4p

Az ausztrál birkatartóknak nagy gondjaik vannak. Sok eső esett, lett bőven legelhető fű, az állományok pedig ennek megfelelően megnőttek. A gazdák nem akarják irtani az állományt, ingyen is odaadnák a birkáikat, kereslet viszont az árazás átalakulása miatt még így sincs.

Ausztráliában az árak zuhanni kezdtek, és egyes gazdák költségmegtakarítás céljából az állomány irtásában, vagy elajándékozásában gondolkodnak – írja a CNBC.

A Meat and Livestock Australia (MLA) adatai szerint a birkahús ára az elmúlt évben 70 százalékkal, kilogrammonként 1,23 dollárra zuhant.

Ausztrália a világ legnagyobb exportőre a téren, a birkahús 92, a juhok 57 százalékát exportálja az Agri Farming gyűjtése szerint.

"Ausztráliának több nagyon jó szezonja volt az elmúlt években, ami azt jelenti, hogy a juhállomány elérte a 78,75 millió darabot, ami 2007 óta a legnagyobb szám" - mondta Tim Jackson, az MLA globális ellátási elemzője.

A nagy juhállományt három év átlagon felüli csapadékmennyiség okozta Ausztrália juhtermelő régióiban, például Új-Dél-Walesben és Victoriában. A csapadék ideális a fű növekedéséhez, ami elősegíti az állatállomány takarmányozását és tenyésztését.

Praktikusan ez azt jelenti, hogy adott volt a terep az állomány drasztikus növekedéséhez, miközben a világpiaci árak csökkentek.

Az is baj, ha sok a birka. Fotó: Depositphotos
Az is baj, ha sok a birka. Fotó: Depositphotos

"Minél több eső esett, és minél tovább maradt élénk a piac, annál inkább arra ösztönözte a termelőket, hogy megtartsák a juhokat, amelyekről egyébként lemondtak volna, és ennek eredményeként a számok tovább nőttek" - mondta Andrew Spencer, a Sheep Producers Australia elnöke a CNBC-nek, utalva arra, hogy a farmerek több juhot tartanak a farmon ahelyett, hogy hizlalnák és vágóhidakra vagy piacokra küldenék az állatokat.

Kell neked egy birka?

"A gazdáknál masszívan visszaesett a jövedelmezőség. Sok juhnak nem biztos, hogy van piaca, ami a gazdáknak az állatok elpusztításához vezethet" - mondta Steve McGuire, a WAFarmers mezőgazdasági érdekvédelmi csoport alelnöke a CNBC-nek.

Hozzátette, hogy a gazdák sokkal inkább elajándékoznák az állatokat, minthogy vágják őket, de nem sok vevő akadt az ingyen juhokra, lévén megváltoztak a piaci körülmények.

McGuire megjegyezte, hogy a birkaárak zuhanása ellenére a kiskereskedelem még nem reagált indokolt mértékben a fejleményekre. A Woolworths Group, az egyik legnagyobb ausztrál szupermarketlánc bejelentette, hogy 20 százalékkal csökkenti a bárányhúsból készült termékek árát.

Ez az állattartókra nézve egyelőre várhatóan nem fog kellő keresletnövekedést róni, mivel ez a visszaesés is elmarad a világpiaci árak alakulásától.

Mint a legnagyobb exportőr, Ausztrália az Egyesült Államok, Kína, Katar, vagy egy Egyesült Arab Emirátusok piacaira lő.

A birkahús iránti kereslet mindig kérdéses, akár vallási, akár gasztronómiai preferenciák mentén.

Magyarországon nagyjából 40 deka bárányhúst esznek évente az emberek fejenként az elérhető mérések szerint. Ami hús előáll, javarészt tőlünk is exportra megy, jellemzően Olaszországba.

Vége a juhrománcnak

Juhból a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022. decemberében 872 ezer darab volt Magyarországon, anyajuhból ezen belül 693 ezer. Látványosabb visszaesés 2020-ban volt, azelőtt ennél jóval nagyobb volt az állomány.

Ausztráliában most azt a stratégiát választják, hogy nem engedik össze a hímeket és a nőstényeket, ezzel igyekezve megakadályozni a további szaporulatot.

A kereslet élénkülőben van, de ez még távolról sem gyógyír a húskészletnek a kezelésére.

A CNBC összeállítása alapján a helyi állattartók 60 százalékának véleménye szerint kedvezőtlenek a kilátások, épp azért mert túlságosan nagy, egyben jelenleg nehezen és rossz áron eladható készleten kénytelenek ülni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
Agrár Újabb adóterhet kaphatunk a nyakunkba
Szirmai S. Péter | 2024. január 31. 05:43
Az EU-illetékesek már komolyan tárgyalnak arról, hogy az European Green Deal és a fenntarthatósági stratégia következő állomásaként 2025-30 között bevezetik a 15 százalékos húsadót.
Agrár Megérkezett az áruházak polcaira az emberbarát édesség
Buksza blog | 2024. január 25. 15:29
Az édességekben használt kakaó alapanyagát termelő farmerek gyakran alig részesednek az óriási haszonból, amit az ezeket gyártó multik tesznek zsebre. Ők kaptak végre egy jó hírt.
Agrár Még nem lépték át Bukarest határát a mérges román gazdák
Privátbankár.hu | 2024. január 21. 12:58
Továbbra is Bukaresten kívül tüntetnek a mezőgazdasági termelők és fuvarozók, mivel a főpolgármester által engedélyezett, a parlament előtti téren tartandó háromnapos demonstrációt egy politikai párt hirdette meg, amelytől el akarnak határolódni - jelentette be a Bukarest egyik bejáratánál, Afumati térségében demonstrálók választott szószólója, Andrus Danut vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG