EKB
Makro / Külgazdaság Meglepetések nélkül ért véget az EKB döntése 
Privátbankár.hu | 2024. január 25. 16:38
Ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően.
Részvény / Deviza / Áru Megállt a forint zuhanása, árháború a bitcoin-termékek piacán 
Eidenpenz József | 2024. január 25. 12:13
Európában esnek a részvényárak az Európai Központi Bank (EKB) döntése előtt, a BUX viszont az OTP-nek köszönhetően szépen teljesít. Gyengélkedik ugyanakkor a forint. Békeidőkben megszokott szinten a földgáz, csalódást okozott a Tesla. Európába is begyűrűzik a bitcoin-ETF-ek hatása. Ezek az aktuális osztalékkirályok.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsokat döntöget a BUX index, felrobbant egy nemesfém árfolyama 
Eidenpenz József | 2023. december 15. 12:20
A részvénypiacokon jó a hangulat, a BUX már a 60 800 pontos szintet is érintette, az OTP a húzópapír. A forint inkább gyengécske, érdekes hírek jöttek a Telekom anyavállalatáról. Robbant a palládium árfolyama, két hónapja nem történt ilyen az olajjal, sikerült meghekkelni a meghekkelhetetlent.
Makro / Külgazdaság Belenyomorodhat az EU legnagyobb gazdasága az adósságba 
Rácz Gergő | 2023. december 11. 09:31
A németekre nem lehet számítani annyira mint eddig, mivel az ő gazdaságuk is bajban van. Ezzel a hazai gazdaság is újratervezési pályára kerülhet, ugyanis a németek a legfontosabb beruházóink. Egyelőre nincs komoly vigasz, az Európai Központi Bank is kitart a magas kamatok mellett.
Részvény / Deviza / Áru Ellenszélben a forint, cseh cégnek adják át a magyar kisbefektetőket 
Eidenpenz József | 2023. október 26. 12:21
Pocsék a hangulat a tőkepiacokon, az eddigi félelmeket tetézi, hogy egyes gyorsjelentések nem sikerültek jól, erősödtek a gazdasági visszaeséssel kapcsolatosak aggodalmak. Budapest még jól megúszta, az OTP esését részben ellensúlyozta a Mol erősödése. A forint reggel beesett, majd magához tért. Egy hét alatt 22 százalékot száguldott a bitcoin. Cseh cégnek adja át kisbefektetőit a hazai nagybank.
Makro / Külgazdaság Platóról nyomják le a gazdasági növekedést a jegybankok 
Rácz Gergő | 2023. október 21. 15:17
A kamatemeléseknek vége, de egyhamar nem is fognak lejönni arról a bitang magas szintről, ahol jelenleg vannak. A világgazdaság fontosabb jegybankjai a kivárásra álltak be, amit a magyar központi bank is követ. A magas kamatszint egyben korlátja a gazdasági növekedésnek, amire politikai elköteleződéstől függetlenül mindegyik állam kormányának szüksége van.
Részvény / Deviza / Áru Kaszál a Netflix, fontos események előtt áll a forint 
Eidenpenz József | 2023. október 19. 11:58
Rossz a hangulat az összes tőzsdén, a többnyire jó vállalati eredmények hatását elnyomják a világpolitikai és a kamatszinttel kapcsolatos aggodalmak. A BUX sem tudta kivonni magát, a Richter és a Mol húzzák le főleg. A forint is gyengült valamelyest, amelyre mai és jövő heti események is erősen hathatnak. Csalódást okozott a Tesla, kellemes meglepetést a Netflix.
Makro / Külgazdaság Jöhet a stoptábla az európai kamatemelésben 
Privátbankár.hu | 2023. október 4. 14:39
Véget érhetett az EKB kamatemelési ciklusa.
Makro / Külgazdaság Nincs mese: tényleg kamatot emelt az EKB 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 14:46
Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén 25 bázisponttal megemelte a három irányadó eurókamatot.
Részvény / Deviza / Áru Aranykereszt a forint árfolyamán, új csúcsra futhat a BUX 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 11. 12:44
A tőzsdék emelkednek, a hazai piacot az OTP Bank vezeti, de hosszabb távon a Richter vált a BUX vezető papírjává. Tovább gyengülhet forint az euróval szemben egy brókercég szerint, erre utal az aranykereszt megjelenése is. Nagyon veszik ma a Teslát, a Volkswagennek viszont igencsak fel kéne kötnie a fehérneműt.
Részvény / Deviza / Áru Javított a forint, nagyot ugrott Mészáros Lőrincék tőzsdei cége 
Király Béla | 2023. szeptember 4. 13:24
Általános optimizmus látható a piacokon: felfele mozdultak az európai indexek és a BUX is szépen emelkedik. A magyar tőzsdén a hétfői nap nyertese az Opus volt cikkünk írásáig, amely 8 százalékkal ugrott meg. A forint kisebb erősödést mutatott.
Makro / Külgazdaság Ismét kamatot emelt az EKB 
Privátbankár.hu | 2023. július 27. 14:52
Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén 25 bázisponttal megemelte a három irányadó eurókamatot.
Pénzügyi szektor Kamatot emelt az EKB 
Privátbankár.hu | 2023. június 15. 14:47
A legtöbb elemző ezt várta.
Makro / Külgazdaság Figyelmeztették az Európai Központi Bankot 
Privátbankár.hu | 2023. május 12. 10:56
Az Európai Központi Banknak (EKB) szigorítania kell felügyeleti tevékenységét, hogy az uniós bankok megfelelően kezeljék hitelkockázatukat, különös tekintettel azokra a hitelfelvevőkre, akik nem fizetik vissza hiteleiket - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke pénteken.
Makro / Külgazdaság Bár Matolcsy Györgynek lenne ilyen problémája! 
Király Béla | 2023. április 3. 19:19
Az euróövezetben látványosan csökkent az infláció, így az Európai Központi Bank (EKB) lassan válaszúthoz érkezik. Ugyanakkor az irányadó kamatot várhatóan még legalább egy alkalommal emelhetik. A várakozások szerint 3,5 százalékon tetőzhet a most 3 százalékos európai kamatláb.
Pénzügyi szektor Mindenki nyugodjon meg: stabil az európai bankrendszer 
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 17:02
Ezt fejtegette a német kancellár a brüsszeli uniós csúcson.
Makro / Külgazdaság Amerikai bankcsőd után: itt az EKB döntése  
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 16:17
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa 50 bázisponttal 3,00 százalékra emelte meg az irányadó eurókamatot csütörtöki kamatdöntő ülésén.
Részvény / Deviza / Áru A forint a peso-val táncol, özönlik a tőke a magyar kötvényalapokba 
Eidenpenz József | 2023. március 16. 12:18
Megnyugodott a forint, távolodott a 400-as szinttől az árfolyam, az európai részvénypiacok is pluszban vannak. A BUX azonban még behozza a tegnapi lemaradást, amikor kimaradt az esésből. A Credit Suisse hatalmas hitelkerete javítja a hangulatot, és nagy dilemma, mit dönt ma az EKB a kamatról. Olcsó lesz az üzemanyag, éves mélyponton az olaj.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet! 
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP 
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint? 
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság 2022-ben eltérő útra lépett az EKB és a Fed – Mi várható jövőre? 
Tiszóczi Roland | 2022. december 28. 05:37
Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke az év elején még azt állította, hogy a Federal Reserve nagyobb inflációs problémákkal küzd, mint az EKB. Ma azonban elismeri, hogy az eurózóna nagyobb bajban lehet.
Makro / Külgazdaság Kamatot emelt az Európai Központi Bank 
Privátbankár.hu | 2022. december 15. 15:05
Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa 50 bázisponttal megemelte az irányadó kamatot csütörtöki kamatdöntő ülésén és döntött a mennyiségi szigorítás elindításáról is.
Makro / Külgazdaság Tovább tarthat a magas infláció az EKB szerint 
Privátbankár.hu | 2022. december 14. 17:07
Az Európai Központi Bank (EKB) várakozásai szerint az euróövezeti infláció a korábban jelzettnél tovább, 2025-ig maradhat a jegybank 2 százalékos célszintje felett.
Makro / Külgazdaság Christine Lagarde: az EKB folytatja a kamatemelést 
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:40
Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az eurózóna üzleti aktivitása a rekordmagas infláció mellett - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) vezetője.
Makro / Külgazdaság Pesszimista előrejelzést adott ki az EKB 
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 12:03
Az energiaellátási zavarok és az erős inflációs nyomás függvényében, valamint a fokozódó geopolitikai kockázatok árnyékában az euróövezet gazdasági teljesítményének további gyengülésére számít az év hátra lévő részében és a jövő év elején az Európai Központi Bank (EKB) havi rendszeres gazdasági bulletinjének csütörtökön publikált legfrissebb számában.
Makro / Külgazdaság Ismét 75 bázispontot emelt az EKB 
Privátbankár.hu | 2022. október 27. 16:24
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa ismét 75 bázisponttal emelte az irányadó kamatot csütörtöki kamatdöntő ülésén. Az emelés megfelelt az elemzői várakozásoknak.
Makro / Külgazdaság Hamarosan digitális euróval is fizethetünk, megvannak a fejlesztők 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 14:38
Az Európai Központi Bank - 54 pályázó közül - öt vállalatot választott ki, amelyekkel együttműködik a digitális euró felhasználói felületeinek fejlesztésében.
Makro / Külgazdaság Egymásra licitál az EKB és a Fed 
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 11. 11:47
Jerome Powell a Fed elnöke az EKB-hoz hasonlóan kijelentette, hogy „erősen elkötelezett” az infláció elleni küzdelem mellett. A kijelentés azért is lényeges, mert ez volt Powell utolsó nyilvános szereplése a jegybank szeptember 20-21-i kamatdöntő ülése előtt. Ezért a piac ismét 75 bázispontos emelésre számít.
Részvény / Deviza / Áru Az izmosodó euró segíti a forintot, még nagyobb zuhanást vár a guru 
Eidenpenz József | 2022. szeptember 9. 12:34
A tőzsdékre jó hatással volt, hogy az EKB a papírformát hozta, és a gázár, olajár is jól viselkedik. A forint is stabil, az OTP húzza  BUX-ot. A gyengülő dollár az összes feltörekvő piaci devizára és árupiaci termékre hatással lehet. Kitart elmélete mellett a híres guru, amely szerint még nagyobb esés várható a részvénypiacon
Makro / Külgazdaság Példátlanul nagyot lépett az EKB, fittyet hány a recessziós kockázatokra 
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 8. 17:21
Az Európai Központi Bank csütörtökön egyhangú döntéssel példátlan mértékű, 75 bázispontos kamatemelést hajtott végre, és további emeléseket jelzett, az infláció elleni küzdelmet helyezve előtérbe, annak ellenére, hogy a blokk gazdasága télen valószínűleg recesszióba süllyed.
Makro / Külgazdaság Begyújtotta a rakétákat az EKB - tartja magát a forint 
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 8. 14:48
Az Európai Központi Bank 75 bázisponttal emelte irányadó kamatlábait.
Makro / Külgazdaság Komoly dilemma előtt az EKB – tovább gyengülhet a forint 
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 6. 15:38
Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön ülésező döntéshozói komoly dilemma előtt állnak. Az éves infláció rekordmagas 9,1 százalékra emelkedett, miközben az energiaválság miatt a recesszió veszélye fenyeget. Nagy a nyomás ezért a bankon, hogy az infláció megfékezése érdekében még most lépjen nagyobbat – és a várt 50 helyett 75 bázispontos lépést tegyen –, mielőtt a gazdasági feltételek romlanak, és a szigorítási mozgástér szűkül.
Benchmark Bod Péter Ákos: Hamarosan tetőzik az infláció? Máshol talán, nálunk nem 
Bod Péter Ákos | 2022. szeptember 1. 05:42
A pénzügyi piacokat megrengette az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének a jegybankárok kansasi szimpóziumán elmondott augusztus 26-i beszéde. Powell világossá tette, hogy a Fed szerint (is) túl magas amerikai infláció ellen további jegybanki lépéseket tesznek.
Makro / Külgazdaság Nem javulnak az inflációs kilátások az unióban, az EKB újabb nagy emelést fontolgat – tovább gyengülhet a forint 
Tiszóczi Roland | 2022. augusztus 21. 15:15
Az eurózóna inflációs kilátásai nem javultak a júliusi kamatemelések óta, ezért a következő hónapban egy újabb jelentős kamatemelés várható, annak ellenére, hogy a recessziós kockázatok erősödnek.
Makro / Külgazdaság Az EKB szerint mégsem fájnak annyira az olajárak, mint gondolták  
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 15:30
Az euróövezeti országok bruttó hazai termékére csak korlátozott hatással lesz az olajárak várható emelkedése az Európai Központi Bank (EKB) hétfőn publikált tanulmánya alapján.
Részvény / Deviza / Áru Negyedével leértékelték az ukrán hrivnyát, de magához tért a forint 
Eidenpenz József | 2022. július 22. 12:29
Stabilan 400 alatt van ma az euró, 396-on is előfordult. Alaposan leértékelték az ukrán devizát, pedig közelinek látszik a gabonaszállítási megegyezés. Az OTP 8000 felett van, de esik a Richter. Beszakadt a Snap, száguld az ether.
Pénzügyi szektor A várakozáshoz képest jobban megemelte az alapkamatot az EKB 
Privátbankár.hu | 2022. július 21. 15:15
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa 50 bázisponttal megemelte az irányadó eurókamatot csütörtöki kamatdöntő ülésén.
Részvény / Deviza / Áru Jön gáz, de kevés, 400 forint fölé ugrott az euró 
Eidenpenz József | 2022. július 21. 11:58
A németországi gázszállítások újraindulása pozitív, az olasz kormányválság negatív hatásait látjuk Európában, a tőzsdék óvatosak a fontos kamatdöntés miatt is. Nálunk megint a Mol húzza a BUX-ot, de az euró újra átszelte a 400-as határt. A Tesla jelentésével elégedettek a részvényesek, a kriptodeviza-tulajdonosok azonban már kevésbé.
Makro / Külgazdaság A digitális euróra 2026 második felétől lehet számítani 
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 16:07
Jól halad az Európai Központi Bank digitális euró fejlesztési projektje, de bevezetésére 2026 második fele előtt még nem kell számítani - közölte szerdán Burkhard Balz, a német Bundesbank igazgatótanácsának a tagja, aki egyúttal tagja az EKB digitális euró projektjét felügyelő munkacsoportnak is.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik 
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Makro / Külgazdaság Hazánk is veszélyben: elszálló infláció és recessziós félelmek lökik feljebb a kötvényhozamokat 
Tiszóczi Roland | 2022. június 29. 05:17
Az elszálló infláció és a recessziós félelmek erősödése a kötvényhozamok jelentős emelkedéséhez vezetett. Különösen az olyan feltörekvő piaci országok hitelezési költségei ugorhatnak nagyot, ahol a magas GDP-arányos államadósság mellett unortodox döntések is növelik a kiszámíthatatlanságot. Ilyen például Magyarország.
Makro / Külgazdaság Lagarde: mindent megtesz az EKB azért, hogy visszaállítsa az eurózóna inflációját 
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 16:01
Az Európai Központi Bank elnöke úgy fogalmazott, hogy az EKB kitart a tervezett kamatemelés mellett.
Makro / Külgazdaság Jó hír a forintnak? Rendkívüli döntést hozott az Európai Központi Bank 
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 15:04
Szerdán rendkívüli ülést tartott az EKB a meredeken emelkedő kötvényhozamok miatt.
Részvény / Deviza / Áru BÉT - Az EKB döntése lehúzta a piacokat 
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 18:15
A nemzetközi befektetői hangulat negatív volt. 
Makro / Külgazdaság Az EKB mentőövet ígér a dél-európai államoknak – zuhan az euró 
Tiszóczi Roland | 2022. június 9. 17:42
Az Európai Központi Bank július 1-jén befejezi az APP keretében történő kötvényvásárlásait, és még abban a hónapban 25 bázisponttal emeli az irányadó kamatlábát, melyet további, akár 50 bázispontos emelés követhet, ha az infláció továbbra sem mérséklődik.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 200 dolláros olaj? Nagy zuhanás után stabilizálódik a forint 
Eidenpenz József | 2022. június 9. 11:51
A tőzsdéken rossz a hangulat, miközben az EKB-ra várnak, a BUX viszont tartja magát. A tegnapi nagy gyengülés után ma stagnál a forint. Óriásit ugrott az európai földgáz ára egy texasi kikötőben kitört tűz miatt. A török líra ismét mélyrepülésben, miután az unortodox elnök az évi 70 százalék inflációt minikamatokkal gyógyítaná.
Makro / Külgazdaság Nagy a bizonytalanság: szabad kezet akar az EKB 
Privátbankár.hu | 2022. április 14. 18:03
Magas inflációtól és a GDP-növekedés visszaesésétől tart az Európai Központi Bank.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG