<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A forintzuhanás és a csúcsinfláció sokaknak okoz fejtörést, a devizában történő megtakarítás ismét vonzóvá vált. A most kapható, euróra szóló P€MÁP jelenlegi kamata szerény, de jövőre alaposan megugorhat. Ahogy a korábban kibocsátott papírok egy részénél már most is nyolc százalék felett van a kamat.

A forint drasztikus leértékelődése miatt sok befektető töri a fejét azon, hogy euróban vagy más devizában takarékoskodjon-e. Ugyanakkor az egyre feljebb kúszó forintos állampapírkamatok, hozamok közepette az is kérdés, az euróra mit lehet kapni. A bankokban például 0,01-0,1 százalékos a jellemző eurókamat, azaz szinte nulla.

Az EKB hosszú idő óta csütörtökön végre kamatot emelhet, de ez várhatóan nem változtat sokat a helyzeten. Eközben ráadásul az euró inflációja is magas, az egész eurózónában júniusban éves szinten 8,6 százalék volt.

Euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.comEuró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com

A forintnál talán kicsit jobb a helyzet, a 11,7 százalékos inflációra várhatóan 7-9 százalékos kamat jut. Ne felejtsük azonban, hogy az egyik adat, a pénzromlás a múltra, a másik, a meghirdetett kamat a jövőre vonatkozik. A következő egy évre pedig az infláció csökkenését várják. Ráadásul vannak inflációkövető kötvényeink is, amelyek most ugyan csak 6,6 százalékot fizetnek, de a legközelebbi kamatuk már jóval magasabb, két számjegyű is lehet.

A forintos állampapírokról itt írtunk:

Euró, te drága

További érv a forint mellett, hogy az euró most drága. A piacok többnyire hullámokban, periodikusan mozognak, a nagy gyengülést sokszor nagy erősödés követi. (Az árfolyamok gyakran visszatérnek egyfajta átlaghoz.) Vagyis ha most vesz valaki (drágán) eurót, lehet, hogy a következő egy-két évben nem sokat nyer az árfolyamon, vagy még kicsit veszít is.

Mindezért sok szakember érvel amellett, hogy forintos állampapírokat érdemes még most is tartani, nem eurósat. Ám van egy eszköz, amely némileg zavarja ezt a képet: a PEMÁP vagy P€MÁP, azaz Prémium Magyar Állampapír, az euróinflációt követő magyar lakossági kötvény.

Az 5-6 éves PEMÁP-ok kamatprémiuma az euróinfláció felett. Adatok forrása: allampapir.huAz 5-6 éves PEMÁP-ok kamatprémiuma az euróinfláció felett. Adatok forrása: allampapir.hu

Egyre zsugorodik a kamatfelár

Első pillantásra látszik ugyan, hogy ez (a 2028/Y kötvény) többet fizet, mint a bankok, de azért ez sem tűnik egy leányálomnak a maga 2,85 százalékával az 8,6 százalékos euróinflációhoz képest. Csakhogy ezt még a tavalyi 2,6 százalékos éves átlagos pénzromlási adatból számolták. Így az idei, egészen biztosan jóval magasabb infláció alapján sokkal magasabb lesz a következő kamata. De csak jövő augusztus 23-tól, mert jókora késleltetést építettek a kötvénybe, ahogy korábban egyébként más magyar infláció-követő papíroknál is. Lásd:

Mekkora lesz a PEMÁP-ok kamata jövőre?

A vitustáncot járó energiaárak és devizaárfolyamok (lásd euró/dollár) miatt nehéz megjósolni, mekkora lesz idén az infláció. De az Európai Bizottság a napokban 7,6 százalékkal számolt – írta az N-Tv.de. Ez 7,85 százalékos kötvénykamatot eredményezne. A 2023-es év egészében pedig 4,0 százalékot várnak.

A 3-4 éves PEMÁP-ok kamatprémiuma az euróinfláció felett (jelenleg nem kapható ilyen). Adatok forrása: allampapir.huA 3-4 éves PEMÁP-ok kamatprémiuma az euróinfláció felett (jelenleg nem kapható ilyen). Adatok forrása: allampapir.hu

A bankok bankja, az EKB pedig júniusban 2022-re 6,8, 2023-ra 3,5 százalékot prognosztizált. (Nem lenne meglepő, ha ezt felfelé módosítanák már ezen a héten.) Így az euróinfláció-követő magyar kötvénytől is egy évig hét százalék, esetleg nyolc, utána pedig négy százalék körüli kamat várható.

Van már 8,6 százalékos eurókamat

Akárhogy is, a lényeg az, hogy követi az inflációt. Ha az euró értékének romlása magasabb lesz, a kamat is magasabb lesz. Ha alacsonyabb, akkor ugyan csökken a kamat, de az eurónk is kevesebbet veszít az értékéből. A korábban kibocsátott PEMÁP-ok egy része egyébként már most is kellemes, 6,0-8,6 százalékos eurókamatot fizet.

Vagy mert magasabb volt a kamatprémiuma, vagy mert nem egy naptári évhez kötötték annak idején a kifizetést. Egyes korábbi sorozatoknál félévente, a márciusi és a szeptemberi inflációs adat alapján változik a kamat.

Forgalomban levő PEMÁP-ok kamata. Már csak egy kapható. Forrás: allampapir.huForgalomban levő PEMÁP-ok kamata. Már csak egy kapható. Forrás: allampapir.hu

Merre tovább, forint?

A kamatnál is fontosabb kérdés lehet persze az is, sikerül-e a következő években a forintnak erősödnie, vagy sem. Ami viszont rengeteg tényezőtől függ. Az MNB a jelek szerint már kevésbé képes az árfolyamot befolyásolni, mint korábban, a költségvetés helyzetén és a nemzetközi hangulaton is sok múlhat. Ilyen faktorok a teljesség igénye nélkül:

  • Jönnek-e újra az EU-s pénzek Magyarországra, vagy hosszabb távon visszatartják azokat?
  • A szárnyaló olaj- és gázárak mekkora költségvetési problémákat okoznak nálunk? (Valamint mekkora bevétel jön végül a kata-adózás kiheréléséből és a rezsicsökkentés részleges amputálásából?)
  • Az orosz-ukrán háború kockázatai.
  • Mekkora lesz a kamatkülönbözet a hazai és európai állampapírok hozama között?
  • Mennyi jön még a kormány piacidegen, nem befektetőbarát megszorításaiból, különadóiból, ársapkáiból és ezek meddig maradnak fenn?
  • Általában, eléggé szigorú lesz-e a hazai költségvetés? (Most úgy látszik, igen.)
  • A külkereskedelmi és a fizetési mérleg hiánya mennyire száll el? (Nagyon csökkennek-e a devizatartalékaink?)
  • A nemzetközi dollárerősödés, az eurógyengülés tart-e még tovább?
  • Megfordul-e vagy erősödik a nemzetközi tőkepiacokon az utóbbi hónapokban kialakult kockázatkerülő hangulat?

Elképzelhető tehát, hogy a forint tovább gyengül majd, mint ahogy tette az utóbbi 10-12 évben. De az is, hogy – a kormány gazdaságstabilizáló megszorításainak, a magas hazai kamatszintnek vagy a javuló nemzetközi befektetői klímának a hatására – megerősödik. Ahogy az a lengyel zlotyval és a cseh koronával már megtörtént. Friss devizaárfolyamok:

Árfolyamok és grafikonok

Eurót euróból, vagy eurót forintból?

Akinek eurója van, főleg, ha kiadásai is lesznek euróban, annak már csak az átváltási és tranzakciós költségek miatt is érdemesebb lehet euróban megtakarítania. Akinek forintja van, és várhatóan a jövőben is forintban fogja költeni a pénzét, annak viszont a devizára váltás 1-3 százalékra tehető ráfordításaival is számolnia kell. (Plusz azzal, hogy ezt valamikor a jövőben nagy valószínűséggel vissza is kell váltania forintra.) Ez elviheti az első fél-egy év kamatait is.

Kirándulás a rizikó erdejébe

Elvileg persze számos más verzió van még. Megoszthatjuk a pénzünket devizák, fix és változó kamatozású állampapírok között is. (A három és öt éves, nem lakossági forint államkötvények referenciahozama már átlépte az évi tíz százalékot is.) Lehet forintért devizakötvény-alapokat vásárolni. Lehet legalább pénzünk egy részéből kockázatosabb befektetéseket, például részvényalapokat venni.

Megint mások, a jelenlegi helyzetben elég sokan az ingatlanokra, az aranyra, esetleg a bitcoinra esküsznek, mint inflációálló befektetésekre. Az inflációkövető kötvények elsősorban azoknak valók, akik nyugodtan szeretnének aludni, nem akarnak kockázatot vállalni.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8272 8080 8284 +3,56% 8272 8274 2 682 016 792 Ft 2022-10-04 15:51:35
MOL 2610 2490 2630 +5,84% 2610 2618 1 457 593 322 Ft 2022-10-04 15:50:43
MTELEKOM 296 295 302 +0,17% 296 297 40 271 515 Ft 2022-10-04 15:46:26
RICHTER 7720 7505 7720 +2,25% 7695 7720 779 870 565 Ft 2022-10-04 15:50:57
OPUS 129 128 132 +0,31% 128 129 10 956 983 Ft 2022-10-04 15:16:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény A hétvégén 300 milliárdért vásároltak az új magyar állampapírokból
Dobos Zoltán | 2022. október 3. 13:30
300 milliárd értékben vásároltak Bónusz, illetve Prémium Magyar Állampapírt a pénteki kibocsátás során. Mindkét befektetés magasabb hasznot ígér, mint az eddigi államkötvények.
Állampapír / Kötvény Óriási roham indult az új állampapírokért - újra megy a Webkincstár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 10:53
A pénzügyminiszter rekordeladásról ír - a Webkincstár elvileg már működik, csak nagyon lassan.
Állampapír / Kötvény Most adjunk el mindent és vegyünk belőle új államkötvényeket?
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 05:14
Megnéztük részletesebben, hogy a mostantól kapható új államkötvények mit tudnak, valóban jobbak-e, mint a régiek. Érdemes-e eladni a korábbi sorozatokat, hogy ilyet vegyünk? Vagy várjunk még néhány hónapot, hátha jön még jobb kamatozás is? A válasz többnyire igen.
Állampapír / Kötvény Hiába loholnak az állampapírok az infláció után?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 17:21
Utolérhető-e az infláció magyar állampapírral, azaz lehet-e pozitív reálkamatot elérni? Elég nehéz, mert az eddigi inflációkövető kötvények csak késéssel követték az inflációt, és a fix kamatúak is elmaradnak tőle. Ám ebben még jöhet változás. Miért jó az, hogy az Ethereum nagy reformja nem okozott szembetűnő változásokat?
Állampapír / Kötvény Utoléri-e az inflációt a magyarok kedvenc állampapírja?
Eidenpenz József | 2022. szeptember 20. 05:31
Prémium, Bónusz államkötvényt venne? Akkor ezt feltétlenül el kell olvasnia, mert kiderül, eddig mennyire követték, utolérték-e az inflációt ezek az értékpapírok. A kép vegyes, de a tendencia nem túl szívderítő. A kérdés, mit hoz a jövő, tetőzik-e az infláció, és elindul-e lefelé, mert olyankor a legjobb a változó kamatozású államkötvény.
Állampapír / Kötvény Milyen állampapírok jöhetnek, és milyen lenne az ideális?
Eidenpenz József | 2022. szeptember 14. 05:47
Három közelgő változást jelentett be múlt héten az állam a lakossági állampapíroknál, emelnek a kamatokon, de önmagában lehet, hogy egyik sem fog megvédeni az inflációtól. A legjobb megoldás az lehet, ha többféle értékpapírt kombinálunk egymással.
Állampapír / Kötvény Visszatér a Bónusz Magyar Állampapír
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 17:40
Változásokról szóló közleményt tett közzé az Államadósság Kezelő Központ.
Állampapír / Kötvény Miért érdemes többféle állampapírba fektetni egy helyett?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 16:36
Az állampapírpiac izgalmassá vált, ma jóval többféle értékpapír közül érdemes választani, mint pár éve. A magas hozamok miatt már-már a bőség zavara fenyeget, miközben különböző gazdasági folyamatok esetén különböző állampapírok lesznek jók. A kriptovaluta-piacon még sokáig tarthat a szenvedés, a jövő itt is erősen a makrogazdasági helyzettől függ.
Állampapír / Kötvény Magyar állampapír 12 százalékos kamattal? Jövő héttől ilyen is lesz
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 15:33
Miközben a lakossági változó kamatú államkötvények még mindig a tavalyi, alacsonyabb infláció után fizetnek, egy intézményi befektetőknek szóló papír kamata elérte a 12 százalékot, a másiké a 11 és felet. Mennyire fenntartható ez a kamatszint, mitől függ, és érdemes lehet-e az átlagembernek is bevásárolni belőlük?
Állampapír / Kötvény Állampapír-kisokos – te szívesen adakozol a kormánynak, vagy inkább kapnál tőle?
Eidenpenz József | 2022. július 27. 05:46
A mai magas infláció mellett nem árt egy kis gyakorlati útmutató állampapír-vásárláshoz, milyen lehetőségek vannak, melyik papír mennyit fizet, mik az előnyei, hátrányai. Valamint megpróbáljuk felrázni azokat az olvasókat, akik óriási összegeket tartanak folyószámlán, készpénzben, és ezzel sok kárt okoznak saját maguknak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG