4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.

 

A svájci frank/euró árfolyam szerdán délután 1,0257-ről 1,0410-re emelkedett, azaz 1,5 százalék körüli mértékben gyengült a frank, amire két hónapja nem volt példa – tudósított a Marketwatch. Történt ez az után, hogy a svájci jegybank (SNB) kiterjesztette azoknak a betéteknek a körét, amelyekre negatív a kamat, tehát ahol a betételhelyezőnek kell fizetnie a jegybank felé, hogy kölcsönadhatta neki a pénzét. Azóta azonban a frank ismét erősödött, az árfolyam visszaesett csütörtök délutánra 1,0360 környékére.

Az év egyik legerősebb devizája

A betétek között van például az SNB saját nyugdíjalapjának és más közintézményeknek a számlája, amelyeknek ezután nem éri majd meg a bankok bankjánál tartani a pénzüket. (A jegybanki betét kamata január közepe óta mínusz 0,75 százalék, az EKB-é „csak” mínusz 0,2 százalék.) A közintézmények büntetése miatt az SNB-t sok kritika érte, a Bloomberg által idézett kommentárok szerint viszont a lépés piaci szempontból „nagyon marginális” volt.

Elemzők szkeptikusak, hogy ilyen kis lépésekkel lehet-e a frankot gyengíteni, vagy legalább a további erősödését megelőzni. Az év egyik legjobban teljesítő devizájáról van szó, amely sokkal, mintegy 15 százalékkal erősebb, mint az árfolyamküszöb (1,2 frank/euró) januári eltörlése előtt. A hírügynökség által idézett szakember szerint, ha történetesen megvalósul a Grexit, azaz Görögország kiválik az Euróövezetből, akkor még rosszabb lesz a helyzet.

 

Svájc alulmaradt a devizaháborúban?

A lépéssel az SNB ugyan kifejezte, hogy kész többet tenni a frank erősödésének megakadályozására, de azt is elismerte, hogy túl erős a frank és további felértékelődési nyomás alatt van. Mások tovább mennek: „Svájcnak kifogyott a muníciója”, „Svájc tehetetlen a devizaháborúban”, sőt „Svájc alulmaradt a devizaháborúban” – ilyen kommentárokat is olvasni.

Januárban jött a negatív kamat, azóta interveniált is az SNB a devizapiacokon, most pedig a negatív kamatú számlák bővítésével próbálkozott, ám a frank – a tegnapi átmeneti gyengülés után – csak erősödik és erősödik – írja a Bloomberg másik szerzője. Az árfolyamküszöb eltörlése az Európai Központi Bank élénkítési programjának szolgáltatta ki az országot. (Az ugyanis gyengíti az eurót, és így sokan a frank felé menekülnek, erősítve azt.)

Egy euró ismét egy frank lehet

Ha a frankot erősíteni akarja a piac, a jegybank már nem tud ez ellen tenni semmit – idézik egy nagybank devizapiaci stratégáját, ami még idén újra a paritást, azaz az 1 euró= 1 frank árfolyamot várja. (Januárban volt ott először és utoljára az árfolyam.) Arra is emlékeztetnek, hogy túl alacsonyra nem vághatják a svájci kamatot, mert az ártana a pénzügyi szektornak, ami viszont a svájci GDP tíz százalékát adja.

Nem akarják teljesen lerombolni azt a képet, hogy a svájci frank egy biztonságos menedék, annak káros következményei lennének, veszteségeket okozna a bankrendszernek. Így viszont a gazdaság szenved, nem is kicsit.

A frank recesszióba dönt

A Bloomberg 12 közgazdászt kérdezett meg a svájci gazdaság jövőjéről, a konszenzus szerint 2008-2009 óta nem látott GDP-visszaesés várható az export csökkenése miatt. (Az erős deviza rendszerint gátolja, a gyenge deviza ösztönzi az exportot.) Az első negyedévben 0,1 százalékkal, a másodikban 0,2 százalékkal csökkenhet a svájci GDP, több mint öt éve először fordulhat recesszióba a gazdaság, még ha csak csekély mértékűbe is.

Az Aegon Alapkezelő Total Return blogja nemrég azt vizsgálta, hogyan alakult a főbb devizák értéke az utóbbi időben. Ehhez a „nomináleffektív árfolyamindexet” hasonlították össze, amely a deviza értékét a főbb kereskedelmi partnerek és külpiaci versenytársak devizáinak értékéhez képest írja le. Nem csak egy devizával szemben, mint az euró vagy a dollár.

A forint ehhez képest kismiska

A blog grafikonja alapján az utóbbi mintegy háromnegyed évben a világ leginkább erősödő devizája a dollár volt, utána  kínai és a thaiföldi pénz jött, a svájci frank csak a negyedik helyre futott be. A sor végén, a leginkább gyengülő devizák ,között első a rubel, utána a brazil és kolumbiai pénz következett, a negyedik helyen az euró állt. A forint elmozdulása egészen minimális volt ezekhez a 10-20 százalékos elmozdulásokhoz viszonyítva: devizánk kissé, 1,8 százalékkal gyengült a fontos devizákhoz képest.

(A svájci frankra spekuláló OTP Supra Alapról itt írtunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Deviza / Áru Mérsékelten emelkedik a kamatdöntésre a forint
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 14:54
A vártnak megfelelő kamatcsökkentés után a forint rövid gondolkozás után erősödésbe váltott, egy euróért 297 forintot kell adni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG