és bár vannak, akik szerint már nem lehet messze az alja, mások évekig tartó medvepiacra számítanak.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Újabb kapitulációk borzolják a kedélyeket, mint a Three Arrows Capital nagy értékű ether-eladása (stETH formájában). Ugyanakkor a Celsius Network és a MicroStrategy további fedezetet tolt be a kockázatos pozíciói mögé, így egyelőre a víz felett maradtak.

Elbocsátások a kriptodeviza-tőzsdéken

A Coinbase kriptotőzsde, amelyet tavaly májusban nagy csinnadrattával vezettek be a Nasdaq-ra, elbocsátja körülbelül 1100 alkalmazottját egy költségcsökkentési terv részeként. Ez mintegy 18 százalékos leépítés, a cél, hogy e negyedév végére körülbelül 5 ezer alkalmazottja maradjon. Becslései szerint akár 45 millió dollárnyi átszervezési költség is felmerülhet. A cég részvényei idén közel 80 százalékot estek.

A BlockFi is a héten erősítette meg, hogy a csapatának 20 százalékát leépítette, miután a bitcoin 18 hónapja a legalacsonyabb szintre esett. Nemrég a Gemini, a BitMEX és a Crypto.com tőzsdék is leépítéseket hajtottak végre. 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9844 9832 10400 -5,35% 0 0 6 611 312 661 HUF 2023-03-24 17:14:57
MOL 2474 2474 2550 -2,83% 0 0 971 790 320 HUF 2023-03-24 17:05:07
MTELEKOM 383 379 389 -1,29% 0 0 171 517 113 HUF 2023-03-24 17:07:25
RICHTER 7465 7395 7505 +1,22% 0 0 1 038 850 530 HUF 2023-03-24 17:05:27
OPUS 119 119 122 +0,17% 0 0 9 988 463 HUF 2023-03-24 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Részvény / Deviza / Áru Ismét a 40 eurót ostromolja a földgáz
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 09:41
Most épp 40 euró fölött van a TTF gáz ára a rotterdami tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru Hoppá, lehet, hogy most érdemes forintunkat dollárra váltani?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 08:06
Az euróhoz képest is izmosodott nemzeti valutánk, igaz, kisebb mértékben.
Részvény / Deviza / Áru Megint az OTP volt a király a hazai parketten
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,13 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 41 962,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Pont került a Mol és társai nagy bizniszére
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:33
A legnagyobb hazai árbevételű cég leányvállata két magántőkealappal közösen az Alteo Nyrt. közel háromnegyedét szerezte meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG