5p

Kairó könnyen elérhető úti cél, ami sok szépséget tud adni, de sok buktatóval is járhat, ami drága mulatsággá válhat a végére. A Világjáró ezúttal Egyiptom fővárosában járt az ottani turisztikai főszezonban.

Ez is eljött, megnézhettem a piramisokat, az emberi kultúra egyik legnagyobb fejleményét, és közben meg lehetett érteni azt is, hogy ezek a csodás építmények miért sok ezer ártatlan ember hátán valósulhattak meg.

Kairó és több más népszerű ottani úti cél közvetlen járattal elérhető Budapestről, az egyik fapados nagyjából 15-20 ezer forintot kér az odaútért. A beutazáshoz érvényes útlevél kell és vízumot is kell venni. Az út maga valamivel több, mint három óra, belépéskor arra is fel kell készülni, hogy a vízum bemutatásán felül egy bevándorlási adatlapot is ki kell tölteni. A járat az aránylag új Szfinx repülőtérre közlekedik, ami a belvárostól valamivel kevesebb, mint egy órás autóútra van.

A piramisok továbbra is a legérdekesebb látványosságnak bizonyulnak a turistáknak. Fotó: Privátbankár.hu
A piramisok továbbra is a legérdekesebb látványosságnak bizonyulnak a turistáknak. Fotó: Privátbankár.hu

Gasztronómia

A helyi különlegességek végigkóstolásakor a néhai Anthony Bourdain nyomdokaiba léptünk. Az egyik hagyományos fogás a koshari, Kairó egyik legendás éttermében lényegében nem is készítenek mást, ebből a fogásból viszont százával adnak el nap mint nap.

A koshari egy vegetáriánus fogás, amiben van rizs, tészta, lencse és csicseriborsó, vagyis egy igazi szénhidrát bomba, amivel könnyen jól lehet lakni, hiába nincs benne hús.

Bourdain beszámolóiból az derül ki, hogy indiai eredetű, a helyiek már legalább ezer éve eszik.

Helyi érdekesség még a galamb. Ezt szolgálják töltve vagy grillezve, de érdekes vadhús ízvilágot ad. Nehéz vele jól lakni, lévén a galamb nem egy méretes préda.

Amennyiben nem a különlegességekre hajt valaki, akkor kérjen egy meze tálat.

A köfte mellé a tökéletesre megcsinált grill csirkecomb a kedvencem.

Amit kapunk mellé, salátát és kenyeret, mind olyan lesz, amit élvezni lehet.

Egyiptom fővárosa gyűjtőpontja az érdekes gasztronómiai élményeknek. Fotó: Privátbankár.hu
Egyiptom fővárosa gyűjtőpontja az érdekes gasztronómiai élményeknek. Fotó: Privátbankár.hu

Segítség lesz, ha kell, ha nem

Egyiptom egyik legfontosabb bevételi forrása a turizmus, de ez nem újdonság. A szektor az ország lakosságának több mint 12 százalékának ad megélhetést, a csúcson közel 12,5 milliárd dollárt, a GDP 11 százalékának megfelelő összeget biztosítva. Ez egyben meg is tudja keseríteni az idelátogatók életét, pláne, hogyha olyan világhírű látványosságokat néznének meg, mint mondjuk a gízai piramisok.

Itt alig lehet kettőt lépni, hogy ne találja meg a turistát valamilyen árus, vagy ne kínálná fel valaki idegenvezetői szolgálatait, akkor is, ha erre senki nem kérte. Mondani sem kell, hogy utána természetesen várja a baksist, és ez igaz az önjelölt szolgáltatókra csakúgy, mint az elvileg hivatalosan ott dolgozókra. Ugyancsak megpróbálkozhatnak azzal, hogy egyes piramisoknál jegyet próbálnak szedni, noha a már megváltott belépő a terület egészére érvényes. Itt sem szabad bedőlni.

Árusok Kairó bármelyik részén felbukkanhatnak mindenféle kacatot próbálva eladni, vagy épp henna tetoválásokat kínálgatnak.

Ha leülünk egy limonádéra és látják rajtunk, hogy nem innen jöttünk, akkor célpont vagyunk. Ha nem tetszik, amit el akarnak adni, küldjük el őket udvariasan.

Fohász és közlekedés

Kairó utcáin általános jelenség a dugó, a rengeteg autó, a sofőrök megállás nélkül dudálnak. Ezzel látszólag utat törnek maguknak, és egyúttal gyakran irányt is jeleznek.

Ha az ember rutintalan, igen félelmetes tud lenni az úton való átkelés. Zebrák elvétve vannak, akkor sem biztos, hogy működik a gyalogosátkelők lámpája. A helyiek szemrebbenés nélkül űzött módszere, hogy nemes egyszerűséggel lelépnek a járdáról. A turistának sincs más lehetősége, mint hogy elmormoljon egy imát, és lelépjen az autók közé akkor is, ha nyolc sávos útról van szó.

Nem egyszerű egyik pontból a másikba eljutni. Fotó: Privátbankár.hu
Nem egyszerű egyik pontból a másikba eljutni. Fotó: Privátbankár.hu

Hosszabb távokra a leghatékonyabb és legjobban megfizethető megoldás az Uber. Azzal számolni kell, hogy a korábban Budapesten is bevett gyakorlattal szemben itt a legtöbb sofőr készpénzben kéri a fizetséget.

Meg lehet még próbálkozni a kairói tömegközlekedéssel is. A városban van több metróvonal, amelyeket jól lehet használni, és néhány buszjárat is. Ebben mi már kevésbé voltunk lelkesek, mivel meglehetősen képlékeny, hogy hol vannak a megállók.

Tippek:

  • Jól jön egy helyi SIM-kártya, térképezéshez és egyéb információkhoz. Különösen jól jöhet, mert a helyiek lehet, hogy segítenének, de az nem lesz ingyen. A legjobb megoldás egy virtuális SIM, amit már az út előtt meg lehet venni meglehetősen olcsón, ennek előfeltétele egy olyan készülék, ami ezt tudja kezelni.
  • A helyi csapvíz alapvetően nem ajánlott. Palackos víz nagyjából minden boltban van.
  • Kairó szekuláris város egy többségében muszlim országban, de így is esetleges, hogy a vacsora mellé lehet-e kérni egy sört. Ezt érdemes tisztázni, mielőtt beülünk.
  • Amennyiben a Szfinx repülőtér az érkezés és az indulás pontja, az addig felvett vagy beváltott helyi fontot érdemes elkölteni, mivel a reptéren nincsenek még működő üzletek egy vegetáriánus kávézón kívül, ahol hasznát lehetne venni távozóban a pénznek. Budapesten elvétve akadnak pénzváltók, ahol visszaváltják a megmaradt egyiptomi fontot, de nem igazán jó árfolyamon teszik ezt.
  • A kártyás fizetés lehetősége erősen változó. Valamennyi készpénz mindenképp kell, különösen, ha baksist akarunk adni.
  • Az első kérdés az lesz, hogy honnét vagy. Tudni fogja a Puskást, vagy a felesége magyar. Az első dolgot ingyen adja, de a másodikat, amit ránk tol, kifizetteti. Ha nem olyasmi, ami érdekel és tetszik, sétáljunk csak tovább.
  • A nőknél legyen egy kendő, hogyha megnéznek egy szentélyt. Ez különösen pénteken fontos, az imanap.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív „Ő is egy aláíróember lesz” – Sulyok Tamásról kérdeztük a járókelőket
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. március 2. 10:47
Az Országgyűlés kormánypárti többsége némi meglepetésre Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság eddigi elnökét jelölte és választotta új államfőnek. Az utca emberénél arról érdeklődtünk, mennyire ismerik a pedofilbotrányba belebukott Novák Katalin utódját, és mit várnak tevékenységétől. Videó.
Szubjektív Mercedes és sváb konyha – egy nap Németország egyik legélhetőbb nagyvárosában
Vágó Ágnes | 2024. március 2. 05:46
Béke, nyugalom, tiszta utcák, rendezett terek, hatalmas parkok, halálpontos tömegközlekedés – ilyen manapság az egyik legélhetőbbnek tartott német nagyváros. A Világjáró ezúttal Stuttgartban töltött el egy napot, felfedezte az autógyártás bölcsőjét és belekóstolt a sváb konyha ízeibe.
Szubjektív Nagyon durva, lehet, hogy átverték a Katalint - egész Bicske a kegyelmi botrányt találgatja
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. február 24. 10:04
A pedofil bicskei igazgatót fedező igazgatóhelyettes kegyelmi ügyéből hatalmas botrány lett. Mit szólnak ehhez a bicskeiek? Kiderül a videóból.
Szubjektív A szomszédban már épül a jövő városa
Elek Lenke | 2024. február 24. 05:44
Schönbrunn, a Mariahilfer, a Kunsthistorisches, meg a Práter – ez Bécs, amely azonban régi látványosságai mellett friss meglepetésekkel is szolgál. Az osztrák főváros legújabb szlogenje ugyanis a Smart City, melynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg. A még épülő Aspern testközelből olyan futurisztikus és irracionális, mintha nem is két és fél órányira lenne Budapesttől. Ezúttal itt nézett körbe a Világjáró.
Szubjektív A nap képe: edzőgatyában köszönt be Szijjártó Péter Indiában
Wéber Balázs | 2024. február 21. 12:59
Magyarország külgazdasági és külügyminisztere nem öltözte túl indiai látogatása megkezdését.
Szubjektív „Valaki odatolta, és valamiért aláírta” – a járókelők véleménye Novák Katalin ügyéről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. február 17. 10:26
A pedofil intézetigazgatót fedező helyettesnek adott államfői kegyelem akkora vihart kavart, hogy az Novák Katalinnak a pozíciójába került. Az utca emberét arról kérdeztük, mit szól a köztársasági elnök távozásához, és kit látna szívesen a Sándor-palota új lakójaként. Videó.
Szubjektív Bajorország: út a mennybe vagy a pokolba
Kormos Olga | 2024. február 17. 05:47
Lassan hozzászokik az ember, hogy siralmas hóhelyzetben indul neki síelni az Alpokban bízva. Most még a hegycsúcsok is okoztak némi csalódást, ezért ma már nem árt, ha olyan helyre utazunk, ahol a síelésen kívül mást is lehet csinálni vészhelyzet esetén. Ilyen a németországi Garmisch-Partenkirchen és a tőle egyórás autóútra lévő München, ahol a Világjáró kis betekintést nyerhetett Bajorországba.
Szubjektív Én büszke lennék a milliárdjaimra - tanácsolták az emberek a politikusoknak
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. február 10. 18:25
Nyilvánosak a képviselők vagyonnyilatkozatai, Orbán Viktor kormányfő például szegényebb lett. Hisznek a politikusoknak az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Ahol elbódít a mimóza édes illata – télbúcsúztató a francia Riviérán
Elek Lenke | 2024. február 10. 05:44
Ahogy megérkeztünk a szállodához, és kiszálltunk az autóból, megcsapott az a rafinált, gyöngéd, nem tolakodó, édeskés illat, amely a sárga árnyalatokban pompázó mimózabokrok sajátja. Ami aztán elkísért végig, amíg rácsodálkoztunk a kora tavaszi életörömet sugárzó parádé sokszínűségére. A Világjáró e heti állomása a Nizzai Karnevál.  
Szubjektív Majd ha bocsánatot kérnek a svédek, csatlakozhatnak a NATO-hoz! – az utca embere az északi ország belépéséről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. február 3. 17:49
Bár a kormányzat azt ígérte, nem Magyarország fogja utolsóként jóváhagyni Svédország NATO-csatlakozását, mégis az történt, hogy már csak hazánk nem ratifikálta a skandináv állam belépését a katonai szövetségbe. Az utca emberét arról kérdeztük, helyeslik-e az ellenállást, és szerintük jár-e valami haszonnal Magyarországnak a késleltetés. Videó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG