4p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.

Vonzó kamat

Az alapötlet az, hogy közel s távol maradt egy deviza, a török líra, amelynek még viszonylag magas a kamata, jelenleg 7,5 százalék. Ebből következik, hogy érdemes lehet a 0 kamatú euróval szemben megvenni, azaz török líra/euró longot nyitni, miután a kamatkülönbözet önmagában nyereséget generál ezen a pozíción. Ez idáig stimmel is, ez az ún. carry trade, ezt tették devizahiteleseink is, amikor svájci frankban adósodták el, de jövedelmük forintban keletkezett. Ismerjük, mi lett a végeredmény: az árfolyam rossz irányba mozdult, hatalmas bukta lett belőle.

A török líra ügyletnél is ez a döntő kérdés, hogy mi várható az árfolyamtól. Ha az árfolyam stagnálna (jelenleg 1 euró 2,88 líra), akkor a befektető megnyeri az évi bő 7 százalék időarányos részét. Ha az árfolyam rossz irányba mozog, vagyis gyengül a líra, akkor úgy számolnak, hogy addig nincs baj, amíg a gyengülés meg nem haladja az éves szinten 7-7,5 százalékot, mert addig csak a kamatkülönbözet okozta nyereséget viszi el.

A svájci frank kísértete

Ez az a pont, ahol a befektetők hajlandók kissé könnyelműen gondolkodni, mondván, éves 7 százalék olyan sok, hogy annál többet csak nem esik a líra. Csakhogy pont a svájci frank-ügy óta tudjuk, hogy a devizapiacon sincs lehetetlen: szélsőséges esetben gyors, nagyméretű elmozdulás is bekövetkezhet. Már csak az a kérdés, hogy a lírában ez miért következne be. A svájci franknak megvolt a logikája: a többség gyengülést várt, tehát shortolta, és ahhoz, hogy zárják a pozíciókat, újabb eladó kellett volna. Az viszont már nem volt több, csak a Svájci Nemzeti Bank, aki ezt egyszer csak megunta, feladta az addigi szintet, és az árfolyam az égbe szállt.

Nos, a török líránál nincs jegybanki árfolyamküszöb, ez egy szabadon mozgó deviza, tehát ilyen gátszakadás sem fenyegeti. Igen ám, de ha a többség ugyanúgy egy irányban spekulál benne, mint a svájci frankban, akkor felmerülhet az a veszély, hogy ha tömegesen zárni akarnak (eladni a lírát), akkor nem lesz elég vevő, és akkor esés kezdődhet. Az esés aktiválhatja a többiek stop megbízásait, az újabb óriási eladásokat generál, ettől felgyorsul a zuhanás, és mire ez az ördögi kör véget ér, az árfolyam már lehet, hogy 10-20 százalékkal arrébb van.

Ez az eshetőség minden devizaspekulációnál fennáll, de sokkal veszélyesebb a helyzet, ha a fél világ egy irányba spekulál (ahogy a svájci franknál is). Itt pedig fennáll a veszély: gyorsan nő az ügylet népszerűsége. Baj esetére ugyan ott a stop megbízás, na de azt is most januárban tapasztaltuk meg, hogy ha mindenkinek egyszerre élesedik a stopja, a társaság egy részének csak nagy elmozdulással hajtják azt végre, és máris ott a lehetségesnél tartottnál jóval nagyobb bukó.

Technikai elemzés

Nézzük meg ezek után, mit tud a török líra. A 10 éves charton látszik, hogy hosszú távú eső trendben van. Nagy eséseket heves korrekciók követnek, alacsonyabb (euróban nézve magasabb) tetők és aljak követik egymást. Ebből a szempontból kifejezetten veszélyes a líra mellett spekulálni. Ráadásul a charton az látszik, hogy tavalyi év pont egy trenddel szembeni emelkedő szakasz volt, de szilveszterkor egy tető formálódott, és azóta ismét eső szakasz alakult ki. Az elmozdulások pedig jóval nagyobbak az elmúlt 10 évet vizsgálva, mint éves 7 százalék.

Euró/török líra, 10 év

Az ügylet tehát kockázatosnak tűnik. Ha valaki belevág, fokozatos óvatossággal tegye, és a stopra is úgy tekintsen, ami baj esetén akár pár százalékkal arrébb teljesül (olyanra azért nem számítunk, mint a svájci franknál, mivel itt nincs jegybanki küszöb jegybanki ígéretekkel). A pozícióméretezés legyen óvatos, kerüljük a sokszoros tőkeáttétet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Mérsékelten emelkedik a kamatdöntésre a forint
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 14:54
A vártnak megfelelő kamatcsökkentés után a forint rövid gondolkozás után erősödésbe váltott, egy euróért 297 forintot kell adni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG