2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A német kormány is támogatja, hogy az Európai Unió szigorítson a vámszabályokon a kínai elektronikus piacterek inváziójának megfékezése érdekében. Nőhetnek a Temu és a Shein árai.

Németország támogatja az Európai Unió vámszabályainak megváltoztatását, aminek eredményeként megszűnhet a kis értékű csomagok vámmentéssége. Ezzel alapvetően a két kínai e-kereskedelmi óriás, a Temu és a Shein járhat rosszul, mivel alacsony áraik egyik titka, hogy kicsi csomagokban importálják portékájukat az unióba. Ugyanakkor a webáruházak árai is nőhetnek a vám miatt.

Uniós csapás miatt drágábbak lehetnek a temus és a sheines termékek
Uniós csapás miatt drágábbak lehetnek a temus és a sheines termékek
Fotó: Depositphotos

Az Egyesült Államokban, ahol fél évvel korábban jelent meg a két cég, mint Európában, korábban horkantak fel a helyi kiskereskedők azért, mert a két e-piactér kihasználva a kis csomagok vámmentességét alákínált áraiknak az online piacon. Ez a módszer valóban segített a kínaiaknak abban, hogy olcsón adhassák a termékeket, bár mindkettő tagadja ennek jelentőségét. Az kommunikálják, hogy hatékony beszállítói láncaiknak köszönhetik sikerüket.

A jelenlegi EU-s szabályozás szerint az online vásárlásokban az unión kívülről beszerzett áruk vámmentesen hozhatók be az Európai Unió területére, ha értékük nem haladja meg a 150 eurót (közel 58 ezer forint). A kínaiak erre építve kis csomagokban hozzák be a termékeiket, mit sem törődve azzal, hogy ezzel óriási ellenőrzési feladatot raktak a vámosok nyakába. Végül is ez nem az ő gondjuk.

A német Handelsverband Deutschland (HDE) kiskereskedelmi szövetség a Reuters szerint azért lobbizott a berlini kormánynál, hogy szüntessék meg ezt a vámmentésséget, mert lehetetlen feldolgozni az így bezúduló árutömeget. Christian Lindner pénzügyminiszter jelezte, hogy vevők a felvetésére, és támogatják a 150 euró alatti értékű csomagok vámmentességének megszüntetését. Az Európai Bizottság pedig nekilátott a szükséges intézkedés előkészítésének.

A kivétel megszüntetéséről egy bővebb vámügyi reform részeként döntenének. Eközben a kínai cégek két nagy amerikai riválisa, az Amazon és az eBay megjegyezte, hogy az USA kormánya megbosszulhatja, ha ez az intézkedés sértené az érdekeiket. Az Európai Parlament előzetes szavazásán támogatta a vámreformot, de végleges döntést a június 9-e után felálló új parlament hozza meg.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
Vásárló Olyan vásárlók jelentek meg a diszkontokban, akikre senki sem számított
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 10:11
Váratlan eredményt hoztak az Egyesült Államokban készült piackutatások. A viszonylag jól élő fogyasztóknak ugyan lenne pénzük hagyományos áruházakban vásárolni, ám sokszor a diszkontokat választják.
Vásárló Megjelenik a tévéshop utóda Európában is a kínai siker után
Buksza blog | 2024. június 5. 09:11
Az elmúlt évtizedek tévéshopjait támasztja fel új formában Európában is a Zara divatáruházlánc azt követően, hogy a kínai vásárlókat már sikerült a pénztárhoz terelnie a régi-új módszerrel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG