3p

A németekre nem lehet számítani annyira mint eddig, mivel az ő gazdaságuk is bajban van. Ezzel a hazai gazdaság is újratervezési pályára kerülhet, ugyanis a németek a legfontosabb beruházóink. Egyelőre nincs komoly vigasz, az Európai Központi Bank is kitart a magas kamatok mellett.

Németország a recesszió ellenére visszafogja a költekezést. A kormány döntése azt is jelenti, hogy visszaveszi a likviditást is, amire amúgy egy mostani recessziós közegben a gazdasági szereplők számítanak. Mindez érinti az Európai Unió legnagyobb gazdaságának partnereit is, köztük Magyarországot.

Németországnak be kell tartania az adósságféket - mondta Christian Lindner pénzügyminiszter, miután egy bírósági ítélet 60 milliárd eurós lyukat ütött az ország pénzügyein – írja a Reuters.

"Ezt tiszteletben kell tartani, és nem szabad újabb kerülőutakat keresni" - mondta Lindner az ARD-nek adott interjú keretében.

A német alkotmányban rögzített adósságfék a bruttó hazai termék 0,35 százalékában korlátozza az államháztartási hiányt. A német kormány idén döntött a hitelfelvételi korlát felfüggesztéséről, miután az alkotmánybíróság döntése megakadályozta a fel nem használt járványügyi vészhelyzeti pénzeszközök újrafelhasználását.

Borul a pálya

Lindner szerint Németország 2024-es költségvetésében 17 milliárd eurós lyuk tátong. A miniszter nem hajlandó beleegyezni egy újabb felfüggesztésbe 2024-ben, és kizárta az adóemeléseket a hiány pótlására.

"Az adóemeléseknek nincs értelme. Recesszióban vagyunk. Meg kell erősítenünk a gazdaságot" - mondta.

Olaf Scholz kancellár és Robert Habeck zöldpárti gazdasági miniszter, akiknek pártjai az adósságfék felfüggesztését szorgalmazták, hogy több kiadást tegyenek lehetővé, tovább tárgyalnak a kormányon belül a kérdésről. Emiatt rengeteg kritika is éri a kormányzatot, mivel a lakossági adósság nő, segítségre a közlés alapján nem is számíthatnak.

Fő a fegyelem

Miközben a német gazdaság a visszaesés ellenére fenntartja a szigort, ez látszólag megmarad az európai monetáris politikában is. Az Európai Központi Bank kormányzótanácsának egyik tagja egy új interjúban lényegében kizárta a kamatcsökkentést az EKB részéről.

Ez a cél feletti európai inflációt látva önmagában nem meglepő, de azzal is járhat, hogy a mostanihoz hasonló kamatok  még tovább maradnak, mint remélni lehetett. Ez eltántorítja a beruházókat, rontja a háztartások lehetőségeit.

A költségvetési fegyelem fontosabb mint a recesszió kezelése. Fotó: Depositphotos
A költségvetési fegyelem fontosabb mint a recesszió kezelése. Fotó: Depositphotos

Miután a fegyelem mellett látszólag kitart a német gazdasági kormányzat, ami súlyából adódóan az EKB legfontosabb döntéshozója, mindezzel itthon is számolniuk kell a cégeknek, és a kormányzatnak is a beruházások terén.

A németeknek azzal is meg kell küzdeni, hogy a magas kamatok mellett meglehetősen eladósodott a lakosság, illetve úgy próbálják a bevándorló hullámokat kezelni, hogy betartják az államadóssági szintekre szóló előírásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megfenyegették Navalnij halottszállítóit
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:53
Az Európai Parlament csütörtökön kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tehet mind bűnügyileg, mint politikailag Alekszej Navalnij ellenzéki vezető haláláról, amiért felelősségre kell vonni. Holnap temetik Navalnijt.
Makro / Külgazdaság 137 milliárd euró uniós forrás érkezik Lengyelországnak
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:29
Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak.
Makro / Külgazdaság Lengyelország saját szankciót vethet be Oroszország ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:02
Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését - jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Egyiptom és Jordánia közleményt adott ki Izrael ma reggeli pusztító incidense után
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 14:45
Egyiptom és Jordánia elítéli a segélykérő palesztinok „szégyenletes bűntényének” és „brutális célba vételének” minősített eseményeket.
Makro / Külgazdaság Sri Lanka döntött az orosz és ukrán bevándorlókról
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 13:40
Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.
Makro / Külgazdaság Izraeli–palesztin konfliktus: felelősségre vonást sürget az ENSZ-főbiztos
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 12:58
A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Varsó kiutat mutat az elszigetelődött Budapest számára
Káncz Csaba | 2024. február 29. 09:31
A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tragikusak a demográfiai adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 09:06
2024 januárjában több mint 5 ezer fővel csökkent hazánk népessége a Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint. A halálozások száma 1,1 százalékkal, a születéseké viszont 12 százalékkal esett vissza egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Jó hírt is közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 08:45
Egy év alatt 6,8 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak, míg az egy hónappal korábbihoz képest az emelkedés, 0,3 százalék volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG