TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ismét előbukkant a görög para, a választáson esélyes szélsőbaloldali Sziriza elkergetné az EU-IMF csapatot, és újratárgyalná a hiteleket. Az Alapblog szerint ez valójában nem reális alternatíva, az ország durva következményekkel számolhat. Ha ugyanis büntetlenül nem fizetnek, mi akadályozná meg a spanyolokat, olaszokat, hogy szintén csődöt jelentsenek?

Görögországot háromnegyed részben az EU (és az IMF) finanszírozza, méghozzá elképesztően alacsony, évi két százalék körüli hozamszinteken – írja Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon. A magánszektor korábban csődöt szenvedett el, a pénzük 60-80 százalékát bukták el a kötvényesek. Jelenleg ezért a görögöknek van körülbelül a GDP 40 százalékát kitevő adósságuk a magánszektor felé, és mintegy 130 százalék az EU-IMF felé. (A magyar államadósság a GDP 80 százaléka körül mozgott az utóbbi években – a szerk.)

Sokan szeretnének ilyen alacsony kamatot fizetni, mint a görögök

Az egész adósságra kicsit több mint két százalék az effektív kamat. Ez azt jelenti, hogy a görögök kamatszolgálata GDP-arányosan nem több mint Magyarországé – írja a szerző. De óriási recesszió volt az országban, és ennek hátán lovagolt be a megmentő Sziriza párt, amely megígérte, hogy elkergeti  az EU-t, és „nem fizeti vissza a gonoszoknak a hitelt”.

Kő kövön nem maradna? Görög romok Szicíliában (fotó: 123rf.com)

Ám hiába nem fizetnek a magánszektornak, az az adósság kicsi részét képviseli, tehát ha tényleg meg akarnak szabadulni az adósságtól, akkor az EU/IMF felé kell csődöt jelenteni, amire nincs precedens – írja Zsiday. Ám ha nem fizetnek az EU-nak, és ezt büntetlenül hagyják, akkor joggal kérdezheti a spanyol, olasz, német adófizető, hogy hogy képzelik a görögök ezt, és akkor ők miért is fizessék az államadósságukat?

Újabb sokk és recesszió jönne

Megengedhetetlen, hogy bárkinek eszébe jusson, hogy az EU felé, amelyik a bajban kisegítette őket, csak így be lehet csődölni. Ha ezt megteszik, a szerző véleménye szerint a legszigorúbb büntetést kapják: kipenderítik mindenhonnan őket. Ez újabb sokkot, és újabb recessziót okozna, és akkor Görögország káoszba süllyedhet. Elképzelhetetlennek tartja, hogy ezt értelmes politikai erő megkockáztassa.

Lehet kicsit tovább alkudozni

Az egyetlen, amit a Sziriza elérhet, az annak a folytatása, amit a korábbi kormányok már elértek: lejjebb vihetik a fizetendő kamatok szintjét, például a jelenleg két százalékról egy százalékra. Valójában ez is csőd, mert a követelés értéke csökken, de sokkal könnyebb beadni az európai adófizetőknek, mint azt hogy az adósság felét leírják. A korábban ígért 4-5 százalékos szintről is így jött le a mostanira az EU felé fizetendő görög kamat. Tehát a görögök gyakorlatilag már az EU-felé is csődöt jelentettek 2012-ben, de „optikailag ez nem így nézett ki” – írják.

Tehát nem lesz görög csőd

„Lesz nagy asztalverés meg fogaknak csikorgatása, de nincs más út, mint az EU-val együttműködni. Nem lesz görög csőd” – vonja le a konklúziót Zsiday Viktor. Akinek egyébként saját bevallása szerint az egyik legsikeresebb befektetése hosszú futamidejű görög kötvények vásárlása volt 2012-ben 20 százalékos árfolyam körül, ezek értéke idén év elejére több mint megtriplázódott.

Hasonló következtetésre jutott egyébként a napokban szakírónk, Fellegi Tamás is, aki azt írta: ha a görögök felrúgják az eddigi megállapodásokat, és adósságukat nem fizetik, újabb hitelt már senki nem ad nekik.

Ha elfogy az euró, jöhet a drachma

Kívülről nem érkezik több euró, ők maguk nem tudnak kibocsátani. Kifelé fizetésképtelenekké válnak, ekkor a költségvetés is megbillen, és a belső fizetések is gondot okoznak. Nem tudnak béreket fizetni, intézményeiket fenntartani, megbénul az ország.

A működés fenntartáshoz nem marad más módjuk, mint egy saját fizetőeszköz bevezetése, amit tetszés szerint inflálhatnak és leértékelhetnek. Ekkor aztán újabb recesszió jönne, az egyensúly pedig sokkal alacsonyabb életszínvonal mellett állna be. Semmiképpen sem járnának jobban, mintha együttműködnek az EU-val.

Az eurozónából való kilépés egyébként más vélemények, mint a Barclays szerint is súlyos következményekkel járna. Az Európai Parlament elnöke még azt is károsnak tartja, hogy mostanában ennek a lehetőségét mérlegelik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél