<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Bár Nyugat-Európa ugyanolyan demográfiai problémákkal küzd, mint a mi régiónk, mégis sokkal rosszabb helyzetben van az egészségügy nálunk - a háttérben nem csak a pénz áll. Az Alapblogon megjelent blogposztot szemlézzük.

A csehek tudnak valamit, amit mi nem

Az Alapblogon megjelent írás megemlíti: több közelmúltban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a magyarok az egészségügy helyzetét tekintik az egyik legfontosabb jövőbeli kockázati tényezőnek. A többi európai országban is jogos lenne az aggodalom, hiszen a tünetek nem csak a mi régiónkban vannak jelen, hanem a kontinens egészén. Közép-Kelet-Európában persze máshogy élik meg az emberek az egészségügy problémáit; ennek egyik oka a szakember szerint természetesen az, hogy a GDP-nek jóval kisebb arányát költik egészségügyre a régióban, mint nyugaton. Azonban a több pénz nem feltétlenül oldaná meg a problémákat, ugyanis a források felhasználásának hatékonysága ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb: Csehországban például GDP-arányosan ugyanakkora pénzből lényegesen magasabb színbonalú szolgáltatást tudnak biztosítani.

A blogposztban egy kutatás eredményét idézik: az EHCI (European Health Consumer Index – Európai Egészségügyi Fogyasztói Index) rangsort az európai országok egészségügyi rendszereit vizsgálva állítja fel a Health Consumer Powerhouse nevű szervezet. Látszik a térképen a régió leszakadása és Csehország felzárkózása. A gyenge teljesítmény fő indokai a hosszú várakozási idők, az európai összehasonlításban alacsony túlélési ráták, a megelőzésre fordított kevés figyelem és a gyógyszertámogatások alacsony szintje. A blogposztban a problémák hátterében álló három fontos tényezőt, a finanszírozás kérdéseit, az egészségügyi dolgozók helyzetét és az ellátási rendszer szervezőelvét vizsgálták meg.

Ki fizeti majd az öregek ellátását?

Az egészségügyi rendszer járulékokból történő finanszírozásának egyik égető kérdése, hogy az elöregedéssel csökken a gazdaságilag aktív lakosság aránya, így még kevesebb embernek kell majd fenntartania a rendszert. A demográfiai folyamatok tükrében a jövőben többet kell majd egészségügyre költeni, ennek forrását azonban a régióban nehéz meghatározni. Nyugat-Európában nincs ok aggodalomra, ott sokkal szélesebb a befizetői bázis, ugyanis a nyugdíjasok is fizetnek járulékot, Németországban és Franciaországban pedig a diákok is fizetnek fix összegű hozzájárulást.

Nem is (csak) orvosból van kevés?

A közvélemény szerint az egyik legfontosabb probléma az orvosok elvándorlása. A bajban lévő országok kormányzatai béremeléseket irányoztak elő, de valószínűleg még ez sem lesz elegendő az orvosok határokon belül tartására. Érdekes viszont, hogy az OECD adatbázisa szerint az ezer főre jutó orvosok száma hazánkban és Szlovákiában átlagosnak számít (3,2) - önmagában ezt még azt is jelenthetné, hogy nincs is orvoshiány. Azonban míg ezer emberre hazánkban 6,5, Lengyelországban pedig 5,2 nővér jut, addig Hollandiában 10,5, Németországban pedig 13,3. Ebből pedig az következik, hogy nálunk és szomszédainknál az orvosok olyan feladatokat is kénytelenek ellátni, amelyeket a szakdolgozók is el tudnának végezni.

Sokkal később szabadulunk a kórházból, mint a nyugatiak

Az ellátás szervezőelve is sarkalatos pontja a hatékonyságnak. A statisztikai adatok ellenére bizonyos szakorvosok esetében valóban van hiány, főleg vidéken: túlzottan elaprózott ugyanis a rendszer, sok a kórház országszerte. A rendszerek túl magas költségszinttel működnek, az ezer főre jutó kórházi ágyszám hazánkban 7, Lengyelországban 6,6, Romániában 6, ezzel szemben az EU-28 átlag 5,2, Hollandiában pedig ez az érték 4,6. Ez erősen összefügg a kezelések technológiai fejlettségével, ugyanis Nyugat-Európában igyekeznek minél kevésbé invazív módon elvégezni a kezeléseket annak érdekében, hogy rövidebb legyen a gyógyulási idő. A régióban viszont a visszafogott egészségügyi költségvetés és a rendszer torz támogatási elvei miatt ennek a fajta fejlődésnek bőven van még tere - írja az Alapblog bloggere.

Mi lesz ebből? Nagyot nyerhetnek a magánszolgáltatók

A régió orvosai az alacsony fizetés miatt magánpraxisba kezdtek, kiegészítve vagy éppen kiváltva ezzel az állami szférában végzett munkájukat. Ennek eredményeként egy nagyon szétaprózott privát egészségügyi szolgáltató szektor jött létre, amelynek várható növekedése a régióban 2021-ig évente átlagosan 5,2 és 9,5 százalék közé esik Romániával az élen a PMR Market Research kutatása szerint.

Globálisan szemlélve az egészségügyi szektor szolgáltatta az elmúlt években az egyik legmagasabb teljes megtérülést a private equity (PE) befektetők számára. Ez a szektor pedig a jövőben is tartogat még megtérülést a blogposzt szerint, ugyanis az elöregedő népesség miatt előtérbe kerülnek az egészségügyben a preventív megoldások és a privát finanszírozási forma.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos