Világjáró
Szubjektív Ahol a Mikulás lakik: kirándulás az Északi Sarkkörhöz 
Elek Lenke | 2023. december 2. 05:41
Rovaniemi ilyenkor, karácsony előtt él igazán, a Mikulás-kultusz tömegeket vonz a városba. A Világjáró e heti állomása mi is lehetne más, mint Lappföld.    
Szubjektív Alsó-Ausztria: fogaskerekűvel a világ tetejére 
Kormos Olga | 2023. november 25. 05:42
Se közel, se távol nincs Alsó-Ausztria, tehát épp megfelelő választás, ha egy hosszú hétvégét szeretnénk eltölteni egy olyan helyen, ahol minden esztétikus, rendezett és végtelenül nyugtató. Ezúttal ebben a régióban kalandozott a Világjáró.
Szubjektív A fehér-pirosba öltözött város 
Dobos Zoltán | 2023. november 18. 05:51
Alig egy hónapja még egy meglehetősen heves választási kampány uralta a lengyel közbeszédet. Legnagyobb nemzeti ünnepükön, függetlenségük kikiáltásának napján, november 11-én azonban nyomát sem láttuk a megosztottságnak. Világjáró rovatunk ezúttal Varsó utcáit rótta.
Szubjektív Sziget a sivatag sarkán, ahol egy lista mindent jobbá tehet 
Valkai Nikoletta | 2023. november 11. 05:44
Tunézia legnagyobb szigete néhány éve került fel a magyarok turisztikai térképére, pár héttel ezelőtt pedig egy nem akármilyen listára, amihez hatalmas reményeket fűznek az itt élők. A Világjáróban ezúttal egy páratlan színű tengertől a Szahara kapujáig jutunk. Kontrasztokkal teli helyszíni beszámoló az útról és a pálmák szigetéről, Djerbáról.
Szubjektív Van élet a laptopon túl – miniszabi Horvátország Velencéjében 
Vágó Ágnes | 2023. november 4. 05:52
Digitális detox – ezzel a tervvel keltünk útra. Se telefon, se tévé, se laptop, négy napot csak kibírunk mindenféle okoseszköz nélkül. Miniszabi Horvátországban az őszutón, ráadásul még a tenger sem hűlt le, így minden nap jöhet a fürdőzés is. A Világjáró nemrég a Kvarner-öbölben járt.
Szubjektív Vármérgezés Morvaországban, avagy mi van még a jó sörökön kívül?  
Mester Nándor | 2023. október 28. 05:45
Budapesttől 3,5-4 órás autóútra „szenvedhetjük el” ezt a sajátos betegséget. Megéri elkapni, sokáig lehet majd mesélni róla. Gyerekkel vagy csak úgy, felnőtteknek is kiváló kiruccanás, megmártózás egy szép és változatos történelmi korban. Sok helyütt érezzük a Monarchia nyomát és azt is, hogy a gondosság belülről jön, természetes errefelé. Kellemes lófrálni a morvaországi városok rendezett és kiterjedt sétálóövezeteiben, az ember szinte nem is akar hazamenni. A Világjáró ezúttal egy mostani morvaországi kirándulást idéz fel.
Makro / Külgazdaság Lengyelország-imádók, figyelem! Őszi séta a hidak és a törpék városában 
Elek Lenke | 2023. október 21. 05:32
Ha már sokszor jártunk Krakkóban, Varsó nagyvárosi hangulatára pedig nem vágyunk, akkor érdekes, értékes és szórakoztató célpont lehet Szilézia történelmi fővárosa, Wroclaw, Világjáró rovatunk e heti állomása.
Szubjektív A zöld ötven árnyalata 
Kormos Olga | 2023. október 14. 05:52
Míg itthon még tombolt az indiánnyár, a Világjáró legújabb állomása, Wales igazi brit idővel, zuhogó esővel és egyre zordabb szélviharral várt minket. Nem csoda, hogy örültünk, amikor a pilóta letette a durván ingatag repülőt. Pedig ez még csak az Ágnesre keresztelt orkán kezdete volt, amikor még bíztunk abban, hogy talán összefutunk majd Ryan Reynolds-szal.
Szubjektív A kristályok birodalma – Tiroli mesevilág éjkékben és zöldben 
Elek Lenke | 2023. október 7. 05:46
A jódlis-hüttés Tirol havas hegyei között megbújik egy furcsa kristályvilág, ahol az Óriás őrzi a Csodakamrákat. A Világjáró e heti állomása ez a csodapark, na meg Innsbruck, ahol zene van a levegőben.
Szubjektív Svédország vízi kapuja, ahol minden zöld és intelligens 
Elek Lenke | 2023. szeptember 30. 05:47
Bájos kávézók, kikötő, kilátó, kézműves butikok, múzeumok – és persze a fő jelszó, a lagom. Ami annyit tesz: éppen elég, nem kell több a boldogsághoz. A Világjáró e heti állomása Svédország vízi kapuja: Göteborg.
Szubjektív Julius Caesar, a Tokaji és a Giro d’Italia – szeptemberi barangolás Friuliban  
Mester Nándor | 2023. szeptember 23. 05:47
A szlovén és osztrák határ melletti Friuli-Venezia Giulia az egyik legkisebb olasz tartomány, de változatossága rabul ejtő. Tengerpart, gazdag kulturális örökség és megmászni való hegyek, szurdokok sora. Akár bringával is. Egyelőre kevés honfitársunk fedezte fel az olasz csizma szárának ezt a felső, északkeleti részét, hiszen általában csak átszaladnak rajta autóval, útban Velencébe, a Garda-tóhoz vagy Toszkánába. A Világjáró ezért most felvillantja, mi vár arra, aki nem megy tovább és időt szán a sok érték felfedezésére.
Szubjektív Az elbűvölő város, ahol Skandinávia és Oroszország keveredik 
Elek Lenke | 2023. szeptember 16. 05:59
Szecessziós kastélyok, Európa legmagasabb tornya és Zeppelin-hangárok. De mindenekelőtt az őszi színekben pompázó erdők, Laima Vajkule – és Eisenstein. Lettország fővárosában, Rigában jártunk.
Szubjektív Miért olyan felháborító hely Szlovénia? 
Litván Dániel | 2023. szeptember 9. 06:19
A táj gyönyörű, az emberek kedvesek, minden nagyon jó és szép, mindennel meg vagyunk elégedve. De miért tartanak a szlovénok ott, ahol? Valami nagy titok van e mögött? Ezúttal erre kereste a választ Világjáró rovatunk személyes tapasztalatok alapján.
Szubjektív Egy ágyban egy ismeretlennel – úti élmények emlékezetes szállodákban 
Elek Lenke | 2023. szeptember 2. 05:51
Hol aludt Ön igazán jól – persze a saját ágyán kívül? Melyik volt igazán emlékezetes? Melyik szállodában érezte jól magát?  Ez sok mindentől függ, a kortól, netán attól az évtizedtől, amelyben éltünk-élünk. És nem utolsósorban a hoteltől – és hogy ki feküdt mellettünk. A Világjáró ezúttal úti élményeit eleveníti fel.  
Szubjektív Itt a piros, hol a pirost láttunk és zöld legendára bukkantunk Bécsben 
Wéber Balázs | 2023. augusztus 26. 05:56
A belvárosban itt a piros, hol a piros, a külvárosban egy zöld legenda, a csatornaparton bulinegyed. Az infláció az osztrák fővárosban is érezhető, de ott nagy panaszra azért nincs ok. A Világjáró ezúttal Bécsből jelentkezik.    
Szubjektív Andalúziában andalogva – spanyol mének, tüzes borok, fehér városok 
Vágó Ágnes | 2023. augusztus 19. 05:44
Napfény és tenger, isteni vörösborok és vágtató paripák, szent kegyhelyek és fehérre meszelt házak – a Világjáró e heti állomása: Andalúzia.
Szubjektív A Comói-tó diszkrét bája – amibe George Clooney örökre beleszeretett 
Elek Lenke | 2023. augusztus 12. 05:50
Eldugott kis strandok, hófödte hegycsúcsok, luxusszállodák, templomok, botanikus kertek, több évszázados villák, sztárparádé, gasztroparadicsom. Ez így túl soknak tűnik, pedig létezik egy hely, amelyre mindez jellemző. A Világjáró ezúttal az olasz és svájci Alpok hegyvonulatai közé ékelődő Comói-tónál járt.
Szubjektív Korfu, ami még hőviharban is nagy élmény  
Kormos Olga | 2023. augusztus 5. 05:31
A röpke másfél órás repülőút után már a korfui reptér betonján arcba vágott minket az évszázad hőhulláma, ami kemény egy hétig velünk is maradt. És akkor még nem tudtuk, hogy Rodosz után itt is erdőtűz pusztít majd, amire egy jókedvű esti séta alkalmával döbbentünk rá, ahogy az éjszakai fények között felsejlett a narancssárgán izzó hegyoldal. A Világjáró Korfura látogatott el.
Szubjektív Továbbra is eldöntetlen a Karlovačko vs. Ožujsko vita – ilyen most a horvátországi főszezon 
Dobos Zoltán | 2023. július 29. 05:44
A június eleji, egy hétvégés előszezoni kiruccanás után Világjáró rovatunk most egy nyolcnapos horvátországi nyaralásról számol be. A helyszín ezúttal is a Kvarner-öböl, de nem egy sziget, hanem a délnyugati szomszédunk szárazföldi tengerpartján elhelyezkedő, 4-5 ezer lelket számláló Novi Vinodolski.
Szubjektív Az észak-perui sivatag rejtett csodái 
Eidenpenz József | 2023. július 22. 05:40
Az utóbbi években elképesztő, érintetlen uralkodói sírokat találtak Peru északi részén, amelyekből még sok rejtőzhet a sivatagi homok alatt. Itt az étel is remek és olcsó, turisták alig vannak, csak közlekedni ne kellene. A Világjáró ezúttal friss perui élményekből válogatott.
Szubjektív Kalandozás az igazi Riviérán – a csendőr, a szexbomba és az út a világhír felé 
Elek Lenke | 2023. július 15. 05:44
Nem olcsó. Nincs közel. Nem kifejezetten turistabarát. Mégis milliók érkeznek ide minden évben és imádják. Mert gyönyörű – és mert francia. A Világjáró ezúttal a riviérás emlékeiből válogatott.
Szubjektív Donald Trump és a hazafias giccsparádé – így tettük újra naggyá Amerikát 
Kollár Dóra | 2023. július 8. 05:47
Július 4. az amerikai függetlenség napja – az ünnep, amelyen szinte harapható az a bizonyos mesés, Egyesült Államok-féle szabadság. Világjáró rovatunkban ezúttal útba ejtettük Philadelphiát, majd Washingtonban ünnepeltünk.
Szubjektív Világjáró top 10: az elmúlt egy év legnépszerűbb cikkei a nagyvilágról 
Wéber Balázs | 2023. július 1. 06:23
Egy évvel ezelőtt indítottuk útnak Világjáró rovatunkat, amelyben azt meséljük el, hogy mit láttunk  szerte a világban, Graztól kezdve Svédországon, New Yorkon és Vietnámon át Montevideóig.
Szubjektív Rab szigete rabul ejtett – nyári előszezon Horvátországban 
Dobos Zoltán | 2023. június 24. 05:46
Január 1-jével Horvátország bevezette az eurót, egyúttal tagja lett a schengeni övezetnek, ami a magyar turisták számára is újdonságot jelent. Az előszezonban Világjáró rovatunk egy hétvégét töltött a Kvarner-öböl egy meseszép, mediterrán jellegű szigetén.
Szubjektív A város, amelynek éjszaka dobog a szíve 
Vágó Ágnes | 2023. június 17. 05:59
Sevilla a spanyol szecesszió fellegvára, egykori mesés gazdagságú királyok és fellegváraik otthona. A flamenco és a chorizo hazája, Bizet „Carmen” operájának szülőhelye. Lakóinak többsége elsősorban spanyolul ért és beszél; mindannyian a szieszta és a fieszta felkent hívei. A Világjáró ezúttal Andalúzia fővárosából jelentkezik.
Szubjektív "Utaztam a Titanicon és túléltem" – levél Írországból 
Mester Nándor | 2023. június 10. 05:56
Írországnak vannak olyan pontjai, amik többszöri odautazásra csábítanak. Nem, nem a dublini Guiness-gyárról van szó, de még csak nem is a Trinity College lenyűgöző könyvtáráról vagy más épületeiről. Hanem a honfitársaink által kevésbé ismert, de csakis szerethető nemzeti parkokról. A napokban jártunk az egyik ilyen fantasztikus helyen, ahol még a Titanicon is "utazhattunk" és most beszámolunk erről a Világjáró rovatunkban.
Szubjektív Szűzanya és sziklavár – egy ódon város Portugáliában 
Szarvas György | 2023. június 3. 05:48
Veszprém felkötheti a gatyáját, ha versenyre kíván kelni Európa kulturális fővárosaként Guimarãessel. A portugál település különösebb erőfeszítések nélkül tudta megrendezni 2013-ban a kulturális fesztivált, mivel minden „kellék” rendelkezésére állt a sikerhez. A Világjáró ezúttal az itthon alig ismert észak-portugáliai városkában nézett körbe.
Szubjektív Pozsonyi anziksz: Warhol-festmények és a szerencsét hozó Csumil 
Elek Lenke | 2023. május 27. 06:01
Nekem már mindörökre Andy Warhol (született Andrej Varchola) fog Pozsonyhoz kötődni, jóllehet, a világ leghíresebb amerikai pop art művésze már Pittsburgh-ben született. A ruszin gyökerekkel bíró Warhol-család felmenői a Mezőlaborc melletti Mikón éltek. Ma már Pozsony is sajátjaként dicsekszik a Marylin Monroe-t és a Campbell leveskonzervet világhírűvé tevő alkotóval. A Világjáró ezúttal Szlovákia fővárosának ismert és talán kevésbé ismert arcait mutatja be.
Szubjektív Koppenhága, a legmediterránabb északi főváros 
Kormos Olga | 2023. május 20. 05:49
A sztori, hogy amikor elutazunk Skandinávia egyik hűvösen tartózkodónak gondolt fővárosába, és a várakozásaink totális ellentétével találkozunk. Az elmúlt hétvégén, amikor Magyarországra armageddonszerű özönvíz zúdult, célpontunk ragyogó idővel, a vízparton fürtökben (nap)fürdőző és tömegesen kerékpározó emberekkel várt minket. Egy hely, mely egész egyszerűen jól működik. A Világjáró mostani állomása: Koppenhága.
Szubjektív A város, amelynek joga van hülyének lenni – a Karmelita vagy Baynard háza a jobb irány? 
Litván Dániel | 2023. május 13. 05:49
Szebb egy város, ha az éppen aktuális felső akarat körzővel-vonalzóval, történelemkönyvekkel felszerelkezve tervezi meg? Valószínűleg igen. De jobb ez a városnak és lakóinak? Világjáró rovatunk keretében  londoni idegösszeroppanásunkat idézzük fel, illetve mindazt, ami a sokk hatására eszünkbe jutott.
Szubjektív Dalí és az osztriga városa – Perpignan-ban jártunk 
Elek Lenke | 2023. május 6. 05:46
Kicsit spanyol, kicsit katalán, kicsit francia – vagy tán egészen az. De nem Párizs és nem Provence, hanem egy különleges hangulatú nagyváros Franciaország déli részén, közel a tengerparthoz. A Világjáró tavaszi célpontokat kínáló sorozata ezúttal Perpignan-ba visz el. 
Szubjektív Milánó, a csókok és a gólok városa 
Wéber Balázs | 2023. április 29. 05:44
Egy gigantikus dóm, egy pompázatos passzázs, egy legendás stadion, egy szenvedélyes csók és persze sok minden más. A Világjáró tavaszi célpontokat ajánló sorozatának e heti állomása: Milánó.
Szubjektív Hova utazzunk tavasszal? Porto laza hangulata magával ragad 
Elek Lenke | 2023. április 22. 05:45
Talán épp az elhagyatott, omladozó épületektől lesz a város bohém és vidám, a sikátorok, meredek utcácskák, kézműves boltok és a helyi tapasok tömegét kínáló éttermek pedig csak fokozzák ezt az érzést. A Világjáró tavaszi célpontokat ajánló sorozatának második állomása: Porto.     
Szubjektív Hova utazzunk tavasszal? Első állomás: Barcelona 
Wéber Balázs | 2023. április 15. 05:44
Hova érdemes kiruccanni tavasszal egy hosszú hétvégére? Erre adunk ötleteket Világjáró rovatunkban a következő hetekben saját élmények alapján. Első állomásunk Barcelona, amely a turistaözön ellenére is klassz célpont. Gaudí, Camp Nou, gótikus negyed és persze a tenger – hát kell ennél több?
Szubjektív Einstein az ágyásban – Keukenhof, a világ legnagyobb virágoskertje 
Elek Lenke | 2023. április 8. 05:59
Némelyik az orchideát utánozza, van, amelyik a rózsát, a harmadik a pipacsot, a negyedik a flamingóvirágot – de ez csupán csel: valójában mind tulipán. A Világjáró ezúttal a világ legnagyobb virágoskertjében, a hollandiai Keukenhofban járt, ahol éppen húsvétkor ér csúcsára a tulipánszezon.
Szubjektív Vad romantika szaunával és vodkával – Helsinkiben jártunk 
Elek Lenke | 2023. április 1. 05:47
Első találkozásom Helsinkivel nem volt zökkenőmentes: amikor leszálltunk, egy órán keresztül el sem lehetett hagyni a gépet. Akkora volt a hó, hogy meg kellett várni, amíg a hókotró utat csinál a poggyászszállító autóhoz. Nyáron viszont, ha kifogjuk a jó időt, várnak a strandok. A Világjáró ezúttal a finn fővárosból jelentkezik.
Szubjektív Hinduk, mohamedánok, keresztények és buddhisták összezárva egy szigeten? Nem lesz ebből baj? 
Vég Márton | 2023. március 25. 05:46
Politikai és gazdasági válságok sora sújtja ezt a csodaszép szigetországot, ahol ráadásul négy világvallás követői próbálnak meg egymás mellett boldogulni. Világjáró rovatunk Srí Lankán járt, ahol az elefántok bölcsességére van szükség.
Szubjektív Egy különleges szigetország – A máltaiak szeretnek és tudnak élni 
Elek Lenke | 2023. március 18. 05:59
Merhba! – ez volt az első szó, amit hallottam, amikor Vallettán leszálltunk, és aztán még sokszor köszöntöttek így a következő napokban. Ez a különleges szigetország, amely akkora sincs, mint Budapest, a levegőből nézve kopár homokkő birodalom. Ám ha kicsit közelebbről megismerjük, kiderül, hogy teli van élettel, és minden szeglete több ezer éves történelemmel büszkélkedhet. A Világjáró e heti állomása: Málta.
Szubjektív Akikkel nem lehet packázni: ettől a néptől az ukránok is tanulhatnának 
Litván Dániel | 2023. március 11. 05:49
Ha egy lesajnált kis ország fél évszázad alatt három világhatalommal bánik el, az azért meglátszik az emberek viselkedésén is. Világjáró rovatunk Vietnámból jelentkezik.
Szubjektív Járt már a Szakítások Múzeumában? A világ legkülönlegesebb tárlatai 
Elek Lenke | 2023. március 4. 05:46
Bécsben testközelből szemlélhetjük a talajban zajló életet, Bordeaux-ban szó szerint beléphetünk a festményekbe, Zágrábban köldökszöszöket nézegetve merenghetünk el az emberi kapcsolatok tartósságán vagy mulandóságán. A Világjáró ezúttal nem mindennapi múzeumokba látogatott el. 
Szubjektív Oslo, a kivételes – Találkoztam boldog norvégokkal is 
Elek Lenke | 2023. február 25. 05:46
Hideg és drága – ennyit tudtam a svéd rokonoktól Oslóról, mielőtt először jártam ott. Már odajutni sem olcsó, de én akkor Stockholmból rándultam át oda. Azóta nagyon sokat változott, a kisvárosból világváros lett, ahol, ha szerencsénk van, norvégokkal is találkozhatunk. A Világjáró e heti állomása Norvégia fővárosa.
Szubjektív Az Alpok Ibizája: ahol James Bond is forgatott 
Kormos Olga | 2023. február 18. 05:53
A nap végén, síelés után megtelnek a város alpesi kocsmái, mindenki elkezd vadul alkoholt fogyasztani, a hangszórókból üvölt az osztrák tuc-tuc, amit a helyiek kívülről fújnak, s mivel annyian vannak, hogy egy fogpiszkálót sem lehet leejteni, mikor táncra perdülnek, olyan, mintha az egész tömeg egyszerre ugrálna a ritmusra síruhában ünnepelve. Ez Sölden – meg persze ennél jóval több is. A Világjáró Tirol egyik legnagyobb síparadicsomában járt.
Szubjektív Sörfoltos abroszunkon 65 zloty – Krakkóba szól a vonatjegyünk 
Elek Lenke | 2023. február 11. 05:59
Osztrák öngyújtóm lángja fellobban, Krakkó felé megyünk, szemedben tükröződik az étkezőkocsi, sörfoltos abroszunkon 65 zloty – egy generáció összekacsintós dala lett fél évszázaddal ezelőtt Bereményi Géza verse, Cseh Tamás és Másik János legendás előadásában. Világjáró rovatunk ezúttal krakkói emlékeit idézi fel.
Szubjektív Élet gyomorgörcs nélkül – miért szeretjük Bécset? 
Wéber Balázs | 2023. február 4. 05:33
Bármikor is jártam az osztrák fővárosban, mindig a béke, a nyugalom és a relatív jólét szigetének tűnt. Itt az számít, hogy mit teszel magadért, nem az, hogy honnan jöttél, mondják ott élő ismerőseim. Persze az ő életük sem egyszerű, de legalább nem kell görcsölniük a megélhetés miatt. Világjáró rovatunk ezúttal Bécsbe viszi el az olvasókat.
Szubjektív Viva Venezia! Ciao Venezia! – A világ leghíresebb karneválja 
Elek Lenke | 2023. január 28. 05:59
A dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák, léggömbök százai repülnek a magasba. Nincs fotós, aki ellent tudna állni a tarka színjátéknak. Világjáró rovatunk ezúttal a Velencei Karnevál élményét eleveníti fel.
Szubjektív Miért kéne betiltani a modern síelést? És mit tegyünk akkor, ha ez mégsem következik be? 
Litván Dániel | 2023. január 21. 05:59
Hogyan jutottunk ember és természet nemes párbajától idáig? A sport norvég ősapái biztosan nem erre gondoltak, amikor az első lesiklóléceket megalkották. Világjáró rovatunkból ezen a héten az derül ki, hogy nem volt minden jobb a régi szép időkben, de a síelés esetében ez így is volt jó.
Makro / Külgazdaság Új Kassa, álom – Márai Sándor imádott városa 
Elek Lenke | 2023. január 14. 05:59
Aranykincs, pánikszoba, gótikus épületegyüttes, állatkert, patinás sörözők – a magyar határtól pár kilométerre lévő felvidéki centrum izgalmas élményeket nyújt azoknak is, akik esetleg nem tudják, hogy Márai imádott szülővárosában járnak. A Világjáró e heti állomása: Kassa. 
Szubjektív New York-i affér: élményorgia a világ egyik legkülönösebb városában 
Kugler Zsuzsanna | 2023. január 7. 05:44
Az emberek sosem felejtik el az első szerelmüket és az első napot New Yorkban. Aki egyszer megjárta a várost, már sosem lesz ugyanaz az ember. Ha leülünk egy padra és a járókelőket nézzük, itt az is tökéletes program. A Világjáró évindító cikke egy különleges utazás, amely korántsem csak egy városról szól. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG