3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Minden kormány mindig el tudna költeni több pénzt annál, mint amennyi éppen a rendelkezésére áll, ezért vétek parlagon hagyni olyan forrásokat, amelyek segíthetnek a legsúlyosabb gondok megoldásában.

Európa óriási összegeken ül, például az úgynevezett Covid-alap fel nem használt forrásából, amit a zöldtechnológiák terjedésének gyorsítására fordíthatná. Legalábbis így látja William Todts, az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) igazgatója. A szakértő szerint, hála a technológiai fejlődésnek, a klímaválság elhárítása ma már csak azon múlik, hogy sikerül-e gyorsan felskálázni az ezt szolgáló eszközöket.

Az elektromos meghajtásnak lehetne lendületet adni
Az elektromos meghajtásnak lehetne lendületet adni
Fotó: Depositphotos

Elsősorban a zöldeneriga berendezéseire vagy az elektromos meghajtásra gondol. A globális felmelegedés megállítása egy befektetési kihívássá vált, amelynek költségét 2030-ig évi 620 milliárd dollárra teszik világszinten. Ez nem kis probléma, miután a fejlett országok költségvetései az elmúlt évek inflációja miatt feszessé váltak. 

Árfolyamok és grafikonok

Sokan azzal érvelnek, hogy az Európai Uniónak új közös kötvényt kellene kibocsátania egy klímaváltozás elleni alap létrehozására. A minta ehhez az lehetne, ahogy a koronavírus-járvány kezelése idején tette. Ismerve azonban a németek eladósodásfóbiáját, egy ilyen lépés valószínűtlen a belátható jövőben.

Kreatívan kellene a pénzforrásokhoz viszonyulni

A cikkíró szerint szerencsére van néhány egérút ezen a téren. Az egyik a Covid-alap, amelynek 640 milliárd eurós keretéből 2024 áprilisáig csak 240 milliárdot költöttek el a tagállamok. Ez nem trezorban lévő pénz, hanem egy olyan keret, amelyen belül az EU-s vezető szervezetek hiteleket vehetnek fel a közösen elfogadott törlesztési feltételekkel. A tagállamoknak ki kellene terjeszteniük e hitel felhasználásának lehetőségét a Covid kezelésén túl a klímavédelmet szolgáló beruházásokra is.

Hasonló a helyzet az európai szén-dioxid-kereskedési kvótákból (ETS) a tagállamokhoz befolyó pénzekkel. Ez csak 2023-ban 43,5 milliárd dollárt hozott. Végül rendelkezésre áll az EU Innovációs Alapja (IF), amiben szintén lapul 40 milliárd euró. A pénz tehát megvan, legalábbis úgy néz ki, hogy van tartalék.

Az igazi kérdés a T&E cikkírója szerint inkább az, milyen rendszerben költsük el a forrásokat. Az EU innovációs alapjára kellene építeni. Példa lehet az Egyesült Államok inflációcsökkentési törvénye (IRA). Ez főként adókedvezményekkel igyekszik olyan fejlesztések irányába terelni a vállalatokat, amelyek a klímaváltozás elkerülését is szolgálják.

Egyebek mellett adóleírási lehetőséget ad a túlnyomó részben helyben gyártott elektromos autók vásárlóinak. Az IRA pontosan meghatározza a támogatások feltételeit, miközben nem foglalkozik azzal, hogy a fejlesztések hol valósulnak meg az országon belül. Ennek tükörképe lehetne az innovációs alap. Ez aukciókkal operál adókedvezmények helyett, ám ugyanúgy célzott hátszelet adhat az elvárt fejlesztéseknek. Az IF nagy előnye az IRA-val szemben, hogy a tagállamok az aukciókhoz csatlakozva saját támogatást is adhatnak, úgy, hogy a közös pénz segítségével elért fejlesztések a nemzeti környezetvédelmi vállalásaik teljesítésének szintjén jelentkeznek.

Ráadásul ezekre a kifizetésekre nem vonatkoznak az állami támogatásokat korlátozó uniós szabályok és nem növelik az államadósságot. A T&E cikkírója fordulatot hozó lehetőségnek (game changer) látja ezt a klímaváltozás elkerülését szolgáló technológiai innovációban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Még kevesebb pénzt kell a benzinkúton hagyni
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 15:31
Mindkét üzemanyagtípus olcsóbb lesz.
Közérdekű Munkás hónapokon vannak túl a kiberbűnözők az EU-ban
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 15:17
 Naponta több millió áldozatuk volt tavaly - közölte az Europol hétfőn.
Közérdekű Bezzeg Bécsben lassabban drágul a Wiener Schnitzel
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 15:37
Ausztriában lassult az infláció júniusban.
Közérdekű Vigyázzon, ha a szomszédunkba megy, Covid-veszély van
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 14:28
Romániában egy hét alatt csaknem duplájára emelkedett az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, ami a szakemberek szerint az omikron vírustörzs egy új alváltozatának megjelenésével áll összefüggésben - írta pénteken a Hotnews.ro hírportál a román közegészségügyi intézet (INSP) heti jelentését ismertetve.
Közérdekű Peter Pellegrini: "Szlovákia sehol nem fogja bojkottálni a soros magyar elnökséget"
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 14:12
Sulyok Tamás Facebook-oldalán jelentette be, hogy katonai tiszteletadás mellett fogadták Peter Pellegrini szlovák köztársasági elnököt.
Közérdekű Tovább nőtt az üres háziorvosi és fogorvosi praxisok száma
Kormos Olga | 2024. július 18. 09:09
Tovább nőtt a megüresedett háziorvosi praxisok száma. Mindeközben az Országos Kórházi Főigazgatóság portálján közel 200 álláshirdetésben keresik a szakembereket. Ezek 25 százaléka olyan orvosoké, akik praxisukat kínálják megvételre. Van aki azt mondja, döntésében az új ügyeleti rendszer is közrejátszott.  
Közérdekű 2022-ben csak Bicske támogatta Tusványost az önkormányzatok közül
Kormos Olga | 2024. július 16. 09:15
Idén sem maradhat el Tusványoson a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, amely immár 33. a sorban. Az állam mindig bőkezű az eseménnyel, de az önkormányzatok közül már csak épp az elhíresült Bicske támogatta minimális összeggel. A kiemelt támogatók pedig egy ideje nem közlik, mennyivel támogatják az erdélyi dzsemborit. 
Közérdekű A magyar kormány elleni újabb uniós eljárás lehet a vége egy bírói beadványnak
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:11
Egy magyarországi bírónak elege lett abból, hogy miközben a kormány háza táján szépen emelkednek a fizetések, élükön a miniszterelnökével, az igazságszolgáltatásban nem ez a helyet.
Közérdekű Íme az új státuszszimbólum: egy lakás árába kerül a "kommandós" kutya
Buksza blog | 2024. július 13. 16:55
A különleges fajták tenyésztése már kevés a sikerhez a kutyabizniszben.
Közérdekű Karácsony Gergely szerint vele csak az nem tud együttműködni, aki nem akar
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 12:54
A választás végeredményének ismertetése után osztotta meg gondolatait az újraválasztott főpolgármester.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG