2p

Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.

A protestáló földművelők több támogatást, a kevesebb bürokráciát és az Európai Unióba irányuló olcsó import leállítását követelték - jelentette a Reuters hírügynökség. Az EU-ban a mezőgazdasági termelők már sok helyen utcára vonultak idén, és a klímaváltozás elleni küzdelemre hivatott Green Deal-terv által rájuk rótt korlátozások megszüntetését és az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre kivetett vámok újbóli bevezetését kérték.

Tüntető gazdák traktorjaikkal Prága belvárosában 2024. március 7-én. A cseh gazdák többek között azt követelik, hogy a nemzeti támogatásokat állítsák vissza a 2022-es szintre, csökkentsék a mezőgazdasági földterületek ingatlanadóját és hogy korlátozzák a mezőgazdasági áruk importját harmadik országokból. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Tüntető gazdák traktorjaikkal Prága belvárosában 2024. március 7-én. A cseh gazdák többek között azt követelik, hogy a nemzeti támogatásokat állítsák vissza a 2022-es szintre, csökkentsék a mezőgazdasági földterületek ingatlanadóját és hogy korlátozzák a mezőgazdasági áruk importját harmadik országokból. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Szerdán több ezer lengyel gazdálkodó tiltakozott a varsói miniszterelnöki hivatal előtt, gumikat égettek és petárdákat dobáltak. A múlt hónapban a gazdák szintén gumikat gyújtottak fel az EU mezőgazdasági minisztereinek találkozójának idején Brüsszelben.

A cseh gazdálkodók február közepe óta már harmadik tiltakozásukat tartják. Csütörtökön kora hajnalban masíroztak be Prágába, több száz traktorral szegélyezve a kormányhivatalokhoz vezető folyópartot, ezzel megzavarva a forgalmat és a tömegközlekedést.

Egy főt letartóztattak a ganéj miatt

A rendőrség a trágyaszórás miatt egy főt letartóztatott. Marek Vyborny mezőgazdasági miniszter megismételte, hogy a kormány nem fog a nyomás miatt változtatni álláspontján.

„Készen állok, hogy tisztességes megbeszélést folytassak a gazdákkal" - nyilvánította ki Vyborny az X közösségi médián közzétett bejegyzésében. „Becsületes hozzáállást várok a tüntetést szervezőktől, akik megígérték, hogy nem akadályozzák a prágai forgalmat. A villamossínekre kirakott trágyát nem tartom ilyennek.”

A helyzet nem jó és folyamatosan romlik

A Cseh Agrárkamara a 2022-es szintnek megfelelő támogatásokat, a mezőgazdasági foglalkoztatást támogató programokat, valamint a termőföldek ingatlanadójának csökkentését kérte. Azt is szeretné elérni, hogy a kormány segítsen leküzdeni az uniós piacokon az olcsó import okozta többletet.

„A helyzet... nem jó, és folyamatosan romlik" - mondta a kamara elnöke, Jan Dolezal a tüntetések előtt. „Amikor a kormánykoalíciónak nincs meg erre a politikai akarata már két éve, akkor a nyilvánosság elé lépve kell segítségét kérnünk."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Éhségsztrájk kezdődött a varsói parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 16:44
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.
Agrár Beintettek az Uniónak Georgiában, gumilövedékek is repültek
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 06:57
Elfogadták az orosz mintára készült törvényt, ez sokaknak nem tetszett.
Agrár Fellélegezhetnek az ukránok? Hazamennek a tüntető gazdák
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 10:56
Nem kaptak további engedélyt, így befejeződik a lengyel gazdák blokádja.
Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG