<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sok évnyi töpörödés után a lakossági fogyasztás az elmúlt 1-2 évben ismét fellendülőben van, és várhatóan 2015-ben tovább növekszik – írja az Alapblog. Ezt jelzi az üzemanyag-fogyasztás és a belföldi szálláshelyek költése. Megjöttek az első 2015-ös meglepő jóslatok is.

A lakossági fogyasztásra számos indikátort nézhetünk, most vizsgáljuk meg az üzemanyag-fogyasztást, illetve a belföldi turizmus szálláshelyeken elköltött pénzt – írja az Alapblogon Zsiday Viktor alapkezelő.

A válság hatására komoly fogyasztáscsökkenés kezdődött, és ez 2012-ig tartott. De 2013-ban az üzemanyag-fogyasztás két százalékkal, 2014-ben az első három negyedévből becsülve várhatóan több mint öt százalékkal fog nőni, amiben a benzinárak csökkenése még nincs is benne.

A jobbmódúak fogyasztását valamennyire leképző belföldi szálláshelyek belföldiektől származó bevétele korábban, 2010-ben feneklett ki, és 2011-től emelkedésnek indult. Gyanítható, hogy ez az adóátcsoportosításoknak köszönhető: a gazdagok jövedelme ugyanis már 2011-től nőtt, a szegényeké csökkent az elmúlt években, amiről számos statisztika áll rendelkezésre. Azonban még a belföldi turizmusban is gyorsuló a növekedés: 2011-ben 4 százalékkal, 2012-ben 6 százalékkal, 2013-ban közel 11, 2014-ben 15 százalékkal nőtt a költés, ami komoly fellendülésre utal.

A hazai lakosság fogyasztása a recesszió évei után fellendülőben van, és ennek folytatódása valószínű 2015-ben is. A kamatszint alacsony, ami a fogyasztást ösztönzi, a kormányzat nem nagyon fog megszorítani, és két pozitív sokk is van. Az egyik az olajárak esése, amely 100-150 milliárd tFt többletpénzt hagy a lakosság zsebében, a másik a devizahiteles csomag, amely hasonló nagyságrendű tehercsökkenést okoz.

A kettő együtt már a GDP 0,5-1%-át jelentő könnyebbséget jelent a lakosságnak, és jó esélye van, hogy ennek nagyobb részét el is költik. Így 2015-ben is folytatódhat a hazai gazdasági növekedés – írja a szerző.

Zsiday Viktor Byron Wien és más külföldi elemzők nyomán jelenleg meglehetősen elképzelhetetlennek tűnő, de nem annyira valószínűtlen tőkepiaci eseményeket is összeállított 2015-re. Hozzátéve, hogy ha néhány bejön a lentiekből, az már jó eredmény lenne.

1. A forint 280-ig erősödik az euróval szemben az MNB kamatvágásai ellenére is. A még valamicske hozamot biztosító devizák iránt ugyanis komoly kereslet mutatkozik.

2. A magyar alapkamat az évet 0,75 százalékon zárja. A Növekedési Hitelprogramot átalakítják: 1,5 százalékon kaphatnak kedvezményes hitelt a vállalatok. „Az új hitelek 90 százalékát a Magyar Nemzeti Takarékbank (volt FHB, Takarékbank, Posta, Díjbeszedő, MKB, Budapest Bank, Raiffeisen, CIB, Széchenyi Bank stb. stb.) nyújtja” – írja Zsiday Viktor.

3. A német tíz éves kötvény hozama két százalékra emelkedik.

4. A német-olasz kötvényhozam-különbözet 0,5 százalékra csökken.

5. A kínai részvények 2015-ben folytatják száguldásukat, miután a kínai lakosságnak nem marad más befektetési alternatívája és a nemzetközi vagyonkezelők is öntik be a pénzt.

6. Az alacsony hozamok, és stabil növekedés hatására nem csak megszilárdul, de egyértelműen emelkedő fokozatba kapcsol az európai ingatlanpiac: Berlinben és Budapesten is 20 százalékot emelkednek a lakásárak.

7. Oroszország rögzíti a rubel árfolyamát, megszüntetik a szabad átválthatóságot. Az országban statáriumot, később katonai kormányzást vezetnek be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Nem akarnak baloldali fordulatot a német liberálisok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 16:16
Mindhárom, a kormányalakításban érdekelt párt megerősítette, hogy megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások Németországban. A liberálisok szerint az új kormánynak középen kell állnia politikailag.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: új európai mag formálódik
MTI | 2021. október 18. 15:16
Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában.
Makro / Külgazdaság A kívülálló, aki veszélyes lehet Orbán Viktorra – felkapta Márki-Zayt a világsajtó
Wéber Balázs | 2021. október 18. 14:38
Németországtól kezdve Nagy-Britannián át Argentínáig beszámolt a külföldi sajtó Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről. Az európai értékelések többsége szerint az „outsider politikus” a baloldaliakat, a liberálisokat, valamint az Orbán-kormányban csalódott jobboldaliakat is meg tudta szólítani, és komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak a jövő tavaszi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Újabb jelentős drágulás a kutakon: már 560-570 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:24
A világpiaci olajárak emelkedése miatt a Mol szerdán tovább drágítja a kutakon elérhető üzemanyagokat. A benzin literjéért átlagban 5 forinttal kell többet fizetni, immár 496 forintot, míg a gázolaj ára 7 forinttal, 512 forintra megy fel.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem látott tempóban terjed a koronavírus-járvány Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:01
Tovább romlott a koronavírus-helyzet: hónapok óta nem látott szintre emelkedett az új megbetegedések száma és a pozitív tesztek aránya is.
Makro / Külgazdaság Satufékezett a kínai gazdaság az energiakrízis, az árvizek és a korona-gócok miatt
MTI | 2021. október 18. 07:44
A második negyedévben még 7,9 százalékos volt a gazdaság növekedése, a harmadikban már csak 4,9.
Makro / Külgazdaság "Gyűlölettel nem lehet legyőzni a gyűlöletet, csak szeretettel" - Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 06:53
Dobrev Klára elismerte vereségét, és gratulált riválisának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos