4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Saját, jól megfontolt üzleti érdeke már most is a vállalati szektornak, hogy amit csak lehet újrahasznosítson, ahelyett, hogy a kitermelésért és a szállításért fizessen. Jürgen Verschaeve, a KBC Asset Management vezető szakértője szerint itt nem is arról van szó, hogy valaki zöldnek mutassa magát, hanem, hogy jól vezesse a cégét.

Az interjú a Privátbankár.hu-t is kiadó Klasszis Lapcsoport ESG-szemlélet a pénzügyi ökoszisztémában konferenciáján készült.

Egy cég a termelésében hulladékot állít elő, és egyre inkább az látszik, hogy keresi a módját, hogy ezt a hulladékot újrahasznosítsa, ami egyben alapvető érdeke – mondta lapunknak a Klasszis rendezvények ESG témájában tartott konferencián Jürgen Verschaeve, a KBC Asset Management témavezetője.

„Csak a saját köreimből említek egy vállalatot, ami kávét árul. A kávé pörkölése energiaigényes, ott megoldották, hogy ezt napenergiával fedezzék.”

Ez is jól példázza az előremutató üzleti modellt: eleve olyan helyen zajlik a termelés, ahol a klimatikus viszonyok adottak, erre építik a termelési modellt, a szállítási folyamatokat.

„Ez nekem egy jó példa arra, hogyan érdemes újragondolni az értékláncokat.” Sokkal több értelme van annak, hogy a kávét a termelőhöz, és nem az eladóhoz közel pörkölik, lévén az előbbi eleve biztosítja a termőhely klimatikus viszonyait, amik kiaknázhatók.

„Nem tudom, hogy az ilyen jellegű kreatív újragondolása az üzleti modelleknek 20 év távlatából is sikeres lesz.”

Verschaeve szerint alaposan meg kell nézni, hogy most mindent Kínából veszünk, de ha rendesen megadóztatnák a szállítás költségét, akkor más lenne a helyzet, teljesen mások lennének a kiadások is.

Nem múló divat

Megfontolandó szempont, mondja felvetésünkre, hogy a közelmúlt eseményei, politikai gazdaságpolitikai reakciói például a járványhelyzetre, vagy az ukrajnai háborúra az olyasmit, mint az ESG kivetik az ablakon. Azonban felhozza a holland példát, ahol az energiaellátás felét már napenergiából biztosítják, és Nyugat-Európában is több olyan példát lát, hogy az amúgy komoly szennyezéssel működő cégek is drasztikus befektetéseket tesznek a fenntartható energiaforrásokba.

„Itt a pénz beszél, és nem a politikai üzenet, hogy zöldek leszünk, vagy nem.”

A hatékonyság nem zöldség

Arról van szó, hogy miként lehet a folyamatokat a lehető legkisebb erőbefektetéssel elvinni a lehető legnagyobb értékteremtés irányába – mondja.

Minden cégnek át kell gondolnia a saját üzleti modelljét, termelési szállítási láncait.

„De ez ismét csak pusztán üzleti logika, semmi köze nincs ahhoz, hogy zöldnek kell lenni.”

Egyben elvi kérdés is, hogy miként lehet olyan változást, átállást megvalósítani, ami a cég működése által mindenkit érint. Itt nem csak a tulajdonosokról, hanem adott esetben a vállalat szélesebb körben értelmezhető társadalmi hatásáról is szó van.

Amortizáció lesz, mi lenne, ha jobban kigazdálkodnánk?

Verschaeve épp az akkumulátorgyártásból hoz fel egy belgiumi példát, ahol a cég a technológia-fejlesztéssel tudott váltani az újrahasznosítás lehetőségére.

Miután a teljes autóipar át fog az elektromosságra váltani, kiszámolták, hogy az akkumulátorokban lévő nyersanyag értékesebb, ha újra lehet hasznosítani.

„Egy elektromos autót is ugyanúgy leírnak 10 év alatt, az akkumulátorban lévő nehézfém ennél tovább hasznosítható.”

A fémeket újrahasznosítani sokkal olcsóbb, mint kibányászni és a világ másik feléről elszállítani.

Még nem is igazán pörgünk a körforgásos gazdaságban

Lényegében sehol nem tartunk az újrahasznált nyersanyagok felhasználásában, mégcsak a felszínt kapargatjuk – mondja Verschaeve.

A 10 év alatt leírható autó anyagának 80-90 százaléka újrahasznosítható, az, hogy ehhez tudjanak a gyártók alkalmazkodni, egy azonnali kényszer, ami látványosan meg is fog jelenni.

Egy általa említett cég 10 éves távlatban át tudott már alakulni, ami hosszú idő, de nem olyan hosszú, mint a 2050-re mért klímatávlatok. Ehhez kell a cég elkötelezettsége, és ehhez kellhet a nyomás a szabályozóktól, vagy a vállalat finanszírozóitól is.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Hogyan érdemes flottás autót vásárolni? Kulcsfontosságú tanácsok jönnek
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 13:30
Az autózás egyik legkellemesebb módja a cégautó használata. Különösen a jelenlegi piaci helyzetben, amikor az új autók ára jelentősen emelkedett pár év alatt - ez sok magánszemélyt visszatarthatott a vásárlástól, a céges vevők helyzete azonban más, még ha ezen a téren is történtek változások az elmúlt időszakban. Mi történik a flottapiacon? Hogyan lehet sikeres egy magyar kézben lévő független flottaszolgáltató a nagyobb létszámmal és banki háttérrel rendelkező cégek mellett?
Vállalat Enyhe botlással zárta a kereskedést a tőzsde
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,56 pontos, 0,13 százalékos csökkenéssel, 58 432,29 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Vállalat Elavult hálózatok miatt omolhat össze az áramellátás
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 17:23
Az elavult infrastruktúra hátráltatja az energiaátmenetet, ezért a villamos hálózatok digitális megoldásokra épülő korszerűsítését sürgetik a Schneider Electric szakértői.
Vállalat A briteknél is dühösek, a Bookingból szivárognak az adatok
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:52
A legnépszerűbb szállásközvetítő felhasználói többször károsultak, amiért adataik kiszivárogtak és csalókhoz kerültek.
Vállalat Az orvost, és ne a gépet kérdezze, ha valami baja van
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:01
A ChatGPT ingyenes verziója pontatlan vagy hiányos válaszokat adhat - vagy egyáltalán nem válaszol - a gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésekre, ami potenciálisan veszélyeztetheti az OpenAI vírusos chatbotját használó betegeket - derül ki egy kedden közzétett új tanulmányból.
Vállalat Tömeges leépítést jelentett be a legnépszerűbb streaming szolgáltató
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 14:22
A spotify nem bírja a költségeket, újabb, ezúttal 1500 munkavállalót érintő leépítést jelentett be.
Vállalat Kiderült mikortól tarol dollármilliárdokat a játékipar legnagyobbja
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 13:24
A Grand Theft Autó 6-ik része 2025-ben érkezik. A fejlesztő Rockstar Games megerősítette, hogy a cég régóta várt szimulációja, a Grand Theft Auto VI megjelenéskor csak Xbox Series X/S és PS5 konzolokra fog megjelenni, PC-s verzióról nem esett szó.
Vállalat A Mol megveszi a Waberer's-csoport 15 százalékát
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 12:12
A Mol a Waberer's 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról írt alá megállapodást az Indotek Grouppal.
Vállalat Elgáncsolta magát Elon Musk, akár csődbe is mehet az X
Rácz Gergő | 2023. december 4. 19:22
Az X, korábban Twitter szociális média platformot komoly üzleti nehézségek fenyegetik. Miután több viszontagságos körben a céget Elon Musk milliárdos mágnás megvette, a napokban fügét mutatott a hirdetőinek. Ebből nem valószínű a jó végeredmény.
Vállalat Milliárdok vonulnak ki Elon Musk cégéből
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 14:29
Az X közösségi médiavállalattól még több hirdető menekül el, és nincs egyértelmű megoldás, mondták a hirdetési iparág szakértői, miután a milliárdos tulajdonos Elon Musk a legnagyobb márkákat ostorozta a platform elhagyása miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG