<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Ismét előbukkant a görög para, a választáson esélyes szélsőbaloldali Sziriza elkergetné az EU-IMF csapatot, és újratárgyalná a hiteleket. Az Alapblog szerint ez valójában nem reális alternatíva, az ország durva következményekkel számolhat. Ha ugyanis büntetlenül nem fizetnek, mi akadályozná meg a spanyolokat, olaszokat, hogy szintén csődöt jelentsenek?

Görögországot háromnegyed részben az EU (és az IMF) finanszírozza, méghozzá elképesztően alacsony, évi két százalék körüli hozamszinteken – írja Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon. A magánszektor korábban csődöt szenvedett el, a pénzük 60-80 százalékát bukták el a kötvényesek. Jelenleg ezért a görögöknek van körülbelül a GDP 40 százalékát kitevő adósságuk a magánszektor felé, és mintegy 130 százalék az EU-IMF felé. (A magyar államadósság a GDP 80 százaléka körül mozgott az utóbbi években – a szerk.)

Sokan szeretnének ilyen alacsony kamatot fizetni, mint a görögök

Az egész adósságra kicsit több mint két százalék az effektív kamat. Ez azt jelenti, hogy a görögök kamatszolgálata GDP-arányosan nem több mint Magyarországé – írja a szerző. De óriási recesszió volt az országban, és ennek hátán lovagolt be a megmentő Sziriza párt, amely megígérte, hogy elkergeti  az EU-t, és „nem fizeti vissza a gonoszoknak a hitelt”.

Kő kövön nem maradna? Görög romok Szicíliában (fotó: 123rf.com)

Ám hiába nem fizetnek a magánszektornak, az az adósság kicsi részét képviseli, tehát ha tényleg meg akarnak szabadulni az adósságtól, akkor az EU/IMF felé kell csődöt jelenteni, amire nincs precedens – írja Zsiday. Ám ha nem fizetnek az EU-nak, és ezt büntetlenül hagyják, akkor joggal kérdezheti a spanyol, olasz, német adófizető, hogy hogy képzelik a görögök ezt, és akkor ők miért is fizessék az államadósságukat?

Újabb sokk és recesszió jönne

Megengedhetetlen, hogy bárkinek eszébe jusson, hogy az EU felé, amelyik a bajban kisegítette őket, csak így be lehet csődölni. Ha ezt megteszik, a szerző véleménye szerint a legszigorúbb büntetést kapják: kipenderítik mindenhonnan őket. Ez újabb sokkot, és újabb recessziót okozna, és akkor Görögország káoszba süllyedhet. Elképzelhetetlennek tartja, hogy ezt értelmes politikai erő megkockáztassa.

Lehet kicsit tovább alkudozni

Az egyetlen, amit a Sziriza elérhet, az annak a folytatása, amit a korábbi kormányok már elértek: lejjebb vihetik a fizetendő kamatok szintjét, például a jelenleg két százalékról egy százalékra. Valójában ez is csőd, mert a követelés értéke csökken, de sokkal könnyebb beadni az európai adófizetőknek, mint azt hogy az adósság felét leírják. A korábban ígért 4-5 százalékos szintről is így jött le a mostanira az EU felé fizetendő görög kamat. Tehát a görögök gyakorlatilag már az EU-felé is csődöt jelentettek 2012-ben, de „optikailag ez nem így nézett ki” – írják.

Tehát nem lesz görög csőd

„Lesz nagy asztalverés meg fogaknak csikorgatása, de nincs más út, mint az EU-val együttműködni. Nem lesz görög csőd” – vonja le a konklúziót Zsiday Viktor. Akinek egyébként saját bevallása szerint az egyik legsikeresebb befektetése hosszú futamidejű görög kötvények vásárlása volt 2012-ben 20 százalékos árfolyam körül, ezek értéke idén év elejére több mint megtriplázódott.

Hasonló következtetésre jutott egyébként a napokban szakírónk, Fellegi Tamás is, aki azt írta: ha a görögök felrúgják az eddigi megállapodásokat, és adósságukat nem fizetik, újabb hitelt már senki nem ad nekik.

Ha elfogy az euró, jöhet a drachma

Kívülről nem érkezik több euró, ők maguk nem tudnak kibocsátani. Kifelé fizetésképtelenekké válnak, ekkor a költségvetés is megbillen, és a belső fizetések is gondot okoznak. Nem tudnak béreket fizetni, intézményeiket fenntartani, megbénul az ország.

A működés fenntartáshoz nem marad más módjuk, mint egy saját fizetőeszköz bevezetése, amit tetszés szerint inflálhatnak és leértékelhetnek. Ekkor aztán újabb recesszió jönne, az egyensúly pedig sokkal alacsonyabb életszínvonal mellett állna be. Semmiképpen sem járnának jobban, mintha együttműködnek az EU-val.

Az eurozónából való kilépés egyébként más vélemények, mint a Barclays szerint is súlyos következményekkel járna. Az Európai Parlament elnöke még azt is károsnak tartja, hogy mostanában ennek a lehetőségét mérlegelik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Matolcsyék ott folytathatják, ahol egy hónapja abbahagyták
Király Béla | 2021. július 27. 05:10
Miközben a kormány igyekszik a választások előtt minél nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni a gazdaságot, ez az infláció felpörgésével is jár. A jegybank június végén 10 év után ismét kamatot emelt, amit most újabb követhet.
Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Makro / Külgazdaság Kína szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok
MTI | 2021. július 26. 07:02
Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert "egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát".
Makro / Külgazdaság Az iparvállalatok optimisták, a kivitelezők épp ellenkezőleg
MTI | 2021. július 26. 06:27
Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét. Az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után az elmúlt hónapokban csak kismértékű volt a javulás; javultak az üzleti és romlottak a fogyasztói várakozások júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató.
Makro / Külgazdaság Belépés csak védetteknek: idén magyarok zenélnek magyaroknak a fesztiválokon
Vég Márton | 2021. július 26. 05:27
Most indulnak be igazán a hazai nyári fesztiválok, a legnagyobbak ugyan elmaradnak, de azért bőven van miből választaniuk a beoltottaknak. Akad 15 ezer forintos napijegy is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos