TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Lehet, hogy nemsokára megismétlődik a nyolcvanas évek adósságválsága? Újabb sokk vár a tőkepiacokra 2015-ben? Az olajár csökkenésével ugyanis csökkennek az olajbevételek, a „petrodollárok” elapadása pedig egy sor kötvénykibocsátót bajba sodorhat, akiknek újra kéne finanszíroznia adósságát.

A 70-es, 80-as években az addig elmaradott sivatagi királyságok hirtelen elképesztő gazdagságra tettek szert, mivel az olaj árfolyama az 1970-es három dollárról tíz év alatt 30 dollárra emelkedett. Az olajbevételekből képződött hatalmas dollármennyiség egy jelentős részéből pénzügyi megtakarítás vált. Az olajmonarchiák helyet kerestek pénzüknek, és az így a világra áradó dollárlikviditást nevezték el petrodollároknak – írta Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon.

A 70-es években az így képződő pénzek jelentős része a nagy amerikai bankok közvetítésével hitellé konvertálódott, amelyet kedvező, alacsony kamatszint mellett elsősorban fejlődő országok vettek fel. Főleg Latin-Amerikában, de például Magyarországon is, és jellemzően nem fejlődésre, hanem fogyasztásra fordították.

Ám a 70-es évek végén, 80-as évek elején az inflációellenes küzdelem miatt magasra szökött a dollárkamat, másrészt az olajár-emelkedés leálltával, később esése miatt nem termelődött új, "felesleges" petrodollár, tehát nem volt új hitel. Harmadrészt a fejlődő országok bevétele is jelentősen lecsökkent a nyersanyagárak esése miatt, így az adósok fizetőképessége is jelentősen visszaesett.

Mindezek hatására államcsődök söpörtek végig a fejlődő világon: Mexikó és Argentína 1982-ben, Chile és Brazília 1983-ban adta be a kulcsot. (Magyarország eladósodottsága a kilencvenes évek közepére ugrott elviselhetetlen szintre, de nemcsak emiatt, hanem a rendszerváltás sokkja miatt is. Amit a Bokros-csomaggal és a privatizációval sikerült úgy-ahogy orvosolni – a szerk.)

A mai helyzet Zsiday Viktor szerint sok tekintetben hasonló, és ezek miatt valószínűnek tűnik, hogy 2015-ben is lehet egy tőkepiaci pánik. Az amerikai QE és a petrodollárok a 2009-es válság óta hihetetlen mennyiségű, olcsó dollárforrást öntöttek a világra, amelynek jelentős részéből feltörekvő országok vállalati hitelei lettek. Az olajárak esésével azonban a petrodollár-likviditás eltűnik a rendszerből, és azok a nagy szuverén (állami) vagyonalapok, amelyek eddig vásárlók voltak a kötvénypiacokon, most nem fognak venni, sőt lehet, hogy eladók lesznek.

Ráadásul befejeződött az amerikai QE is, és jelentős mértékben erősödött a dollár szinte mindennel szemben. A dollárkötvényeket előbb-utóbb refinanszírozni kell majd, de közben romlott a cégek profitabilitása, megemelkedett a kamatszint, és sokkal erősebbé vált a dollár. Ez hasonló, mint a hazai svájcifrank-hiteles probléma, csak globális méretekben. Ebből igen nagy baj lehet, és a vállalati kötvények piacán komoly pánikra is sor kerülhet – írja a szerző.

(A teljes cikk itt olvasható.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél