<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Soros György szerint társadalmi drámák sora, továbbá hosszú deflációs periódus fog bekövetkezni Európában, ha a német vezetők pusztán durva megszorításokra akarják kényszeríteni az európai kormányokat. Soros szerint a radikális takarékossággal párhuzamosan összeurópai szinten – főként közös eurókötvények kibocsátása révén - be kell indulnia a gazdaság élénkítésének is.

Soros György, a világ egyik legtekintélyesebb befektetője az alapblog.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy az euró körül kialakult válságot tartja a legnyomasztóbb globális, politikai és biztonságpolitikai problémának, ami véleménye szerint felemészti Európa energiáit, és végzetesen rombolhatja az Unió belső kohézióját. Európa gyengeséget mutat és ettől válik rendkívül veszélyessé a globális biztonságpolitikai helyzet. A világ viszonylagos stabilitásának fennmaradásához ugyanis egy erős, potenciálisan hatalmi szerepet betölteni képes Európára van szükség.

Deflációs spirál következhet a német receptből

Soros György véleménye szerint rossz recept az, melyet a német vezetők felírnak a többi európai országnak. A megszorításoknak, takarékosságnak, és a drámai ütemű adósságcsökkentésnek katasztrófa lehet a vége, ha mindezek mellett nem indítják be a gazdaságélénkítő stimulusokat Európa minden országában, kivétel nélkül.

Soros György

A befektető felhívta rá a figyelmet, hogy ha minden eurós és uniós tagállamban egyszerre megy végbe a megszorítás, akkor abból egy végeláthatatlan deflációs spirál következik. Ugyanis ha minden érintett ország teljesíteni kényszerül a németek által diktált deficitre és adósságra vonatkozó követelményeket, akkor lényegében sehol sem indul be a gazdasági növekedés. Ellenkezőleg: lefelé tendálnak a bérek és az árak, növekszik a munkanélküliség, és a társadalmi feszültség, éhséglázadás és új nacionalizmus fenyeget.

Soros György kiemelte Spanyolországot, Portugáliát, Olaszországot és Magyarországot, amelyek olyan kockázati felárral tudnak csak hitelekhez jutni, melyeket zéró növekedés mellett, valamint recesszió és defláció mellett képtelen visszafizetni. A guru szerint ahhoz, hogy ezek az országok felzárkózzanak Németországhoz kétszer akkora erőfeszítéseket kell tenniük, dupla annyira kénytelenek takarékoskodni, megszorítani, mint a németek.

Soros véleménye szerint Európa számára Németország ma olyan, mint amilyen az IMF volt a nyolcvanas években Latin-Amerikában, mindezek mellett pedig úgy látja, hogy Európa ugyanolyan elveszett évtized előtt áll, mint Latin-Amerika a nyolcvanas években. Soros szerint a radikális takarékossággal párhuzamosan összeurópai szinten – főként közös eurókötvények kibocsátása révén - be kell indulnia a gazdaság élénkítésének is.

Így vagy úgy a görögök tönkre mennek

A görögök helyzetével kapcsolatban a guru kifejtette, hogy két lehetőség áll előttük, vagy következetesen folytatják a németek által előírt megszorításos programot és akkor ebbe mennek tönkre, vagy fellázadnak a diktátum ellen, azt nem teljesítik rendesen, akkor meg ezért mennek tönkre.

A guru szerint ha Görögország kiesik, az önmagában nem fog szükségszerűen európai drámához vezetni, de ezt nagyon nagy körültekintéssel és szépen kell tudni levezetni. Mindenekelőtt a görög bankokat kell megmenteni, mindenáron pénzt kell beléjük nyomni Németországból, Európa minden szegletéből, az IMF révén. Ellenkező esetben beindul a soha nem látott spekulációs roham Spanyolország és Itália bankjai ellen, ami már katasztrófának számítana. Soros György ugyanakkor rózsásabbnak látja Amerika és Kína közeljövőjét, a világ gazdaságának és piacainak hosszabb távú kilátásait azonban kimondottan rossznak, veszélyesnek ítéli meg.

A teljes interjút ITT olvashatja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG