2p

Az európai országok egészségvédelmi hatóságai, és az EU döntés-előkészítő szervezetei levadásszák a legújabb „dohányzást helyettesítő” cigarettapótlót is, amit egyelőre nem terhelnek extraadók.

Az európai kormányok azt fontolgatják, hogy szigorúbb szabályozás alá vonják a cigarettagyártók újdonságát, a dohánymentes hevítőrudakat is – adta hírül a Reuters. A cégek abban bíztak, hogy ezzel a termékkel találtak egy kiskaput a dohányzás korlátozására hivatott szigorú szabályozás alól. Egyben a dohányosok rossz szokásuk némi módosításával egérutat remélhettek, amelyen elkerülhetik az egyre magasabb árakat.

A tealeveleket is bevetik a cigarettagyártók
A tealeveleket is bevetik a cigarettagyártók
Fotó: Pixabay

A Philip Morris International (PMI) és a British American Tobacco (BAT) csak nagyjából fél évvel ezelőtt mutatta be azokat az elektromos cigarettákat, amelyek hevítőrúdjaiban dohány helyett dohánnyal dúsított rooibostea-leveleket lehet elfüstölni a nyersanyag égetése nélkül. Ezzel akarták megkerülni az ízesített hevített dohánytermékekre vonatkozó új EU-s tilalmat.

Az Európai Bizottságtól származó információ szerint jelenleg vizsgálják a dohányzás szabályozásának módosítását, amit nyilvános konzultációk és a hatások elemzése előz meg. Ugyanakkor Lettország, Litvánia és Horvátország hatóságai aktívan keresik az új termékek szabályozásának lehetőségét – árulták el a Reutersnek. Lettországban a dohánymentes hevítőrudakat dohányhelyettesítőknek minősítő törvénytervezet készült, aminek elfogadása esetén az azokra vonatkozó szabályozás lenne érvényes az újdonságra is. Emellett 2025-től betiltanák a dohány helyett bármilyen más ízt produkáló elektromos cigaretták értékesítését. Horvátországban és Litvániában még csak ott tartanak, hogy függőséget okozónak és egészségügyi kockázatokat hordozónak tartják az dohánymentes dohányzást. Németországban a hatóságok és a cégek azon vitatkoznak, hogy a dohányzásra vonatkozó meglévő törvények alkalmazhatók-e az új termékre is vagy sem. A BAT és a PMI álláspontja szerint minden nikotinos terméket veszélyességével arányban kell adókkal terhelni. Ugyanakkor az utóbbi cég álláspontja szerint az ízesített termékek fontos szerepet játszanak a dohányosok leszoktatásában rossz szokásukról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG