<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
EU
Makro / Külgazdaság Macron Washingtonban – elkerülhető a kereskedelmi háború?
Káncz Csaba | 2022. december 1. 15:23
Brüsszel és Berlin sokat remél Macron elnök tegnap kezdődött washingtoni látogatásától. Párizs az ukrajnai háború által támasztott új kihívásokat a nemzetközi biztonság általános romlása részének tekinti. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ukrajnával közös együttműködésre ad pénzt az EU
Privátbankár.hu | 2022. november 4. 15:43
Az EU 66 millió eurós programmal segíti az Ukrajnával folytatott egészségügyi, környezetvédelmi és a közigazgatási együttműködést.
Makro / Külgazdaság Ukrajna robog az uniós tagság felé: Kijevbe érkezett Ursula von der Leyen
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:11
Kijevbe érkezett csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy ukrán vezetőkkel, köztük Volodimir Zelenszkij elnökkel tárgyaljon.
Makro / Külgazdaság A magyar kormányon nem fog múlni a megállapodás az EU-val
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 14:12
Navracsics Tibor azt mondta, a magyar kormány megállapodásra készül, mindent megtesz annak érdekében és nem rajta fog múlni, ha elmarad a megállapodás.
Makro / Külgazdaság Nagyot rontott a globális gazdaság kilátásain az IMF
Privátbankár.hu | 2022. július 26. 16:23
Jelentősen romlottak a világgazdaság idei kilátásai a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden ismertetett, legfrissebb előrejelzése szerint a szervezet előző, áprilisi előrejelzése óta.
Makro / Külgazdaság Január 1-től euróval fizetnek a horvátok
Privátbankár.hu | 2022. július 12. 16:13
Az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) brüsszeli ülésén elfogadta a még hiányzó jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején - közölte az uniós tanács kedden.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Ukrajnának vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetések esetére küld eszközöket az EU
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 14:32
Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság hétfőn.
Makro / Külgazdaság Az EU energiaügyi miniszterei válságtanácskozást tartanak az orosz gáz miatt
Privátbankár.hu | 2022. május 2. 07:37
Az EU egységes válaszlépésre készül, de még nem egységes az elképzelése.
Makro / Külgazdaság Élesítette a csodafegyvert az EU: veszélyben az uniós pénzek? A hét videója
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2022. február 18. 19:18
Az Európai Unió Bírósága a héten jóváhagyta a jogállamisági mechanizmust, így mostantól uniós forrásokat lehet megvonni a tagállamoktól bizonyos jogállamisági normák sérülése esetén. De valóban megvonhatják-e a Magyarországnak járó uniós forrásokat? Egy pénzcsapot már tavaly nyáron elzárt Brüsszel. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Makro / Külgazdaság A magyarokat is megkérdezték, mik a legfontosabb dolgok - van különbség az uniós átlaghoz képest
Privátbankár.hu | 2022. február 8. 13:35
Az Európai Unió lakossága a közegészségügyet tekinti a legfontosabb, az Európai Parlament által kezelni szükséges szakpolitikai területnek, ezt a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni, majd a klímaváltozás elleni küzdelem követi - derült ki az Európai Parlament kedden nyilvánosságra hozott felméréséből. A magyarok prioritásai helyenként eltérnek az uniós átlagtól.
Makro / Külgazdaság Felbolydult darázsfészekben erősítené jelenlétét az Európai Unió
Káncz Csaba | 2022. január 26. 18:33
A Vörös-tenger térségében már számos hatalom küzd kikötőkért és befolyásért. Érezhetően francia kezdeményezésre az EU most beszáll ebbe a játszmába, amely egyben lehetőséget nyújt a stratégiai kapcsolatok megerősítésére Indiával. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Döntött az EU: maradnak a szankciók Oroszországgal szemben
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 18:51
A korlátozó intézkedéseket újabb fél évvel hosszabbították meg.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor visszaszólt az Európa Tanács kritikájára
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:31
Válaszlevélben reagált Orbán Viktor miniszterelnök az Európa Tanács főtitkárának bírálataira, melyeket Marija Pejcinovic Buric a koronavírus-veszélyhelyzettel kapcsolatos magyarországi jogalkotási folyamat kapcsán írt keddi levelében fogalmazott meg - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Koronavírus – nagyot bukott a Nyugat, végül Kínának leszünk hálásak?
Káncz Csaba | 2020. március 25. 13:44
A globális koronavírus-járvány jelenleg teszteli az euroatlanti intézmények képességeit és egyelőre borús a kép. Peking és Moszkva óriási segítséget nyújt annak az Olaszországnak, amely 2019 márciusában első G7-országként csatlakozott a kínai Új Selyemút gigaprojekthez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A magyar biztos a Balkánról bővítené az EU-t
Privátbankár.hu | 2020. február 6. 16:20
Várhelyi Olivér szerint aki sokat tesz az integrációért, azokat előnyösebb helyzetbe kellene hozni. Akii viszont nem tesz eleget, negatív következményekkel számolhat.
Makro / Külgazdaság Tusk: Skócia jöhet, de csak a csatlakozási szabályok betartásával
Privátbankár.hu | 2020. február 2. 12:28
Az Európai Unió "lelkesen" várná vissza soraiba az esetleg függetlenné váló Skóciát, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan fel is venné.
Személyes pénzügyek A nap grafikonja: Mit ér a bér? Mit ér a nyugdíj?
Eidenpenz József | 2020. január 31. 17:53
Hogy jön a Lidl tulajdonosa a magyar átlagbérhez? Miért kell egészséges gyanakvással fogadni a hivatalos átlagbér-adatokat? Mennyi a háztartások átlagjövedelme, beleértve a nyugdíjasokat is? Elmagyarázzuk.
Makro / Külgazdaság A Google és az EU is moratóriumot hirdet az arcfelismerő rendszerekre
Privátbankár.hu | 2020. január 26. 16:05
Moratóriumot vezetne be az EU az arcfelismerő rendszerek nyilvános használatára, de a Google is támogatja a technológia ideiglenes halasztását. Közben egy aprócska start-up cég, a Clearview AI egy három milliárd képet tartalmazó gigantikus méretű adatbázist épített fel arcfelismerő rendszeréhez.
Makro / Külgazdaság Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára
Káncz Csaba | 2020. január 19. 07:39
A konferenciának sem a történelmi, sem a közelmúltbeli előzményei nem tölthetnek el bennünket pozitív várakozással. Számos jel szerint Berlin és az EU egy átfogó katonai beavatkozásra készül Líbiában és a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Izzik a levegő, a törökök támogatásának 75 százalékát törölték
Privátbankár.hu | 2020. január 18. 17:09
Az EU drasztikusan csökkentette a Törökországnak nyújtott csatlakozás-előkészítő támogatást ebben az évben. Ez azonban az EU által Törökországnak a menekültügyi megállapodás alapján fizetett kifizetéseit nem érinti. Közben izzik a levegő Líbia körül, holnap nagy emberek ülnek le tárgyalni róla.
Állampapír / Kötvény Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama
Eidenpenz József | 2020. január 16. 13:03
A magyar állam számára kedvezőnek tűnő, 3,01 százalékos átlaghozammal, jelentős túljegyzés mellett kelt el az új, húsz éves államkötvények első csomagja. Ezzel ugyanakkor többet fizetünk a befektetőknek, mint Görögország vagy Olaszország.
Makro / Külgazdaság Fél évre a horvátok kezében az EU kormánya
Privátbankár.hu | 2020. január 1. 15:02
Horvátország veszi át mától az Európai Unió soros elnökségét. A horvát kormány Finnországtól veszi át a tisztséget, és Németországnak adja majd tovább 2020 júliusában.
Részvény / Deviza / Áru Kilőttek a gázárak – érinti majd a fogyasztókat?
Eidenpenz József | 2019. november 5. 16:41
A nyári olcsóság után nagyot ugrott a földgáz piaci ára az USA-ban és Európában egyaránt. Pánikra azonban semmi ok, ez jórészt szezonális tényezőkkel magyarázható. Az árfolyam ez egy évvel ezelőtti állapothoz képest még csökkenni is tudott. A kínálat pedig csak tovább fog nőni az épülő csővezetékeknek, az amerikai importnak köszönhetően.
Makro / Külgazdaság Muresant jelöli Bukarest az új EU biztosnak
Privátbankár.hu | 2019. november 5. 14:40
Siegfried Muresan európai parlamenti (EP-)képviselőt, az Európai Néppárt EP-frakciójának alelnökét jelölheti az új jobbközép bukaresti kormány az Európai Bizottságba.
Makro / Külgazdaság Jövőre lehet csak megállapodás az EU költségvetési keretéről
Privátbankár.hu | 2019. október 30. 18:42
Idén már nem várható megállapodás az Európai Unió 2021 és 2027 közötti költségvetési keretéről.
Makro / Külgazdaság EU: ötéves mélyponton a gazdasági hangulat
Privátbankár.hu | 2019. október 30. 13:50
A gazdasági hangulat az euróövezetben októberben már a második egymást követő hónapban romlott a vártnál nagyobb mértékben.
Makro / Külgazdaság Nem különösebben lelkesednek az EU tervezett költségvetéséért a nettó befizetők
Privátbankár.hu | 2019. október 28. 15:30
Jelentősen megemelkedhetnek a brit kilépéssel a nettó befizető országok terhei a következő uniós költségvetési periódusban. A legérintettebb öt ország már most fenntartásait hangoztatja az EU előzetes tervezetével kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Az Unió jóváhagyta a Brexit halasztását
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 14:48
Az uniós tagállamok jóváhagyták a brit kiválás határidejének halasztását. A tervek szerint jövő hét elején határoznak a hosszabbítás időtartamáról.
Makro / Külgazdaság Brexit-ügyi munkacsoport jön létre
Privátbankár.hu | 2019. október 22. 17:54
Munkacsoportot hoznak létre az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok kezelésére Michel Barnier jelenlegi Brexit-ügyi főtárgyaló vezetésével.
Makro / Külgazdaság Bécs az Airbnb szabályozását szorgalmazza az EU-nál
Privátbankár.hu | 2019. október 22. 16:28
Állásfoglalást nyújtott be a Régiók Európai Bizottságához az osztrák főváros kezdeményezésére több európai nagyváros a digitális gazdaság átfogó jogi szabályozását követelve. A kezdeményezés érinti az internetes lakáskiadást is.
Makro / Külgazdaság A Bizottság aggódik a francia és az olasz költségvetés miatt
Privátbankár.hu | 2019. október 22. 14:02
A jövő évi költségvetési tervezete tisztázására kérte Franciaországot és Olaszországot kedden az Európai Bizottság.
Makro / Külgazdaság A Juncker-terv megdobta a foglalkoztatást
Privátbankár.hu | 2019. október 22. 13:32
A beruházásösztönző intézkedéscsomag több mint egymillió kis- és középvállalkozást támogat az EU-ban.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi áfacsalókat buktattak le Magyarországon
Privátbankár.hu | 2019. október 21. 14:30
Magyarországot megkárosító adócsaló nemzetközi bűnözői csoportot számoltak fel európai és amerikai bűnüldöző hatóságok szoros együttműködésében.
Makro / Külgazdaság 2022-re hatvan százalék alatt a magyar államadósság?
Privátbankár.hu | 2019. október 21. 13:58
A magyar adósságráta az egyik legdinamikusabb csökkenést mutatta a tagállamok között az Eurostat legfrissebb adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megállapodni a bővítésről az EU-csúcson
Privátbankár.hu | 2019. október 18. 18:20
Nem volt egyetértés Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak megnyitásáról az EU-csúcson. 2020-ban folytatják.
Makro / Külgazdaság Brüsszelben aláírták az új Brexit-megállapodást
Privátbankár.hu | 2019. október 17. 18:32
A tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján pontot tettek az Egyesült Királyság rendezett kiválásának feltételeire.
Makro / Külgazdaság Brexit: most már tényleg közel a megegyezés
Privátbankár.hu | 2019. október 16. 18:50
Sikerült megegyezniük a feleknek a britek rendezett kiválásának feltételeiről szóló szerződés alapjairól - jelentette ki az Európai Tanács elnöke.
Makro / Külgazdaság Nőtt az EU árukereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben
Privátbankár.hu | 2019. október 16. 13:48
Az Eurostat adatai szerint az EU áruexportja az Egyesült Államokba idén 11,5 százalékkal, az importé 10,5 százalékkal nőtt.
Vállalat Uniós vizsgálat készül a gödi Samsung állami támogatása ügyében
Privátbankár.hu | 2019. október 14. 19:00
Az Európai Bizottság vizsgálatot indít a Samsung magyarországi üzeme számára javasolt állami támogatás ügyében.
Makro / Külgazdaság EU-s fegyverembargó Törökországgal szemben
Privátbankár.hu | 2019. október 14. 14:29
Az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, hogy egyetlen ország sem szállít fegyvereket Törökországnak.
Makro / Külgazdaság Programot hirdetett a régi-új brit kormány
Privátbankár.hu | 2019. október 14. 13:37
A brit kormány szabadkereskedelmi kapcsolatrendszert kíván kialakítani az EU-val a Brexit után, és törvényt alkot az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak biztosításáról.
Makro / Külgazdaság Rendezni akarják a digitális adó kérdését az EU-ban
Privátbankár.hu | 2019. október 8. 18:58
Ismét napirendre kell venni az európai uniós digitális adó kérdését, az internetes nagyvállalatoknak ugyanis ott is adózniuk kell, ahol a nyereségük keletkezik.
Makro / Külgazdaság Boris Johnson egy hetet kapott az EU-tól
Privátbankár.hu | 2019. október 6. 18:11
Egy hetet adott Boris Johnson brit miniszterelnöknek a Brexit-vita megoldására az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Antti Rinne finn miniszterelnök.
Karrier Várhelyi Olivér lehet a magyar uniós biztos
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 30. 17:14
Trócsányi László helyett Várhelyi Olivér diplomata lehet Magyarország jelöltje az uniós biztosi posztra.
Makro / Külgazdaság Baljós előjelek Kínában? Biztonsági mechanizmusokat tervez az EU
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 24. 07:39
Biztonsági mechanizmusok bevezetését javasolja Brüsszelnek a kínai állami szektorral szemben az Európai Unió Kínában működő kereskedelmi kamarája jelentésében.
Makro / Külgazdaság Johnson: Legyen backstop nélküli Brexit!
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 16. 18:26
A brit miniszterelnök szerint van esély új megállapodásra a Brexit feltételrendszeréről, de ebben nem szerepelhet a jelenlegi tartalékmegoldás, a backstop.
Makro / Külgazdaság Hazánk már nem meghosszabbított műhelye Németországnak
Nagy Mariann | 2019. szeptember 13. 13:55
Egyre több a jelzés, hogy nem volt véletlen elszólás, amikor Angela Merkel kancellár a minap Sopronban arról beszélt Orbán Viktornak, milyen jól használják fel a magyarok az EU-s forrásokat. A lapunknak nyilatkozó német gazdasági szakember ugyancsak pozitívan látja hazánk uniós tagságát. A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének alelnökét, Dr. Volker Treiert arról kérdeztük, mit várhat a magyar gazdaság legfontosabb, német partnerétől a romló helyzetben.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG