4p
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Azt mondják, a piac nagy látnok, legalábbis hosszabb távon beáraz sok mindent, elárulja a valóságot, helyére teszi a dolgokat. A piaccal szembe menni sokszor olyan, mint a valóságot tagadni. Aztán azt is mondják sokszor, hogy a kelet-európai devizák sokszor együtt mozognak, és a forint ezen belül jól teljesít. Mi az igazság?

Háromszor volt csúcson a zloty

Ha a forint jobban teljesítene a zloty-nál, azaz jobban erősödne, vagy kevésbé gyengülne annál, akkor a zloty/forint árfolyamnak csökkennie kéne. Hiszen ekkor kevesebb forintot kéne adni egy zloty-ért. A jelenlegi, a csütörtöki hivatalos MNB-keresztárfolyamon 74,88 forintos zloty azonban minden, csak nem olcsó.

Ha megnézzük a zloty forintárfolyamát, akkor azt látjuk, hogy az igazából történelmi csúcsai közelében van. A sok éves grafikon szerint a zloty kis leegyszerűsítéssel háromszor volt eddig 75 forint felett: egyszer 2000 vége-2001 eleje körül, azután pedig néhányszor az utóbbi egy-másfél évben. nem sokkal vagyunk elmaradva az eddigi, 76,1 forintos csúcstól (a Stooq.com napi záróárfolyamai alapján).

Mit ér egy deviza?

Vagyis a forint a zlotyhoz képest nem teljesít túl jól. Kérdés, hogy ez mit jelent, hiszen egy deviza árfolyamát ezerféle tényező befolyásolhatja. Leggyakrabban a termelékenységet, azaz az egy munkaóra alatt előállított értéket szokták irányadónak tekinteni. Rövidebb távon pedig a kamatkülönbségnek lehet nagyon fontos szerepe, amint azt sokszor hallhattuk az elmúlt években.

Amennyiben az árfolyamot a gazdasági növekedés jelzőszámának tekintenénk, akkor ez vagy azt jelentené, hogy Lengyelország és Magyarország vagy fej-fej mellett halad (hiszen 15 éve is hasonló volt az árfolyam). Vagy pedig, dinamikusabb értelmezésben, lemaradóak vagyunk (hiszen a trend emelkedő, ahogy a fenti grafikonon a fekete vonal mutatja).

Több a termelés fejenként

Sok szó esik arról, hogy lemaradtunk a visegrádi országokhoz képest gazdaságilag, és inkább a Balkánhoz, Romániához, Bulgáriához közeledünk. A zloty/forint grafikon aláírja ezt, bár a román lej viszont inkább gyengült az utóbbi években a forinthoz képest. Egy másik mutatót, az egy főre jutó GDP értékét tekintve például Lengyelország (is) nemrég lekörözött bennünket.

 

Ha pedig a kamatszintet tekintjük, akkor a forintnak mostanában inkább erősödnie kellett volna a zlotyhoz képest, mert nálunk az utóbbi időben magasabb volt az alapkamat. Bár lehet, hogy már nem sokáig lesz így.

A Total Return-blog írásából és grafikonjából kiderül, hogy a forint, ha nem csak az eurót, hanem a legfontosabb partnerdevizákat tekintjük, akkor az utóbbi háromnegyed évben nemhogy nem erősödött, de még gyengült is kissé, 1,8 százalékkal. (Az úgynevezett nomináleffektív árfoyam alapján.) Ez a változás eltörpül más devizák mozgásához képest, köztük a svájci frankhoz, amelyről tegnap részletesen beszámoltunk. A zloty értékének változása is hasonlóan csekély.

A piacokat nem érdekli sem a Quaestor-kártalanítás, sem a korrupció

"A lengyel zloty közel 4-éves csúcsra erősödött, és ezzel párhuzamosan a magyar forint is 300 alá ment az euróval szemben (...) mindennek az oka pedig nem a kormány hozzáértése vagy hozzá nem értése, és a piacokat nem érdekli se a Quaestor-kártalanítás, sem az egymást érő korrupciógyanús botrányok. A legfőbb vezérmotívum továbbra is a nullkamat környezet, és az EKB pénznyomtatási programja, minden más csak mellékszál” – írja Zsiday Viktor az Alapblogon.

„Abban a világban, ahol a német államkötvények közül a 7-8 év alattiak hozama negatív, ahol a portugál 2-éves kötvény hozama 0,15% és ahol a pár éve még mentőcsomagra szorult írek 10 évre éves 0,7%-os hozam mellett tudnak bevonni pénzt, ott egész Kelet-Közép-Európa egy főnyeremény” – folytatja a szerző. „Könnyen lehet, hogy még nagyon jelentős kamatvágások ellenére sem gyengülne a forint, pedig a gazdaságpolitikusaink egyértelműen gyengébb forintot szeretnének” – vonja le a következtetést. Szerinte az év vége felé, vagy jövő év elején, ha kiderül, hogy van infláció és növekedés Európában, hirtelen nagy visszarendeződés lehet a hozamokban Európa-szerte, így nálunk is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Deviza / Áru Mérsékelten emelkedik a kamatdöntésre a forint
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 14:54
A vártnak megfelelő kamatcsökkentés után a forint rövid gondolkozás után erősödésbe váltott, egy euróért 297 forintot kell adni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG