TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Gyorsan sikertermékké vált a Prémium Euró Magyar Államkötvény. Az első sorozatot 5,1 százalékos induló kamattal még két napig lehet megvásárolni, a kibocsátó az egymilliárd eurós összeg elérésekor új sorozatot indít a folyamatos megvásárolhatóság érdekében.

Rákaptak az intézményi befektetők a papírra

A nagy keresletre tekintettel a PEMÁK mennyiségét az Államadósság Kezelő Központ négyszáz millió euróval megemelte 2013. január 11-én. Az így összesen egymilliárd euróra megemelt mennyiség azóta gyakorlatilag elfogyott. A 2015/X sorozatszámú kötvény értékesítése ezért 2013. január 17-én lezárul. Az új állampapírból a kibocsátás óta eltelt másfél hónap alatt a lakosság százmillió eurót meghaladó összegben vásárolt, azaz a lakosság részesedése 10% felett alakult a teljes értékesített mennyiségen belül. A belföldi intézményi befektetők aránya 88% volt, míg a külföldi vásárlóké közel 2%-ot tett ki.

Jön az új kötvény: már "csak" 4,7 százalék lesz az induló kamat

A kötvényből - mely belföldi és devizakülföldi természetes,- és jogi személyek és szervezetek számára is elérhető - most új sorozatot bocsát ki az adósságkezelő 2013. január 17-i értéknappal. Az új, 2016/X megnevezésű eurókötvény 2016. május 25-én jár le, kamatfizetésre félévente kerül sor. Kamata az előző konstrukcióhoz hasonlóan az euró zóna fogyasztói árindexe, mely novemberben 2,2% volt, plusz 2,5% kamatprémiumból tevődik össze. Ez alapján az államkötvény induló éves kamata 4,7% időarányos része lesz.

Továbbra is kiemelt szempont az állampapír elérhetősége a kisbefektetők, valamint a lakosság számára, így az értékesítést végző mind a hét forgalmazónál (Citibank, Erste Befektetési Zrt, ING Bank N.V, Magyar Államkincstár, Raiffeisen Bank Zrt, OTP Bank Nyrt, TakarékBank Zrt.) lehetséges vételi szándékra vonatkozó nyilatkozatot adni.

Azért lesz még magyar devizakötvény

Miért ilyen sikeres?Számos országban bocsátanak ki inflációkövető állampapírokat, sok helyütt mégis hiánycikknek számít, az árak így magasak, a papírok nem is mindig védenek jól az infláció ellen. Számtalan befektetési alap specializálódott a hasonló értékpapírokra. Részletek >>

Az adósságkezelő azt is kiemeli: a PEMÁK kibocsátása és sikeres értékesítése nem helyettesíti a nemzetközi tőkepiacon történő megjelenést. Az elmúlt év decemberében közzétett 2013. évi finanszírozási terv 4-4,5 milliárd euró összegű nemzetközi tőkepiaci kibocsátással számol, melynek megvalósítása az éves kibocsátási terv szerves részét képezi. A tőkepiaci kibocsátások időzítését és devizanemét a piaci helyzet alapján határozza meg az ÁKK Zrt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
hírlevél