4p

Narendra Modi indiai miniszterelnök a szikh szeparatizmus elleni küzdelemre összpontosít, annak ellenére, hogy az ország kis vallási kisebbsége körében biztonsági és politikai aggályok miatt alig van támogatottsága - mondják tisztviselők és szakértők. A miniszterelnök a gazdaságot terhelő feszültségek ellenére nagyon jó pozícióban van, hogy egy harmadik ciklusra is elnyerje a választók bizalmát.

Az Észak-Indiában évtizedekkel ezelőtt eltiport szikh hazáért indított mozgalom az elmúlt hónapokban ismét globális figyelmet kapott, mivel az Egyesült Államok és Kanada indiai tisztviselőket vádolt meg azzal, hogy részt vettek az észak-amerikai szikh szeparatista vezetők elleni merényletekben.

A Reuters beszámolója szerint Újdelhi tagadja, hogy köze lenne egy Vancouver külvárosában júniusban elkövetett gyilkossághoz, de bejelentette, hogy az Egyesült Államok egy állítólagos New York-i összeesküvéssel kapcsolatos aggodalma miatt vizsgálatot indít. Azt állítja, hogy az ilyen összeesküvéseket a kormány semmilyen formában nem támogatja, és nem vadászik külföldön szikh szeparatistákra.

Az általában baráti Washingtonnal és Ottawával való diplomáciai viták rávilágítanak arra, hogy a szikh szeparatizmus mekkora szerepet játszik Modi hindu-nacionalista kormányának politikai számításaiban, amely jelenleg nyerésre áll, és jó eséllyel behúzza a jövő évi országos választásokat.

Indiai biztonsági tisztviselők azt mondják, hogy le kell csapniuk a Pandzsáb szikh központi területéhez kapcsolódó bűnözéshez fűződő szikh hálózatokra. A szikh nacionalisták elutasítják ezt az állítást, mondván, hogy Modi megpróbálja tönkretenni őket, és ezzel mozgósítani hindu bázisát.

Más kritikusok szerint Modi politikai haszonszerzés céljából használja ki a kérdést, miután a szikh farmerek a kormányára az egyik legnagyobb csapást mérték azzal, hogy kikényszerítették a mezőgazdasági termelés visszavágását.

Régi viszály

Minden bizonnyal India lesz globálisan nézve is az évtized legdinamikusabban növekvő gazdasága, a prognózisok évi 7 százalék körüli bővülést tartalmaznak, jelentős részt a belső fogyasztás felfutása miatt.

Mindezt úgy, hogy az egymilliárdos lakosságú országon belül jelentős, vallási alapú konfliktusok vannak.

A hinduk és muszlimok közötti viszály önmagában elgondolkodtatja a nagyberuházókat. Ebbe beleértendő olyasmi, hogy a legújabb félvezetőgyáraktól nem messze halálos áldozatokkal járó összetűzések vannak a tehenek miatt, lévén az egyiknek szent állat, a másik pedig eszi a marhahúst.

Tudunk diplomáciai forrásból régi anekdotákat, amikor a szikhek elleni harag miatt a helyi magyar követségen szolgálókat arra szólították fel, hogy adják fel a hagyományos ruházatukat és a hajviseletüket, máskülönben nem lehet szavatolni a biztonságukat.

Modi nagyon nyerésre áll

A miniszterelnök választási esélyeit egyre nagyobbnak tartják, különösen úgy, hogy pártja több fontos győzelmet aratott a napokban a helyi önkormányzati választásokon.

A kampány során Modi bejelentette, hogy a következő öt évben is folytatódik az a program, amely keretében havi 5 kilogramm gabonát biztosítanak az ország 800 millió legszegényebb lakosának. Pártja Madhya Pradesh-i újbóli megerősödését annak a programnak is köszönheti, amely havi 1250 rúpia ösztöndíjat kínál a szegényebb családokból származó, arra jogosult nőknek - az állam 50 millió választópolgárának mintegy 47 százalékát teszik ki a szebbik nem képviselői – emlékeztet a BBC.

Sok kommentátor az összes ilyen jóléti politikát populizmusnak nevezte, de a valóságban ez is kiemelte az indiaiak millióinak kiszolgáltatott életét, akik az állami segélyektől függenek.

Vallási feszültségek napi szinten gyötrik az orsazágot. Fotó: Depositphotos
Vallási feszültségek napi szinten gyötrik az orsazágot. Fotó: Depositphotos

Az India Today magazin augusztusi országos felmérése azt mutatta, hogy Modi népszerűsége egy évtizedes hatalomra kerülése után is töretlen: a megkérdezettek több mint fele úgy érezte, hogy továbbra is neki kell vezetnie Indiát.

Pártja, a BJP arzenálját hatalmas erőforrásai, a pártszervezet, a szilárd jóléti struktúrára épülő kormányzás és a nagyrészt támogató média teszi teljessé. Aligha meglepő, hogy Modi és pártja a jelek szerint a jövő évi harmadik ciklus megnyeréséhez vezető pozícióban van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt rendezik a legnagyobb Fidesz-Tisza-DK meccset vidéken
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 08:54
Magyar Péter bejárja az országot, de csak Békéscsabán kötött megállapodást, ezzel alaposan felkavarta a helyi állóvizet.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet az háborúban, Ukrajna átveheti a kezdeményezést egy szakértő szerint
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 07:25
Olaf Scholz német kancellár az orosz veszteségekről beszélt. Egy szakértő szerint Putyinnak nem kell tartania tömeges tiltakozásoktól. 
Makro / Külgazdaság Trumpnak szólt Biden lépése, de Orbán Viktornak fájhat a legjobban
Király Béla | 2024. május 28. 05:41
Az amerikai elnök két hete büntetővámot vetett ki a kínai elektromos autókra, megakadályozva, hogy piacra tudjanak lépni az ázsiai gyártók. A lépés mögött számos elemző elsősorban az elnökválasztás előtti belpolitikai csatározásokat sejti, ennek ellenére az intézkedésnek globális hatása lehet. Miután a magyar kormány nagy tétet tett többek között a kínai termékekre, a magyar gazdaságban is lesz következménye Joe Biden döntésének.
Makro / Külgazdaság Mégsem kell az akkugyár a kínaiaknak – lefújták egy projektet Németországban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:11
Nem olyan jó ötlet, mint elsőre tűnt.
Makro / Külgazdaság Fájdalmas spórolás helyett tudatos fogyasztásra lenne szükség
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 14:44
Kisebb kapacitású rugalmas atomerőművek révén lehetne a legkönnyebben megteremteni a biztonságos és versenyképes áron elérhető energiát Magyarországon - vélték a Klasszis Média Lapcsoport "E", mint Energia című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők. Aszódi Attila, Holoda Attila és Kiss Csaba abban is egyetértettek, hogy a vállalatoknak még tudatosabban kell az energiát használniuk.
Makro / Külgazdaság Nehezebb most előrejelezni a választások eredményét, mint korábban? Ezt is megkérdezzük Hann Endrétől a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 12:42
A Medián ügyvezető igazgatója június 5-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egy napon, június 9-én, vasárnap megtartandó önkormányzati és európai uniós választások apropóján zajló beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Hann Endrét, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Szerdától 600 forint egy liter benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 10:56
Ezen a héten szerdán ismét árváltozást tapasztalhatunk a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Magyar Péter mintha tanult volna Márki-Zay Péter hibáiból – véli Somogyi Zoltán
Csabai Károly | 2024. május 26. 18:26
A Political Capital szociológus társalapítójával a Klasszis Klub május 23-ai adásában beszélt arról, hogy mi a különbség Magyar Péter és a két éve ugyanígy exfideszesként Orbán Viktort legyőzni próbáló Márki-Zay Péter között. Emellett még szóba került az is, miért van a szokásosnál nagyobb eltérés most a közvélemény-kutatások között, hogyan működik majd az önkormányzati kettős rendszer, amit az idézhet elő, ha a június 9-ei választásokat nem a jelenlegi polgármester nyeri meg, így az ő ötéves mandátuma lejártáig, azaz októberig még a helyén marad, illetve, hogy Budapesten mire lehet számítani?
Makro / Külgazdaság Meglepő hírt kapott Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 17:10
Meglepetésre nemhogy nem csökkent, de még nőtt is a tartós javak megrendelésének száma.
Makro / Külgazdaság Az izraeli gazdaság visszakapaszkodott, de mi lesz, ha folytatódik a háború?
Bózsó Péter | 2024. május 24. 15:02
Az izraeli gazdaság visszapattant az első negyedévben, de a háború elhúzódásának esetén fennmaradhatnak a problémák, és a török kereskedelmi bojkott példája is tovább terjedhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG