<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Kína
Makro / Külgazdaság Jó hír Kínából: megint nőtt a feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 07:30
Ismét növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, három egymást követő hónapon át tartó visszaesést megtörve, miután a kínai hatóságok nagy mértékben enyhítették a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó, gazdaságbénító korlátozó intézkedéseket.
Makro / Külgazdaság A vendégek boríthatnak asztalt a G7 csúcstalálkozón
Káncz Csaba | 2022. június 26. 14:16
A pekingi pártlap szerint a világ a háború vagy béke válaszútjához érkezett. Berlin öt vendégország állam- és kormányfőjét hívta meg Elmauba, hogy a G7 oldalára állítsa őket a Moszkva elleni hatalmi harcban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A kínai elnök is békét akar Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 18:03
Hszi Csin-ping kínai elnök a béke helyreállítását sürgette Ukrajnában a BRICS-országok üzleti fórumának megnyitóján szerdán videókapcsolaton elmondott beszédében.
Makro / Külgazdaság Mi volt a cél? Kína vasárnap este rakétatesztet hajtott végre
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 08:52
Kína szárazföldi rakétaelhárítási tesztet hajtott végre, amely "elérte a várt célt" - közölte a védelmi minisztérium, amely védelmi célúnak minősítette a tesztet, nem pedig bármelyik ország ellen irányulónak.
Makro / Külgazdaság Hidat vertek Kína és Oroszország közé - szó szerint
Privátbankár.hu | 2022. június 10. 12:39
Megindították a teherforgalmat pénteken az Oroszország és Kína között az Amur folyón átívelő első közúti hídon, Blagovescsenszk és Hejhe között.
Makro / Külgazdaság Meglepően jó számok jöttek a kínai kereskedelemről
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 09:11
A korlátozások enyhítése után az export és az import is szépen alakult májusban.
Vállalat Szenvednek a kínai cégek a Covid-korlátozások miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 6. 08:45
Lassú lesz a szolgáltató ágazat kilábalása.
Makro / Külgazdaság Kína még soha nem vívott modern háborút – interjú egy kanadai biztonságpolitikai szakértővel
Káncz Csaba | 2022. június 3. 05:23
Kína az orosz-ukrán háború kapcsán értette meg, milyen elképesztően bonyolult vállalkozás lenne egy tajvani invázió - mondta lapunknak Stephen R. Nagy, a tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetem professzora, a Kanadai Globális Ügyek Intézetének munkatársa.  Hozzátette: belső kritikusai szerint Hszi elnök rendkívül rosszul kezelte az Egyesült Államok és Kína kapcsolatát. Káncz Csaba interjúja.
Makro / Külgazdaság Kína győzelmet hirdetett a sanghaji fertőzési hullám felett, de nem beszél a recessziós kockázatokról
Tiszóczi Roland | 2022. június 2. 18:37
Sanghajban véget ért a két hónapig tartó teljes lezárás, miközben a kormányzat továbbra is rendíthetetlen elkötelezettségét hangsúlyozza a zéró koronavírus politika mellett, annak ellenére, hogy a gazdaság a recesszió szélén tántorog, és az ország egyes részein továbbra is milliók vannak zárlat alatt.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja és Washington új Kína-politikája
Káncz Csaba | 2022. június 2. 15:35
Az oroszok Ukrajna elleni inváziója ellenére Kína számít továbbra is az Egyesült Államok legfőbb kihívójának.  Peking és Moszkva a közös katonai tevékenység fokozásával reagál az ázsiai geopolitikai környezet megváltozására.  Káncz Csaba jegyzete 
Részvény / Deviza / Áru Áldás lehet a horvát euró, száguld a Mol és az OTP
Eidenpenz József | 2022. június 2. 12:20
A magyar tőzsde szépen felülteljesíti az európai társait, a Mol és az OTP együtt húzzák az indexet, és kissé a forint is erősödik az újabb kamatemelés után. Az olajpiac bizonytalan, az OPEC hozhat mozgást. Van elemző, aki szerint az amerikai részvénypiac áll fordulat előtt, más a kínaiakat figyeli. A horvátok sokat spórolhatnak, ha eurójuk lesz.
Ingatlan Befellegzett Kínában az Airbnb-nek
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 10:16
Egy pekingi irodán kívül mindenét felszámolja a cég a távol-keleti országban, mégpedig a véget nem érő járványügyi korlátozások miatt, amit a Covid miatt tartanak fenn.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz hírt kapott Putyin Kínából
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 08:55
Kína 7,4 százalékkal kevesebb orosz kőolajat vásárolt az idei első négy hónapban.
Makro / Külgazdaság Putyin agressziója és az USA új Kína-politikája
Káncz Csaba | 2022. május 17. 15:14
Az amerikai külügyminisztérium weboldalán az USA és Tajvan kapcsolatára vonatkozó, két héttel ezelőtti komoly változtatás azt jelzi, hogy Amerika újraértékeli a régóta fennálló kínai politikáját. Ha Peking erőszakkal elragadná Tajvant, az kioltaná Amerika azon törekvését, hogy szabályokon alapuló rendet tartson fenn az Indo-Csendes-óceán térségében. Káncz Csaba jegyzete
Részvény / Deviza / Áru Készülhetünk a recesszióra, március eleji szintre gyengült a forint
Eidenpenz József | 2022. május 16. 12:40
Ma reggel 387-nél járt az euró, és a dollár is történelmi csúcsa közelében tartózkodik, de legalább az OTP erősebb. A friss kínai adatok is pocsékak, az USA-ban is arról ötletelnek, lesz-e recesszió. Fog-e még valamit is érni a terra?
Makro / Külgazdaság Ausztrália: agresszió a partoknál felbukkant kínai kémhajó
Privátbankár.hu | 2022. május 13. 10:04
Kínai kémhajó bukkant fel Ausztrália nyugati partjainál, ami agressziónak minősül - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter.
Makro / Külgazdaság Kína a "maga módján" dolgozik a béke előmozdításán
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 15:48
A német kancellárral beszélgetett a kínai elnök, nagyon szép szavak hangzottak el.
Makro / Külgazdaság Erősödő zúgolódás Kínában – a mindenható elnök a pozíciójával játszik
Káncz Csaba | 2022. május 9. 15:33
Ha Kína tovább lassul, a COVID járvány kikerül az irányítás alól, és az ország egyre kínosabb külpolitikai helyzetbe kerül az ukrajnai fejlemények miatt, a novemberi pártkongresszus kimenetele nyitottá válhat.  Márpedig a köznép körében a zúgolódás egyre hangosabb és nyíltabb.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Elon Musk örülhet: bedurran a Tesla-gyártás Sanghajban
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 11:49
Május közepére a normális szinten lesznek.
Makro / Külgazdaság Lassabban növekszik a kínai export, mint az év elején
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 07:32
Stagnált a kínai import és jelentősen lassult az export növekedése áprilisban, miután az ország szárazföldi részén a koronavírus-járvány első megjelenése óta kialakult, legsúlyosabb járványhullám megfékezésére a kínai hatóságok a gazdaságban is jelentős fennakadásokat okozó intézkedéseket alkalmaztak.
Makro / Külgazdaság Fagyos szelek fújnak Európából Kína felé
Káncz Csaba | 2022. május 3. 17:53
Putyin megmutatta Európának, hogy kontinensünknek egy új Kína-politikára is szüksége van. Az Európából érkező hideg szelek igazán nem hiányoznak Pekingnek, hiszen már enélkül is számos kihívással néz szembe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína hatalmas bajban van, szükség lesz a magántőkére
Privátbankár.hu | 2022. május 2. 16:00
Pekingben véget akarnak vetni a high tech óriások zaklatásának.
Makro / Külgazdaság Kína továbbra is elutasítja az Oroszország elleni szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. április 21. 12:34
Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön a dél-kínai Hajnan szigetén rendezett ázsiai gazdasági konferencia (Boao Forum for Asia, BFA) megnyitóján videokapcsolaton keresztül elmondott beszédében a világ országainak közös sorsáról és jövőjéről beszélt, de továbbra is Moszkva mellé állt.
Makro / Külgazdaság Putyin elszigetelése csúnyán visszaüt a Nyugat felé
Káncz Csaba | 2022. április 14. 16:41
Nem számíthatunk mostantól orosz együttműködésre olyan kérdésekben, mint az éghajlatváltozás, a fegyverzetellenőrzés és a leolvadó arktikus térség.  Moszkva ráadásul még bomlasztóbb erővé válhat olyan instabil régiókban, mint a Balkán, a Közel-Kelet és a Száhel-övezet.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína viharos vizeken – lázongás Sanghajban
Káncz Csaba | 2022. április 10. 16:10
A 26 milliós metropoliszban kezd megbomlani a társadalmi rend a Covid-lezárások miatt. Kína Moszkva iránti szövetségesi hűségének komoly ára van: egyre romlanak a politikai kapcsolatai az Európai Unióval. Káncz Csaba jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Ami Ukrajnában van, az csupán egy proxy-háború?
Eidenpenz József | 2022. április 10. 11:18
Észre sem vettük, és már egy új hidegháborúban vagyunk – méghozzá évek óta, és Kínával – mondták el geopolitikai szakértők az Aegon Alapkezelő konferenciáján. Ennek egyfajta leágazása az orosz-ukrán háború – Oroszország mellékszereplő. Kína doktrínái alapján rendszerint hajlandó hátát összevetve együtt harcolni más államokkal a közös ellenség ellen – ami főleg a Nyugat.
Makro / Külgazdaság Kína békét szeretne Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. április 5. 07:56
Kína az ukrajnai háború lezárását célzó béketárgyalások előmozdítására törekszik - mondta el Vang Ji kínai külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetése során.
Részvény / Deviza / Áru Már nem annyira emelkednek a Mészáros-papírok, új szankciók árnya a tőzsdéken
Eidenpenz József | 2022. április 4. 12:29
A tőzsdéken minimális emelkedés látható annak ellenére, hogy újabb szankciókról van szó az oroszok által elkövetett mészárlások megtorlására. A BUX felülteljesítő, a NER-részvények kezdeti megugrása csillapodott, de így is szép pluszban vannak. A forint kissé gyengült. Csillapodik a mémrészvény-őrület.
Makro / Külgazdaság Kína újabb frontot nyit a Csendes-óceánon
Káncz Csaba | 2022. április 3. 18:34
A szigetek ideális helyszínt biztosítanának a kínai hírszerzés számára, hogy elektronikus hírszerzéssel figyelje az ausztrál haditengerészeti mozgásokat.  Az új-zélandi védelmi miniszter szerint „a Salamon-szigetek a közös hátsó udvarunkhoz tartoznak”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanghajban brutálisan szétválasztják a kisgyermekeket szüleiktől a Covid miatt
Kormos Olga | 2022. április 2. 15:22
Sanghajban a Covid elleni védekezésben bármely eszközt bevetnek, még azt is, hogy egészen kisgyeremeket választanak el szüleiktől, akik sokszor órákig, napokig nem tudnak semmit róluk.
Makro / Külgazdaság Egymásra mutogat az EU és Kína
Privátbankár.hu | 2022. április 1. 18:35
A kínai elnök szerint az EU-nak független Kína-politikát kell alkalmaznia, az uniós vezetők pedig azt szorgalmazzák, Kína támogassa az ukrajnai háború befejezését, és ne hunyjon szemet Oroszország tettei felett.
Makro / Külgazdaság Ez az ország lehet a háború nevető negyedikje
Litván Dániel | 2022. április 1. 16:06
Kényes helyzetbe került az Oroszországgal hagyományosan baráti, Kínával hagyományosan ellenséges, a Nyugattal pedig távolságtartó viszonyban álló India az ukrán háború kapcsán. Azonban ha sikerül ügyesen lavíroznia az indiai diplomáciának, sok mindent kérhetnek kevés konkrét lépésért cserébe.
Makro / Külgazdaság Csúnyán megszenvedheti Németország, ha Kínában berobban a hatodik hullám
Privátbankár.hu | 2022. március 28. 15:23
A német gazdaság súlyos következményektől tart a sanghaji járványzárlat miatt.
Részvény / Deviza / Áru Nyakunkon a hatodik hullám, mézesmadzag Putyinnak
Eidenpenz József | 2022. március 28. 14:18
Jó hangulatban vannak az európai tőzsdék, egyes indexek két százalékkal is tudnak emelkedni. Nemcsak új tárgyalások kezdődnek a háborúzó felek között, de új érvek is felmerültek a béke mellett. Az OTP szépen emelkedik, a forint és a többi fontos részvényünk azonban gyengül. Jó formában vannak a kriptodevizák, nagy lezárások jöttek Kínában.
Makro / Külgazdaság Belehúztak az év elején a kínai iparvállalatok
Privátbankár.hu | 2022. március 27. 09:14
Erősödött a nyereségnövekedésük. 
Makro / Külgazdaság Így készül fel Tajvan a lopakodó kínai invázióra
Káncz Csaba | 2022. március 21. 15:23
Kijev sikeres ellenállása feltüzelte a tajvani lakosságot is, és ma már 70 százalékuk hajlandó fegyvert fogni az esetleges kínai megszállók ellen. Nő a közvélemény támogatása egy finnországi típusú „totális védelem” doktrína irányába is. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Kína üzenete Európának: szabaduljatok meg végre Amerikától!
Káncz Csaba | 2022. március 18. 18:33
A kínai pártlap szerint Európa kulcsproblémája az USA által vezetett NATO, amely keleti terjeszkedésével az első számú felelőse az ukrán válságnak. Az amerikai nyomás ellenére egyetlen arab állam sem vezetett be gazdasági szankciót Moszkvával szemben, ahogyan Kína, India, Pakisztán, Irán és Törökország sem. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Putyin ritkaföldfémjei veszélyeztetik az EU gazdasági biztonságát
Káncz Csaba | 2022. március 17. 15:47
Putyin elnök március 8-án aláírta azt a rendeletet, amely megtiltja kritikus ásványkincsek exportját. Az EU hidrogén technológiás fejlesztéseihez számos, oroszok által szállított fémre van szükség, így a platinára (itt 13 százalékos az orosz részarány), a titánra (23 százalék) és a vanádiumra (34 százalék). Káncz Csaba jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Ma van a Fed nagy napja, beerősödött a forint a hosszú hétvégén
Eidenpenz József | 2022. március 16. 12:17
A tőzsdék ma is optimisták, főleg Frankfurt és Párizs ugrik, de az OTP és a forint is húz. A kínai részvényeseknek nagyon jó napja van, az amerikaiakkal folytatott tárgyalások szépen haladnak. A ma esti Fed-ülés azonban sokáig meghatározhatja az irányt.
Makro / Külgazdaság Milliók életét nehezíti meg újból a koronavírus Kínában
Privátbankár.hu | 2022. március 13. 16:56
Emberek millióit érintik az újabb koronavírus-járványhullám megfékezésére bevezetett korlátozások Kínában, ahol a hatóságok a járványkezelés terén továbbra is ragaszkodnak a rendkívül szigorú, "zéró-Covid" néven emlegetett stratégiához.
Makro / Külgazdaság Kína kárörvendően figyeli az európai háborút
Káncz Csaba | 2022. március 4. 05:46
Az ukrán krízissel véget ért a Nyugat azon vágyálma, hogy az európai hatalmak is segítenek az Egyesült Államoknak Kína bekerítésében és meggyengítésében. Ha az USA és Oroszország hosszabb időre belebonyolódik a válságba, azzal újabb 5-10 év fejlődési lehetőséget adnak Pekingnek, ami után már a világon senki sem tudja megállítani Kínát. Káncz Csaba jegyzete.
Agrár Itt az első jele annak, hogy Kína Oroszország oldalára áll?
Privátbankár.hu | 2022. február 24. 11:42
A kínai vámhivatal zöld utat adott az orosz gabona behozatalának, ez pedig sokat jelenthet.
Makro / Külgazdaság Meglepő kivel egyeztet Kína az ukrán válság kapcsán
Privátbankár.hu | 2022. február 22. 08:36
Vang Ji kínai külügyminiszter önmérsékletre szólított fel minden érintett felet Ukrajna kapcsán, amikor kedden telefonon egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.
Makro / Külgazdaság Egy máig hullámzó áttörés – Nixon történelmi látogatása Pekingben
Káncz Csaba | 2022. február 21. 18:29
Nixon látogatása annak a folyamatnak az első lépcsőfoka lett, amely a 21. század elejére Kínát tette az USA legerősebb gazdasági és egyre inkább stratégiai kihívójává a világban. De mik voltak a két oldal motivációi a történelmi találkozó létrejöttéhez? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván csökkent az eladott mobiltelefonok száma Kínában
Privátbankár.hu | 2022. február 21. 14:46
Januárban éves összevetésben 17,7 százalékkal, 33,02 millióra csökkent az értékesített mobiltelefonok száma.
Makro / Külgazdaság A kínai elnök „tigrisvadászaton” – így csalja tőrbe a riválisait
Káncz Csaba | 2022. február 11. 16:18
Hszi elnök rendszeresen kiemeli beszédeiben, hogy a „pénzügyi kockázatokat” csökkenteni kell - ami alatt valójában azt érti, hogy meg kell akadályozni a kínai bankrendszer adósságválságának kitörését.  A Párt káderei és az üzleti körök közötti összejátszás rendszerszintű veszéllyé vált a kínai gazdaság számára.  Káncz Csaba jegyzete 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG