<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Megnyugodott a forint, távolodott a 400-as szinttől az árfolyam, az európai részvénypiacok is pluszban vannak. A BUX azonban még behozza a tegnapi lemaradást, amikor kimaradt az esésből. A Credit Suisse hatalmas hitelkerete javítja a hangulatot, és nagy dilemma, mit dönt ma az EKB a kamatról. Olcsó lesz az üzemanyag, éves mélyponton az olaj.

A német index 0,7, a francia 1,0, a brit 1,2, a svájci SMI pedig 0,9 százalékkal emelkedik ma a tegnapi csúnya turbulenciák és esések után. A piacok megnyugvásában nagy szerepe volt annak, hogy a Credit Suisse hatalmas hitelkeretet kapott. Az amerikai indexek tegnap vegyesen zártak, és a mai határidős árfolyamaik is hasonlóak. A technológiai részvények némileg emelkednek, az S&P 500 és a Dow Jones ipari átlag viszont esik. Kora délután érkezik az EKB kamatdöntése, amivel kapcsolatban nagyok a kérdőjelek.

A BUX index 0,9 százalékos esésben van, ez azonban nagyrészt annak köszönhető, hogy tegnap az ünnepnap miatt kimaradt a rosszból. Az OTP 1,7, a Mol 1,1 százalékkal esik, a Richter 0,7, a Masterplast 3,0 százalékkal emelkedik, a Telekom pedig stagnál.

Árfolyamok és grafikonok

Magához tért a forint

Az euró/forint a nemzeti ünnepen csúnyán elszállt, 402 is volt az euró ára, 10-12 forinttal a keddi érték felett. Nyilván a szünnap miatti alacsonyabb likviditás, a szereplők hiánya is hozzájárult a jelentős gyengüléshez. Csütörtökön nagy korrekciót látunk, reggel volt 393 közelében is az árfolyam, most kevéssel 397 alatt van. A napi minimum és maximum 393,315 és 397,885 forint. A dollár kissé gyengül, forintban 373,50. A lengyel zloty és a cseh korona csak kis mértékben gyengült tegnap, ma pedig némi erősödést mutatnak.

Az euró/forint és a dollár/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint és a dollár/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Miért gyengült ekkorát a devizánk?

Az technikailag kedvező, hogy nem tudott tartósan 400 felett maradni az euró/forint árfolyam, de főleg a nemzetközi híreket figyelik most a befektetők, semmit a forint technikai képét – írja a KBC Equitas.

A régiós devizák egyébként meglehetősen gyengén szerepeltek ezen a héten, de a forint régiósan is alulteljesítőnek számít.

A bizonytalan piaci hangulatban a befektetők főleg az erős devizákat, például a dollárt preferálják, ahogyan az a nagyobb kockázatkerülés közepette is lenni szokott.

A forint esete a mexikói peso-val

A többi feltörekvő devizához képest is gyengén szerepelt a forint az elmúlt napokban. A mexikói peso-val viszont szokatlanul szoros együtt mozgás tapasztalható, ami segít megérteni a folyamatokat – véli az Erste Befektetési Zrt.

Mindkét deviza magas kamattartalommal rendelkezik, amire jelentős long pozíciók épültek fel. Most, hogy a befektetők menekülnek a feltörekvő piaci devizákból, ez nagyobb arányú pozíciózárást eredményez az említett két devizánál.

Vagyis az eladói nyomás nagyobb árfolyamgyengülést generál. Elméletileg ez a hatás azonban csak átmeneti, és csak addig jelentkezik, amíg tart a kötések zárása.

Nagy dilemma, ma dönt az EKB a kamatról

Az Európai Központi Bank az elmúlt hónapok talán legsúlyosabb döntését készül meghozni délután, amikor megítéli, hogy a Credit Suisse körül kialakult piaci zavarok elég súlyosak-e ahhoz, hogy eltérítsék a régóta tervezett kamatemelést – írja a Bloomberg.com. Ha megvalósítják a fél százalékpontos emelést, amelyet Christine Lagarde elnök már decemberben is jelzett, akkor a helyzet romlása esetén kemény bírálatokat kockáztatnak.

Euróbankjegyek
Euróbankjegyek

A Deutsche Bank és a Bloomberg Economics előrejelzése szerint egy kisebb, negyedpontos lépést választhatnak, vagy nem lépnek semmit. Ez viszont azért veszélyes, mert késleltetheti az infláció megfékezését.

A Credit Suisse a következő dominó?

Tegnap a Credit Suisse svájci hitelintézet megrendült helyzete sokkolta a piacokat, miután legnagyobb befektetője, a Saudi National Bank nem adott neki több segítséget. A pénzintézet azonban végül 50 milliárd frank likviditási hitelkeretben állapodott meg a Svájci Nemzeti Bankkal. A megingott piaci bizalom helyreállítása érdekében ajánlatot tesz legfeljebb hárommilliárd franknyi, dollárban és euróban denominált adósság visszavásárlására.

Hasonló lépésekre a 2008-as pénzügyi válság óta nem volt példa a nagy svájci hitelintézeteknél és ez az eddigi legnagyobb művelet a Credit Suisse pénzügyi helyzetének megerősítésére is. Szerdán a zürichi kereskedésben 31 százalékkal zuhantak a bank részvényei, kötvényei pedig olyan szintre estek, ami már súlyos pénzügyi nehézségeket jelez. Ma viszont 20,5 százalékos pluszban áll a tőzsdén.

Éves mélyponton a nyersanyagok

Ma végre nem folytatódik az olaj és más nyersanyagok áresése, a Brent egy százalékkal emelkedik, hasonló mértékben megy fel például a réz és az alumínium is. A Dow Jones Commodity nyersanyagpiaci index tegnap éves mélypontra ért 968 ponttal, az olaj 2021 decembere óta nem látott alacsony szintre ért.

A Brent típusú olaj árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Brent típusú olaj árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az olaj áresésének egyik magyarázata, hogy hetek óta folyamatosan nőnek az amerikai nyersolajkészletek. Eközben a Biden-kormányzat engedélyezett egy új, vitatott alaszkai olajkitermelési projektet is. Hatalmasat, 6-7 százalékkal estek tegnap olyan olajcégek részvényei is, mint a Shell vagy a ConocoPhillips.

Özönlik a tőke a magyar kötvényalapokba

A hazai befektetési alapok a múlt hónapban 228 milliárd forint tőkebeáramlást mutattak, így összvagyonuk 2,4 százalékkal 9800 milliárd forintra növekedett.

A kötvényalapokhoz továbbra is özönlik a friss tőke, 216 milliárd forint érkezett, ami magasan kiemelkedik a kategóriák között írja az alapkezelők szervezete, a Bamosz.

A friss tőke jelentős része, mintegy 208 milliárd a rövid futamidejű kötvényalapokhoz kötődik. A kategória vagyona a hónap során átlépte a 3000 milliárd forintos határt.

A bitcoin árfolyama öt évre. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin árfolyama öt évre. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Tartja magát a bitcoin, zuhannak az “altok”

A bitcoin ma egy százalékkal esik, eltávolodva 26 ezer dolláros hét eleji csúcsától. De 24 700 dolláros árfolyama még eléggé jónak számít a tőkepiaci turbulenciák közepette. Egy hét alatt pedig 14 százalékos nyereséget tud felmutatni. Rosszabbul állnak az “alternatív kriptovaluták” (altcoins), az ether három százalékkal esik, a polygon (MATIC) és a solana (SOL) például nyolc, az avalanche (AVAX) kilenc százalékkal van lejjebb.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az Ethereum-rendszerben sikeresen zajlanak a következő fontos frissítés, a Shapella (Shanghai + Capella) tesztjei (Goerli Testnet). A fejlesztés révén felszabadulhatnak a rendszerben korábban lekötött (stake-elt) ether-érmék. Ami rövidebb távon ugyan eladói nyomást jelenthet, hosszabb távon azonban sok előnnyel jár majd.

A tech-szektorba menekültek a befektetők

Tegnap az amerikai tőzsdéken a technológiai szektor, valamint a közműszektor felülteljesítése volt látható – írta a KBC Equitas. A gazdasági kilátásokról viszont nem lehet elmondani, hogy javultak volna, így leginkább az amerikai hozamcsökkenés magyarázhatja a technológiai szektor felülteljesítését.

Az amerikai indexekben a bankszektor és az energiaszektor relatíve kisebb súlya miatt volt látható mérsékeltebb csökkenés, mint az európai indexeknél.

A Microsoftot erősíti a friss GPT-4-es?

A világ novemberben ámult és bámult a ChatGPT rendszeren, azóta valóságos mesterségesintelligencia-mánia alakult ki. A héten bemutatták fejlettebb utódját, a GPT-4-est is, amely már képes szöveg mellett képeket is feldolgozni, friss információkat kap az internetről, és komplexebb problémákat, precízebben képes  megoldani.

A Microsoft (amely januárban beszállt a fejlesztő OpenAI cégbe és saját termékeibe is beépíti a mesterséges intelligenciát) részvénye 1,8 százalékkal ment fel az általános esés közepette, de a rivális Alphabet (Google) is 2,4 százalékkal drágult.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG