3p
A versenyképességben ugyan alaposan hátra csúszott Magyarország, ám sajnos nagyon elöl áll korrupció terén. A gazdasági szakembereket megkérdező felmérésben ugyanis a fejlett országok között az előkelő negyedik helyre emelkedett. Magyarországot a lejtőn hátszéllel lefelé robogó lerohadt trabanthoz hasonlította egy elemző.

Ez a fejlett világ 11 legkorruptabb országa – írja a Business Insider. A lista így néz ki: 11. Szlovénia, 10. Lengyelország, 9. Dél-Korea, 8. Lettország, 7. Spanyolország, 6. Csehország, 5. Görögország, 4. Magyarország, 3. Olaszország, 2. Szlovákia, az első pedig Mexikó. (Nyilván a gyengén fejlett afrikai, dél-amerikai, délkelet-ázsiai, posztszovjet országok ezen a listán nem szerepelnek, csak a legfejlettebbeket, a 35 OECD-országot vették figyelembe.)

A listát a World Economic Forum készítette tanulmányból válogatták ki, amelyről az idén kétszer is írtunk (itt>>> és itt>>>), Magyarország ugyanis elég csúnyán visszasüllyedt, a tavalyi 63. helyről a 69. helyre. Még aggasztóbb, hogy 2011-ben még légyegesen jobb volt a helyzet, akkor ugyanis a 48. helyezést értük el. (Archív cikkek itt, itt és itt.)

Magyarország versenyképességi
helyezései (World Economic Forum)
Év Helyezés
2011 48
2012 60
2013 63
2014 60
2015 63
2016 69
(2016-ban 141 országból)

Ami a jelenlegi korrupciós sorrendet illeti, úgy készült, hogy 141 országban 15 ezer gazdasági vezetőt, vállalatvezetőt kérdeztek meg, a következőkről: 1. Az Ön országában mennyire elterjedt, hogy közpénzeket illegális módon vállalatoknak, egyéneknek vagy csoportoknak juttatnak? 2. Az Ön országában hogyan értékeli a politikusok etikai mércéit (standardjait)? 3. Az Ön országában mennyire gyakori, hogy dokumentálatlan extra kifizetéseket vagy csúszópénzeket adnak?

A kérdésekre egytől hétig terjedő válaszokat adhattak a megkérdezettek, ahol az egyes a legkorruptabb, a hetes a legkevésbé korrupt környezetet jelzi. Az utolsó helyen álló Szlovénia pontszáma így 3,7, Magyarországé 3,1, az első helyre került Mexikóé 2,5, Szlovákiáé 2,7, Olaszország hozzánk hasonlóan 3,1-et kapott.

Miért akkora baj, hogy Mutyisztán vagyunk?

„A versenytársaknak szuperolcsón juttatott ingatlanbérlés lehetősége, a haveroknak megengedett területfoglalás, a támogatásokkal feltőkésített cégekkel való verseny nehézsége, illetve a támogatások, pályázatok általános versenytorzító hatása, az állami megbízások szétosztásának módja, a hivatali packázás (…) láthatóan a gazdaságpolitikusok sem értik ennek a helyzetnek a negatív hosszú távú kihatásait” – írja Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon.

Bár nő a GDP, nő a fogyasztás, jó a külkermérleg, van egy ciklikus fellendülés, de ez egy strukturálisan egyre romló háttérben következik be. A szerző szerint gazdaságunk olyan, mint a lerohadt Trabant: semmi ereje nincs, de azért erős hátszélben az érdi lejtőn ez is gyorsan robog. De „szép lassan a Trabantot Velorexre cseréljük, és a versenyképességi rangsor pont ezt mutatja”. „Szétzüllesztett intézményrendszerrel, a független intézmények felszámolásával, a kiszámíthatóság hiányával, gyengülő oktatással nehéz lesz versenyezni a jövőben.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG