<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Sok évnyi töpörödés után a lakossági fogyasztás az elmúlt 1-2 évben ismét fellendülőben van, és várhatóan 2015-ben tovább növekszik – írja az Alapblog. Ezt jelzi az üzemanyag-fogyasztás és a belföldi szálláshelyek költése. Megjöttek az első 2015-ös meglepő jóslatok is.

A lakossági fogyasztásra számos indikátort nézhetünk, most vizsgáljuk meg az üzemanyag-fogyasztást, illetve a belföldi turizmus szálláshelyeken elköltött pénzt – írja az Alapblogon Zsiday Viktor alapkezelő.

A válság hatására komoly fogyasztáscsökkenés kezdődött, és ez 2012-ig tartott. De 2013-ban az üzemanyag-fogyasztás két százalékkal, 2014-ben az első három negyedévből becsülve várhatóan több mint öt százalékkal fog nőni, amiben a benzinárak csökkenése még nincs is benne.

A jobbmódúak fogyasztását valamennyire leképző belföldi szálláshelyek belföldiektől származó bevétele korábban, 2010-ben feneklett ki, és 2011-től emelkedésnek indult. Gyanítható, hogy ez az adóátcsoportosításoknak köszönhető: a gazdagok jövedelme ugyanis már 2011-től nőtt, a szegényeké csökkent az elmúlt években, amiről számos statisztika áll rendelkezésre. Azonban még a belföldi turizmusban is gyorsuló a növekedés: 2011-ben 4 százalékkal, 2012-ben 6 százalékkal, 2013-ban közel 11, 2014-ben 15 százalékkal nőtt a költés, ami komoly fellendülésre utal.

A hazai lakosság fogyasztása a recesszió évei után fellendülőben van, és ennek folytatódása valószínű 2015-ben is. A kamatszint alacsony, ami a fogyasztást ösztönzi, a kormányzat nem nagyon fog megszorítani, és két pozitív sokk is van. Az egyik az olajárak esése, amely 100-150 milliárd tFt többletpénzt hagy a lakosság zsebében, a másik a devizahiteles csomag, amely hasonló nagyságrendű tehercsökkenést okoz.

A kettő együtt már a GDP 0,5-1%-át jelentő könnyebbséget jelent a lakosságnak, és jó esélye van, hogy ennek nagyobb részét el is költik. Így 2015-ben is folytatódhat a hazai gazdasági növekedés – írja a szerző.

Zsiday Viktor Byron Wien és más külföldi elemzők nyomán jelenleg meglehetősen elképzelhetetlennek tűnő, de nem annyira valószínűtlen tőkepiaci eseményeket is összeállított 2015-re. Hozzátéve, hogy ha néhány bejön a lentiekből, az már jó eredmény lenne.

1. A forint 280-ig erősödik az euróval szemben az MNB kamatvágásai ellenére is. A még valamicske hozamot biztosító devizák iránt ugyanis komoly kereslet mutatkozik.

2. A magyar alapkamat az évet 0,75 százalékon zárja. A Növekedési Hitelprogramot átalakítják: 1,5 százalékon kaphatnak kedvezményes hitelt a vállalatok. „Az új hitelek 90 százalékát a Magyar Nemzeti Takarékbank (volt FHB, Takarékbank, Posta, Díjbeszedő, MKB, Budapest Bank, Raiffeisen, CIB, Széchenyi Bank stb. stb.) nyújtja” – írja Zsiday Viktor.

3. A német tíz éves kötvény hozama két százalékra emelkedik.

4. A német-olasz kötvényhozam-különbözet 0,5 százalékra csökken.

5. A kínai részvények 2015-ben folytatják száguldásukat, miután a kínai lakosságnak nem marad más befektetési alternatívája és a nemzetközi vagyonkezelők is öntik be a pénzt.

6. Az alacsony hozamok, és stabil növekedés hatására nem csak megszilárdul, de egyértelműen emelkedő fokozatba kapcsol az európai ingatlanpiac: Berlinben és Budapesten is 20 százalékot emelkednek a lakásárak.

7. Oroszország rögzíti a rubel árfolyamát, megszüntetik a szabad átválthatóságot. Az országban statáriumot, később katonai kormányzást vezetnek be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban, ársapkát követelnek az elszálló energiaárakra
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 13:29
A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB).
Makro / Külgazdaság Leereszkedett a digitális vasfüggöny Oroszországra
Kormos Olga | 2022. július 3. 12:33
Február 24. óta minden orosz internetfelhasználó megtapasztalta, mi is az a „digitális vasfüggöny”. A Kreml célja, hogy irányítsa az emberek online életét, ami egyértelműen veszélyezteti a szabadságjogaikat.
Makro / Külgazdaság Manfred Weber elosztaná az orosz földgázt az EU-tagállamok között
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 12:01
Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: egy nagy tökkel viccelődik Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 11:16
A hőség a magyar miniszterelnököt is megihlette.
Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG