<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Európai Unió
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szórakozásból működünk együtt Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 12:43
Ukrajna közvetlen szomszédja vagyunk, a háború hatásai ránk nézve azonnaliak és súlyosak, újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában.
Makro / Külgazdaság Fájdalmas csapásra készült az EU, ami még jobban visszafogja Putyint
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 06:46
Az oroszok által folytatott terrorbombázásra válaszul az Európai Unió újabb szankciós csomagot készít elő. Az ukránok szerint a polgári lakosság megszenvedi a pusztítást, de megtörni aligha fogja őket. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Bizakodik a kormány: tényleg megúszhatja Magyarország az olajársapkát?
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 17:20
Szijjártó Péter bizakodva beszélt az ársapkáról.  
Makro / Külgazdaság Bajban Magyarország? Van, ahol már megszavazták az EU-s pénzek befagyasztását
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 14:31
Az Európai Parlament megszavazta a Magyarországnak szánt uniós pénzek befagyasztását.  
Makro / Külgazdaság Jó hírt hozott a magyar pénzekről az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:30
A magyar jogállamiságról és a Magyarországnak járó uniós pénzekről vitázott tegnap kora este az Európai Parlament (EP) plenáris ülése Strasbourgban. Didier Reynders szerint a Helyreállítási Alappal kapcsolatban a legtöbb kérdésben sikerült előrehaladást elérni.
Közérdekű Ennek nem fognak örülni a dohányosok
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 08:19
Betiltják az ízesített-hevített dohánytermékek forgalmazását az Unióban jövőre, miután több tagállamban is jelentősen emelkedett a népszerűségük.
Makro / Külgazdaság Vészjósló hír érkezett az EU-s pénzekről
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 07:54
Az Európai Parlament új határozattervezet kimondja: a 17 kitárgyalt korrupcióellenes intézkedés teljes körű végrehajtása sem elegendő ahhoz, hogy Magyarországon megszűnjenek az EU pénzügyi érdekeit érő rendszerszintű kockázatok. 
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: Orbán Viktor nem akar lúzer lenni – A hét videója
Csabai Károly – Izsó Márton – Wéber Balázs | 2022. november 18. 19:14
A magyar kormány nagyon küzd Brüsszelben az uniós pénzekért, és minden jel szerint zsarolási potenciálját is beveti. Ha az EU nem ad uniós forrásokat, blokkolhatja például az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós támogatást. De mekkora esély van a megállapodásra, és mi a tétje az átlagemberek számára a politikai pókerjátszmának? Erről is beszélnek A hét videójában munkatársaink, Csabai Károly főszerkesztő és Wéber Balázs külpolitikai újságíró.
Makro / Külgazdaság Csúszik az ítélet Brüsszelben, több mint 4 milliárd eurót veszíthet a magyar kormány
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 10:29
Mégsem jövő héten dönt az uniós pénzek ügyében benyújtott magyar reformokról a Bizottság.
Makro / Külgazdaság Gondok lehetnek az olajellátásban
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 05:42
Az orosz olajtermelés jövőre, az EU-s embargó életbe lépését követően az eddigi becslések akár duplájával is visszaeshet a Nemzetközi Energiaügynökség szerint. Ez a Barátság-kőolajvezeték tegnapi újraindulása ellenére is okozhat ellátási problémákat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kimarad a közös EU-s programból, Szlovákia karbantartási központot is kap
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 11:55
Az EU fokozza védelmi erőfeszítéseit, indul az ukrán katonák kiképzési programja, amiből Magyarország kimarad. Németország karbantartási központot létesít a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Szerbia nagy játszmája Putyin és Brüsszel között
Káncz Csaba | 2022. november 11. 16:25
Putyin közelmúltbeli támogatásának fő mozgatórugója Szerbia azon reményén alapult, hogy Moszkva remélt ukrajnai győzelme lehetővé teszi számukra, hogy visszanyerjék az irányítást Koszovó egyes részein és a Balkán más részein. Vučić tíz évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta Szerbia megőrizte a semlegesség homlokzatát Oroszország és az EU között és kijátszotta a két felet egymás ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött Berlinből: a németek is befagyasztanák a magyar uniós pénzeket
Wéber Balázs | 2022. november 11. 10:29
Erről döntött a Bundestag.
Makro / Külgazdaság Brutális összeggel segíti Brüsszel Ukrajnát, de feltételeket is szab Kijevnek
Privátbankár.hu | 2022. november 9. 16:29
Az Európai Bizottság példátlan nagyságú, akár 18 milliárd eurós támogatási csomagot javasol Ukrajna következő évi finanszírozásának fedezésére.
Makro / Külgazdaság Megszűnt a jó világ az EU-ból a távoli Vanuatu-val
Privátbankár.hu | 2022. november 8. 17:33
Az Európai Unió Tanácsa teljesen felfüggesztette a Vanuatuval kötött vízummentességi megállapodását a befektetői állampolgársági programok, másnéven aranyútlevél-programok jelentette kockázatok miatt.
Makro / Külgazdaság Többet vásároltak az uniós polgárok
Privátbankár.hu | 2022. november 8. 12:35
Többhavi stagnálás és csökkenés után szeptemberben nőtt egy kissé a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest az euróövezetben.
Makro / Külgazdaság Ujhelyi István: évtizedekre eldől a sorsunk fél éven belül
Wéber Balázs | 2022. november 7. 10:32
Az EP-képviselő szerint jönni fognak az uniós pénzek, de Brüsszel betartatja majd a szabályokat az Orbán-kormánnyal – ellenkező esetben reális forgatókönyv az EU-kilépés.
Makro / Külgazdaság Nincs visszaút a briteknek: a Munkáspárt sem lépne vissza az Unióba
Privátbankár.hu | 2022. november 6. 15:37
Az ország meghozta a döntését - mondta Keir Starmer, de abban reménykedik, hogy azért lehet jobb megállapodást kötni az EU-val a jelenleginél.
Makro / Külgazdaság Ukrajnával közös együttműködésre ad pénzt az EU
Privátbankár.hu | 2022. november 4. 15:43
Az EU 66 millió eurós programmal segíti az Ukrajnával folytatott egészségügyi, környezetvédelmi és a közigazgatási együttműködést.
Makro / Külgazdaság Josep Borell is rápirított Putyinra a gabonaegyezmény felmondása miatt
Privátbankár.hu | 2022. október 30. 10:42
Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője felszólította Oroszországot, hogy vizsgálja felül az ukrán gabonaexportról szóló megállapodásban való részvételének felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Újabb ügy miatt kopogtat Brüsszel az Orbán-kormánynál
Privátbankár.hu | 2022. október 27. 14:07
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak értékelésére, hogy az Észak-Magyarországon létesíteni tervezett új gépjárműalkatrész-gyár építéséhez Magyarország által nyújtani szándékozott állami támogatás összhangban van-e az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal.
Agrár Amerikából jön a műtrágya Európába a magas energiaköltségek miatt
Privátbankár.hu | 2022. október 25. 12:12
Augusztusban kilencéves csúcsra emelkedett az Európába irányuló amerikai műtrágyaexport. Az alacsonyabb energiaköltségek miatt a tengerentúli gyártók jelentős versenyelőnyre tettek szert.
Makro / Külgazdaság Jönnek az egységes töltők Európában 2024-től
Privátbankár.hu | 2022. október 24. 14:09
Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta az egységes töltőkről szóló irányelvet, amely szerint számos elektronikus eszközt, köztük a mobiltelefonokat, táblagépeket és digitális fényképezőgépeket C típusú USB-porttal kell ellátni 2024 végétől - erről tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
Makro / Külgazdaság Leállhat-e Putyin hadigépezete az olajszankcióktól?
Tiszóczi Roland | 2022. október 24. 05:17
Oroszország bevételeire az olajexportját érintő, közeljövőben életbe lépő szankciók mérhetik a legnagyobb csapást. A helyzet azonban az OPEC+ döntését követően sokkal bonyolultabbá vált.
Makro / Külgazdaság Balázs Péter: kellemes miniszter Navracsics Tibor, de nincs hátországa
Wéber Balázs | 2022. október 22. 11:34
A kormány korrupcióellenes vállalásai jó irányba mutatnak, és gyökeres fordulatot jeleznek a brüsszeli magatartásában, mondta el lapcsoportunk Klasszis Klubjában Balázs Péter. A volt uniós biztos szerint ugyanakkor ez a magatartás nincs összhangban az itthonival, a fordulat oka pedig a pénz. Navracsics Tibort egy „Európában jártas, kellemes miniszter”-nek tartja, a kormány ugyanakkor nem biztosítja neki a hátországot. Valamennyi pénzt kapunk majd az EU-tól, de a jogállamisági eljárás nem fog lezárulni.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor hátradőlhet, még rejtély a gázársapka
Wéber Balázs | 2022. október 21. 12:22
Többek között az uniós gázársapka bevezetéséről és nagyrészt önkéntes közös gázbeszerzésről állapodtak meg az uniós tagállamok vezetői tegnap Brüsszelben. Sok részlet azonban még nem tisztázott. Orbán Viktor szerint Magyarország ezúttal is mentességet kapott.
Makro / Külgazdaság Kína egyre bizalmatlanabbul méregeti Európát
Káncz Csaba | 2022. október 19. 19:03
Az USA saját Egy Kína Politikájának eróziójával összefüggésben más európai államok - különösen Közép- és Kelet-Európában - követik a példát. Varsó és Prága megerősítette jogalkotási és humanitárius együttműködését Tajvannal. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Brüsszel visszatarthatja szinte az összes pénzt Lengyelországnak, de Varsó szerint nincs veszély
Privátbankár.hu | 2022. október 19. 16:22
Nincsenek veszélyben az Európai Unió kohéziós és agrártámogatási alapjából Lengyelországnak járó források - jelentette ki szerdán Radoslaw Fogiel, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt szóvivője.
Makro / Külgazdaság A magyar gázcsapot is elzárná Észtország
Wéber Balázs | 2022. október 19. 15:15
Az észt külügyminiszter azonnali tilalmat szeretne bevezettetni az EU-val az Oroszországból importált földgázra – azaz elviekben a Magyarország által beszerzett gázra is –, mivel szerinte a tagországok már rendelkeznek megfelelő tartalékkal. A balti állam és több más uniós tagország az ukrán kérésekkel összhangban újabb szankciókat szeretne Oroszország ellen, amelyekről várhatóan a csütörtökön kezdődő EU-csúcson is szó lesz majd.
Makro / Külgazdaság Újabb törvénymódosítás az uniós pénzek érdekében
Privátbankár.hu | 2022. október 19. 12:33
Újabb törvénymódosító javaslat került a parlament elé kedden este.
Makro / Külgazdaság Von der Leyen: megfontolandó a gázár-plafon
Privátbankár.hu | 2022. október 19. 12:12
Érdemes európai uniós (EU) szinten fontolóra venni a villamosenergia-termelésre felhasznált gáz árplafonjának, az úgynevezett ibériai modellnek a bevezetését - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.
Makro / Külgazdaság Egyedülálló, földrészeken átívelő légiközlekedési megállapodás született
Privátbankár.hu | 2022. október 18. 15:58
Az európai és az ázsiai térség mind a 37 országát kötelezi a tisztességes versenyre.
Makro / Külgazdaság Irán rasszizmussal vádolta meg Josep Borellt
Privátbankár.hu | 2022. október 18. 15:03
"Gyarmatosító mentalitással" vádolta meg az iráni külügyi szóvivő kedden Josep Borrellt, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, egyúttal a többpólusú világrend mellett szállt síkra.
Makro / Külgazdaság Von der Leyen különös üzlete – dagad a botrány a Pfizer-beszerzés ügyében
Wéber Balázs | 2022. október 18. 05:36
SMS-ekben és telefonon tárgyalta le az Európai Bizottság elnöke a Pfizer vezérével az EU legnagyobb értékű vakcinabeszerzését. Az SMS-ek nem kerültek elő, a Bizottság megtagadta az információk kiadását az előzetes tárgyalásokról. Az Európai Számvevőszék szerint utóbbi gyakorlat nagyon szokatlan, az Európai Ügyészség pedig már vizsgálja a beszerzéseket.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja radikális irányváltásra kényszeríti Európát
Káncz Csaba | 2022. október 17. 15:51
Az ukrán válság kritikus fordulóponttá vált az európai biztonsági rendszer számára. Noha kontinensünk biztonságáról szóló éles viták nem új keletűek, Putyin agressziója számos EU-tagállam stratégiai szemléletét megváltoztatta. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nincs az Orbán-kormány számára alternatíva, meg kell egyeznie Brüsszellel! Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. október 15. 17:52
Miért értékelődött le a forint ekkora mértékben az utóbbi hónapokban, s döntögette szinte már naponta a vezető devizákkal szemben a negatív árfolyamrekordokat? Hogyan lehet az, hogy miközben a gázárak már csökkentek, a hazai fizetőeszköz mélyrepülése folytatódott, pedig még kaptunk is halasztást a gázárak kifizetésére? S most már van esély arra, hogy megkapja Magyarország az EU-s forrásokat? Legfrissebb Klasszis podcastunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly Nyeste Orsolyával, az Erste Bank makrogazdasági elemzőjével beszélgetett.
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy baj lehet, ha nem jönnek az uniós pénzek – A hét videója
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2022. október 14. 19:33
Az infláció az egekben, a forint harmatgyenge, az életszínvonal zuhan – ha még az uniós csapok is zárva maradnak, az beláthatatlan következményekkel járhat. A magyar kormány sorra hozza a korrupcióellenesnek szánt törvényeket, hogy kiengesztelje Brüsszelt, és hozzájusson a forrásokhoz. A tét óriási: összességében 37 milliárd euró, a magyar GDP több mint negyede. De hogyan jutottunk idáig? Hisz-e még az EU a kormánynak? Min múlik az uniós döntés? És miért vagyunk az EU második legkorruptabb országa?  Erre keresik a választ A hét videójában munkatársaink, Izsó Márton Artúr és Wéber Balázs.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: haladékot kapott a kormány, levelet írt Orbán Viktor
Wéber Balázs | 2022. október 13. 18:14
Két hónappal elhalasztotta a döntést az Európai Tanács a Magyarország elleni jogállamisági eljárásról. Így várhatóan csak december második felében derül majd ki, mi lesz a Magyarországnak járó uniós forrásokkal. A tét mindent beszámítva mintegy 37 milliárd euró. Orbán Viktor levélben köszönte meg a hosszabbítást.
Makro / Külgazdaság Brüsszeli források: megkapja az uniós pénzeket Magyarország
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 11:42
Feltételekkel, de várhatóan megnyílnak az uniós pénzcsapok.
Makro / Külgazdaság Negyven százalékot is bukhat az európai autógyártás az energiaválság miatt
Privátbankár.hu | 2022. október 11. 16:46
Egyes autóipari ágazatokban leállhatnak a gyártósorok.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megüzente: már jövőre adja ide az EU az egész pénzt
Privátbankár.hu | 2022. október 11. 12:45
A kormánypárti uniós képviselők vitték a kérést.
Makro / Külgazdaság Nehéz tél jöhet, ha Moszkva mellé állt az olajkartell
Tiszóczi Roland | 2022. október 10. 18:01
A Saudi Aramco olajvállalat az OPEC+ megszorításai ellenére novemberben is fenntartja teljes olajellátását legalább hét ázsiai ügyfelének. Félő azonban, hogy a kitermelő csak az Ázsiába irányuló szállításokat tartja stabilan, míg máshol – főként a nyugati országok kárára – kompenzál. Tudja-e így pótolni Európa a kieső orosz olajat?
Makro / Külgazdaság Megrendült európai biztonság – merre tovább?
Káncz Csaba | 2022. október 9. 11:26
Európa biztonsági architektúrája megbomlott és egy lehetséges új fórum alakult meg a probléma megoldására. Most az EU formája változik és szabályozó hatalomból stratégiai szereplővé kell válnia. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a szankciók miatt lőttek ki az árak, Brüsszelnek lépnie kell
Privátbankár.hu | 2022. október 7. 19:24
Két "húsba vágó" kérdésről, az orosz-ukrán háborúról és az energiáról tárgyaltak az európai uniós miniszterelnökök prágai csúcstalálkozójukon, amely pénteken ért véget - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán.
Makro / Külgazdaság A lengyel miniszterelnök szerint Orbánék is támogatják az újabb szankciókat
Király Béla | 2022. október 7. 12:14
A visegrádi csoportban (V4) teljes egyetértés van az uniós szankciókat illetően, Magyarország nem akadályozza az ukrajnai háborúval kapcsolatos nyolcadik szankciócsomagot - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.
Makro / Külgazdaság Ha ezt meglépi az EU, Putyin minden csapot el fog zárni
Wéber Balázs | 2022. október 6. 16:29
Az EU-ba importált gáz árának maximálása lesz a holnapi prágai informális EU-csúcs egyik fő témája. Az intézkedés egyik célja az árcsökkentés lenne, a tagállamok azonban korántsem egységesek. Putyin figyelmeztetett: ha Brüsszel árplafont vezet be az orosz gázra, Moszkva minden energiahordozó szállítását le fogja állítani.
Makro / Külgazdaság Szankciókat vetne ki az Európai Parlament a botrányos körülmények közt megölt fiatal nő miatt
Privátbankár.hu | 2022. október 6. 16:03
A képviselők lépésre sürgetnek.
Makro / Külgazdaság Megvan a megállapodás a nyolcadik uniós szankciós csomagról
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 12:35
Legalábbis a cseh uniós nagykövet ezt közölte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG