TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az idén sokat rontottak a lakossági állampapírok kondícióin, persze teljesen logikus módon, miután a polgárok hatalmas mennyiségeket vásároltak, vásárolnak belőlük. Kevesebb szó esett eddig az eurós magyar állampapírokról, pedig azok szenvedték el a legnagyobb visszaesést: kamatprémiumuk a felére csökkent. Megmondjuk, ez miért olyan rossz.

Amint arról már beszámoltunk, az egy éves lakossági állampapírok kamata az idén 2,25-ről 2,0 százalékra, a három és öt éves inflációkövető kötvények (PMÁK) kamatprémiuma pedig 2,75-3,25 százalékról 1,75-2,25 százalékra mérséklődött. Ám az eurós magyar kötvényeknél (PEMÁK) is visszavettek a kamatprémiumból, százalékban még jobban is, mint a forintosaknál.

A korábbi két eurós magyar kötvénynél (2018/X és 2019/X) a kamatprémium 2,0 százalék volt, ez a 2014-es enyhén negatív és a 2015-ös 0,2 százalékos Eurózóna-infláció alapján 2,0, illetve 2,2 százalékos kamatot eredményezett az első évre. A nemrég indult új, 2020/X jelű értékpapírnál már csak 1,0 százalék a prémium, ami viszont tavalyról 1,1 százalékos euróinflációhoz adódik hozzá. Így a kezdő kamat évi 2,1 százalék – ez azonban jóval kevesebbet ér, mint a korábbiaknál a 2,0 vagy 2,2.

Ha ugyanis az infláció nulla, de kapok egy évre két százalék kamatot, akkor egy év múlva két százalékkal több terméket, szolgáltatást tudok megvenni, mint most. De ha az infláció közben egy százalék, akkor csak egy százalékkal többet. (Ha pedig három százalék, mint a forintnál, akkor a pénzem értéke csökken, egy százalékkal kisebb lesz a vásárlóereje, mint volt. Mint a forintos befektetéseknél, lásd itt.)

Így tehát a kamatprémium feleződése rosszul érinti a befektetőket, sokkal kevésbé éri meg a kötvényeket vásárolni, mint korábban. Lényegében nem is a nominális kamat számít a pénz, jelen esetben az euró értékének megőrzése szempontjából, hanem az infláció feletti többlet, a reálkamat. Ez az, ami most feleződik. Lehet évi tíz százalékos is a kamat, ha 11 százalék az infláció, rosszabbul járunk, mint például két százalék kamattal nulla százalék infláció mellett.

Eleve probléma az is, hogy az inflációkövető kötvények késve követik az inflációt. A 2020/X az idén az első félévben a 2016-os inflációt követi, jövőre, 2018-ban kezdetben a 2017-est, és 2019-ben a 2018-ast. Ez emelkedő infláció mellett azt eredményezheti, hogy mindig le leszünk maradva.

Az első félévben, az erre az évre előre jelzett 1,7 százalékos euró-pénzromlás idején csak 2,1 százalékkal kamatozik a kötvényünk. (A kamatmegállapítás fél évente történik, a decemberi mellett a júniusi infláció alapján is.) Később már javulhat a helyzet, ha ezek a becslések bejönnek – ritkán szoktak pontosak lenni –, mert lehet majd, amikor 1,6 százalékos infláció mellé jár majd 2,7 százalékos kamat is. (Az Európai Központi Bank márciusi előrejelzése angol nyelven, 11. oldal.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
Friss
hírlevél