Alapblog
Makro / Külgazdaság Beteg az egészségügy: mit tud Nyugat-Európa, amit mi nem? 
Privátbankár.hu | 2017. november 27. 14:04
Bár Nyugat-Európa ugyanolyan demográfiai problémákkal küzd, mint a mi régiónk, mégis sokkal rosszabb helyzetben van az egészségügy nálunk - a háttérben nem csak a pénz áll. Az Alapblogon megjelent blogposztot szemlézzük.
Karrier Ettől mehet fel a jövőben a fizetésed 
Privátbankár.hu | 2017. október 15. 15:50
Az olcsó távol-keleti és kelet-európai munkaerő alacsonyan tartotta a béreket évtizedek óta, de ennek vége: már Kínában is meredeken emelkednek a bérek. Erős munkaerő-hiány fenyeget, amivel vége szakadhat az alacsony bérnövekedésnek, de az alacsony inflációnak és kamatoknak is. A részvénytőzsdékre rossz idők jöhetnek.
Részvény / Deviza / Áru Elképesztően nagyot kaszált, aki 2014-ben időben kapcsolt 
Privátbankár.hu | 2017. június 23. 14:48
Hatalmasat tudott nyerni, aki 2014 nyarán pénzt tett az Ethereumba.
Makro / Külgazdaság Komoly bajba kerülnek a németek, ha Trump betartja ígéreteit  
Privátbankár.hu | 2017. január 18. 11:55
A német veszteségek igencsak nagynak ígérkeznek, ha az új washingtoni adminisztráció büntetővámokkal sújtja a Mexikóból származó autóimportot. A protekcionizmus pedig közben vírusként terjedhet tovább világszerte, kereskedelmi háborúkat generálva – adja értésre Jürgen Pieper a Metzler német befektetési bank és üzleti tanácsadó ház vezető elemzője, autóipari pénzügyi stratégája az Alapblog.hu-nak adott interjúban.
Részvény / Deviza / Áru Túl drágák az amerikai részvények és a dollár – mit vegyünk helyettük?  
Privátbankár.hu | 2017. január 12. 11:15
Amerika helyett jöhet India, Korea, Brazília és Európa?
Makro / Külgazdaság Kik azok a szupergazdagok és mennyi pénzük van?  
Privátbankár.hu | 2016. október 24. 11:46
Harmincmillió dollár – tisztán. Ekkora vagyonnal kell rendelkeznie annak, aki a legfelső egy százalékhoz szeretne tartozni.
Makro / Külgazdaság Trabant lejtőn hátszéllel – miért akkora baj, hogy Mutyisztán vagyunk? 
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 19:33
A versenyképességben ugyan alaposan hátra csúszott Magyarország, ám sajnos nagyon elöl áll korrupció terén. A gazdasági szakembereket megkérdező felmérésben ugyanis a fejlett országok között az előkelő negyedik helyre emelkedett. Magyarországot a lejtőn hátszéllel lefelé robogó lerohadt trabanthoz hasonlította egy elemző.
Részvény / Deviza / Áru Így tudhatod meg, ki nyeri az elnökválasztást 
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 16. 13:13
A részvényárakból kiolvasható, hogy Donald Trump vagy Hillary Clinton lesz-e a Fehér Ház új lakója.
Makro / Külgazdaság Lesújtó eredmény: Európában a magyarok fordulnak leginkább magukba 
Privátbankár.hu | 2016. június 16. 14:44
Egyre inkább befelé fordulnak mind az európaiak, mind az amerikaiak. A magyarok különösen.
Makro / Külgazdaság Veszélyes játék - nem bírná Magyarország az EU nélkül? 
Privátbankár.hu | 2016. június 8. 12:21
Navracsics Tibor volt igazságügyi- illetve külügyminiszterrel beszélgetett az Alapblog arról, hogy miért fontos Magyarországnak az uniós tagság.
Részvény / Deviza / Áru Durva év lesz - az életével játszik, aki tőzsdézni akar 
Privátbankár.hu | 2016. január 18. 16:05
A tőzsdetörténelemben szinte mindig rosszul végződtek a jelenlegihez hasonlítható évek. A Stock Trader’s Almanac főszerkesztője, a portfoliókezelőként is tekintélyes Jeff Hirsch a részvények helyett inkább a nemesfémeket és az erős dollárt ajánlja a kisbefektetők figyelmébe. Számításai szerint az amerikai indexek értéke mához hét hónapra a jelenlegi szintekhez képest mintegy 25 százalékkal lesz lejjebb.
Részvény / Deviza / Áru Tényleg a világ legnagyobb átverése készülődik? 
Privátbankár.hu | 2016. január 11. 14:33
Az Alapblogon publikáló szakember szerint a világ legnagyobb olajcégét valójában esze ágában sincs tőzsdére vinni a szaúdiaknak.
Részvény / Deviza / Áru Elszállnak az élelmiszerárak? Mi lesz az olajjal? Ez várhat ránk 2016-ban 
Privátbankár.hu | 2015. december 28. 10:21
Komoly élelmiszer-, olajár-emelkedést és a dollár gyengülését prognosztizálja a dániai székhelyű globális befektetési bank és tőkepiaci kereskedőház, a Saxo Bank egyik vezére. Steen Jakobsen szinte minden téren szembeszáll a befektetők, portfóliókezelők közkeletű vélekedéseivel. 2016 az ezüst éve lehet.
Makro / Külgazdaság Csoda készül Olaszországban? Jó lesz rá odafigyelni 
Privátbankár.hu | 2015. október 16. 12:00
Komoly reformokba kezdett Olaszország, Európa egyik legnagyobb gazdasága, amelyek erősíthetik a gazdaságot és a demokráciát is – írja az alapblog. Oktatási és munkaerőpiaci reform, bevándorló gyerekek honosítása alapozza meg a jövőt. A tőzsde már mintha megelőlegezte volna a bizalmat.
Makro / Külgazdaság Ördögi kör: veszélyes politikai játszmába keveredtünk 
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 11. 11:19
Európát és főként a feltörekvő piacokat nem igazán gazdasági-pénzügyi problémák, hanem politikaiak sújtják. A jelenlegi légkör kedvez a nacionalizmus terjedésének, ez pedig súlyosbítja a meglévő gazdasági-pénzügyi problémákat. Európa bizonyos tekintetben ördögi körbe került – nyilatkozta az Alapblognak Bill Emmott, aki a The Economist volt főszerkesztője, jelenleg befektetési alapkezelő cégek tanácsadójaként tevékenykedik.
KKV Ezért kellenek nagyon Európának a migránsok 
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 2. 19:30
Migránsok százezrei lesznek képesek beépülni az európai társadalmakba, hasznot hajtva – állítja Phillippe Legrain, a téma egyik kutatója, a London School of Economics tanára.
Részvény / Deviza / Áru El kell, hogy engedj – tényleg szándékosan gyengítik a forintot? 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 29. 18:29
Sok éve tartja magát a pletyka, hogy a jelenlegi kormányzat valójában gyengébb forintot szeretne, és az árfolyam alapján könnyen igaz is lehet. Az Alapblog cikke ezt boncolgatja, és áttekinti azt is, milyen következményei lehetnek egy ilyen politikának. Eddig jó – mondta a zuhanó optimista...
Részvény / Deviza / Áru Ezen csak bukni fogunk? Nem maradhat így az olajár 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 18. 10:24
A benzin megadóztatását, az olajra, kitermelésre, és származékaira fordított források megkurtítását követeli Clinton elnök volt gazdasági főtanácsadója.
Részvény / Deviza / Áru Meglopják a kisembereket? Háborog a shortolás királya 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 13. 09:49
Fog még fúvódni a kínai lufi, egy kis szünet után sorra dőlnek majd az árfolyamcsúcsok Sanghajban, Hongkongban és megkezdődik a kínai fizetőeszköz folyamatos leértékelése – jósolja nekünk a shortolás királyaként is aposztrofált amerikai befektető, az Eos Funds vagyon- és alapkezelő fő tulajdonosa, vezérigazgatója.
Részvény / Deviza / Áru Kapitalizmust a népnek! Ki áll a kampányüzenet mögött? 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 4. 14:47
„Részvényeket és folyamatos profitrészesedést az alkalmazottaknak!” – követeli a most indult amerikai választási kampányában Hillary Clinton valamennyi jelölttársával együtt. E gondolatot minden jel szerint a „népi kapitalizmus” legmodernebb formájának kidolgozójától, Joseph Blasi professzortól, az amerikai Rutgers Egyetem gazdaságszociológusától kölcsönzik.
Részvény / Deviza / Áru Váltsd át aranyra a forintodat – mondja a nyersanyagpiacok királya 
Privátbankár.hu | 2015. július 16. 16:45
Dennis Gartman híres amerikai nyersanyagpiaci szakember szerint megszűnik a Kína-központú világgazdaság. Szerinte az ország a jövőben az eddiginél kiszámíthatóbban, de fenntarthatóbban és lassabban fog fejlődni. A dollár és az arany erősödhet, a forintot ő inkább aranyra váltaná.
Vállalat Hány munkahely kell, hogy magyar céggé váljon egy multi? 
Privátbankár.hu | 2015. július 6. 15:34
Ipari reneszánsz előtt áll Közép-Európa, képes lesz az európai átlagnál magasabb GDP-növekedést produkálni, de mindehhez még mélyebb integrációra, a határok szinte teljes eltüntetésére van szükség – mondja a General Electric közép-európai vezérigazgatója, Peter Stracar az Alapblognak adott interjúban. Szerinte megérdemelné jó néhány Magyarországon ténykedő multi, hogy igazi magyar cégként könyveljék el őket, hiszen a magyar költségvetésnek adóznak, rendkívüli mértékben hozzájárulnak Magyarország gazdasági növekedéséhez.
Makro / Külgazdaság Ha Magyarország olimpiát rendez, még a forint is erősebb lesz? 
Privátbankár.hu | 2015. június 25. 17:23
Simon Johnson, az IMF volt főközgazdásza és az amerikai MIT tanára szerint a budapesti olimpia megrendezésének lehetősége önmagában véve is fel tudná nyomni a forint árfolyamát.
Részvény / Deviza / Áru Kire gondolhattak? Maradj távol, ha a kormány beavatkozik a piacba 
Privátbankár.hu | 2015. június 19. 11:00
Az UBS svájci vagyonkezelő vezető portfólió-stratégája pozitív végkifejletet sejt Görögország kapcsán. Az Alapblognak azt mondta, hogy június 30-a előtt átfogó megállapodás jön létre az IMF és Görögország között. Térségünkben viszont nem fektetnek be a túlzott állami szerepvállalás miatt.
Részvény / Deviza / Áru Észrevette? Éppen az egész világgal száll szembe az MNB 
Privátbankár.hu | 2015. június 2. 17:25
Miközben a világ nagy részén éppen ismét kötvényhozam-emelkedési hullám indult el, a Magyar Nemzeti Bank olyan intézkedést hozott ma, amelynek hatása a hazai kötvényhozamok csökkenése, a forint gyengülése lehet. A részvénypiacokon is megjöhet a várva várt esés.
Vállalat Mi fájna jobban: ha megépítenénk Paks II-t vagy ha átállnánk napenergiára? 
Privátbankár.hu | 2015. május 28. 12:06
A Siemenst érdekli a részvétel az új paksi beruházásban – közölte az Alapblog.hu-val az energetikában is globális vezető szerepet játszó német óriásvállalat alelnöke. Egy nukleáris erőmű mindig és mindenütt a legdrágábban működtethető energiatermelő kapacitások közé tartozik. Igaz, Németország átállítása megújuló energiára szintén elképesztő pénzeket emészt fel...
Részvény / Deviza / Áru Így ér véget az olcsó benzin kora? 
Privátbankár.hu | 2015. május 26. 18:05
Erős olajár-emelkedést, százdolláros hordónkénti árat vár az egészen közeli jövőben a világ egyik nagy olajtermelő országa, Omán olaj- és gázipari minisztere. Az olajipari szakember az Alapblog.hu-nak adott interjúban kifejtette: az olajexportáló országok többsége összefog a jelenlegi magas termelési szintek fenntartásában érdekelt Szaúd-Arábia ellen és el fogja érni, hogy közösen csaknem tíz százalékkal visszafogják a kitermelést.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít  
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Makro / Külgazdaság Az utolsó kapcsolja le a villanyt? Nem túl fényes a magyar fiatalok jövője 
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 14:23
Közép- és Kelet-Európa gazdasági versenyképességének erősödését szinte teljesen blokkolja a fiatal és magasan képzett emberek elvándorlása.
Makro / Külgazdaság Felejtsük el a nemzeti maszlagot, és ki az állammal a gazdaságból 
Privátbankár.hu | 2015. április 20. 20:30
Nagyon nem az a lényeg, hogy a bankokat hazai vagy külföldi menedzserek vezetik Európa egyik leggazdagabb embere szerint. A nemzetek sebezhetősége és veszteségei növekednek, ha a politika nemzeti érdekekre hivatkozva beavatkozik az üzleti életbe. Lengyelország a gazdaság következetes liberalizációja, a vissza nem csinált privatizáció miatt ért utol bennünket.
Deviza / Áru Marc Faber: Óhatatlanul drágulni fog a magyar tőzsde 
Privátbankár.hu | 2015. április 8. 12:24
A világhírű befektető derűlátó térségünk tőkepiacairól az Alapblogon, szerinte tőzsdéink drágulni fognak. Ázsia vezető tőkései maguk mögött hagyják az amerikai piacokat, figyelmük egyre inkább az olcsó euró és az olcsónak tartott európai részvények irányába fordul. Az Amerikából Európába irányuló gyorsuló tőkeáramlás késleltetett hatással fel fogja hajtani az euró árfolyamát a dollárral szemben.
Makro / Külgazdaság A pénzbőség okozhatja a világgazdaság vesztét? 
Privátbankár.hu | 2015. április 7. 12:43
Marc Faber magánbefektető szerint a központi bankok irányítóinak felelőtlensége okozhat globális likviditáslufit.
Makro / Külgazdaság Vigyázat azzal a banksanyargatással, a külföldi gyárak házibankjukat kedvelik 
Privátbankár.hu | 2015. március 25. 17:01
Gyors ütemben jön fel Közép-Európa, összeurópai gazdasági jelentősége nyolc év alatt öt százalékot erősödött, miközben Németországé csak két százalékot, és a dél-európai országok is visszaszorultak – írja az Alapblog. Magyarország újabban sereghajtó volt a régióban, de újra sikeressé válhat. Ipar nélkül nem megy. De nem jó a külföldi befektetőket elbizonytalanítani.
Pénzügyi szektor Ezzel lehetett egy hét alatt 16 százalékot keresni 
Eidenpenz József | 2015. március 4. 15:20
Egy amerikai hatóság engedélyt adott egy bitcoin-ETF befektetési jegyeinek eladására a nagyközönség számára. Eddig is létezett ugyan az alap és más társai is, de csak nagybefektetők vásárolhattak belőle, a nyilvánosság nem. A hírre fel is ment az árfolyam.
Deviza / Áru Nagy tévedés, hogy nem erősödhet tovább a forint 
Privátbankár.hu | 2015. február 28. 15:16
Mitől erősödne a forint, amikor a gazdaságpolitika kiszámíthatatlan, özönlenek a korrupciós ügyek, és a kormány számára minden szempontból a gyenge forint tűnik kedvezőbbnek és kívánatosnak? - kérdezik sokan. Ezek a szempontok azonban nem olyan fontosak jelenleg Zsiday Viktor alapkezelő szerint.
Makro / Külgazdaság Ukrajna nem Oroszország, hanem önmaga áldozata? 
Privátbankár.hu | 2015. február 18. 09:30
Minél erősebb egy államhatalom, annál gyengébb és főként sebezhetőbb az általa vezetett ország – állapítja meg az Alapblognak adott interjújában kutatásai eredményeként Thomas Grennes professzor. Ennek áldozata Ukrajna is. A balti államok a példái annak, hogy a korrupciót a volt szocialista országokban is fel lehet számolni.
Részvény / Deviza / Áru Amerikában bezzeg feleződött a benzin ára, nálunk gyengülhet a forint 
Privátbankár.hu | 2015. február 4. 14:04
Az amerikai fogyasztóknak áll a világ, valamint jól járnak az olajimportra szoruló ázsiai feltörekvő országok is. A JP Morgan szerint Magyarország nem hozza a várt eredményeket, a forint inkább gyengül, mint erősödik.
Makro / Külgazdaság Magyar QE? Kapjon minden európai polgár 1500 eurót ingyen? 
Privátbankár.hu | 2015. január 24. 14:31
Súlyos buborékfújás indulhat a tőkepiacokon az EKB lazító lépései és a meginduló gazdasági növekedés miatt – írja az Alapblog. A pénznyomtatás miatt sok pénz már játékpénz, amiért azonban valódi értéket, például tőzsdei cégeket lehet venni. A japánok már rájöttek: nyomtatni kell jó sok fedezetlen jent, és felvásárolni érte értékes vállalatokat.
Állampapír / Kötvény Jó-e az nekünk, ha csökkennek az árak? A defláció okozza majd az újabb válságot? 
Privátbankár.hu | 2015. január 10. 17:30
Európa válságkezelésből kettes alát érdemel, de nem olyan rossz a helyzet, mint hiszik. Nincs valódi defláció, az energiaárak esése pedig hosszabb távon növelheti a keresletet és élénkítheti a gazdaságot. A német államkötvények hozama ekkor extrém alacsony szintről felugorhat. Az amerikai tíz éves állampapír-hozamok rövid távon nem sokat mondanak a kamatvárakozásokról.
Makro / Külgazdaság Ön szerint Magyarország fizet több kamatot az adóssága után, vagy Görögország? 
Privátbankár.hu | 2015. január 10. 15:15
Ismét előbukkant a görög para, a választáson esélyes szélsőbaloldali Sziriza elkergetné az EU-IMF csapatot, és újratárgyalná a hiteleket. Az Alapblog szerint ez valójában nem reális alternatíva, az ország durva következményekkel számolhat. Ha ugyanis büntetlenül nem fizetnek, mi akadályozná meg a spanyolokat, olaszokat, hogy szintén csődöt jelentsenek?
Deviza / Áru Az elapadó petrodollárok okozzák majd a 2015-ös pánikot? 
Privátbankár.hu | 2015. január 5. 12:55
Lehet, hogy nemsokára megismétlődik a nyolcvanas évek adósságválsága? Újabb sokk vár a tőkepiacokra 2015-ben? Az olajár csökkenésével ugyanis csökkennek az olajbevételek, a „petrodollárok” elapadása pedig egy sor kötvénykibocsátót bajba sodorhat, akiknek újra kéne finanszíroznia adósságát.
Makro / Külgazdaság Vagy pénzt nyomtatunk dögivel, vagy stagnálni fogunk örökké? 
Privátbankár.hu | 2014. december 16. 13:25
Európa nem csak, hogy ugyanolyan több évtizedes stagnálásra van ítélve, mint Japán volt az elmúlt negyed évszázadban, hanem a nacionalizmus szükségszerű felülkerekedésével járó folyamatos konfrontációkra is. Nincs más kiút az adósságcsapdából, az állandósulni látszó gazdasági stagnálásból, mint a mesterséges pénzteremtés – írja az Alapblog interjúja.
Makro / Külgazdaság Indul a meglepetés-szezon – tényleg fogyasztásrobbanás lehet itt jövőre 
Privátbankár.hu | 2014. december 9. 10:13
Sok évnyi töpörödés után a lakossági fogyasztás az elmúlt 1-2 évben ismét fellendülőben van, és várhatóan 2015-ben tovább növekszik – írja az Alapblog. Ezt jelzi az üzemanyag-fogyasztás és a belföldi szálláshelyek költése. Megjöttek az első 2015-ös meglepő jóslatok is.
Részvény / Deviza / Áru Mind többen érzik magukat okosabbnak a többinél, jöhet az új krach 
Privátbankár.hu | 2014. október 30. 14:46
„Roboturalmi helyzet.” Így jellemezték tudósok a modern tőkepiacokat. A robotkereskedők sok szempontból kiszámíthatóbbak, mint az emberek. A robotokat és embereket modellező kutatócsoport olyan helyzetet tárt fel, amely nagyobb tőkepiaci összeomlások előtt szokott fennállni.
Pénzügyi szektor A devizahiteleseknek is fontos lesz: Alacsony kamatok mindörökké? 
Privátbankár.hu | 2014. július 7. 13:41
Egyre inkább abba az irányba mutat minden folyamat, hogy a Magyar Nemzeti Bank a jövőben nem nagyon fog tudni kamatot emelni, vagy ha igen, akkor az nagyon fájni fog – írja az Alapblog. A forintosított devizahiteleknek sem tenne jót a kamatemelkedés.
Makro / Külgazdaság Kiszámítható a Fed, nagy baj lehet belőle 
Privátbankár.hu | 2014. július 2. 13:28
Egy Cambridge-i egyetemi tanár szerint szokatlanul vakmerőek a pénzügyi-gazdasági döntéshozók, nem lesz ennek jó vége.
Deviza / Áru Soros szerint nem mindig arra megy az euró, amerre várják 
Privátbankár.hu | 2014. június 23. 13:01
Soros György szerint a dollárnak erősödnie, az eurónak gyengülnie kellene – elméletileg. Ámde a piac végül az elméletbeli igazság ellenkezőjét igazolhatja vissza, ha a kiépült short-pozíciókat elkezdik lezárni. A nacionalista, önkényes államirányítás lényege szerinte, hogy a hatalmon lévők a nép, az ország erőforrásait totálisan kisajátítják saját maguk és klienseik számára.
Részvény / Deviza / Áru Hagyják szenvedni a polgárokat? Kemény szavak egy befolyásos stratégától 
Privátbankár.hu | 2014. június 17. 15:45
Csaknem reménytelennek tetsző képet fest Európáról, annak gazdasági kilátásairól Chen Zao befolyásos kínai gazdasági-pénzügyi tanácsadó. Európa Chen Zao szerint bizonyosan deflációba süllyed, és a vezetők még csak meg sem értették: deflációba hajló környezetben tudatosan kell elősegíteni a tőzsdei árfolyamok emelkedését, mert ilyen helyzetben ez szinte az egyedüli folyamat, amivel fogyasztást, keresletet,végső soron gazdaságot lehet élénkíteni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG