<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Ismét előbukkant a görög para, a választáson esélyes szélsőbaloldali Sziriza elkergetné az EU-IMF csapatot, és újratárgyalná a hiteleket. Az Alapblog szerint ez valójában nem reális alternatíva, az ország durva következményekkel számolhat. Ha ugyanis büntetlenül nem fizetnek, mi akadályozná meg a spanyolokat, olaszokat, hogy szintén csődöt jelentsenek?

Görögországot háromnegyed részben az EU (és az IMF) finanszírozza, méghozzá elképesztően alacsony, évi két százalék körüli hozamszinteken – írja Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon. A magánszektor korábban csődöt szenvedett el, a pénzük 60-80 százalékát bukták el a kötvényesek. Jelenleg ezért a görögöknek van körülbelül a GDP 40 százalékát kitevő adósságuk a magánszektor felé, és mintegy 130 százalék az EU-IMF felé. (A magyar államadósság a GDP 80 százaléka körül mozgott az utóbbi években – a szerk.)

Sokan szeretnének ilyen alacsony kamatot fizetni, mint a görögök

Az egész adósságra kicsit több mint két százalék az effektív kamat. Ez azt jelenti, hogy a görögök kamatszolgálata GDP-arányosan nem több mint Magyarországé – írja a szerző. De óriási recesszió volt az országban, és ennek hátán lovagolt be a megmentő Sziriza párt, amely megígérte, hogy elkergeti  az EU-t, és „nem fizeti vissza a gonoszoknak a hitelt”.

Kő kövön nem maradna? Görög romok Szicíliában (fotó: 123rf.com)

Ám hiába nem fizetnek a magánszektornak, az az adósság kicsi részét képviseli, tehát ha tényleg meg akarnak szabadulni az adósságtól, akkor az EU/IMF felé kell csődöt jelenteni, amire nincs precedens – írja Zsiday. Ám ha nem fizetnek az EU-nak, és ezt büntetlenül hagyják, akkor joggal kérdezheti a spanyol, olasz, német adófizető, hogy hogy képzelik a görögök ezt, és akkor ők miért is fizessék az államadósságukat?

Újabb sokk és recesszió jönne

Megengedhetetlen, hogy bárkinek eszébe jusson, hogy az EU felé, amelyik a bajban kisegítette őket, csak így be lehet csődölni. Ha ezt megteszik, a szerző véleménye szerint a legszigorúbb büntetést kapják: kipenderítik mindenhonnan őket. Ez újabb sokkot, és újabb recessziót okozna, és akkor Görögország káoszba süllyedhet. Elképzelhetetlennek tartja, hogy ezt értelmes politikai erő megkockáztassa.

Lehet kicsit tovább alkudozni

Az egyetlen, amit a Sziriza elérhet, az annak a folytatása, amit a korábbi kormányok már elértek: lejjebb vihetik a fizetendő kamatok szintjét, például a jelenleg két százalékról egy százalékra. Valójában ez is csőd, mert a követelés értéke csökken, de sokkal könnyebb beadni az európai adófizetőknek, mint azt hogy az adósság felét leírják. A korábban ígért 4-5 százalékos szintről is így jött le a mostanira az EU felé fizetendő görög kamat. Tehát a görögök gyakorlatilag már az EU-felé is csődöt jelentettek 2012-ben, de „optikailag ez nem így nézett ki” – írják.

Tehát nem lesz görög csőd

„Lesz nagy asztalverés meg fogaknak csikorgatása, de nincs más út, mint az EU-val együttműködni. Nem lesz görög csőd” – vonja le a konklúziót Zsiday Viktor. Akinek egyébként saját bevallása szerint az egyik legsikeresebb befektetése hosszú futamidejű görög kötvények vásárlása volt 2012-ben 20 százalékos árfolyam körül, ezek értéke idén év elejére több mint megtriplázódott.

Hasonló következtetésre jutott egyébként a napokban szakírónk, Fellegi Tamás is, aki azt írta: ha a görögök felrúgják az eddigi megállapodásokat, és adósságukat nem fizetik, újabb hitelt már senki nem ad nekik.

Ha elfogy az euró, jöhet a drachma

Kívülről nem érkezik több euró, ők maguk nem tudnak kibocsátani. Kifelé fizetésképtelenekké válnak, ekkor a költségvetés is megbillen, és a belső fizetések is gondot okoznak. Nem tudnak béreket fizetni, intézményeiket fenntartani, megbénul az ország.

A működés fenntartáshoz nem marad más módjuk, mint egy saját fizetőeszköz bevezetése, amit tetszés szerint inflálhatnak és leértékelhetnek. Ekkor aztán újabb recesszió jönne, az egyensúly pedig sokkal alacsonyabb életszínvonal mellett állna be. Semmiképpen sem járnának jobban, mintha együttműködnek az EU-val.

Az eurozónából való kilépés egyébként más vélemények, mint a Barclays szerint is súlyos következményekkel járna. Az Európai Parlament elnöke még azt is károsnak tartja, hogy mostanában ennek a lehetőségét mérlegelik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összeomlott a forint, hiába emelt nagyot az MNB - A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András - Király Béla | 2022. szeptember 30. 19:52
A hét egyik legfontosabb hazai gazdasági eseménye a forint mélyrepülése volt. A magyar fizetőeszköz mélyen alulteljesítőnek bizonyult a régiós devizákhoz képest is. Csütörtökön mind az euróval, mind a dollárral szemben történelmi mélypontra került, majd a gyengülés pénteken is folytatódott. Kollégáink, Gáspár András, a Privátbankár lapcsoport lapigazgatója és Király Béla elemezték a forint és a magyar gazdaság helyzetét.
Makro / Külgazdaság Csak tovább rontja a helyzetet az ukrán régiók elcsatolása
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 19:26
Az orosz-ukrán háború 219. napjának főbb eseményei.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij: azonnal fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:27
Gyorsított eljárásban.
Makro / Külgazdaság Tombol Ian: legalább 21 ember meghalt a hurrikán miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:51
 A vihar most Dél-Karolina partjaihoz közelít.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter máris kijelentette: nem fogják támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:26
Ma elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló javaslatcsomagját.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin: Örökre Oroszország részei lesznek a most annektált régiók
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:46
Megtörtént az aláírás, Oroszország négy új régiót tekint magához tartozónak. Ezúttal nem volt különösebb fenyegetőzés, de természetesen minden rosszért a Nyugatot tette felelőssé az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG