3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Noha az Egyesült Államok épp mindent megtesz azért, hogy gazdasági előnybe kerüljön és leváljon Kínáról, a legismertebb gyorséttermi lánc inkább az üzleti érdekeit nézi. A McDonald's bejelentette, hogy jelentősen megerősítené kitettségét és elkötelezettségét az ázsiai országban.

A múlt hónapban az amerikai székhelyű gyorséttermi vállalat arról állapodott meg, hogy visszavásárolja a Carlyle Group 2017-ben megszerzett 28 százalékos részesedését a kínai üzletágában, így 48 százalékos tulajdonrésze immár 6 milliárd dollár értékű, Hongkongot és Makaót is magában foglalja – írja a Reuters.

A lépés éles ellentétben áll azzal az uralkodó trenddel, hogy a multinacionális vállalatok a geopolitikai és gazdasági kihívások miatt visszavonnak befektetéseket Kínában, vagy akár teljesen kivonulnak onnan. Ilyen terület például a kulcsfontosságúvá váló technológia szektor - erről itt írtunk részletesen.

A McDonald's egyik előnye, hogy a kínai üzletágban többségi partnere, a CITIC legfelsőbb szintű politikai védettséget nyújt - mondta Jason Yu, a Kantar Worldpanel piackutató cég nagy-kínai ügyvezető igazgatója.

Ha nincs harag, nincs pofon

"Egy nagyon erős kínai állami tulajdonú konglomerátum partnereként nem lesznek a geopolitikai helyzet élvonalában, ez elég fontos" - mondta Yu. A McDonald's China, a Carlyle Group és a CITIC nem kívánt nyilatkozni a Reuters megkeresésére.

Más, a fogyasztókat célzó amerikai cégek, köztük a Starbucks, az Apple, a Coach-tulajdonos Tapestry és a sportruházati óriás Nike hasonlóan elkötelezettek maradtak a kínai piac iránt.

A Starbucks és a Nike, amelyek az alacsonyabb árazású hazai versenytársak által támasztott fokozott versennyel szembesülnek, azt láttatják, hogy igyekeznek agilisnak maradni.

A pénz beszél

Az Egyesült Államok hatalomban lévő kormánya egyre inkább szeretné gazdasági érdekeit leválasztani, egyben előrehelyezni a feltörekvő Kínával szemben.

Az USA demokrata vezetése többek között a technológiai szektorban igyekszik eltávolodni, akár jelentős költségek árán Kínától, a szektorban érintettek szerint erre évtizedekig esély sincs. A McDondald’s mostani lépése, és a többi ismert amerikai márka kitartása alapján a szolgáltatóiparban sincs.

Sokat költ a McDonald's, hogy nagyobbra vigye kínai boltját.
Sokat költ a McDonald's, hogy nagyobbra vigye kínai boltját.

Ha valaha, most kell rárepülni Kínára

Jason Yu szerint további digitalizációra és lokalizációra van szükség, a lokalizáció pedig kulcsfontosságú ahhoz, hogy Kína 140,2 milliárd dolláros gyorséttermi szektorát ellássák. Ez is azzal jár, hogy a visszavonulás helyett a cégnek további pénzeket kell költenie, hogy a piacon erős maradhasson.

Az Euromonitor szerint a kínai gyorséttermek piaci értéke 2025-ig évente átlagosan 4 százalékkal fog növekedni. Az országban a hamburgerre összpontosító éttermek közül a McDonald's dominál a piac 70 százalékos részesedésével.

Összevetésként, idén 15 új McDonald's étterem nyílt Magyarországon. A hazai éttermek az üzemeltetőnek tavaly 5,6 milliárd forintos nyereséget hoztak.

Kína lassuló gazdasági növekedése és az idei gyenge fogyasztói költekezés már eddig is ártott a kínai fogyasztói piacnak kitett globális vállalkozások eredményeinek, de a McDonald's jó helyzetben van ahhoz, hogy felülmúlja a gyenge átlagot - mondta Ben Cavender, a China Market Research Group sanghaji székhelyű ügyvezető igazgatója és stratégiai vezetője.

Szerinte a középosztálybeli fogyasztók és az országszerte alacsonyabb bérleti díjak kedvezően hatnak az ilyen vállalkozások üzleti várakozásaira.

"Ha valaha is volt olyan idő, hogy nagy tétet tegyünk a kínai befektetésekre, akkor az most van "

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Megint útra kel Orbán Viktor, folytatódik a "békemisszió"?
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:02
Csütörtökön már újabb állam- és kormányfőkkel lesz randevúja a magyar miniszterelnöknek.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt kaptak a britek
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 09:46
Tartotta a jegybanki célt az infláció júniusban is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG