<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Mitől erősödne a forint, amikor a gazdaságpolitika kiszámíthatatlan, özönlenek a korrupciós ügyek, és a kormány számára minden szempontból a gyenge forint tűnik kedvezőbbnek és kívánatosnak? - kérdezik sokan. Ezek a szempontok azonban nem olyan fontosak jelenleg Zsiday Viktor alapkezelő szerint.

Az euróval szemben a cseh korona múlt héten egy éves csúcsra ment, pedig ott nulla a kamat, a lengyel zloty féléves csúcsot ütött a héten, és követte ebben a forint is. Jól láthatóan regionális erősödés van – írta Zsiday Viktor alapkezelő a Concorde Alapkezelő blogján.

A közép-európai régiót „afféle rozsdaövezetnek tekintették a befektetők a válság óta, ahol sok az adósság, szenved a gazdaság, és nincsenek jó beruházási lehetőségek. Egyrészt Európa részei, amely tele van problémákkal, másrészt itt van egy köpésre Ukrajna meg Oroszország, onnan meg semmi jó nem jöhet” – folytatja. Mostanában azonban változás látszik ebben.

Egyrészt az EKB az elmúlt években egyre inkább aktív, másrészt, véget érni látszik a kormányzati megszorítás okozta recesszió okozta bevételkiesés okozta kormányzati megszorítás okozta ördögi kör Európában. Ráadásul a kelet-európai régióban is megtörtént egy komoly adósságcsökkentés, kormányzati kiigazítás, és ezek a gazdaságok jóval egészségesebbek. Magyarországnak az európai átlagnál kisebb a költségvetési hiánya, fenntartható az adóssága, nagy a folyó fizetési mérleg többlete. Mi kell még?

Úgy látszik, tartós elem hajtja a forinterősödést (Fotó: Eidenpenz József)

A forint ráadásul olyan deviza, amelynek még kamata is van. Igaz, hogy két százalék nem sok, de jobb, mint a semmi, és a buborékosodó tőkepiacon erre az apró kis hozamlehetőségre is rámozdulnak a szereplők. Az MNB kamatvágásokkal sem feltétlenül tudja megállítani a forinterősödést. A hazánkba beáramló EU-s támogatások mind az MNB devizatartalékában landolnak, amely egyre inkább túl soknak tűnik. Ez azt jelenti, hogy idővel az MNB-nek is eurót kell majd eladnia, ami tovább erősítheti a forintot.

A szerző szerint a jelenlegi helyzetben teljesen érthető, hogy miért erős a forint. Amíg a mostani globális hozamsivatag van és Európa kilátásai jók, addig tovább erősödhetnek a kelet-európai devizák… (A teljes cikk itt olvasható.)

Euró/forint (Forrás: Dealbook)

A szerző a napokban arról is írt, hogy hatalmas buborékfújás folyik a világ tőkepiacain. Ha nulla, sőt negatív a kamat, akkor minden eszközt megéri megvenni, mert még mindig jobb, mint hogy ne fialjon semmit a pénz. Az árak az egekbe mehetnek, nem lehetetlen, hogy pár év múlva a részvények 40-50-60-as P/E rátákon forogjanak a megszokott 15-tel szemben. Az is elképzelhető, hogy a jelenlegi mintegy 7,5 százalékról a budapesti irodapiaci hozamok 5 százalékra, vagy az alá bukjanak.

Márpedig úgy néz, hogy számos országban tartósan nullás kamatok lesznek. A jegybankok nulla kamatú világa Zsiday szerint egyébként sokat nem segít a reálgazdaságon, csak még gazdagabbá teszi a már amúgy is gazdagokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG