4p

Visszaeső növekedés, 17 százalék feletti éves infláció vár idén a magyar gazdaságra az MBH Bank szerint. Reményt adhat, hogy a következő évekre ennél jóval erőteljesebbek a növekedési kilátások, különösen azért, mert a mostani krízis távolról sem olyan mély, mint amilyeneket korábban már átélt többek között a magyar gazdaság is.

Idén a meggyengült szolgáltató szektor, valamint az alacsony belső és külső kereslet – különösen a gyenge európai és ezen belül német gazdasági teljesítmény – miatt 0,1 százalékos visszaesésre számít az MBH Bank, jócskán lerontva a korábbi 1 százalékos növekedési várakozását.

Az idei visszaesés ugyan kedvezőnek nem mondható, de mint azt Horváth András vezető elemző kiemelte az előrejelzést bemutató sajtóbeszélgetésen, messze nem olyan mély a válság amiben vagyunk, mint amit akár 2008-ban lehetett látni, és a kilábalási lehetőségek is sokkal jobbak.

Az MBH azzal számol, hogy a GDP-t segítheti az év második felétől a mezőgazdaság, a nettó export, az év végi esetleges EU-s források folyósítása illetve a reálbérek is. A harmadik negyedévben az ipar, fokozatosan pedig a fogyasztás is javulhat a reálbérek pozitívba fordulása miatt, valamint a negyedik negyedévben a termékadók és támogatások egyenlege érdemben javulhat

A következő években már gyorsuló, 4 százalék feletti növekedésre számít az MBH.

Várhatóan 2025-ben számos jelentős feldolgozóipari fejlesztés üzembe helyezése is erősíti mindezt, miközben remélni lehet az energiaárak csökkenését is.

Az állam időleges kiszállása a költésből mindenképp visszafogja n növekedést, „ez egyértelmű nehezék” – mondta Horváth.

Feltalálta a lakosság a takarékoskodást

Suppan Gergely vezető elemző szerint a kiskereskedelmi forgalom látványos visszaesése az elmúlt hónapokban arra utal, hogy a lakosság a reál lehetőségeinél is jobban visszafogja költéseit, növeli egyben megtakarításait. Mint azt kérdésünkre kifejtette, egy pozitívabb makrogazdasági helyzetnél se tartja valószínűnek, hogy a fogyasztás a korábbi szintekre automatikusan visszatérne, noha van bőséggel halasztott fogyasztás is a kilátások között, amiket most a lakosság nem tud, vagy nem akar kifizetni.

Az üzemanyagárak váratlan mértékű nyár eleji megugrása, valamint az élelmiszerárak inflációjának vártnál lassabb mérséklődése miatt az MBH 17,5 százalékról 17,8 százalékra emelte az idei átlagos inflációs előrejelzést, míg a jövő évi inflációt – az üzemanyagok jövő év eleji jövedéki adóemelése ellenére – a 3,9 százalékos szint körül várják. Döntően bázishatások miatt az infláció további meredek csökkenésére számítanak.

Amennyiben ez beigazolódik, jövőre már belefér az inflációs ráta a jegybank 3 százalékos középtávú céljához szabott plusz-mínusz egyszázalékos tűréssávjába, noha az MNB ennél magasabb drágulási ütemmel számol 2024-ben.

Suppan elmondása szerint a várhatóan visszafogottabb, tudatosabb lakossági költés mellett az ipar lehet egy nagy visszatérő a növekedési összképben. A várakozások szerint a szektor már a harmadik negyedévben is élénkülést mutathat, ami a teljes második félévre igaz lehet 2023-ban.

Csökken a kamat

Az infláció év végi meredek csökkenésével párhuzamosan, az alapkamat decemberre 11 százalékos szintre csökken a mostani 13 százalékról – mondta Balog-Béki Márta tőkepiaci elemző.

A pozitív reálkamat fenntartása érdekében a jövő év végére 6 százalékra mérséklődhet az alapkamat, a kamatcsökkentés üteme az elemzők korábbi várakozásánál némileg elnyújtottabb lehet néhány óvatosságra intő tényező – az üzemanyagárak megugrása általi infláció, a fejlett piaci jegybankok magasabb kamatának tovább folytatódó fenntartása – miatt.

Nem valószínű, hogy a fogyasztás a korábbi szintekre automatikusan visszatérne. Fotó: Depositphotos
Nem valószínű, hogy a fogyasztás a korábbi szintekre automatikusan visszatérne. Fotó: Depositphotos

Kérdésünkre Suppan Gergely hangsúlyozta, semmilyen racionális érdek nem támogatja a magas kamatokat, akkor sem, ha a jegybank a következetes szigort igyekszik a piac irányába kommunikálni.

Egyúttal kifejtette, a jegybanktól azt várják, hogy variálni fog a kamatcsökkentés ütemén, ami az adott pillanat és az adatok fényében jelenthet 100, vagy épp 50 bázispontos mérséklést

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kudarc Katarban, nincs esélye az újabb tűzszünetnek
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 16:34
"Zsákutcába jutottak" a katari egyeztetések.
Makro / Külgazdaság Biden helyettese jó mélyen a zsebébe nyúlt
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 15:37
Kamala Harris amerikai alelnök hárommilliárd dollárt ajánlott fel a Zöld Klíma Alapnak.
Makro / Külgazdaság Sajátos sztrádaépítés: öt év alatt egy méter sem épült a szomszédban
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 13:22
Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.
Makro / Külgazdaság Magyarország most nem pendül egy húron Kínával és Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 12:31
A két nagyhatalom képviselőivel szemben ugyanis Novák Katalin aláírta a dubaji klímacsúcson az atomenergia bővítésére felszólító nyilatkozatot.
Makro / Külgazdaság „Nincs hova menni” - kesereg egy Gázából menekülő
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 11:48
Körülbelül 2 millió ember – csaknem Gáza teljes lakossága – zsúfolódott össze a terület déli részén.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától?
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG