Korrupció
Nemzetközi Áll a bál Oroszországban: letartóztattak egy korrupt vezetőt 
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 13:58
Különösen nagy értékű vesztegetés elfogadása miatt büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) Jurij Kuznyecov altábornagy, a védelmi minisztérium személyzeti főosztályának vezetője ellen, és egy katonai bíróság kedden elrendelte a tábornok előzetes letartóztatását.
Szubjektív Magyar Péter olyat tett, amire nagyon rég volt példa – Ez Viszont Privát podcast 
Bózsó Péter – Gáspár András – Izsó Márton – Juhász Gábor – Wéber Balázs | 2024. április 5. 15:01
Elgondolkodtak Önök már azon, hogy hány évig kellene dolgozniuk 83 millió, illetve 925 millió forintért? Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára, illetve Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke ennyi kenőpénzt kapott a Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint. Ráadásul Magyar Péter hangfelvétele szerint Varga Judit akkori igazságügyi miniszter tudhatott arról, hogy Rogán Antalék kihúzathatták magukat az ügy nyomozati anyagából. A NER-lázadó, úgy tűnik, felrázta a tetszhalott magyar társadalmat, tömegeket képes kivinni az utcára.
Nemzetközi A börtönből érkezve nyert kiütéssel a korrupció elleni harccal kampányoló ellenzéki jelölt - Szenegálban 
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 06:56
Már az első fordulóban döntő győzelmet aratott Bassirou Diomaye Faye.
Szubjektív Je suis Magyar Péter vagy Je suis Dezső András? Ez Viszont Privát podcast 
Csabai Károly - Izsó Márton Artúr - Juhász Gábor - Litván Dániel - Vég Márton | 2024. március 24. 18:34
Csak a munkáját végezte a HVG újságírója, vagy óvatosabban kellett volna kezelnie a gyanús módon kikerült jelentést? Mi lesz Varga Judittal, és mi, vagy éppen ki mozgatja Magyar Pétert? A Fidesz be fog állni Vitézy Dávid mögé? Lehet valódi ellenzéki, akinek normális hangosítás van a tüntetésén? Csak néhány kérdés azok közül, amelyek szóba kerülnek kollégáink, Csabai Károly, Litván Dániel és Vég Márton kötetlen beszélgetésében, az Ez Viszont Privát legújabb adásában.
Nemzetközi A világ legnagyobb hadseregét súlyos korrupció gyengíti 
Káncz Csaba | 2024. március 10. 10:52
A tisztogatás a közelmúltban kiszivárgott amerikai hírszerzési értesülések közepette történik, amelyek szerint a korrupció annyira elterjedt a kínai hadseregben, hogy Hszi elnök az elkövetkező években kevésbé valószínű, hogy katonai akciót fontolgatna. A néphadsereg a korrupció egyedülálló, a megalakulása óta tartó múltjával rendelkezik, amelyet nagyon nehéz kiirtani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vízzel töltött rakéták, pusztító korrupció - papírtigris lenne a kínai haderő? 
Litván Dániel | 2024. február 2. 05:42
Tényleg belülről rágja szét a korrupció a kínai haderőt? Lehetséges lenne, hogy Hszi Csin-ping nem ezért nem merné megtámadni Tajvant? A korrupció súlyos gondokat okozhat egy haderőnek, de nem árt azért óvatosan kezelni az ilyen bombasztikus állításokat.
Makro / Külgazdaság Új szelek fújnak Varsóban – Két év börtönt kapott a volt lengyel belügyminiszter  
Privátbankár.hu | 2023. december 20. 17:01
Kétéves szabadságvesztésre ítélte szerdán másodfokon a varsói kerületi bíróság Mariusz Kaminskit, a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) volt vezetőjét, akit ugyanebben az ügyben Andrzej Duda elnök korábban már kegyelemben részesített.
Makro / Külgazdaság Korrupciógyanús vakcinabeszerzések miatt indul eljárás 
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 06:56
Romániában a szükségesnél csaknem háromszor több oltóanyagot vásároltak, három volt kormánytag mentelmi jogát függeszthetik fel.
Makro / Külgazdaság Életfogytiglanra ítélhetik a korrupcióellenes ügynökség vezetőjét korrupció miatt - de nyugalom, jó messze innen 
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 09:06
Őrizetbe nem vették, de gyanúsítottként hallgatják ki az indonéz korrupcióellenes ügynökség vezetőjét, életfogytiglani börtönt is kaphat.
Makro / Külgazdaság Bedöntötte a korrupció egy európai vezető karrierjét 
Privátbankár.hu | 2023. november 7. 17:19
A portugál miniszterelnök Antonio Costa bejelentette lemondását, miután stábjának több tagjától a rendőrök követelték ugyanezt. Costa szerint ő maga nem tett semmi rosszat, de a történtek után nem lehet miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Ha kíváncsi az ukrán politikusok vagyonára, akkor itt egy jó hír 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 13:30
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden megvétózta azt az Ukrajnában közfelháborodást kiváltó törvényjavaslatot, amely azt célozta, hogy egy ideig még ne legyenek nyilvánosak a tisztségviselők kötelező vagyonnyilatkozatai.
Makro / Külgazdaság Van esély arra, hogy a korrupció valaha eltűnik Magyarországon? Klasszis Klubunk következő vendége Ligeti Miklós 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 30. 10:56
A Transparency International Magyarország jogi igazgatójával beszélgetünk az Mfort is megjelentető lapcsoport, a Klasszis Média következő, szeptember 7-én, csütörtökön online sorra kerülő adásában. A szervezet tevékenységi köre, a korrupció kutatása és leküzdése már kijelöli, melyek lesznek azok a kérdések, amelyeket körbejárunk. Mindenekelőtt azt, hogy elég lesz-e a július közepén az Európai Bizottságnak elküldött igazságügyi csomag az uniós pénzcsapok megnyílásához, de szóba kerül az Integritás Hatóság és a Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia is.
Makro / Külgazdaság Össztűz zúdul Zelenszkijre – átverés az új korrupcióellenes terv? 
Wéber Balázs | 2023. augusztus 29. 19:22
Volodimir Zelenszkij újabb korrupcióellenes terve egy szintre emelné a korrupciót a hazaárulással. Helyi civil szervezetek viszont úgy vélik, hogy az új szabályozás lehetőséget ad majd a hatalom számára kényes esetek eltussolására. Nagyító alatt ezúttal az ukrán korrupciós saga újabb fejezete.              
Makro / Külgazdaság Zárolták egy kétes hírű ukrán oligarcha vagyonát 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 15. 18:41
Zárolta az ukrán Gazdasági Biztonsági Hivatal (BEB) Dmitro Firtas ukrán oligarcha több mint 7,4 milliárd hrivnya (körülbelül 69 milliárd forint) értékű vagyonát, az általa irányított gázvállalatok három vezetőjét az ukrán állam felé elkövetett károkozással gyanúsították meg. Cége korábban Magyarországon is üzletelt.
Makro / Külgazdaság Egy meglepő kormányzati lépés a korrupció elleni harcban 
Privátbankár.hu | 2023. július 10. 06:44
A hadsereg veszi át az ellenőrzést Mexikóváros legnagyobb repülőtere felett.
Makro / Külgazdaság Kenőpénz a kanapén – nehezen szabadul Ukrajna a korrupciótól 
Wéber Balázs | 2023. június 20. 09:38
Volodimir Zelenszkij négy évvel ezelőtt részben azzal az ígérettel nyert választást, hogy felszámolja a korrupciót. Ezt az ukránok mellett a Nyugat is elvárja tőle, amely nem szeretné feneketlen kútba önteni a pénzét. Az ukrán hatóságok a Legfelsőbb Bíróság elnökét a közelmúltban rács mögé juttatták, egyes milliárdosok és politikusok ugyanakkor egyelőre megússzák a szigort.
Makro / Külgazdaság A korrupció mocskában süllyed el az amerikai Legfelsőbb Bíróság 
Káncz Csaba | 2023. május 8. 19:23
Az elmúlt héten tovább dőltek ki a korrupciós csontvázak az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán. Míg a botrány középpontjában Clarence Thomas bíró és felesége állnak, az örvény egyre inkább berántja az egész bíróságot, beleértve a főbírót is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Keményen nekimenne az EU a korrupciónak - mindent büntetnének  
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 15:51
Az Európai Bizottság új intézkedéscsomagot mutatott be szerdán, amely megerősített szabályokat tartalmaz a korrupciós cselekmények bűncselekménnyé nyilvánítására, a korrupcióért kiszabható szankciók uniós szintű harmonizálására, valamint egy célzott, közös külügyi és biztonságpolitikai szankciórendszer létrehozására.
Makro / Külgazdaság Egyből börtönbe került a kitoloncolt elnök 
Privátbankár.hu | 2023. április 24. 08:33
Peruban egy limai börtönbe került vasárnap az Egyesült Államokból kitoloncolt egykori perui elnök, Alejandro Toledo, aki ellen az Odebrecht brazil építőipari céggel összefüggésben, korrupció és pénzmosás miatt emeltek vádat.
Makro / Külgazdaság Kiengedték a Katargate egyik vádolottját 
Privátbankár.hu | 2023. április 11. 18:51
Szabadlábra helyezik az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügyben meggyanúsított Marc Tarabellát. 
Makro / Külgazdaság Von der Leyenhez fordult az ombudsman a katari vajaskenyér-túrák miatt 
Privátbankár.hu | 2023. március 6. 19:46
Emily O'Reilly európai ombudsman hétfőn levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula Von der Leyenhez, hogy információkat kérjen a brüsszeli testület egyes magas rangú tisztségviselőinek Katar által fizetett üzleti útjairól.
Vállalat Korrupciós ügy miatt fizethet az Ericsson 
Privátbankár.hu | 2023. március 3. 11:12
A távközlési berendezéseket gyártó svéd Ericsson elismerte bűnösségét egy korrupciós ügyben, és 206 millió dolláros (72 milliárd forint) büntetést fizet a megállapodás keretében - közölte az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma pénteken.
Makro / Külgazdaság Indulhat haza a volt perui elnök, kiadatja az Egyesült Államok 
Privátbankár.hu | 2023. február 22. 17:06
Az Egyesült Államok beleegyezett a hazájában korrupcióval vádolt Alejandro Toledo volt perui elnök kiadatásába - jelentette be kedden a perui ügyészség.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel  
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
Makro / Külgazdaság Nem elég a háború, Ukrajnának a korrupcióval is foglalkoznia kell 
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 14:34
Házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerdán több ukrán politikus és üzletember otthonában, valamint az adóhivatalban - közölte az ukrán kormánypárt frakcióvezetője.
Makro / Külgazdaság Hullanak a politikusfejek Ukrajnában, Zelenszkij bekeményített 
Privátbankár.hu | 2023. január 24. 11:42
Miután éjjel az ukrán elnök kemény korrupcióellenes fellépést ígért, egyre-másra jönnek a hírek vezető politikusok lemondásáról és kirúgásáról.
Makro / Külgazdaság Váratlanul új frontot nyitott Volodomir Zelenszkij 
Privátbankár.hu | 2023. január 24. 07:57
Korrupciós ügyek miatt kormányzati, tartományi és hatósági intézményeknél is személycserék történnek. Német engedély nélkül is jöhetnek a Leopardok. Háborús hírek.
Szubjektív Milliók egy kofferben – dagad az EP korrupciós botránya 
Wéber Balázs | 2023. január 10. 19:22
Az EP-alelnök tavaly novemberben még a katari munkavállalói jogokat dicsérte, decemberben már egy börtönben karácsonyozott. Apját menekülés közben kapták el, kofferjában több százezer euróval. Az Európai Parlament hamarosan újabb képviselők mentelmi jogát függesztheti fel. Itt az alkalom, hogy Brüsszel példát mutasson a korrupció elleni harcban – de a magyar kormánynak is lenne bőven teendője. Nagyító alatt az EU elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb botránya.
Makro / Külgazdaság Bajban a német pénzügyminiszter, felfüggeszthetik mentelmi jogát 
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 12:19
Egy ingatlanvásárlás miatt vizsgálódnak Christian Lindner után.
Makro / Külgazdaság Eva Kaili, az Európa Parlament volt alelnöke ezzel voltaképpen beismerte tettét 
Privátbankár.hu | 2022. december 20. 18:30
Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke arra utasította apját, hogy rejtse el az otthonában a későbbi házkutatások során megtalált készpénz nagy részét – tájékoztatott a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap kedden.
Makro / Külgazdaság Csak a jéghegy csúcsa lenne, ami eddig kiderült az uniós korrupciós botrányban? 
Privátbankár.hu | 2022. december 15. 11:31
Vannak, akik szerint igen, pedig már így is hatvanan kerültek a hatóságok látókörébe a katari pénzek ügyében.
Makro / Külgazdaság Saját háza táján is rendet rak az Európai Parlament 
Privátbankár.hu | 2022. december 13. 18:54
Az Európai Unió számára létfontosságú küldetés a korrupció elleni harc, először saját házunk táján kell rendet raknunk - jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.
Makro / Külgazdaság Visszavonta a korrupcióba keveredett alelnök megbízatását az Európai Parlament 
Privátbankár.hu | 2022. december 13. 14:04
Az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén a korrupció vádjával jelenleg vizsgálati fogságban lévő Eva Kaili alelnöki megbízatásának megszüntetése mellett döntött.
Makro / Külgazdaság Botrány Brüsszelben: vizsgálati fogságban az EP alelnöke, katari milliókat fogadhatott el 
Privátbankár.hu | 2022. december 11. 16:01
Eva Kaili görög európai parlamenti képviselőt, a testület alelnökét, illetve három további gyanúsítottat is vizsgálati fogságba helyeztek a belga hatóságok.
Makro / Külgazdaság Csőbe húzta Orbán Viktort az Európai Bizottság? 
Litván Dániel | 2022. november 24. 15:36
Rávették a magyar kormányt, hogy elismerje a problémákat és reformokat ígérjen, majd erre hivatkozva az utolsó pillanatban húzzák el a pénzeszsákot Navracsics Tiborék orra elől. A naiv, lassan mozduló uniós bürokrácia ezúttal túljárhatott a ravasz taktikus Orbán Viktor eszén?
Makro / Külgazdaság Kimondták: még nem állt helyre a magyar jogállamiság  
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 13:54
A jogállamisági feltételrendszerrel foglalkozó európai parlamenti képviselők csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatójukon úgy értékelték, hogy a jogállamiság megsértésének kiküszöbölésére tett magyar intézkedések nem megfelelőek.
Makro / Külgazdaság Elég lesz ez az uniós pénzhez? Megvannak a korrupcióellenes küzdelem magyar élharcosai 
Privátbankár.hu | 2022. november 5. 09:49
Az Integritás Hatóságnak péntek óta már van elnöke és két alelnöke is.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé 
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Mit vállalt be a magyar kormány a pénzért? Újabb részletek derültek ki 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 06:46
Újabb részletek derültek ki a magyar kormány Brüsszelnek tett vállalásairól - egyebek mellett független Integritás Hatóság és valóban értelmezhető vagyonnyilatkozati rendszer is szerepel a dokumentumban.
Makro / Külgazdaság Ennyi nem elég - keveslik az Orbán Viktornak adott pofon erejét Európában 
Litván Dániel | 2022. szeptember 19. 13:39
Ha egyáltalán megtörténik a források zárolása, az sem fog Magyarországból demokráciát csinálni és megfékezni a korrupciót. Ha pedig visszakozik a Bizottság, az egész Unió jövője is veszélybe kerülhet? Így adták hírül a lapok a vasárnapi történelmi bejelentést.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érinthet az INA botránya 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 18:59
A gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt a kormány kérni fogja az INA horvát olajipari vállalat igazgatótanácsának a felelősségre vonását, valamint a cég irányítási módjának megváltoztatását.
Benchmark Bod Péter Ákos: Együtt élni a korrupcióval? Lehet, de sokba kerül 
Bod Péter Ákos | 2022. augusztus 1. 05:42
Amíg ilyen súlyos a korrupció, addig nem jön az uniós pénz. Ez pedig a magyar embereknek okoz végső soron nehézséget. A gond az, hogy a korrupció más módokon is gazdasági problémákat okoz, ennek költségét is a magyar társadalom viseli, áll Bod Péter Ákos aktuális írásában.
Makro / Külgazdaság Máris felmentették a korrupciógyanúba keveredett minisztert 
Privátbankár.hu | 2022. február 20. 10:53
Szombaton látott napvilágot, hogy befolyással való visszaélés gyanújával őrizetbe vettek egy horvát minisztert, vasárnap reggel pedig megvált tőle a kormányfő.
Makro / Külgazdaság Visszaélhetett befolyásával, őrizetbe vették a horvát minisztert 
Privátbankár.hu | 2022. február 19. 18:11
A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) szombaton reggel házkutatást tartott Darko Horvat építésügyi, területtervezési és állami vagyonkezelési miniszter házában, majd később befolyással való visszaélés gyanújával őrizetbe vette a tárcavezetőt - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).
Makro / Külgazdaság Mégsem kell börtönbe mennie a román képviselőház volt elnökének 
Privátbankár.hu | 2022. február 11. 15:08
Igaz, csak bizonyítékok törvénytelen beszerzése miatt, a felmentő ítéletben arról nincs szó, hogy ne követte volna el mindazt, amiért eredetileg elítélték.
Benchmark Ha annyira káros a korrupció, miért tűrjük? 
Bod Péter Ákos | 2022. január 26. 05:34
Kutatások bizonyítják, ha egy állam fellép a korrupció ellen, akkor az gazdasági előnyökkel jár. Ebből a szempontból is fájó, hogy Magyarország korábban sem volt a korrupció elleni küzdelem élharcosa, ráadásul tavaly tovább romlott hazánkban a helyzet. Bod Péter Ákos elemzése.
Makro / Külgazdaság Máris megtörtént Völner Pál első kihallgatása 
Privátbankár.hu | 2021. december 15. 19:20
Az exállamtitkárt gyanúsítottként hallgatták ki. Völner Pál nem ismert el semmilyen korrupciós bűncselekményt.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter ha nyer, felállít egy korrupcióellenes ügyészséget 
Hollós János | 2021. december 15. 15:10
Márki-Zay Péter szerint a főellenség a korrupció. Az egységes ellenzék miniszterelnökjelöltje úgy látja, ha folytatódik a mostani rendszer, abba a nemzet belehal.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG