Turizmus
Turizmus Megújult Bécs egyik különleges látványossága - érdemes megnézni 
Vágó Ágnes | 2024. május 14. 11:32
A 2023-24-ben teljesen felújított és átalakított, nemrégiben ismét megnyílt bécsi Hundertwasser KunstHausba látogatott el laptársunk.
Szubjektív Megfejtettük Szijjártó Péterék közép-ázsiai titkát 
Csabai Károly | 2024. május 11. 05:46
Van egy ország, ahol tengerpart nélkül is pazarul érzi magát a turista. Bár nincs közel, nekünk, magyaroknak egyre fontosabb, a napokban több miniszterünk mellett a Világjáró is Üzbegisztánban járt.
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet 
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Közérdekű Ahol már kitették a megtelt táblát: ezekre a helyekre inkább ne utazzunk főszezonban! 
László Éva Lilla | 2024. április 28. 05:39
Folyamatosan hömpölygő tömeg, egymás sarkát taposó szelfizők, zaj, teleszemetelt utcák és vízpartok, felsrófolt ingatlanárak - a tömegturizmus árnyoldalát egyre több helyi lakos tapasztalja meg a világ számos pontján a Galápagos-szigetektől Amszterdamig. Mutatjuk, hol mivel igyekeznek kivédeni a látogatók rohamát. 
Turizmus Nagy balhé kezdődik a magyar turisták egyik kedvenc célpontján - emberéletek is veszélybe kerülhetnek 
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 08:36
Több ezres tüntetések, éhségsztrájk a turizmus káros hatásai ellen.
Turizmus Elég a turistákból: hatalmas tüntetés készül a magyarok kedvenc üdülőhelyén  
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:33
Tenerifén április 12-től tüntetnek, április 20-án pedig még éhségsztrájkot is kilátásba helyeztek. A helyi lakosokat megfojtja a tömegturizmus. 
Makro / Külgazdaság Lélegzetelállító, mi lett Marlon Brando szigetéből 
Elek Lenke | 2024. április 1. 17:14
Az a sziget, ahol a Lázadás a Bountyn című filmet forgatták, mára turistacélpont lett, azok körében, akik már mindenütt jártak, csak épp itt nem. 
Turizmus Üzenetet kaptak a horvátországi panziósok, örülhetnek a turisták 
Buksza blog | 2024. március 23. 15:01
A horvát idegenforgalmi szakemberek azt ajánlják a helyi turisztikai szolgáltatóknak, hogy akciókkal indítsák az idei szezont, ami hagyományosan a húsvéttal kezdődik, ez idén korai időpontra esik.
Turizmus Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a repüléstől 
Elek Lenke | 2024. március 17. 14:43
Naponta közel hárommillió utas repül át csak az Egyesült Államokon, és további milliók szállnak fel az égbe, szerte a világon. A gépek sokszor egyik kontinensről a másikra szállítják úti céljukhoz a turistát – meg a baktériumokat. Hogyan lehet kivédeni a fertőzéseket?
Turizmus Gyökeresen megváltozhatnak nyaralási szokásaink - hova utazzunk? Kérdezzen a szakértőtől! 
Privátbankár.hu | 2024. március 13. 16:16
Kérdezze Ön is Czeiszing Miklóst, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjét, aki a Klasszis Klub vendége lesz március 21-én, csütörtökön 15.30 órakor!
Turizmus Kiderült, hogy Ausztria verhetetlen  
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 09:19
Ezen a télen sem lehetett megverni Ausztriát a magyar utazóknál, akik közül viszont már többen mentek városnézésre, mint síelni.
Turizmus Hova NE menjünk biztosan nyaralni? Itt vannak a legjobb alternatív tippek 
Elek Lenke | 2024. március 3. 10:48
A legfelkapottabb turisztikai desztinációk marketingvezetői újabban azért harcolnak, hogy ne hozzájuk utazzanak a turisták. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de tény. Léteznek ugyanis hasonló élményt nyújtó, kevésbé ismert úti célok a világon, amelyek kellemes, alternatív megoldásokat kínálnak a pihenésre.
Turizmus Sokkal többen jöttek Magyarországra 
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 08:30
Lendületesen kezdte az évet a magyar turizmus. 
Turizmus Kényszerlépést tervez a Ryanair, áremelés jöhet 
Buksza blog | 2024. február 26. 10:56
A repülés költsége 2023-ban az üzemanyagárak megugrása miatt nőtt, ami idén remélhetően nem fog újra gondot okozni, azonban van más, aminek a repülőjegyek drágulása a következménye.
Turizmus Vadlovakban gyönyörködni a Húsvét-szigeten  
Elek Lenke | 2024. február 25. 18:20
A világ egyik – minden lakott helytől leginkább távol esőbb - szigete még csak a közelmúltban kezdett felocsúdni a pandémia miatti bezárásoktól. A járvány éveit kultúrájuk és hagyományaik újra élesztésére használta a helyi lakosság, abban bízva, hogy ezzel visszacsábítják a turistákat. Ami létfontosságú számukra, ugyanis ma az itteni lakosok nagy része a turizmusból él.
Ingatlan Védeni kell a szigetet, amin Hernádi luxusszállodája áll? Új gát épül Esztergomban 
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 06:38
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság megkezdte az Esztergomot védő új gátrendszer első ütemének megvalósítását, amelynek során másfél kilométernyi árvízvédelmi rendszer épül ki a Prímás-szigeten - közölte a szervezet szóvivője az MTI-vel.
Szubjektív Ahol elbódít a mimóza édes illata – télbúcsúztató a francia Riviérán 
Elek Lenke | 2024. február 10. 05:44
Ahogy megérkeztünk a szállodához, és kiszálltunk az autóból, megcsapott az a rafinált, gyöngéd, nem tolakodó, édeskés illat, amely a sárga árnyalatokban pompázó mimózabokrok sajátja. Ami aztán elkísért végig, amíg rácsodálkoztunk a kora tavaszi életörömet sugárzó parádé sokszínűségére. A Világjáró e heti állomása a Nizzai Karnevál.  
Turizmus Gyorsabban telnek a romániai hotelek és panziók, mint hittük volna 
Privátbankár.hu | 2024. február 5. 15:49
Romániában tavaly 9,8 százalékkal, 29,171 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet (INS). A világjárvány előtt, 2019-ben 29,870 millió vendégéjszakát jegyeztek fel Romániában a kiadó szobák és lakások adatai nélkül.
Szubjektív Az ország, ahol többet nyomják a dudát, mint a kuplungot 
Rácz Gergő | 2024. február 3. 05:42
Kairó könnyen elérhető úti cél, ami sok szépséget tud adni, de sok buktatóval is járhat, ami drága mulatsággá válhat a végére. A Világjáró ezúttal Egyiptom fővárosában járt az ottani turisztikai főszezonban.
Vállalat Hiába a több utas, csökkent a Ryanair nyeresége 
Privátbankár.hu | 2024. január 29. 10:53
Harmada lett az utolsó negyedév nyeresége a vártnak, idén is szűkebb esztendő jöhet.
Szubjektív Ahol egész évben karácsony van 
Elek Lenke | 2023. december 25. 05:41
Egy németországi kisvárosban bármikor megkaphatjuk a karácsony hangulatát. Persze azért az ünnep előtt a legjobb ide ellátogatni, amikor a szűk középkori utcácskákon forralt bor, narancsos-fahéjas puncs és vaníliás-porcukros stollen illata száll. A Világjáró idei utolsó állomása Rothenburg ob der Tauber, de kivételesen teszünk egy kis hazai kitérőt is. 
Szubjektív A rokonok, akik lenyúlták és kimérve eladták a Mikulást – és jól tették 
Litván Dániel | 2023. december 23. 05:43
Volt ember, aki eladta az Eiffel-tornyot, mások asztalt táncoltatnak, megint mások mesés vagyonokat mentenének ki Afrikából, és csak egy kis segítséget kérnek hozzá. A finnek meg kitalálták, hogy náluk lakik a Mikulás. Az a szerencséjük, hogy Lappföld egyébként is elég jó kis hely. A Világjáró Mikulásnézőben járt.
Szubjektív Három ország, két nyelv, egy élmény: advent Baselben 
Dobos Zoltán | 2023. december 16. 05:57
Svájc nem csak az órák, csokik és sajtok miatt méltó a figyelemre, városainak sajátos hangulata is van. Világjáró rovatunk e heti helyszínétől, Baseltől pedig alig egy óra autózással elérhető a ’80-as évek vége egyik legendás sorozatának forgatási helyszíne: a fekete-erdei klinika.
Makro / Külgazdaság Hát eldőlt, a gondolák városában áprilistól megváltozik a világ 
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 18:01
Velencében áprilistól tesztelik a látogatószám szabályozására bevezetendő regisztrációt és öt eurós (1900 forintos) napi belépőt - jelentette be Luigi Brugnaro, a város polgármestere csütörtöki sajtóértekezletén.
Turizmus Dobogón a horvát tengerpart, menő bizonyítványt "kaptak" a turisták 
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
Az európai idegenforgalom egyes országokban elemi erővel állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintjére. 
Turizmus Józanság, Netflix és MI - így utazunk majd jövőre 
Elek Lenke | 2023. november 19. 14:21
Mi várható a turisztikában 2024-ben? Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert.
Turizmus Rossz ötlet éhesen, szomjasan elindulni - nyitnak a karácsonyi vásárok 
Elek Lenke | 2023. november 18. 17:52
Kinézek az ablakon: még minden csupa zöld. Alig látni idén sárga leveleket, aminek okát agrárszakemberek is kielemezték már, lásd klímaváltozás. Ugyanakkor a hétvégén nyílnak a karácsonyi vásárok, elkezdődik a több mint egy hónapig tartó fogyasztói-vásárlói áruzuhatag. Ez lett a harminc éve még csak „ártatlan” fényes-kedves-ünnepi hangulatú belvárosi sétákból. Elek Lenke jegyzete.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU 
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Turizmus Így alakult a hazai turizmus az ősz első hónapjában 
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 08:50
Szeptemberben a vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.
Szubjektív Vármérgezés Morvaországban, avagy mi van még a jó sörökön kívül?  
Mester Nándor | 2023. október 28. 05:45
Budapesttől 3,5-4 órás autóútra „szenvedhetjük el” ezt a sajátos betegséget. Megéri elkapni, sokáig lehet majd mesélni róla. Gyerekkel vagy csak úgy, felnőtteknek is kiváló kiruccanás, megmártózás egy szép és változatos történelmi korban. Sok helyütt érezzük a Monarchia nyomát és azt is, hogy a gondosság belülről jön, természetes errefelé. Kellemes lófrálni a morvaországi városok rendezett és kiterjedt sétálóövezeteiben, az ember szinte nem is akar hazamenni. A Világjáró ezúttal egy mostani morvaországi kirándulást idéz fel.
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat: mégis hamar utolérjük Ausztriát? 
Privátbankár.hu | 2023. október 6. 15:02
Két gazdaságkutató intézet is rontotta az osztrákok növekedési kilátásait.
Turizmus Ukrajna üzletet köt az Airbnb-vel, külföldi vasúti cégek is jönnek 
Mester Nándor | 2023. október 2. 19:16
Kijevben és az ország nyugati, békésebb körzeteiben már nagy erőkkel készülnek a turizmus felpörgetésére. 
Turizmus Még több Adria jön, mint Balaton 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:34
Folyamatos gazdasági növekedés, egyre több turisztikai beruházás, sokkal kisebb infláció és jobb nemzetközi besorolás. Ez mind Horvátország és Olaszország hozzánk képest. A horvátoknál ráadásul októbertől alacsonyabb árszinten befagyasztott alapvető élelmiszerek és energia lesz. Nem csoda, ha tovább él, hogy inkább az Adria mint a Balaton. Ezekről, az abbáziai hotelekről és az észak-olasz kulturális és gazdasági fejlődésről is beszélt munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Öteurós belépőt kell majd fizetni Velencében a turistáknak 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 09:16
 A turisztikai csúcsidőszakokban kezdik el a belépődíj bevezetését.
Turizmus Egy kis emlék, semmi más 
Elek Lenke | 2023. szeptember 10. 18:41
Giccsözöntől a kézműves remekig, avagy kis magyar szuvenírkörkép.
Agrár Mit csinál a növényszitter? 
Elek Lenke | 2023. szeptember 10. 13:36
Eddig csak a háziállatokat, főleg kutyákat, macskákat vagy éppen aranyhalaikat bízták rá a gazdik profi gondozókra, vagy jobb híján valamelyik szomszédra, barátra. De újabban a növényimádóknak sem kell izgulniuk, hogy mi fog történni kedvenc virágaikkal, megsínylik-e, amíg ők távol lesznek, vagy sem.
Turizmus Harácsolás áldozatai lettek az utazók 
Buksza blog | 2023. szeptember 6. 14:48
Az ötven évvel ezelőttihez képest ötszörösére nőtt az az idő, ami alatt az utas feljuthat a repülőgépre.
Turizmus Kevesebbet és kevesebben nyaraltak a magyarok itthon 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 4. 08:30
Friss adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal.
Turizmus Nincsenek jó híreink a görög szigetekre készülőknek 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 2. 15:07
Továbbra sem tudják megfékezni a Görögország török határhoz közeli Daida erdőségében két hete pusztító tüzet.
Turizmus Trónfosztás előtt állnak a fapados légitársaságok? 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 14. 17:45
Erről is szó esett azon a beszélgetésen, amelyet lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott a Trend FM hétfő reggeli műsorában. Ahol az infláció mellett a turizmus is terítékre került. Egyrészt az, hogy kinek lehet igaza: valóban 20-30 százalékkal kevesebben nyaralnak az idén a Balatonnál, ahogy azt a szakma állítja, vagy inkább a Magyar Turisztikai Ügynökségnek higgyünk, amely szerint nem történt visszaesés? Másrészt az is érdekes kérdés, vajon a magyarok megunják-e az egyre nagyobb számban előforduló fapados mizériákat és inkább "normál" légitársasággal utaznak-e külföldre - még ha az valamivel drágább is, de legalább megbízhatóbb kiszolgálást kapnak a pénzükért.
Turizmus Magyarországot ajánlják az orosz turistáknak 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 9. 16:38
Hazánkban ugyanis relatív egyszerűen kapnak vízumot.
Turizmus Ungváron végre megnyitják a nemzetközi repülőteret? 
Mester Nándor | 2023. augusztus 9. 10:39
Több légitársaság is szeretné, de egyelőre nincs napirenden. A felújítás viszont zajlik.
Turizmus Nem csak itthon hiányoznak a kínai, német és az orosz turisták  
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 9. 08:26
Nőtt a látogatók száma Csehországban, de túl keveset költenek.
Turizmus Lecserélik a turisták Olaszországot is - megvan, hova kell menni dél helyett? 
Buksza blog | 2023. augusztus 6. 17:33
Úgy néz ki, a nyaralók egy része nem várja meg, amíg a globális felmelegedés miatt Európa déli részén teljesen elviselhetetlenekké válnak a nyarak, máris megváltoztatták az úti céljaikat.
Turizmus Elég volt a turistákból! Akár 14 millió forintos bírság zenehallgatásért? Van, ahol betiltották a bőröndhuzigálást 
Buksza blog | 2023. augusztus 5. 13:24
Több népszerű európai turistacélponton lényegében elviselhetetlenné vált a tömeg, amire az érintett települések drasztikus intézkedésekkel reagálnak. 
Turizmus A románok már megint lepipáltak bennünket 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 3. 10:52
Keleti szomszédunkban jobban nőtt a vendégéjszakák száma az első fél évben, mint nálunk.
Turizmus Hát miből mennénk nyaralni? - kérdezhetnek vissza sokan 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 3. 08:30
A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma júniusban 10 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.
Makro / Külgazdaság Az amerikai és magyar hatóságok is tudtak a hamis papírokkal megszerzett útlevelekről 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 18:47
Az amerikai és magyar hatóságok is tisztában voltak azzal, hogy hamis papírokkal megszerzett magyar útlevéllel is beléptek magyar állampolgárok az Egyesült Államok területére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG