Adósságválság
Makro / Külgazdaság 2023 – az új Hidegháború senkit sem fog kímélni 
Káncz Csaba | 2023. január 1. 05:49
Az általunk megismert globalizáció haldoklik. Ahogy nő a verseny és a feszültség a nagyhatalmak között, azok az energiahordozókat, az élelmiszert, a migrációt és a dezinformációt egyre inkább fegyverként használják fel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Görögök kontra trojka: kezdődik az egész hercehurca elölről? 
Eidenpenz József | 2016. március 10. 06:08
Kedden este visszatértek a Trojka képviselői Görögországba, hogy áttekintsék a görögöknek nyújtott pénzügyi segítségért cserébe előírt reformok állapotát. Azok pedig igencsak döcögnek, rengeteg a vitás kérdés, a menekültválság sem könnyíti meg a helyzetet. Félő, hogy a nyáron ismét kiújul a „görög válság”, a Grexittől való félelem.
Makro / Külgazdaság Ezen a ponton még vitáznak a görögök 
Privátbankár.hu | 2015. június 24. 11:28
Már csak néhány kérdésben kell megegyezni a hitelezőkkel, hogy elfogadják a 7,2 milliárd eurót érő reformcsomagot.
Deviza / Áru Az elapadó petrodollárok okozzák majd a 2015-ös pánikot? 
Privátbankár.hu | 2015. január 5. 12:55
Lehet, hogy nemsokára megismétlődik a nyolcvanas évek adósságválsága? Újabb sokk vár a tőkepiacokra 2015-ben? Az olajár csökkenésével ugyanis csökkennek az olajbevételek, a „petrodollárok” elapadása pedig egy sor kötvénykibocsátót bajba sodorhat, akiknek újra kéne finanszíroznia adósságát.
Makro / Külgazdaság Ismét kezdődik a költekezés - véget ért az adósságválság? 
Privátbankár.hu | 2013. december 17. 13:06
Nem csak hazánkban lazul a költségvetési fegyelem, régiós versenytársaink és a nagyhatalmak többségében is csökken a költségvetési politikára nehezedő nyomás. Bár ahány (ország)ház, annyi szokás, a stabilizálódó adósságráták mellett egyre több országban nyílik lehetőség a megszorítások sorozata után (újra) állami pénzekből felpörgetni a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Legyőzni az államadósságot: itt egy megoldás 
Tóth G. Csaba | 2013. augusztus 8. 06:10
Az eurózóna válságának egyetlen megoldása, ha az Európai Központi Bank által felvásárolt államkötvények értékét soha nem kell visszafizetni – állítja két neves közgazdász. Így legalább a vétkes országok is hozzájárulnak a mentés költségeihez és a szerzők szerint az inflációtól sem kell félni.
Befektetés Mit tudnak Germániában? Újabb csúcson a németek vagyona 
Privátbankár.hu | 2013. január 28. 14:18
Minden eddigi rekordot megdöntött a németek pénzbeli vagyona és a tavalyi harmadik negyedévben elérte a 4871 milliárd eurót.
Részvény / Deviza / Áru "Kelet-Európa megvetett részvényei": magyar papírok eladását javasolják 
Privátbankár.hu | 2012. november 22. 17:25
Nem kéne a dél-európai válsággócokkal összemosni a kelet-európai feltörekvő gazdaságokat, amelyek stabilak és ahol jó lehetőség nyílhat a részvényvásárlásra. Miközben Nyugat-Európában a megszorítások miatt leül a növekedés, az EU-országaihoz való közeledés, a nyersanyagkincsek miatt térségünk legtöbb országa jobban fejlődhet. Kivéve Magyarországot, amely aggodalomra ad okot és inkább kerülendő - véli a Wirtschaftswoche.
Makro / Külgazdaság Görög euró-tagság, európai recesszió: már a hitelminősítő se nagyon tippel 
Privátbankár.hu | 2012. november 12. 18:02
Egyharmadosra becsüli a görög eurótagság megszűnésének esélyeit a Moody's Investors Service elemzése. Hogy mire jut az európai gazdaság? Lassan már a hitelminősítő sem meri megtippelni.
Állampapír / Kötvény Fregattfoglalás: Argentína sem úszta meg teljesen a fizetést az államcsőddel 
Privátbankár.hu | 2012. október 25. 06:30
Filmbe illő fordulatokat kezd venni a Libertad nevű argentin fregatt ügye, amelyet egy amerikai hedge fund keresete alapján egy nyugat-afrikai kikötőben foglaltak le a hatóságok a vissza nem fizetett argentin államkötvények ellenértékeként. A hajón lassan nem lesz áram sem, a legénység mégsem hajlandó repülőgéppel hazamenni.
Makro / Külgazdaság Két módszer az adósságválság ellen (videó)  
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 18. 16:21
A mostanihoz hasonló adósságválság 50-80 évente volt az elmúlt 200 évben. Zsiday Viktor befektetési szakember szerint mindig két megoldás volt ezekre a típusú krízisekre.
Deviza / Áru Merre tovább, forint? Erősödésre vagy gyengülésre vagy ítélve? 
Eidenpenz József | 2012. augusztus 29. 13:57
Alul- vagy túlértékelt-e a forint a jelenlegi szintekhez képest, mennyi lehet a reális árfolyam? Merre mozdul el a közeljövőben, idén és jövőre év végéig? - kérdeztünk tőkepiaci elemzőket abból az alkalomból, hogy nemrég éves csúcsra erősödött fizetőeszközünk. A leggyakoribb vélemény szerint korai még Kánaánt kiáltani, lesz még gyengébb a forint, bár ha minden jól megy, talán-talán csak átmenetileg.
Makro / Külgazdaság Belassult a világ, túlköltekeznek a kormányok  
Privátbankár.hu | 2012. július 26. 17:40
Hiába lélegeztek fel valamelyest a piacok az európai szuverén adósságválság terhe alól, a világ pénzügyi szakemberei még soha nem voltak olyan borúlátóak, mint 2012 második negyedévében. Ennek oka a kínai gazdaság lassulása és a kormányzatok túlköltekezése - derül az MTI-hez eljuttatott nemzetközi kutatásból.
Állampapír / Kötvény Csillagászati magasságban a spanyol hozamok - jégkorszak fenyeget 
Privátbankár.hu | 2012. július 23. 11:30
Ahogy a piacokon erősödik a félelem attól, hogy Spanyolország kiszorul a kötvénypiacról, és uniós mentőcsomagra szorul államadóssága finanszírozása érdekében, úgy menetelnek felfelé a spanyol kötvényhozamok.
Makro / Külgazdaság Óvatosan a befektetésekkel: negatív piaci hangulat a láthatáron 
Privátbankár.hu | 2012. július 10. 11:27
Idén a harmadik negyedév gazdasági irányvonalát az eurózóna instabilitása és a lassuló gazdasági növekedés fogja meghatározni. A fejlett és a fejlődő régiók esetében is visszaesés várható, így a korábbi optimista várakozásokat negatív hangulat fogja felváltani. A K&H Alapkezelő mindezeket figyelembe véve óvatosságra inti a befektetőket.
Makro / Külgazdaság Alacsony növekedéssel számolnak a németek 
Privátbankár.hu | 2012. június 28. 09:44
Az IFO a decemberi 0,4 százalékról 0,7 százalékra emelte a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. A felmérés szerint a nyár várhatóan a gyengélkedés jegyében fog eltelni. Jövőre pedig 1,3 százalékos GDP-bővülés várható.
Deviza / Áru Minden számítás szerint túlértékelt a svájci frank? 
Privátbankár.hu | 2012. június 14. 16:15
A svájci jegybankelnök szerint a bank el van szánva, hogy nem engedi az euró árfolyamát 1,20 frank alá esni. "A frank minden közgazdasági modell alapján túlértékelt, és további erősödése súlyos gondokat okozna az exportfüggő svájci gazdaságnak" - mondta Thomas Jordan csütörtökön Bernben. A görögök növelik svájci betétállományukat.
Pénzügyi szektor Megint meg vannak lőve a spanyolok, ötszörösére nőtt a bankrendszerük adóssága 
Privátbankár.hu | 2012. június 14. 10:41
Az EKB kimutatása szerint új történelmi rekordot ért el a Spanyolországban működő bankok adósságállománya májusban, a 287,8 milliárd eurós állomány 9,2 százalékkal haladja meg az előző havit. Az európai bankszektor bruttó jegybanki adósságának 31 százalékát már a spanyolok adják.
Makro / Külgazdaság Tizennyolc spanyol bankot minősített le a Fitch 
Privátbankár.hu | 2012. június 12. 17:36
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő tizennyolc spanyol bankot minősített le kedden, miután a múlt héten a spanyol államadós-osztályzatot is egyszerre három fokozattal rontotta. A Fitch keddi londoni elemzése szerint az érintett bankok hosszú távú adóskockázati osztályzatainak visszaminősítése hasonló aggályokat tükröz, mint amelyek a spanyol szuverén adósbesorolásokra is hatással voltak.
Makro / Külgazdaság Barroso szerint menetrend kell a gazdasági unió kiépítésére 
Privátbankár.hu | 2012. május 29. 16:36
José Manuel Durao Barroso szerint az euróövezet országainak menetrendet kell készíteniük arról, milyen lépéseken át kívánnak eljutni a teljes körű gazdasági unióig. Az Európai Bizottság elnöke erről kedden Brüsszelben beszélt egy nemzetközi gazdasági tanácskozáson, amely a növekedés lehetőségeivel foglalkozott.
Pénzügyi szektor Az IMF a választásokig felfüggeszti kapcsolatait Athénnel 
Privátbankár.hu | 2012. május 17. 18:01
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön bejelentette, hogy a törvényhozási választásokig felfüggeszti kapcsolatait Görögországgal, és nem működik együtt az átmeneti kormánnyal. Ez azt is jelenti, hogy az IMF szakértői nem utaznak Athénbe a görög segélyprogram haladásának felülvizsgálatára.
Befektetési alapok Megszorítás vagy növekedésösztönzés? – borzasztó nehéz összeállítani a megfelelő koktélt 
Privátbankár.hu | 2012. május 9. 17:30
Nehéz összeállítani az ideális koktélt a gazdaságpolitikában, ha túl sok a megszorítás, visszaesik a gazdasági növekedés, ha túl kevés, az a hitelezőknek nem fog tetszeni. Ez az alapdilemma, minden gazdaságpolitikus más-más megoldást keres. A görög példa is azt mutatja, hogy a társadalom nem fogadja el a túlzott megszorításokat – hangzott el a K&H Alapkezelő előadásán.
Makro / Külgazdaság Kudarcba fulladt a kormányalakítási kísérlet Görögországban, jönnek a radikálisok 
Privátbankár.hu | 2012. május 8. 10:45
A konzervatív Antonis Samaras feladta, a választások utáni első görög kormányalakítási kísérlet kudarcot vallott. Most a radikális baloldal elnöke következik, aki a megszorítások ádáz ellensége, de neki is alig van esélye a sikerre. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy új választásokat kell majd tartani, sokan vélik úgy, hogy az IMF/EU segélyprogram sem lesz hosszú életű .
Vásárló Egy kosárban Görögországgal: idén kevesebbet fogunk vásárolni 
Privátbankár.hu | 2012. május 7. 18:34
Görögországgal, Portugáliával, Spanyolországgal és Olaszországgal egyetemben Magyarországot is azon országok közé sorolja a GfK piackutató intézet, ahol az idei év egészében csökkenni fog a kiskereskedelmi forgalom az adósságválság és a megszorító intézkedések miatt. Ugyanakkor Franciaország és Németország esetében 1-2 százalékos forgalombővülés várható.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: Európát még korai leírni 
Privátbankár.hu | 2012. április 18. 17:01
Bod Péter Ákos szerint a jelenlegi válság az európai típusú kapitalizmus válsága, Európát azonban még korai lenne leírni, ha pedig mégis elsüllyedne az sokáig tartana. Hozzátette: még éveknek kell ahhoz eltelni, hogy a tagországok növekedése a válság előtti szintet elérje. A pénzügyi világ szerinte pánikra hajlamos későn reagál, amikor pedig reagál, akkor túlreagál.
Makro / Külgazdaság Márciusban már lassult a világgazdaság élénkülése 
Privátbankár.hu | 2012. április 5. 07:21
Négyhavi folyamatos emelkedés után márciusban csökkent a világgazdaság legátfogóbb aktivitási mérőszáma a JP Morgan által összeállított globális összágazati beszerzési menedzserindex (PMI). A JP Morgan mellett más londoni házak is lassulást érzékelnek a világgazdaság teljesítményének növekedési ütemében.
Makro / Külgazdaság Monti szerint mégsem kell aggódni Spanyolország miatt 
Privátbankár.hu | 2012. március 28. 14:45
Az olasz kormányfő szerint az euróövezeti adósságválságnak "majdnem vége". Mario Monti tokiói látogatásán nyilatkozott erről, jelentéktelennek minősítve annak kockázatát, hogy a spanyol gazdaság problémái továbbfertőznék Európát, míg korábban úgy nyilatkozott, hogy Spanyolország miatt léphet újabb szakaszba adósságválság.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen: kisütött a nap? Már nem a válságról beszél Európa 
Privátbankár.hu | 2012. március 2. 07:48
Hosszú idő óta először fordult elő csütörtökön, hogy az uniós tagországok állam- és kormányfői éjfél előtt berekesztették az ülést és pihenőre vonultak, lényegében nem hagyva maguk után elvarratlan szálakat. Válságkezelés helyett a növekedésről és a munkahelyteremtésről egyeztettek az európai potentátok.
Részvény / Deviza / Áru Nem kell nekünk erősebb forint - mibe fektessünk 2012-ben? 
Gáspár András | 2012. február 10. 15:47
Az amerikai gazdaság gyorsulása lehet a fő hajtóereje a világgazdasági talpraállásnak; Európa számos nehézséggel küzd, de várhatóan megússza az összeomlást. Magyarország jövője csak az IMF-megállapodás tükrében értelmezhető, az elemző szerint pedig a magyar gazdaságnak nincs szüksége erősebb forintra. A Buda-Cash elemzői a részvények és kötvények között is találtak jó hozammal kecsegtető befektetéseket.
Deviza / Áru Jobban szeretjük a széfben az aranyat, mint a nyakunkon 
Privátbankár.hu | 2012. február 10. 09:09
A Bretton Woods-i rendszer felbomlása óta számtalan változás történt az arany keresletében és kínálatában. 1970-ben még Észak-Amerika és Európa volt a legnagyobb aranyfelvásárló, mára azonban Kelet-Ázsia tölti be ezt a szerepet. A vásárlás a célja is jelentős változáson ment keresztül, az ékszeripar helyett ma a befektetők vásárolnak aranyat.
Makro / Külgazdaság Soros: katasztrófához vezethet a német recept 
Privátbankár.hu | 2012. február 6. 11:00
Soros György szerint társadalmi drámák sora, továbbá hosszú deflációs periódus fog bekövetkezni Európában, ha a német vezetők pusztán durva megszorításokra akarják kényszeríteni az európai kormányokat. Soros szerint a radikális takarékossággal párhuzamosan összeurópai szinten – főként közös eurókötvények kibocsátása révén - be kell indulnia a gazdaság élénkítésének is.
Makro / Külgazdaság Bye bye szuverén görög költségvetés 
Privátbankár.hu | 2012. január 28. 08:32
A Financial Times információi szerint a német kormány azt szeretné, ha Görögország a következő, 130 milliárd eurós segélycsomag fejében átadná az adóztatással és a költségvetési kiadásokkal kapcsolatos döntések feletti szuverenitását egy euróövezeti költségvetési biztosnak. A javaslat szerint a reformok eddigi gyengesége miatt Görögországnak el kell fogadnia, hogy egy bizonyos időre európai szintre helyezi át költségvetési szuverenitását.
Deviza / Áru Ragyogó évet jósolnak a guruk az aranynak 
Privátbankár.hu | 2012. január 20. 07:30
A Londoni Nemesfémpiaci Szövetség (London Bullion Market Association, LBMA) kérésére 26 válogatott nemesfémpiaci szakértő jósolta meg az arany árfolyamának idei alakulását. A guruk 2012-re jócskán emelkedő arany árakat várnak, és legtöbbjük szerint új csúcsot, 2 000 dolláros szintet is megdönthet az arany.
Makro / Külgazdaság Merkel: várjuk ki a végét, mi lesz Magyarországgal 
Privátbankár.hu | 2012. január 16. 13:31
Biztató jeleket lát az európai adósságválságból való kilábalás folyamatában Angela Merkel német kancellár, szerinte sok minden történt ezen a téren az utóbbi időben, különösen pozitív, hogy az EKB bőséges likviditást biztosított a bankok számára. Szerinte a legnagyobb pontossággal meg kell vizsgálni, hogy a magyar jogalkotás megfelel-e az EU elveinek, mert ezeket Magyarországnak is be kell tartania. De még nem érdemes azon spekulálni, milyen szankciók következhetnek.
Biztosítás Mélyrepülésben a QBE biztosító részvényei 
Privátbankár.hu | 2012. január 13. 12:18
Mélyrepülésbe kezdett az ausztrál QBE Insurance Group - mely Magyarországon fiókteleppel van jelen - részvényének árfolyama a tőzsdén.
Makro / Külgazdaság Ekkora adósságot nem lehet kinőni - marad az infláció 
Privátbankár.hu | 2012. január 10. 13:10
Az MTA Világgazdasági Kutatóintézet szakértői szerint az Európai Uniónak, ha túl akarja élni a válságot, előre kell menekülnie, kialakítva a magországok közös fiskális politikáját, és kidobni a hajóból a Görögországhoz hasonló ballasztokat. Az addóssághegyet csak az infláció számolhatja fel, amivel azonban óvatosan kell bánni.
Makro / Külgazdaság IMF: az 50 százalékos adósságleírás sem elég Görögországnak 
Privátbankár.hu | 2011. december 30. 13:18
A Nemzetközi Valutaalap szerint Görögország a magánhitelezőkkel szemben fennálló adósság felének elengedése esetén sem lesz képes fenntartható szintre csökkenteni adósságát. A görög adósság fenntarthatatlansága az ország romló gazdasági kilátásának köszönhető.
Részvény / Deviza / Áru A bikák is és a medvék is visszavonulót fújtak Amerikában 
Privátbankár.hu | 2011. december 23. 12:11
Az optimisták és a pesszimisták aránya csaknem egyforma az amerikai kisbefektetők körében, miközben a semlegeseké 2005 óta nem látott szintre emelkedett. A részvényesek óvatosak és frusztráltak – írja az AAII kisbefektetői szervezet. Túl sok a kockázat, túl nagy a volatilitás.
Deviza / Áru Adósságprobléma, inflációs veszély: jövőre is érdemes aranyat venni 
Privátbankár.hu | 2011. december 23. 07:58
Sorozatban 11. éve emelkedik az arany árfolyama, és egyelőre nem utal semmilyen jel arra, hogy ez a hosszútávú emelkedő trend hamarosan megszakadna. Az alacsony reálkamatok, a globális adósságprobléma, a küszöbön álló recesszió, és a növekvő inflációs veszély jövőre is az arany mellett szól.
Makro / Külgazdaság A jegybanktörvény miatt ment haza az IMF 
Privátbankár.hu | 2011. december 16. 16:50
Bár a magyar kormány nem mondja ki, egyértelműen a tegnap beterjesztett jegybanktörvény verte ki a biztosítékot a Nemzetközi Valutaalapnál. A tárgyalást vezető Fellegi Tamás azt mondja, szó sincs a hivatalos tárgyalások megszakításáról. Az EU pénzügyi biztosának szóvivője egy rádióinterjúban elmondta: figyelmeztették a kormányt, az azonban nem törődött ezzel.
Pénzügyi szektor A BIS szerint Magyarország nehezen fog pénzhez jutni 
Privátbankár.hu | 2011. december 12. 10:21
Az euróválság miatt nehéz lesz a feltörekvő országoknak pénzhez jutniuk adósságuk refinanszírozásához a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) szerint. A "jegybankok bankja" szerint ez leginkább a kelet-európai országokat, köztük Magyarországot, Csehországot, Horvátországot és Romániát fogja érinteni, mert külföldi adósságuk 80 százaléka európai bankoknál van.
Makro / Külgazdaság A tanulságok után jövőre a kihívásoké lesz a főszerep 
Privátbankár.hu | 2011. december 4. 07:06
Az idei pénzügyi év meglehetősen eseménydús volt mind hazai, mind nemzetközi szinten, a növekedési kilátások tartós romlása, az adósságproblémák súlyosbodása, a befektetői bizalom ingadozása új kihívások elé állította a gazdasági szereplőket. Ehhez hazai szinten még hozzájárultak a kormányzat egyedi gazdaságpolitikai megoldásai, a jövő évi kilátások mindezek függvényében meglehetősen sok kérdőjelet tartalmaznak.
Pénzügyi szektor Euróövezet: egyre több bank készít válságforgatókönyvet 
Privátbankár.hu | 2011. november 30. 07:49
Angela Merkel német kancellárnak megvan a válasza az euróövezet felbomlásától tartók növekvő kórusa számára: "Sohasem fog bekövetkezni". Egyes bankok azonban már nem ennyire biztosak ebben, miután úgy tűnik, hogy az adósságválság lassan Németországot is eléri, így egyre több bank készít válságforgatókönyvet.
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai részvényesek hálát adnak a Hálaadásnak 
Privátbankár.hu | 2011. november 24. 11:00
Az Egyesült Államokban csütörtökön zárva tartanak a tőzsdék, pénteken pedig rövidített nyitva tartás lesz a Hálaadás és a Fekete Péntek miatt. Talán jobb is egy kis pihenőt tartani az esésben.
Részvény / Deviza / Áru Rágós lesz a hálaadási pulyka – leminősíthetik Amerikát 
Borbély Péter | 2011. november 19. 19:10
Hatalmas összegű kiadáscsökkentésről kell döntenie jövő héten a washingtoni kongresszusnak. Ha ez nem sikerül, nagy baj lehet. Az amerikai államadósság a héten a második világháború óta nem látott mértékűre emelkedett. A Standard and Poors hitelminősítő már jelezte, hogy ha az amerikai kormánynak nem sikerül keresztülvinnie az adóemelési terveit, és nem tudja lefaragni a kiadásait, akkor megint leminősíti az Egyesült Államokat. Közben Európában a héten komolyan eldurvult az adósság - krízis.
Makro / Külgazdaság A válság miatt kevésbé hiszünk a demokráciában 
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 08:50
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) éves helyzetértékelése szerint több közép-kelet-európai országban, köztük Magyarországon is gyengíti a demokratikus államforma és a piacgazdaság támogatottságát az elhúzódó pénzügyi-gazdasági válság.
Makro / Külgazdaság Olaszországban vívják meg az adósságválság döntő ütközetét 
Privátbankár.hu | 2011. november 14. 13:42
Míg az adósságválság első komolyabb hadszíntere Görögország volt, a döntő ütközetet az olasz kötvénypiacokon fogják megvívni, ugyanis Olaszország nélkül elképzelhetetlen az eurozóna. Ugyanakkor, az ország adósságállománya túl nagy, ahhoz, hogy egy mentőalappal „egyszerűen” mögé álljanak.
Biztosítás Nyomás alatt az európai biztosítók  
Privátbankár.hu | 2011. november 7. 16:09
A magánbefektetőknél lévő görög tartozások 50%-ának leírását menedzselhetőnek tartja az európai biztosításfelügyelet vezetője, mert a tartozások jó részét a cégek piaci értéken már leírták
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG