TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Biztosan nem lesz elég hosszútávon az, hogyha csak az autók és a gyárak károsanyag-kibocsátását csökkentjük, a mezőgazdaság hatékonyságán is nagyon sokat kell még fejleszteni ahhoz, hogy tényleg sikerüljön megmenteni a bolygót a várható pusztulástól.

Nagyon komoly változtatásokra lesz szükség a World Resources Institute tanulmánya szerint, hiszen több milliárdnyi embert kell ellátni majd anélkül, hogy bekövetkezzen a klímakatasztrófa .

Nehéz lesz kivitelezni

Mezőgazdasági tevékenység már így a szárazföld körülbelül 40 százalékán zajlik, és az emberiség teljes üvegházhatást okozó gázkibocsátásának negyedéért felelős. Csakhogy 2050-re a várakozások szerint közel 10 milliárdan lesznek a Földön, ráadásul egyre többen engedhetik meg maguknak a gyakoribb húsfogyasztást, így óhatatlanul arra kell készülnünk, hogy nőni fog a károsanyag-kibocsátás mértéke.

Óriási erdőirtás jöhet

Ha minden úgy maradna, mint most, 2050-re 56 százalékkal több kalóriát kéne előállítani, mint 2010-ben, és hogyha ezt a tenyésztők és gazdálkodók úgy akarnák elérni, hogy további erdőket irtanak ki, akkor India kétszeresének megfelelő területről vágnának ki fákat. Ez ahhoz vezetne, hogy biztosan nem sikerülne tartani az ENSZ által betervezett maximum 2 fokos globális felmelegedést még úgysem, hogyha drasztikusan lecsökkentik a járművek és a gyárak kibocsátását, mivel minden kivágott fa révén nőhet a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyisége.

Hatékonyabban kell termelni

A jelentés készítői szerint az teljesen irreális, hogy a vegetáriánus életmód világszinten igazán népszerűvé váljon, viszont az komoly segítség lenne, hogyha Európában és Amerikában, a két legnagyobb marha- és birkafogyasztó kontinensen mindenki csak 1,5 adag (kb. 200 gramm) ilyen húfélét enne hetente. A kutatók reményei szerint így többen ennének szárnyasokat, amiért a Föld is hálás lenne, ugyanis ugyanannyi csirkehús előállítása több mint 85 százalékkal kevesebb káros anyagot termel.

Emellett a kutatás készítői azt vetik fel a krízis potenciális megoldásaként, hogy jobban kell vigyázni a termőföldre is és hatékonyabban megművelni, például Brazíliában a legjobban menedzselt gazdaságok négyszer annyi marhahúst tudnak előállítani ugyanakkora területen, mint a legrosszabbak, csupán a trágyázási technikák fejlettsége és az egészségesebb szarvasmarhák miatt. Ha jelentősen csökken a terület, akkor pedig olyan terményeket kell kifejleszteni, amelyek ugyanakkora területen több termést hoznak.

A jelenleg meglévő farmokon például úgy lehetne csökkenteni a kibocsátást, hogyha kevesebb nitrogénalapú trágyát használnának, valamint kutatók dolgoznak egy olyan étrend-kiegészítőn, amelytől kevesebbet büfögnek majd a tehenek.

Pénzkérdés

Mindezek megvalósításához leginkább pénzre van szükség, ezért a jelentés készítői azt akarják elérni, hogy nemzetközileg is támogassák olyan műtrágyák gyártását, amelyek nem ennyire károsak, valamint a génszerkesztéssel ellenállóbb növények kifejlesztését. Az elmúlt három évben 51 ország összesen 570 milliárd dollárt költött az élelmiszergyártás fejlesztésére, ennek keretében készült ez a tanulmány is.

(New York Times)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
hírlevél