1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár a hitelminősítők reputációja igen sokat romlott a válság óta, még így is komoly hatással járt a magyar állampapírok bóvli kategóriába sorolása. Nem befektetési kategóriájú országnak lenni rosszul hangzik, azonban messze nincs itt a világ vége - a magyar kötvények pedig még úgy is jó befektetésnek tűnnek, hogy az A kategóriába való visszatérésünk még jó időbe telhet.

Bakos Ádám, az Aegon Alapkezelő szenior kötvényportfolió-menedzsere szerint a magyar állampapírok – különösen a devizában kibocsátott papírok – árfolyamát nagyon érzékenyen érintette, hogy immár mindhárom nagy hitelminősítő intézet (Moody’s, S&P, Fitch) befektetésre nem ajánlott kategóriába helyezte hazánk kötvényeit (egy kivétellel: a Fitchnél a forintadósság besorolása még éppen csak, de befektetésre ajánlott). Noha a hitelminősítők reputációja sokat romlott az elmúlt években, és a befektetői kör sem olyan érzékeny a besorolásokra, mint korábban, még így is komoly ütés volt a papírok árfolyamára a leminősítések sora, különösen azok egyik fontos következménye: a harmadik leminősítés után az eurós papírokat az EKB már nem fogadja el fedezetként.

Ezt a hatást felnagyította az európai bankrendszer mérlegalkalmazkodása, vagyis a mérlegben a kockázatos eszközük tőkéhez viszonyított arányának javítása. A felsorolt erők olyan kínálati nyomást okoztak a magyar eurókötvényekben, amely sem a forintban, sem például a dollárban kibocsátott hazai államkötvények esetében nem volt tapasztalható. A kötvények felárai így a kockázati felár (CDS) emelkedésénél is jobban tágultak - írja elemzésében a szakember.

 


3 éves magyar eurókötvény (REPHUN 6,75 07/14) hozamának alakulása

 

Van élet a leminősítés után

Nem befektetési kategóriájú országnak lenni rosszul hangzik ugyan, de azért nem a világ vége. Itt is van élet, és érdemes is körbe nézni, milyen társaságba kerültünk, hiszen a hitelminősítők nem gyorsnaszádok, bizony időbe fog telni, mire megint befektetésre ajánlanak magyar állampapírokat.

Ritkán akad arra példa, hogy egy szuverén adós befektetési kategóriából kikerül, majd ismét relatív gyorsan visszakerül az elitbe. Természetesen az összes továbbiakban felsorolt esetnek egyedi jellemzői vannak, valószínűleg nehezen húzható párhuzam a jelenlegi magyar helyzettel, de egyvalami tény: a hitelminősítők szakemberei jól megfontolják, mielőtt kategóriaugrást eredményező döntést hoznak.

Uruguay államadóssága 1997 és 2002 között BBB- minősítéssel rendelkezett, a 2002-es bóvliba sorolás után 2003 végéig még folyamatosan romlott az ország hitelbesorolása, az év nyarán kénytelenek voltak restruktúrálni hiteleiket, majd 2003-tól folyamatosan emelkedő minősítések után csak 2011-ben lett ismét BBB-, azaz befektetési kategóriájú az ország minősítése. Talán Kolumbia jobb példa (elkerülte az adósság-átütemezést), az ország 1993 és 1999 között legalább egy hitelminősítőnél a legjobbak közé tartozott (BBB-, Baa3), de szintén csak 2011-ben lett újra a befektetési kategória tagja.

A vállalati szektorban gyakoribb, hogy a cégek gazdasági ciklusokkal együtt mozogva vándorolnak befektetési kategóriából ki és be. Az S&P kimutatásai szerint a legutóbbi válság során 2007 közepétől 2009-ig 155 vállalatot vágtak „bóvli” kategóriába, ezekből a 2011 elejéig mindössze 17 (alig több, mint 10%) kapaszkodott vissza az elitbe, átlagosan 1,5 évet töltve a besorolások alsóbb bugyraiban.

Fel kell készülni tehát arra, hogy ebben a „megbélyegzett” csoportban maradnak a magyar állampapírok egy jó ideig, de ha megnézzük új versenytársaink által kínált hozamokat, érdekes eredményre jutunk. Három csoportba tudjuk sorolni az országokat, amelyek legalább két dupla B-s minősítéssel rendelkeznek.

B kategóriások a világ minden tájáról

Az első csoportba rakjuk az európai adósságválság során leminősített országokat, Portugáliát és Ciprust és ide sorolható talán Izland is. Portugália és Ciprus papírjaival jóval 10% felett kereskednek, de náluk a csőd elkerülése - a görög helyzethez hasonlóan -  csak a nemzetközi szervezetek jóindulatától függ. Izland a bankrendszer 2008-as összeomlása után tavaly vissza tudott térni a piacra, dollárban kibocsátott kötvényeivel 4,5% körüli hozamon kereskednek.

Ázsiai és latin-amerikai feltörekvő országok főleg dollárban kibocsátott adósággal rendelkező heterogén csoportja (Salvador, Fülöp-Szigetek, Uruguay, Guatemala, Costa Rica, Indonézia) képezi a következő csoportot. A dollár-blokk országaira jellemzőbb, hogy alacsonyabb államadósságszintekkel rendelkeznek, és inkább a magasabb politikai kockázatok húzzák lefelé a minősítést. A legmagasabb hozamszint, amit ebben a körben jelenleg el tudunk érni, 6,5%, ezt Salvador 11 éves papírjai fizetnék. (Nem szabad elfelejteni, hogy a dollárkötvények likviditása általában jóval mélyebb, mint feltörekvő országok eurókötvényeié, a magyar dollárkötvények is nagyjából 1 százalékkal kevesebbet hoznak dollárban).

A tág kelet-európai/afrikai régió feltörekvő országai (Grúzia, Montenegró, Jordánia, Törökország, Románia, Lettország) között pedig Montenegró a rekorder, négyéves papírja 10% euróhozamot ígér most, a többi ország 6% körül tudja magát euróban finanszírozni. Egy gyors pillantást vetve a vállalati szektorra: a dupla B-s kibocsátók átlagosan 5,77% hozamot fizetnek dollárban (Citi HY index) és 7,67%-ot euróban (CEMBI index).

 


Megjegyzés: az ábrán a felsoroltak közül csak azokat az országokat tüntettük fel, amelyeknek 8-10 éves devizakötvénye van és arra létezik másodpiaci árjegyzés. Magyarország, Marokkó, Törökország, Ciprus és Portugália estén euróhozam, a többi országnál dollárhozam került feltüntetésre. Az államadósság az IMF 2011-re vonatkozó becsléseit mutatja.

Jó üzletnek tűnik a magyar papír

 

Kicsit alaposabban megvizsgálva új versenytársaink által kínált hozamokat a jelenlegi magyar hozamszintek még ebben a szegmensben is magasnak tűnnek. A hitelbesorolások oldaláról közelítve a magyar állampapírokéhoz hasonló euró/dollárhozamokat ma a hasonló besorolású szuverén kibocsátóknál alig találni, és még a vállalati kibocsátók között is inkább a magasabb kockázatú iparágakban kéne keresgélnünk.

Ezek alapján az Aegon portfóliómenedzsere úgy véli, hogy felminősítésekkel egyelőre nem kalkulálva (amelyekhez, mint láttuk, általában idő kell) is van tér az árfolyam-erősödésre. Ezért – ahol a befektetési politika engedi – az Aegon alapokba  is (kötvény- és total return alapokba egyaránt) vásároltak ezekből a papírokból. Nem szabad azonban szem elől téveszteni a fundamentumokat sem, a fenti ábra jól mutatja, hogy az adósságszint alapján akár indokolt is lehet a magyar devizakötvények magasabb hozama, viszont arról sem szabad elfeledkezni, hogy a leminősítések mellett a fent taglalt kereslet-kínálati faktorok is jelentős szerepet játszottak a felárak/hozamok emelkedésében.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17960 17860 18210 -0,25% 0 0 8 091 594 405 HUF 2024-05-21 17:10:25
MOL 3036 3036 3086 +0,33% 0 0 3 718 028 356 HUF 2024-05-21 17:07:13
MTELEKOM 960 949 960 +1,16% 0 0 816 663 582 HUF 2024-05-21 17:05:02
RICHTER 9110 9110 9360 -1,88% 0 0 2 822 873 265 HUF 2024-05-21 17:11:56
OPUS 378 376 393 -2,83% 0 0 145 406 324 HUF 2024-05-21 17:09:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Állampapír helyett ETF-et is lehet vásárolni
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 17:05
A hagyományos állampapírok és befektetési alapok egyik alternatívája lehet a tőzsdén kereskedett alap, amelyekből hatalmas választék áll rendelkezésre Nyugat-Európában, köztük alacsony kockázatú kötvényalapokból is. Ha valaki nem mer nagyot kockáztatni a kriptovalutapiacon, de mégis érdekli, akkor játszhat ingyenes játékokat, feltöltheti művészi fotóit, játszva tanulhat.
Állampapír / Kötvény Felejtsd el a múltat, ha állampapírról van szó
Eidenpenz József | 2024. április 29. 14:55
Lenne három alternatíva is, de… Hiába volt magasabb az állampapírok kamata régebben, ha egyszer most nincs jobb ezeknél, mert vagy az adó, vagy a kockázatok nyomják agyon a lehetséges versenytársakat. A kriptovaluták egyre inkább egy új eszközosztályt jelentek a befektetések világában. Erről beszélt a Trend FM reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Van-e alternatívája a lakossági állampapírnak?
Eidenpenz József | 2024. április 29. 05:39
Banki kötvények kontra lakossági állampapírok – vannak, akik rá tudnak ígérni az államilag támogatott magas kamatokra? De mennyi marad abból adók levonása után? Hogyan kerülhető el az adó? Mennyivel nagyobb a banki kötvények kockázata, mint az állampapíroké?
Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG