1p
Alul- vagy túlértékelt-e a forint a jelenlegi szintekhez képest, mennyi lehet a reális árfolyam? Merre mozdul el a közeljövőben, idén és jövőre év végéig? - kérdeztünk tőkepiaci elemzőket abból az alkalomból, hogy nemrég éves csúcsra erősödött fizetőeszközünk. A leggyakoribb vélemény szerint korai még Kánaánt kiáltani, lesz még gyengébb a forint, bár ha minden jól megy, talán-talán csak átmenetileg.

Többen ez év végéig forintgyengülést várnak, a jövő év végére pedig attól függően erősödést vagy gyengülést, hogy a különböző bizonytalansági tényezők hogyan alakulnak, de van markáns ellenvélemény is, aki szerint a forint erősödésre van ítélve.

Árokszállási Zoltán, az Erste makroelemzője szerint a nemrég az euróval szemben 12 hónapos csúcsot ütött forintárfolyam nagy valószínűséggel kissé túlértékelt. Az elmúlt hetekben javuló nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság, karöltve a magas hazai alapkamattal, a jelentős fizetésimérleg-többlettel és azzal a bizakodással, hogy a magyar kormány belátható időn belül megállapodhat az IMF-fel, erősítette a forintot.

Szeptember végén 290 forintos euró?

Az IMF-fel is még jó néhány kérdést tisztázni kellene azonban, például a makrogazdasági pályát, illetve a jövő évi költségvetésben látható finanszírozási kockázatokat, amik bizonytalanságot jelenthetnek a tárgyalásokon. Másfelől, egyelőre még nem lehetünk teljesen biztosak benne, hogy az európai adóssághelyzet tartósan javulni tud-e, mivel még nem lehet pontosan látni, mit is fognak tenni az európai döntéshozók a közeljövőben (az eheti politikusi találkozók ebben a kérdésben talán hozhatnak valami új információt).

Mindezek miatt a forint árfolyamában negatív korrekcióra számít az Erste a közeljövőben. Szeptember vége felé 290 forint körül, év végén 280-285 forint között lehet az euró árfolyama. 2013 végére 275 forint körüli euró árfolyamot várnak.

Nem csak forintgyengülésre, bérköltség-csökkentésre is szükség lenne

Samu János, a Concorde makroelemzője szerint a forint esetében a külső egyensúlyi mutatók jelenleg nem jeleznek komolyabb túlértékeltséget. Ezek a gazdaság egészét jelző mutatók azonban elfedik az egyes szektorok problémáit: az elmúlt fél év árfolyam-erősödése karöltve az év eleji jelentős minimálbér-emeléssel, hátrányosan érintette azokat a külföldre termelő vállalkozásokat, amelyek sok, főleg képzetlen munkást foglalkoztatnak.

Az euró/forint árfolyam alakulása 2011 elejétől
Forrás: Privátbankár Dealbook

 

Esetükben azonban a megoldás nem csak a forint gyengülése, sokkal inkább a bérköltségek mérséklése lehetne – teszik hozzá. Ezzel együtt, a forint a 2012 végére várt átmeneti gyengülést követően a költségvetési problémák megnyugtató megoldását követően jövő év végére ismét a jelenlegi szintekre erősödhet az euróval szemben.

 

Újra felerősödhetnek a görög és spanyol problémák

Bár rövid, pár mondatos válaszokat kértünk, láthatóan rengeteg mondanivalójuk volt a szakembereknek a témával kapcsolatban, amiért többen elnézést is kértek. Tóth Gergely, a Buda-Cash elemzője kérdésünkre azt írja, a forint euróval szembeni árfolyama augusztus eleje óta jellemzően a 275-280-as szint között tartózkodik, ilyen erős utoljára tavaly szeptemberben volt a fizetőeszközünk. A jelentős erősödést és a nagyfokú stabilitást elsősorban a kedvező külpiaci hangulat okozta, ami növelte a kockázatvállalási hajlandóságot.

Az eurozóna adósságválsága azonban ősztől új erőre kaphat, a görög illetve a spanyol fejlemények tükrében. Ezen felül a piac mielőbbi beavatkozást vár a Fed-től, illetve az EKB-tól is a gazdaság élénkítése, valamint az állampapír-piaci feszültségek enyhítése érdekében. Tóth meglátása szerint főleg a Fed újabb monetáris ösztönző programjának bejelentésével kapcsolatos várakozások optimisták, de EKB-tól sem kell gyors döntésre számítani Németország ellenállása miatt. Ezek összességében pesszimistábbá tehetik a befektetőket, ami a forint árfolyamára is negatívan hathat az év hátralévő hónapjaiban.

IMF-megállapodás: csak ha fagy, vagy ha muszáj lesz

A hazai fejlemények közül a fókuszban továbbra is az EU/IMF megállapodás áll. A tárgyalások hamarosan folytatódnak, gyors megállapodás azonban nem várható – teszi hozzá. Az elmúlt hónapok eseményei inkább abba az irányba mutatnak, hogy majd ha a piac kikényszeríti, akkor lesz hitelkeret-szerződés. A forint azonban a magas kamattartalma miatt, az óvatos kamatcsökkentés ellenére továbbra is vonzó maradhat a befektetők körében, főleg a kamatkülönbségre játszó carry traderek számára a jelenlegi magas kockázatvállalási hajlandóság mellett. A hangulat fordulásával azonban a régiós devizákhoz képest alulteljesítővé válhat a forint.

Létrán fel, vagy létrán le?

 

Fizetőeszközünk egyensúlyi állapota Tóth szerint 280-as szint környékén van, ez az árfolyam széles társadalmi rétegek számára elfogadható és még exportálók számára is kielégítő. A magyar gazdaság fundamentumai azonban ennél gyengébb árfolyamot indokolnának, a magas alapkamat és az igen kedvező nemzetközi befektetői hangulat torzítja hazai fizetőeszközünk árfolyamát.

Kijózanodás: 290 forint, nagy csalódottság: 300 forint

Szeptembertől a világ pénz- és tőkepiacain elkezdődhet a kijózanodás időszaka, ami a forint gyengülését vetíti előre. Az euróval szembeni árfolyam a 290-es szint fölé is gyengülhet, de ha az EU/IMF tárgyalások nagyon letérnének a piac által várt pályáról, akkor nem kizárt a 300-as szint megközelítése sem.

A 2012-es és a 2013-as évet nagyon nehéz elhatárolni, miután a hazai és a világgazdasági problémák megoldása valószínűleg nem hónapokat, hanem éveket fog igénybe venni. Ezért a jövő évi folyamatokat is jelentős kockázatok övezik, amik az ideihez hasonló hektikus árfolyammozgásokat is előidézhetnek – teszi hozzá a Buda-Cash szakértője.

Sokkal jobban állunk, mint a problémás európai országok

Mester Péter, a Quaestor-csoport elemzője úgy gondolja, a forint reálisan értékelt az euróval szemben. A közös európai fizetőeszköz fundamentumai sokat romlottak az eurozóna adósságválsága nyomán. A dél-európai uniós országok tömeges leminősítése és kockázati megítélésének romlása nyilván negatívan érintette közvetetten a forint piacát is, de számos makrogazdasági és kockázati mutatónk kedvezőbb, mint az eurozóna perifériáján levőké.

Például az 5 éves csődkockázati felárunk még mindig alulmúlja a hasonló futamidejű görög, spanyol, olasz, portugál és ír csődkockázatot, ami jó hír. A súlyos finanszírozási nehézségekkel küszködő dél-európai országok átlagos gazdasági visszaesése 2,3 százalékos. Hazánkban legutóbb ennél azért kisebb, „csak” 1,2 százalékos GDP-csökkenést regisztráltak.

Nagyon vonzó lehet a kamatszintünk

Az átlagos munkanélküliség 17 százalék feletti az eurozóna perifériáján, míg nálunk 10,5 százalékra mérséklődött. Az átlagos GDP-arányos államháztartási hiány 7,8, az átlagos bruttó államadósság pedig 114 százalék körüli a periférián, miközben hazánk bruttó államadóssága az idei második negyedévben 78 százalék alá csökkent, s úgy néz ki, hogy három százalék alatt tartható a büdzsé hiánya az előttünk álló években, amennyiben hazánkban nem mélyül a recesszió.

A régiós társak gazdasági és kockázati mutatóitól viszont továbbra is elmaradunk. A magyar csődkockázat háromszor, az államadósság pedig átlagosan kétszer akkora, mint a szomszédos Cseh-, ill. Lengyelországban. A 6,75 százalékos  MNB-alapkamat világviszonylatban kiemelkedő, hiszen a BRIC-országok átlaga jelenleg 7,5 százalékos, a fejlett piacokon (eurozóna, USA, Egyesült Királyság, Svájc, Japán) pedig közelít a nullához. A kamatszintünk jól tükrözi, hogy kockázatosabb, a piaci sokkhatásokra továbbra is érzékenyen reagáló, fejlődő ország vagyunk, ugyanakkor még mindig vonzó, ha a piaci hangulat optimistábbra fordul.

Idén a Quaestor is gyengülést vár

Nagyobb a tere a forint gyengülésének 2012 végéig, hiszen rendkívül sok kockázatos, mind hazai, mind pedig nemzetközi „esemény” áll előttünk az őszi hónapokban, amelyek kimenetele többnyire politikai alkuk függvénye, ezért bizonytalanságot hoznak a pénz- és tőkepiacokra. Például a spanyol bankok stressztesztje ősszel kerül nyilvánosságra, az EU-IMF-EKB delegációja Görögországba és hazánkba is ellátogat, , a német alkotmánybíróság szeptember közepén dönt arról, hogy elfogadja-e az uniós mentőalapok rugalmasabb szabályozását, vagy eldől, hogy a spanyol állam kér-e mentőövet az EU-tól. Ráadásul novemberben választások lesznek az Egyesült Államokban, és dönthetnek az újabb pénzpumpáról.

Három feltétele van az optimizmusnak


Mester Péter szerint 2013 végéig előre látni rendkívül nehéz. A forint teljesítménye nagyjából három „kérdéskör” mentén rendeződhet. Az első, hogy csillapodik-e az euróválság? A másik, hogy hajlandóak-e tovább lazítani a nyugati jegybankok a monetáris politikán? Végül pedig kulcsfontosságú, hogy sikerül-e megállapodnunk idén ősszel az IMF-fel? Ha mindhárom kérdésre „igen” választ kapunk, akkor mérsékelt optimizmussal mondhatjuk, hogy erősebb is lehet a forint jövőre. Ha nem rendeződnek ezek a kérdések, akkor ismét gyengülő pályára állunk.

A Quaestornál a 285 körüli euró/forint árfolyamot tartják reálisnak az év hátralévő részében és hasonló átlagárfolyammal kalkulálnak 2013-ra is. Amennyiben a fent említett bizonytalansági tényezők eltűnnek, a mai 282-es árfolyamszinttől akár 10 forinttal lejjebb is kerülhet a kurzus, ha viszont a kockázatkerülés lesz úrrá a piacokon, akkor nagyjából ugyanennyivel lehet magasabb is. A magyar exportőrök jobban örülnek a 285-300 közötti árfolyamnak, ugyanakkor a lakosság és a vállalatok magas devizaadóssága miatt károsak a 300 feletti jegyzések. A 275-ös szint alatt viszont erősen túlértékeltté kezdene válni a forint az euróval szemben, amely újabb és újabb kamatvágásoknak adna teret.

„A forint folyamatos erősödésre van ítélve”

Pálinkás Ervin, a Pioneer Alapkezelő elemzője azt írja, ez az év 320-as euróárfolyamról indult, sokan - köztük „nagy” elemzőházak – akkoriban elképzelhetetlennek tartották a 300-as szint alá erősödést (sokkal inkább várták a 350-et). Ebben az évben a 300-as szint végül egyáltalán nem lett meghatározó, ugyanis január 23-24-25-e folyamán (vagyis a világvége jóslatokat követő kevesebb mint három hét alatt) nagy lendülettel erősödött az árfolyam és meg sem állt 290-ig. februártól júliusig ez a szint volt meghatározó.

A forint erősödése sokakat meglepett, de Pálinkás szerint a forint folyamatos erősödésre van ítélve, számos tényező miatt:

- az egész világ 0 körüli alapkamattal próbál kievickélni a válságból, mi hét százalék körül tartjuk azt

- eközben lassan de folyamatosan csökken a GDP-arányos államadósságunk és két vagy három százalék körül lesz az idei költségvetési hiányunk (ez stabilitási szempontból kerekítési hiba)

- a fogyasztási, növekedési, beruházási adatok azt mutatják, hogy importált inflációval nem kell számolni

- a külkereskedelmi mérleg durva többlete folyamatos forintkeresletet eredményez

- a globális hangulat érzékelhetően nem rossz, így ha nincsenek országspecifikus rossz hírek, erősödnek a feltörekvő devizák

Már nem a hazai gazdaságpolitika új ötletei okozzák

A fentiekből világosan következik, hogy a magyar kamatozó eszközökben elérhető hozam mérsékelt kockázatok mellett meglehetősen magas. Devizabelföldiként is inflációt meghaladó hozamokat lehetett realizálni, de 0 százalékos hozamkörnyezetben operáló devizakülföldiként a forinterősödés plusz magas kamatszint kifejezetten vonzó és az is maradhat, amennyiben a fenti tényezők igazak maradnak.

Leginkább a globális problémák lehetnek veszélyesek, hisz a tavaszi-nyári időszakban már nem a hazai gazdaságpolitika új ötletei okozták a fő kilengéseket, hanem az európai adósságválság kapcsán eldurvuló helyzet. A várhatóan óvatosan meginduló magyar kamatcsökkentést nem tekintik a forinterősödés szempontjából igazi veszélynek, hisz az év végéig potenciálisan bekövetkező néhány kamatcsökkentési lépés még mindig bőven elegendő hozamelőnyt hagy a befektetőknek - írják.

Összegezve jelenleg a forint erősödésnek folytatódását elősegítő tényezők erősebbek, még ha a „válság van” szemüvegén keresztül ez meglepően is hangzik. Ugyanakkor a szakadásszerű erősödést nem tartják valószínűnek és a gyengülés forgatókönyvét a globális hangulat romlása, vagy valami hajmeresztő gazdaságpolitikai ötlet hívhatja elő – fejezi be a Pioneer szakértője.

Tartós eltávolodás is lehet a reális szinttől

Az Equilor vezető üzletkötője, Saághy Pál szerint nagyon nehéz megmondani, hogy mi egy adott devizának egy másikhoz mért „egyensúlyi árfolyama”, hiszen a piacok nem csak az éppen aktuális makrogazdasági számokat, hanem a jövőre vonatkozó várakozásokat is árazzák. Léteznek ugyan olyan mutatók, amelyek versenyképességi, vagy éppen vásárlóérték-paritás alapján próbálják kifejezni, hogy egy ország devizája egy másikhoz képest alul- vagy éppen túlértékelt (például az Economist által kalkulált Big Mac index), de az Equilor azt tapasztalja, hogy a valós árfolyamok ezen kalkulált értékekhez képest akár tartósan is eltávolodhatnak.

 

Így lehetséges az, hogy bár egyes számítások szerint 300 felett lenne a „reális” euró-forint árfolyam, az EU-IMF hiteltárgyalások gyors lezárására, az MNB kamatcsökkentésére, a FED és az EKB monetáris lazítására vonatkozó piaci várakozások és az alapvetően kedvező tőkepiaci hangulat augusztusban éves csúcsra repítették a forint árfolyamát az euróval szemben. Amennyiben az egyensúlyi árakból indulunk ki, úgy az augusztus 24-i MNB fixinghez, azaz a 278,23 forintos árfolyamhoz képest az euró- és forintkamatok alapján december 31-re 283,77, 2013.december 31-re pedig 295,85 forintos határidős árfolyam adódik.

 

Rengeteg a kérdőjel

Az Equilor várakozása szerint még az idén - alapvetően a jegybanki beavatkozásokhoz kapcsolódó túlzott várakozások és az esetleg elhúzódó EU-IMF tárgyalások miatt - elképzelhető egy forintgyengülés, ekkor akár 300-ig is elszaladhat az árfolyam. A 2013-as évet illetően még rengeteg a kérdőjel, de év végéig inkább erősödő forintárfolyamot vár az Equilor, aminek hátterében az európai adósságválság konszolidálódása, és a forint iránti - egy megkötött IMF-hitelkeret miatti - erősebb bizalom állhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG