Eurókötvény
Pénzügyi szektor Rég nem látott lépést tett az Eximbank 
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 13:53
Több mint tíz év után újra euró alapú kötvénykibocsátást hajtott végre az Eximbank exporthitel-ügynökség magas befektetői kereslet mellett a nemzetközi piacon, a kibocsátás során a bank 1 milliárd euró összegű, 2029-es lejáratú kötvényt értékesített 6,092 százalékos hozammal - áll a pénzintézet közleményében.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő folyamatok zajlanak a kriptovaluták piacán 
Eidenpenz József | 2023. április 24. 16:25
Milyen állampapír tűnik most a legkedvezőbbnek? Milyen folyamatok zajlanak a kriptovaluta-piacon, mi volt az év meglepetése? (Hanggal.)
Állampapír / Kötvény Baljós árnyak a magyar állampapírok felett? 
Eidenpenz József | 2023. április 24. 05:47
A múlt héten alaposan felkavarta a hazai pénzpiacot az MNB egyik nyilatkozata, de míg a forint nagyot gyengült, az állampapírok erősödtek, azaz hozamuk csökkent. Az inflációról viszont mostanában nem érkezett jó hír, így az inflációkövető államkötvények előnye a többi megtakarításhoz képest még nőhet is.
Állampapír / Kötvény Ezzel lehet évi 15 százalékos hozamot kapni 
Eidenpenz József | 2023. március 21. 05:36
Míg a fejlett országokban jobbára csökkentek az állampapírhozamok a bankválság hatására, Magyarországon inkább tovább növekedtek. A lakossági kötvénypénztárban az egyik diszkont kincstárjegy hozama már eléri az évi 15 százalékot is. Ami az új magyar eurókötvényt illeti, az utóbbi 15 évben nem járt volna túl jól az, aki Euriborhoz kötött értékpapírt vásárolt volna.
Állampapír / Kötvény Magyar eurókötvényt vegyünk, vagy osztrákot? 
Eidenpenz József | 2023. március 15. 05:49
Izgalmas időket élünk, nagy turbulenciák vannak a tőkepiacokon, a fix kamatozású magyar állampapírok hozama elérte a 15 százalékot. Teljesen új eurós államkötvényt kínálnak a magyar lakosságnak, amelynek kamata azonban drasztikusan alatta maradhat a korábbinak. De egy napig még kapható a régi.
Állampapír / Kötvény Melyik régi állampapírt érdemes 16 százalékosra cserélni? 
Eidenpenz József | 2023. január 30. 05:43
Nagy dilemma a korábban kibocsátott kötvények egy részénél, hogy lecseréljük-e ezeket újra a magasabb kamatért. Egyet biztosan érdemes, általános recept azonban nincsen. Alaposan megugrottak a fix állampapírhozamok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyomán, miközben az inflációval kapcsolatban érkezett egy kis kincstári optimizmus. Mikor érdemes eurós kötvényt venni?
Állampapír / Kötvény Még magasabbra emelkedtek a kamatok, itt az állampapírok feketelistája 
Eidenpenz József | 2022. december 4. 11:45
Az elmúlt egy hétben tovább emelkedtek a hozamok Magyarországon, így magasabb megtérülést lehet elérni számos állampapírral. A megtakarítási piac mostanában bonyolulttá vált, ezért egy feketelistán foglaltuk össze azokat az állampapírokat, amelyek megvásárlása hátrányokkal járhat. Banki kötvényeket vegyünk, vagy állampapírt a banktól?
Állampapír / Kötvény Csúcskamat-körkép: lefelé csorognak, de utolérhetik az inflációt 
Eidenpenz József | 2022. november 21. 05:43
A magas infláció miatt fontos, hogy ne készpénzben vagy folyószámlán tartsuk a pénzünket, mert úgy biztos veszteség ér. Áttekintjük, mi történt mostanában az állampapírpiacon, és milyen hozamokat, kamatokat lehet elérni. Utolérik-e a kamatok az inflációt?
Állampapír / Kötvény Nem kéne inkább eurós államkötvényeket vásárolni? 
Eidenpenz József | 2022. október 27. 05:34
Sokan most vásárolnának eurót, hogy kicsit erősebb lett a forint. De nem árt tudni, hogy a magas forintkamatok miatt elég méretes forintgyengülésnek kell bekövetkeznie, hogy ez jó stratégiának bizonyuljon. Az sem mindegy, hogy megvásárlás után mennyit kamatozik majd az eurónk.
Állampapír / Kötvény Vannak, akik már 8,6 százalékos eurókamatot kapnak magyar kötvényeikre 
Eidenpenz József | 2022. július 19. 05:17
A forintzuhanás és a csúcsinfláció sokaknak okoz fejtörést, a devizában történő megtakarítás ismét vonzóvá vált. A most kapható, euróra szóló P€MÁP jelenlegi kamata szerény, de jövőre alaposan megugorhat. Ahogy a korábban kibocsátott papírok egy részénél már most is nyolc százalék felett van a kamat.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország 
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Még mindig nagyon gáláns kamatot kaphatsz euróban 
Eidenpenz József | 2019. január 18. 15:31
Az eurózóna inflációja csökkent, ezzel a magyar kisbefektetőknek szánt eurós államkötvények kamata is. De még mindig sokszorosa annak, amit a bankban el lehet érni, és összehasonlíthatatlanul jobb, mint sok európai kötvény negatív hozama. Mutatjuk a számokat.
Állampapír / Kötvény Vargáék bejelentették: jövőre jön az új eurókötvény 
Privátbankár.hu | 2017. december 19. 14:40
A belföldi eurókötvényt a forint államkötvény aukcióhoz hasonló rendszerben bocsátja majd ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Makro / Külgazdaság Eurókötvényt adott ki Oroszország 
Privátbankár.hu | 2017. június 20. 09:22
Hétfő este a kötvények iránti kereslet már felülmúlta a 3 milliárd eurót.
Makro / Külgazdaság Beintettek a németek: nem akarnak közös kötvénykibocsátást  
Privátbankár.hu | 2017. május 31. 15:35
Elutasítják a közös euróövezeti költségvetés készítésének és közös adósság kibocsátásának brüsszeli javaslatát.
Állampapír / Kötvény Ennyit kaphatsz euródra – ennél kisebb kamatot már nem visel el a magyar? 
Eidenpenz József | 2017. április 26. 14:45
Az idén sokat rontottak a lakossági állampapírok kondícióin, persze teljesen logikus módon, miután a polgárok hatalmas mennyiségeket vásároltak, vásárolnak belőlük. Kevesebb szó esett eddig az eurós magyar állampapírokról, pedig azok szenvedték el a legnagyobb visszaesést: kamatprémiumuk a felére csökkent. Megmondjuk, ez miért olyan rossz.
Makro / Külgazdaság Varga elárulta, mikor dönt a kormány egy eurókötvény kibocsátásáról 
Privátbankár.hu | 2017. február 28. 12:03
Magyarország három éve most első alkalommal bocsátana ki konvertibilis külföldi devizában denominált államkötvényt.
Makro / Külgazdaság Megvan a mentőöv, már nem kell az eurókötvény 
Privátbankár.hu | 2014. november 23. 13:32
Elmarad a szerb eurókötvény kibocsátás azután, hogy egymilliárd eurós készenléti hitelről kötöttek megállapodást az IMF-fel.
Állampapír / Kötvény Mennyibe kerülnek nekünk a magyar devizakötvény-kibocsátások? 
Eidenpenz József | 2014. március 24. 08:17
Bő egy év alatt 3,45 százalékról 2,88 százalékra csökkent az a felár, amit az amerikai államkötvények hozama felett kellett fizetnie Magyarországnak dollárkötvény-kibocsátásainál. Ebben szerepe lehetett a kamatcsökkentéseknek is. A válság előtt minden más volt, a hozamcsúcsot 2009-ben értük el.
Állampapír / Kötvény Egy hónap alatt bő félmilliárd eurónyi Pemákot vettünk 
Privátbankár.hu | 2013. június 13. 11:16
Májusban 563 millió euró értékben vásároltak a befektetők a Prémium Euro Magyar Államkötvényből. A teljes állomány közel 1,65 milliárd euróra emelkedett május végére.
Állampapír / Kötvény Még mindig népszerű a PEMÁK 
Privátbankár.hu | 2013. május 16. 17:02
Áprilisban 104,5 millió euró értékben vásároltak a befektetők a Prémium Euró Magyar Államkötvényből. A teljes állomány közel 1,1 milliárd euróra emelkedett április végére.
Makro / Külgazdaság Soros megint beolvas Németországnak 
Privátbankár.hu | 2013. április 10. 07:56
Németországnak el kell fogadnia az euróövezeti közös kötvény bevezetését, vagy távoznia kell a közös pénzt használó uniós tagországok közösségéből - írta Soros György a Spiegel Online német hírportálon megjelent írásában.
Állampapír / Kötvény Elkapkodták a magyar eurókötvényt, jön az újabb kör! 
Privátbankár.hu | 2013. január 14. 16:36
Gyorsan sikertermékké vált a Prémium Euró Magyar Államkötvény. Az első sorozatot 5,1 százalékos induló kamattal még két napig lehet megvásárolni, a kibocsátó az egymilliárd eurós összeg elérésekor új sorozatot indít a folyamatos megvásárolhatóság érdekében.
Állampapír / Kötvény A nép eurókötvényt kér, az állam ad még neki  
Privátbankár.hu | 2013. január 11. 16:50
A Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) értékesítési keretét az eddigi 600 millió euróról 2013. január 11-i hatállyal 1 milliárd euróra emelte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK).
Állampapír / Kötvény Japán bevásárol az ESM-kötvényekből 
Privátbankár.hu | 2013. január 8. 10:55
Az euróövezeti pénzügyi stabilitás támogatása érdekében Japán kész ESM-kötvényeket vásárolni. Az Európai Stabilitási Mechanizmus működésének tavaly októberi kezdése óta ma bocsát ki először euró kötvényeket.
Makro / Külgazdaság Éppen egy éve kezdtük! Nekünk a kockázati megítélés javításához kell az IMF megállapodás 
Privátbankár.hu | 2012. november 17. 11:42
Magyarországnak nem elsősorban közfinanszírozási helyzete miatt, hanem az országgal kapcsolatos piaci kockázati érzet javítása miatt lenne szüksége új IMF/EU-megállapodásra - vélik londoni elemzők.
Állampapír / Kötvény Ezeken a helyeken kapható az eurókötvény 
Privátbankár.hu | 2012. november 15. 17:31
Jövő keddtől az Erste Bank fiókjaiban is vásárolható lesz az új, a lakosságnak szánt euró-államkötvény - jelentette be Borbély László Andrástól, az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettese.
Állampapír / Kötvény 5,1 százalékos euró-hozam: jövő héten indul az új magyar állampapír 
Privátbankár.hu | 2012. november 14. 07:56
A jövő kedden kezdődik a lakosságnak szánt új euró-állampapírok forgalmazása. Első körben az OTP-ben, majd az Államkincstárnál vásárolható meg a kötvény, 200 millió euró a keret.
Deviza / Áru Ha már bukik az euró, bukjon szépen! 
Privátbankár.hu | 2012. október 12. 08:23
Ha nem sikerül fenntartani az euróövezetet, akkor rendezett módon kell felszámolni - mondta komoly feltűnést keltő beszédében a brit pénzügyi szolgáltatási szektor felügyelőhatóságának (FSA) elnöke.
Makro / Külgazdaság EU-csúcs: 10 kérdés, ami alapján eldől, életben marad-e az euró  
Zsiborás Gergő | 2012. június 28. 10:39
A spanyol mellett a ciprusi kormány is mentőcsomagot kért Brüsszeltől, a két eset hasonló, a pénz bankok feltőkésítésére kell, közvetve pedig az államháztartási hiány szinten tartásához. Ilyen közvetlen előzményekkel indul el a ma kezdődő uniós csúcs, melynek nagy kérdése, hogy a holnap problémái helyett megoldja-e a ma gondjait. Nem biztos, hogy lesz ugyanis holnap.
Állampapír / Kötvény Csak Angela Merkel testén keresztül lehetséges a közös eurókötvény?  
Privátbankár.hu | 2012. június 27. 06:53
Angela Merkel német kancellár egy zártkörű pártrendezvényen kijelentette, hogy "amíg ő él", nem lesz közös törlesztési felelősségvállalás az adósságokra Európában - értesült az AP hírügynökség. Merkel mindig is határozottan elvetette a közös "eurókötvények" bevezetését mint az euróválság gyors rendezésének eszközét, hosszabb távon azonban nyitva hagyta a kérdést.
Makro / Külgazdaság Tovább erősíti Európa bajait a német-francia szembenállás 
Privátbankár.hu | 2012. június 25. 12:40
Felerősíti az euróövezet bajait a felszínre törő német-francia ellentét, melynek közepette szinte lehetetlen az Európai Unió problémáit kezelni. Kurt Biedenkopf, a CDU volt főtitkára szerint ilyen differencia mellett lehetetlen megalapozni a közös eurókötvény kibocsátását. Németország csak akkor tud beleegyezni az összeurópai bankbiztosításba, ha az állami költségvetések európai felügyelet alá tartoznak majd.
Állampapír / Kötvény Soros György szerint 3 napja van az eurózónának 
Privátbankár.hu | 2012. június 25. 09:07
Soros György szerint Európának közös törlesztési pénzalapot kell létrehoznia olasz és spanyol állampapírok vásárlására, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ha elmaradnak az átütő erejű intézkedések az európai vezetők e heti találkozóján, az előre vetítené euró hanyatlását. Soros szerint Angela Merkel politikája elhibázott.
Állampapír / Kötvény Nem kell a németeknek az eurókötvény "light"  
Privátbankár.hu | 2012. június 18. 16:10
Németország az euróövezeti közös kötvény gondolata mellett a közös kibocsátású kincstárjegy koncepcióját is elutasítja. Hétvégi lapértesülések szerint az Európai Unió és az Európai Központi Bank a közös euróövezeti kötvény egy "könnyített" tervén dolgozik, remélve, hogy ez a korlátozott változat elfogadható lesz Németország számára. Az ügy egyelőre bukni látszik.
Pénzügyi szektor Hétvégén érkezhet Euró-Bill: light-verzió készül a közös eurókötvényből? 
Privátbankár.hu | 2012. június 18. 10:32
Az eurózóna megmentésén dolgozók lassan kifutnak az időből, erre utalt többek között Soros György is, aki szerint csak mintegy három hónap van hátra. Eközben Németország ódzkodik a közös európai kötvénykibocsátás ellen. A német Der Speigel vasárnapi információi szerint az EU stratégái most a közös európai kötvények light-verzióján dolgoznak korlátozott futamidővel és összeggel. A németeket óriási károk érnék az eurozóna felbomlásával.
Makro / Külgazdaság Tranzakciós adóból is fejlesztené Európát a francia elnök  
Privátbankár.hu | 2012. június 17. 06:54
Azonnali, 120 milliárd eurós növekedés paktum elfogadását szorgalmazza Francois Hollande egy francia lap szerint. A francia elnök már erről szóló konkrét javaslatokat is tett több európai kormányfőnek, köztük Angela Merkel német kancellárnak, akinek csütörtökön juttatta el 11 oldalas tervezetét - értesült a Journal du Dimanche. A Paktum az európai növekedésért című tervezetében a nemrég hivatalba lépett Hollande azt szorgalmazza, hogy a növekedési paktumról már az Európai Tanács június végére kitűzött értekezletén döntés szülessen.
Deviza / Áru Lebeszélte az eurót a spanyol pénzügyminiszter, gyengült a forint is 
Privátbankár.hu | 2012. június 5. 11:28
Napi mélypontjára esett az euró árfolyama a dollárral szemben és megbillentek az európai tőzsdék is a spanyol pénzügyminiszternek arra a nyilatkozatára, amely szerint Spanyolország előtt gyakorlatilag bezáródtak a pénzpiacok kapui. Közben újabb rossz makrohír jött az euróövezetből, ennek ellenére a befektetők egyre többen bíznak az újabb amerikai pénznyomdában és a közös európai fellépésben is.
Makro / Külgazdaság Eurókötvény: Hollande lát lehetőséget a kompromisszumra 
Privátbankár.hu | 2012. május 30. 08:00
Francois Hollande olyan megfelelő egyensúlyra törekszik Franciaország és Németország között, amely tiszteletben tartja az európai intézményeket és partnereket is. Hollande szerint eldőlt, hogy a fiskális paktumon kívül gazdaságélénkítő intézkedések is lesznek. Az eurókötvényekkel kapcsolatban véleménye szerint lehetőség van kompromisszumra Németország és Franciaország között.
Állampapír / Kötvény Nem szeretik a németek a közös eurókötvény ötletét 
Privátbankár.hu | 2012. május 25. 17:53
A német lakosság 79 százaléka elutasítja az euróövezeti közös kötvény ötletét - mutatta ki a ZDF német közszolgálati televízió felmérése. A Francois Hollande francia elnök által szorgalmazott, a berlini vezetésben viszont elutasításra talált elképzelést a lakosság csupán 14 százaléka támogatja. A németek 7 százaléka nem tud dönteni az ügyben.
Állampapír / Kötvény Kamat nélkül is viszik a német államkötvényeket - furcsa helyzetbe került Merkel 
Privátbankár.hu | 2012. május 23. 12:30
A befektetők annyira tartanak a tőkéjük elvesztésétől, hogy akár a kamatról is hajlandók lemondani, csak hogy biztonságban tudják pénzüket - a német szövetségi kormány így zérókupon kötvényt bocsát ki. Merkel eközben faramuci belpolitikai helyzettel szembesül, mert a szövetségi államok épp azt szeretnék elérni nála otthon, ami ellen az európai színtéren harcol.
Állampapír / Kötvény Éleződik a vita: „Csináljanak maguknak közös kötvényt a franciák és az olaszok” 
Privátbankár.hu | 2012. május 22. 10:51
A szerdai csúcs előtt kemény vita bontakozott ki az uniós politikusok között egy esetleges közös európai kötvény bevezetéséről és a gazdasági növekedésről. A németek változatlanul ellenzik, a franciák szövetségest kaptak Obama amerikai elnök személyében. A franciáknak és az olaszoknak pedig a fejükhöz vágták, hogy csináljanak ők ketten közös kötvényt, ha annyira akarnak.
Befektetési alapok A Templeton ráült a magyar állampapírjaira és nagyot nyert 
Eidenpenz József | 2012. március 5. 17:00
Magyar állampapírokból 7,5 százalékkal több volt január végén a Templeton-alapokban, mint december végén. Ez azonban valószínűleg csak azt jelenti, hogy nem vásároltak újakat, mert a forint is erősödött és az állampapírárak is szépen emelkedtek a hónap során. Más alapkezelőknek viszont nem kellenek a magyar állampapírok.
Állampapír / Kötvény Putyin győzelmének örülnek a külföldi befektetők? 
Privátbankár.hu | 2012. március 5. 10:39
Felfelé mozdultak el az orosz részvények árfolyamai Putyin választási győzelme nyomán, elemzők szerint a külföldi üzleti körök kedvezően fogadják a politikus visszatértét. Az orosz kötvények hozama is 2010 óta nem látott mélységekre esett. Ugyanakkor fokozódó utcai megmozdulásokra készülnek.
Makro / Külgazdaság Soros: katasztrófához vezethet a német recept 
Privátbankár.hu | 2012. február 6. 11:00
Soros György szerint társadalmi drámák sora, továbbá hosszú deflációs periódus fog bekövetkezni Európában, ha a német vezetők pusztán durva megszorításokra akarják kényszeríteni az európai kormányokat. Soros szerint a radikális takarékossággal párhuzamosan összeurópai szinten – főként közös eurókötvények kibocsátása révén - be kell indulnia a gazdaság élénkítésének is.
Állampapír / Kötvény Ismét előkerül a közös eurókötvények kérdése az Európai Parlamentben 
Privátbankár.hu | 2012. január 31. 13:45
A közös eurókötvények kibocsátásáról vitázik csütörtökön az Európai Parlament. A képviselők az Európai Bizottság illetékeseitől várják a választ arra, hogy milyen fázisban van a kötvénykibocsátás előkészítése. A közös kötvények ötletét korábban többen bírálták, ugyanis nem volt teljesen egyértelmű, hogy azokért pontosan ki vállalna garanciát. A hitelminősítők már előre leszólták az ötletet.
Állampapír / Kötvény B ligások versenye: tényleg jó befektetés a magyar állampapír 
Privátbankár.hu | 2012. január 30. 07:54
Bár a hitelminősítők reputációja igen sokat romlott a válság óta, még így is komoly hatással járt a magyar állampapírok bóvli kategóriába sorolása. Nem befektetési kategóriájú országnak lenni rosszul hangzik, azonban messze nincs itt a világ vége - a magyar kötvények pedig még úgy is jó befektetésnek tűnnek, hogy az A kategóriába való visszatérésünk még jó időbe telhet.
Állampapír / Kötvény Sláger lehetne az eurókötvény, ha lenne - mi vár ránk 2012-ben? 
Privátbankár.hu | 2011. december 27. 07:58
Amilyen nehezen fog rájönni Európa, hogy az integráció elkerülhetetlen, olyan nehezen szerezheti vissza Magyarország a piacok bizalmát. Mit hoz a befektetőknek 2012? Az eurókötvények, ha lesznek egyáltalán, nagyon is jó befektetést jelenthetnének - addig azonban jobb, ha kerüljük a kockázatokat.
Állampapír / Kötvény Jön az orosz eurókötvény 
Privátbankár.hu | 2011. december 13. 18:18
Oroszország 2012 elején eurókötvény-kibocsátásra készül - közölte az orosz pénzügyminisztérium adósságrészlegének vezetője. Az, hogy az eurókötvényt milyen devizában bocsátják ki, egyelőre nincs eldöntve, és a kibocsátandó mennyiségről sem mondott közelebbit a nyilatkozó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG