<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Péntek óta különösen nagy esést szenvedett el a bitcoin, még nagyobbat az ether. A fő ok a részvényekhez hasonlóan a kamatemelési ciklus, de az esést gyorsította a sok tőkeáttételes pozíció, amelyeket likvidálnak, a fedezetbe helyezett eszközöket pedig kényszerértékesítik.

A májusi, a Terra-összeomlást követő mélypont alá süllyedt vasárnapról hétfőre virradóra a bitcoin árfolyama, amivel 2020 vége óta nem látott mélypontra érkezett. E sorok írásáig 23 655,5 dollár volt az alja, az etheré pedig 1198,44 dollár. Az ether ezzel 2021 februári szinten van.

Egy hét alatt a két vezető kriptodeviza már 21, illetve 32 százalékot esett. A teljes kriptodeviza-piac piaci kapitalizációja, vagyis az összes kriptoeszköz értéke piaci áron ezer milliárd dollár alá süllyedt egy időre. Holott a novemberi csúcson háromezer milliárd (“3T”, three trillion) felett is járt. (Most 1,01 ezer milliárd.)

A bitcoin árfolyama. Tradingview.comA bitcoin árfolyama. Tradingview.com

A magyar és nemzetközi sajtóban is már hónapok óta többnyire azzal hozzák összefüggésbe a folyamatot, hogy a kriptopiac és a részvénypiac – főleg a technológiai részvények piaca – elég szorosan együtt mozog.

Őrült, őrültebb, még őrültebb

Márpedig mindkettőre hasonlóan rossz hatással van a magas infláció miatt indult amerikai és globális kamatemelési ciklus. Ez minden kockázatosabb befektetés vonzerejét nagyban csökkenti.

A bitcoin rendszerint a lejtőkön jóval többet esik, mint a részvénypiaci indexek. (De egyes ingatagabb tech-részvényeknél már nem feltétlenül többet.) Az ether mozgásai még nagyobbak, mint a bitcoiné, és a többi kriptovaluta (“altcoin”) rendszeresen túlreagálja az ethert is.

A Bitcoin és az Ark Innovation high-tech részvény ETF árfolyama fél évre. Tradingview.comA Bitcoin és az Ark Innovation high-tech részvény ETF árfolyama fél évre. Tradingview.com

A kapitalizáció (piaci összérték) szempontjából vett toplisták huszadik-ötvenedik helyén már olyan őrült ingadozások tudnak kialakulni, amelyekhez képest a bitcoin a nyugalom szigete.

A tőkeáttételes halálspirál

Hagyományosan sok a tőkeáttételes, hitelből finanszírozott pozíció a kriptodeviza-piacon. Ezek a hasonló zuhanásokban sokszor fenntarthatatlanokká válnak. A tőzsdék és hasonló szolgáltatók egy bizonyos ponton kényszerértékesítik a zálogba adott eszközöket (“likvidálják a pozíciókat”), és ettől az ár még lejjebb megy, ami újabb likvidálásokat válthat ki. Negatív, “halálspirál” alakul ki.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Valószínűleg ez történhetett most is. Hétfő déli becslések szerint mintegy negyedmillió kriptodeviza-kereskedő pozícióit likvidálták, közel egymilliárd dollár értékben. Meglelő módon ennek mintegy harmada short (esésre játszó) pozíció volt. Alighanem azért, mert akik könnyelműen, túl nagy kockázatvállalási szinttel (tőkeáttétellel) ültek fel a lefelé tartó vonatra, azokat egy kisebb átmeneti felpattanás is tönkre tehette.

A bitcoin és az ether 2022-ben. Tradingview.comA bitcoin és az ether 2022-ben. Tradingview.com

Damoklész kardjai a kriptopiacon

A helyzetet persze tovább rontotta a májusi Terra-összeomlás, és lehet, hogy újabb csődszerű eseményekre kell felkészülni. Ma a Celsius Network DeFi-szolgáltató függesztette fel a kifizetéseket, ami tovább borzolja a kedélyeket. (A Celsius a decentralizált hitelezés és betételhelyezés egyik szereplője. Felmerült, hogy riválisa, a Nexo.io kimentené.)

Egy másik mumus a piacon, hogy a MicroStrategy cég hatalmas bitcoin-állománya a hírek szerint 21 000 dollárnál eladóvá válhat. A vállalat ugyanis hitelből is vásárolt, és ez az a “likvidációs ár”, amelynek elérésekor a biztosítékot kötelezően pénzzé kell tenni. Ez jóval húszezer dollár alá lökhetné a bitcoin árát.

Bitcoin-emlékérme. Sötét árnyak.Bitcoin-emlékérme. Sötét árnyak.

De vannak feltételezések, hogy a legrosszabbat a Microstrategy még 21 ezer dollárnál is el tudja kerülni pótlólagos fedezet benyújtásával. A Microstrategy egyébként 130 ezer, a Tesla 43 ezer bitcoinnal a legnagyobb intézményi tulajdonosok. A kettő együtt a becslések szerint már 1,4 milliárd dollárt bukott a mostani árakon.

Új Terra-pánik közeleg?

Egy további Damoklész kardja a Tron (TRX) rendszer és az ő USDD stabilérméje lehet. Ennek mechanizmusa ugyanis szinte teljesen megegyezik a május közepén összeomlott Terra és UST kettősével, igaz, az egész sokkal kisebb.

Most az alapító Justin Sun kétmilliárd dollárral próbálja megerősíteni a rendszert. Nem is kicsit, egy dollárnyi, azaz egy darab USDD mögé 1,3 dollárnyi garanciát helyez el, “túlbiztosít”.

Egy hónapnyi tömény pesszimizmus

Ahogy az lenni szokott, ilyenkor sok a pesszimista és alig vannak optimisták. (Emelkedő trendben meg fordítva.) A “Kriptodevizák félelem és mohóság indexe” egy hónapja extrém alacsony szinteken, tíz körül van a százból, amire eddig alig volt példa ilyen hosszú időn keresztül.

Kriptodevizák félelem és mohóság indexe, június 13. Forrás: Alternative.meKriptodevizák félelem és mohóság indexe, június 13. Forrás: Alternative.me

A legutóbbi hosszabb pesszimista szakasz tavaly nyáron volt, amit azután ősszel szép emelkedés követett. Sok éves, a részvénypiacokon már megfigyelt tapasztalat, hogy az extrém pesszimizmust emelkedés szokta követni, mert a pesszimista befektetők már eladtak. Ilyenkor előbb-utóbb elfogynak az eladók. De senki sem tudja, hogy pontosan mikor.

Új csúcs csak 2024-ben?

Lehet, hogy éveket kell várni majd egy új bitcoin-csúcsra – mondja Peter Brandt kriptopénz-kereskedő egy friss tweetjében. Konkrétabban 2024 elejéig nem fog új történelmi rekordot elérni. Eddigre azonban várhatóan “óriási emelkedő trendbe” lép neves technikai elemző (“chartista”) véleménye szerint.

Rövid távon pedig a világ legnagyobb kriptopénze akár a 12 700 dolláros szintig is leeshet, ha nem sikerül a heti grafikonon a május 31-i csúcs felett zárnia. De ez kevésbé valószínű, a 20 000 dolláros támasz nagyon erős – írják.

Brandt egyébként meg van győződve arról, hogy az amerikai dollár indexe (DXY) még az év folyamán sokkal magasabbra fog emelkedni. Akár 119-ig is mehet a mostani 105-ről. Egy ilyen erős dollár valószínűleg rendkívül kedvezőtlen lenne a kockázatos eszközökre nézve, mint amilyen a bitcoin is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG