Rácz Gergő

Rácz Gergő cikkei

Szubjektív Az ország, ahol többet nyomják a dudát, mint a kuplungot 
Rácz Gergő | 2024. február 3. 05:42
Kairó könnyen elérhető úti cél, ami sok szépséget tud adni, de sok buktatóval is járhat, ami drága mulatsággá válhat a végére. A Világjáró ezúttal Egyiptom fővárosában járt az ottani turisztikai főszezonban.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban gáncsolja el a befektetőket a kínai pénzpiaci felügyelet 
Rácz Gergő | 2024. január 29. 15:01
Méretes veszteségeket szenvedett el a világ második legnagyobb gazdasága. Erre reakcióként hétfőtől Kínában lényegében nem lehet shortolni.
Közérdekű Csalók élnek vissza a Mol nevével, ne dőljön be! 
Rácz Gergő | 2024. január 26. 11:27
A közösségi médiában a napokban terjedőben van egy csalási kísérlet, amivel Mol-részvények busás megtérülésével hitegetik az esetleges befektetőket Novák Katalin köztársasági elnök gyatra mesterséges intelligenciával hajtott marketingüzenetével. A cég tud róla, nem szabad beleesni a csapdába.
Makro / Külgazdaság Túlszaladnak a kamatvágási várakozásokkal a piacok az OTP szerint 
Rácz Gergő | 2024. január 19. 12:48
Szinte recessziós teljesítményeknek megfelelő kamatvágásokkal számolnak a szereplők a fejlett piacokon, akik ezzel jó eséllyel előreszaladnak az OTP Bank szakértői szerint. A tavalyi visszaesést követően idén már növekedés lehet, a befektetési termékek frontján kifejezetten vonzónak tűnnek a régiós eszközök.
Makro / Külgazdaság Rohamozásra készül a magyar gazdaság a Raiffeisen szerint 
Rácz Gergő | 2024. január 17. 15:26
A tavalyi visszaesést követően idén már kontinentális szinten is kiugró növekedést vár a magyar a gazdaságtól a Raiffeisen. Év végén még borúsak voltak a kilátások, mostanra viszont a világpiacon is pozitív fordulat látszik, Európa és az Egyesült Államok is ki tud lábalni a válságból, visszatérhetnek az alacsonyabb kamatok és velük a gyorsabb növekedés is.
Makro / Külgazdaság Soha nem szabadulunk meg az atomenergiától 
Rácz Gergő | 2024. január 16. 17:58
A kormányzat további 20 évre meghosszabbítaná a paksi atomerőmű működési idejét, fenntartva az atomenergia meghatározó szerepét a hazai energia mixben. A cél 2030-ig drámaian visszavetni a káros kibocsátásokat, közben egyre inkább önellátásra buzdítani a lakosságot. A Huawei Technologies tanulmányban mérte fel a hazai energiaellátás legnagyobb kihívásait, amelyek legyűrésével 2030-ig karbonsemlegessé alakítható a magyar ellátási rendszer.
Pénzügyi szektor Vízió nélküli piac kap egy új lökést 
Rácz Gergő | 2024. január 15. 16:16
Megalakult a Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetsége, a szervezet célja közvetlenül a biztosítási tanácsadók és ezáltal az ügyfelek érdekeit képviselni. Elnöke a Mészáros Lőrinccel közös biztosításialkusz-céget tulajdonló Keszthelyi Erik, aki szerint sok tekintetben siralmas állapotban van a hazai szakma, és hiába létezik most is érdekképviselet, onnan semmilyen jövőképet nem lehet remélni.  
Makro / Külgazdaság Kínai újabb globális gazdasági katasztrófát okozhat 
Rácz Gergő | 2024. január 9. 09:31
Akár 10 évig is eltarthat Kína ingatlanpiacának felépülése. A szektor a világ második legnagyobb gazdaságának 30 százalékát adja, ezzel egyben a világgazdaság egészére is jelentős terhet rak.
Vállalat Félrebeszélés okozhatta többek halálát, mások szerencsés menekülését Japánban 
Rácz Gergő | 2024. január 3. 17:00
Fájdalmas történelmi emlékeket hoz fel a Tokióban történt baleset, ahol szerencsésen minimális emberáldozattal járt egy rendkívül látványos reptéri katasztrófa. Minden jel szerint irányítási problémák vezethettek a balesethez. Az eset kísértetiesen hasonlít minden idők legnagyobb reptéri ütközéséhez, ami viszont több száz ember életét követelte. Hatósági vizsgálat indult, az utasok kimentése után még 6 órán keresztül lángolt a karambolba került gép.
Vállalat Halott hitelezési piacon virágzik a hazai bankszektor 
Rácz Gergő | 2024. január 2. 15:52
A recesszió évében, visszaeső hitelezés mellett is hatalmas pénzeket tud behúzni a bankszektor. Hogy lehet ez, és hova vezet a remélhetőleg jóval pozitívabb ívet hozó 2024-es pálya?
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Nagy Márton gázt ad, Matolcsy György fékez 
Rácz Gergő | 2024. január 1. 10:08
A 2023-as év arról szólt, hogy minden nagyon drága, és ez a világ legtöbb területén alapvetésnek bizonyult. Most abban lehet reménykedni, hogy a megindult árcsökkenés folytatódik, azonban számos olyan kockázat van a költségvetési és a jegybanki politikában, amelyek jó eséllyel megmutatkoznak majd 2024-ben is.
Makro / Külgazdaság Láncfűrésszel neki a világnak 
Rácz Gergő | 2023. december 14. 19:45
Argentína helyzete nem sokat javul, az új elnökét viszont egyelőre szeretni látszanak a piacok. Javier Milei győzelmét mostanra már lényegében is elkezdték mérlegelni és értékelni a szereplők, a bejelentett jelentős költségcsökkenések mindenképp önmagukban piros pontot jelentenek a befektetők szemében a több államcsődön átesett országban.
Makro / Külgazdaság Alig jutnak szóhoz a kisebbségek India politikai vitáiban 
Rácz Gergő | 2023. december 13. 09:31
Narendra Modi indiai miniszterelnök a szikh szeparatizmus elleni küzdelemre összpontosít, annak ellenére, hogy az ország kis vallási kisebbsége körében biztonsági és politikai aggályok miatt alig van támogatottsága - mondják tisztviselők és szakértők. A miniszterelnök a gazdaságot terhelő feszültségek ellenére nagyon jó pozícióban van, hogy egy harmadik ciklusra is elnyerje a választók bizalmát.
Makro / Külgazdaság Belenyomorodhat az EU legnagyobb gazdasága az adósságba 
Rácz Gergő | 2023. december 11. 09:31
A németekre nem lehet számítani annyira mint eddig, mivel az ő gazdaságuk is bajban van. Ezzel a hazai gazdaság is újratervezési pályára kerülhet, ugyanis a németek a legfontosabb beruházóink. Egyelőre nincs komoly vigasz, az Európai Központi Bank is kitart a magas kamatok mellett.
Makro / Külgazdaság Ítélkezett a Standard & Poor’s 
Rácz Gergő | 2023. december 8. 22:26
Stabilak a magyar gazdaság kilátásai az egyik legfontosabb hitelminősítő megítélése szerint. A Standard and Poor’s (S&P) azzal számol, hogy jönni fognak uniós pénzek, egyben a hazai gazdasági kormányzat képes lesz tovább mérsékelni az államadósságot.
Makro / Külgazdaság Szembemegy a legnagyobb háborúval a világ legnagyobb gyorsétterme 
Rácz Gergő | 2023. december 5. 15:45
Noha az Egyesült Államok épp mindent megtesz azért, hogy gazdasági előnybe kerüljön és leváljon Kínáról, a legismertebb gyorséttermi lánc inkább az üzleti érdekeit nézi. A McDonald's bejelentette, hogy jelentősen megerősítené kitettségét és elkötelezettségét az ázsiai országban.
Vállalat Elgáncsolta magát Elon Musk, akár csődbe is mehet az X 
Rácz Gergő | 2023. december 4. 19:22
Az X, korábban Twitter szociális média platformot komoly üzleti nehézségek fenyegetik. Miután több viszontagságos körben a céget Elon Musk milliárdos mágnás megvette, a napokban fügét mutatott a hirdetőinek. Ebből nem valószínű a jó végeredmény.
Makro / Külgazdaság Bármennyire szeretné, nem tudja kiradírozni a képből Kínát az USA a technológiai gyártásban 
Rácz Gergő | 2023. december 3. 15:42
A világ egyik legnagyobb számítástechnikai cégének vezetője szerint egy, vagy akár két évtizedet is igénybe vehet, hogy a kulcsfontosságú technológiai gyártásban leváljon Kínáról. Az újkori kereskedelmi háborúba az Európai Unió is beszállt, Magyarország épp a legújabb autóipari megoldásokkal igyekszik hasznot húzni a fejlesztési irányzatokból.
Makro / Külgazdaság Kínában ismét katasztrófával fenyegető fejlemény történt a pénzpiacon 
Rácz Gergő | 2023. november 29. 05:43
A hatóságok bűncselekmények gyanúja miatt csaptak le az ázsiai ország egyik legnagyobb hitelezőjére. Az árnyékbank egyben az eleve ingatag lábakon álló kínai ingatlanpiac egyik legfontosabb hitelezője.
Agrár A birkavirtus megnyomorítja egy ország élelmiszer-ellátását 
Rácz Gergő | 2023. november 26. 14:14
Az ausztrál birkatartóknak nagy gondjaik vannak. Sok eső esett, lett bőven legelhető fű, az állományok pedig ennek megfelelően megnőttek. A gazdák nem akarják irtani az állományt, ingyen is odaadnák a birkáikat, kereslet viszont az árazás átalakulása miatt még így sincs.
Makro / Külgazdaság Bukásra van ítélve a politikailag vezérelt jegybankárság 
Rácz Gergő | 2023. november 25. 10:29
Törökországban hatalmas kamatemeléssel mennek neki a gigászi inflációnak, Argentínában az elnök szimbolikusan láncfűrésszel menne neki a növekedést visszafogó politikát gyakorló jegybanknak. Mindebből tanulhat a magyar gazdaságpolitika is, mivel látszik, hogy a politikával vezérelt jegybanki működés semmi jóra nem vezet.
Makro / Külgazdaság Jól járt a gazdasági anomáliákkal az Erste 
Rácz Gergő | 2023. november 15. 18:06
Ha nem is klappol minden a gazdasági működéssel, az Erste Bank kedvező eredményekről számolt be, és továbbra is a magyar piac harmadik legerősebb szereplője akar lenni. Mindezt úgy, hogy az államot és az EBRD-t is ki akarják venni az egyenletből.
Makro / Külgazdaság Nyögvenyelős kilábalásba vágott a magyar gazdaság 
Rácz Gergő | 2023. november 14. 10:33
A recessziónak vége a Központi Statisztikai Hivatal adatközlése szerint, de a bajoknak távolról sem. Abban lehet reménykedni, hogy megvolt a trendforduló, de ezt még sok szempontból sem a lakossági, sem az ipari adatok nem támasztják alá.
Vállalat Magyar bank marad az OTP, de nem innen lesz a pénz 
Rácz Gergő | 2023. november 10. 13:15
Regionálisan és nemzetközileg is meghatározó piaci szereplővé nőtte ki magát az OTP. A bankcsoport a várakozásokat meghaladó eredményről számolt be, ebben egyre nagyobb súllyal szerepelnek azok a pénzintézetek, amelyeket az elmúlt években felvásároltak több országban.
Makro / Külgazdaság 9,9 százalék! Ha éppenhogy, de teljesült Orbán Viktor inflációs elvárása 
Rácz Gergő | 2023. november 10. 08:30
A fogyasztói árak októberben 9,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2022 áprilisában volt egy számjegyű az infláció.
Vállalat A Richter hordja az adóteher nyűgét, a bolt így is jól megy 
Rácz Gergő | 2023. november 8. 12:36
A Richter Gedeon gyógyszergyár stabil számokat közölt legújabb eredménybeszámolójában. A céget terheli az árfolyamkockázat, és az állam adóelvárása, amelyek a cég vezetői szerint több tízmilliárdos kiesést jelentenek.
Makro / Külgazdaság Csúcsra értek a jegybanki kamatok, most itt fogunk lakni egy ideig 
Rácz Gergő | 2023. november 4. 14:41
Hiába a tartósan magas infláció, a világ nagy jegybankjai eljutottak addig, hogy nem lehet tovább emelni a kamatokat. A Federal Reserve, az Európai Központi Bank és legutóbb a Bank of England is azt közölte a piacokkal, hogy elértek az emelési ciklus csúcsára, azonban a lazításra kicsi rövidtávon az esély. Itthon a jegybank viszont épp csökkentésbe kezdett, hozzátéve, hogy sokkal magasabb bázisról indulva.
Tudomány-technika Sötét jövőbe visznek a gépek 
Rácz Gergő | 2023. október 30. 18:38
A legfontosabb gazdasági szektoroknak alapvető érdeke, hogy teljes egészében kiiktassák az emberi munkaerőt. A gépeknek nincs szakszervezete, és nem is kell égjen a villany a gyárban, energiát lehet spórolni. Ez most egy trendnek tűnik, pedig nem erről van szó.
Makro / Külgazdaság Véget vetnek a dubajozásnak a szaúdiak, szorosan keblére ölel minden befektetőt a királyság 
Rácz Gergő | 2023. október 28. 14:52
Januártól minden helyben működő cégnek kell, hogy legyen központja Rijádban, vagy legalább az ország valamelyik településén. Szaúd-Arábia vezetése deklaráltan Dubajtól igyekszik elvonni befektetéseket, egyben az egyik legjelentősebb olajkitermelőként átállni az alternatív energetikai forrásokra.
Tudomány-technika Energetikai váltást akar a világ chipgyártó óriása 
Rácz Gergő | 2023. október 27. 15:01
A tajvani TSMC arra ösztönzi megrendelőit és kormányát, hogy rendezzék át az energetikai ellátást. A világ legjelentősebb chipgyártója a mesterséges intelligencia felfutásával egyre nagyobb kereslettel számol, aminek ellátása energiaigényes műfaj.
Makro / Külgazdaság Tekert egyet a kormányon a Magyar Nemzeti Bank 
Rácz Gergő | 2023. október 24. 14:00
A hazai jegybank váratlanul kamatcsökkentést jelentett be. Ennek megfelelően 75 bázisponttal mérséklődik minden eszköznek az irányadó kamata, ami mostantól 12,25 százalék.
Makro / Külgazdaság Platóról nyomják le a gazdasági növekedést a jegybankok 
Rácz Gergő | 2023. október 21. 15:17
A kamatemeléseknek vége, de egyhamar nem is fognak lejönni arról a bitang magas szintről, ahol jelenleg vannak. A világgazdaság fontosabb jegybankjai a kivárásra álltak be, amit a magyar központi bank is követ. A magas kamatszint egyben korlátja a gazdasági növekedésnek, amire politikai elköteleződéstől függetlenül mindegyik állam kormányának szüksége van.
Makro / Külgazdaság A tények nem hazudnak, így tart ki a romlás ellenére a magyar gazdaság helyzete - Klasszis podcast 
Rácz Gergő | 2023. október 17. 15:01
A jelenlegi gazdasági visszaesést elsősorban a beruházások elmaradása, csökkenése magyarázza, de a helyzet távolról sem tragikus. A Klasszis Médiacsoport podcastjában az okokról és a háttérről beszélgettünk Horváth Andrással, az MBH Bank vezető elemzőjével.
Makro / Külgazdaság Lesöpörhető lesz a gazdasági kataklizma, amivel Kína ingatlanpiaca fenyeget 
Rácz Gergő | 2023. október 12. 19:11
Kínában összeomlott az ingatlanfejlesztési ipar, a milliárdos ország piacán hatalmas veszteségeket gyűjtenek be az érintett vállalatok. A jelenség a globális piacokat is aggasztja, egy esetleges újabb nemzetközi válság lehetősége is bekerült a forgatókönyvbe. Sok lakásra vágyó valószínűleg pórul jár, de talán nem ez a szegmens lesz, ami ezerszámra tönkreteszi emberek megélhetését.
Makro / Külgazdaság Egy hete van Izraelnek a bosszúra 
Rácz Gergő | 2023. október 10. 09:35
Jól átgondolt, az államot ért támadásra legalább arányos választ kell adnia Izraelnek. Az országot ért példátlan csapás miatt mint az érintett erősebb félnek azért is el kell gondolkodnia, mert jó eséllyel nem akarja a palesztinok által lakott szárazföldet megszállva tartani. Az eddig több mint 1000 áldozatot követelő támadás miatt az izraeli jegybank is dolláreladásba kezdett, a palesztinok a kezdeti válaszcsapások miatt 100 ezres számban kénytelenek menekülni.
Makro / Külgazdaság Oldalazó recesszió, ez idén a gazdasági műfaj az MBH szerint 
Rácz Gergő | 2023. október 5. 15:24
Visszaeső növekedés, 17 százalék feletti éves infláció vár idén a magyar gazdaságra az MBH Bank szerint. Reményt adhat, hogy a következő évekre ennél jóval erőteljesebbek a növekedési kilátások, különösen azért, mert a mostani krízis távolról sem olyan mély, mint amilyeneket korábban már átélt többek között a magyar gazdaság is.
Vállalat Gyatrák az adatok és becslésekkel kell beérni? 
Rácz Gergő | 2023. szeptember 27. 19:01
Ha egy ügyfél befektetési tanácsot kér, az őt tanácsokkal ellátó cég is csak az általa megismerhető adatokból és a számos más forrásra alapuló becslésekből tud kiindulni – mondta Dominik Varga, az Erste Asset Management elemzője. Ezzel együtt az ESG alapú értékelés a jövőben is fontos lesz, ezzel bármelyik hitelre vágyó vállalatnak is számolnia kell.
Vállalat Hogyan lesz pénzem abból, hogy környezettudatos befektető vagyok? 
Rácz Gergő | 2023. szeptember 27. 17:39
Saját, jól megfontolt üzleti érdeke már most is a vállalati szektornak, hogy amit csak lehet újrahasznosítson, ahelyett, hogy a kitermelésért és a szállításért fizessen. Jürgen Verschaeve, a KBC Asset Management vezető szakértője szerint itt nem is arról van szó, hogy valaki zöldnek mutassa magát, hanem, hogy jól vezesse a cégét.
Makro / Külgazdaság Adósságválság kapujában fenyegetnek rontással a nagy hitelminősítők 
Rácz Gergő | 2023. augusztus 22. 05:47
Meglepetésre leminősítette az Egyesült Államokat az egyik nagy hitelminősítő, és a világ legerősebb gazdaságában mintegy 70 bankra is hasonló lépés várhat. A Fitch Ratings húzása ismét felélesztette a vitát a hitelminősítők által végzett szakmai munka minőségéről, és eleve arról, hogy az elmúlt bő évtized globális válságaiban fontos szerepet játszó vállalatoknak érdemes-e a mostani befolyását elfogadni.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG