India
Makro / Külgazdaság Kína vízháborút indított India és Kazahsztán ellen
Káncz Csaba | 2021. április 1. 18:50
Az új tibeti erőművek komoly veszélyforrást jelentenek Indiára, Kína stratégia ellenfelére. Peking 40 százalékkal kevesebb vizet enged át Kazahsztánba az Ili folyón, amely a geopolitikailag robbanásveszélyes Hszincsiang tartományban ered. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Amerikai-kínai összecsapás egy szigetcsoportért
Káncz Csaba | 2020. november 1. 13:08
Indiát irritálja Kína úgynevezett „Tengeri Selyemút” projektje. Az USA most nagykövetséget nyit a stratégiai fekvésű Maldív-szigeteken, 54 évvel azután, hogy a két ország felvette a diplomáciai kapcsolatokat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság India háborús hisztériában – Kína keményen figyelmeztet
Káncz Csaba | 2020. szeptember 17. 15:43
A hindu szupremáciát hirdető Modi kormánya depresszióval és ellenőrizhetetlen COVID-járvánnyal küszködik, így a beszorult rezsim folyamatosan tüzeli Kína ellen a lakosságot. De Új-Delhi is érzi, hogy a katonai erőviszonyok tekintetében komoly hátrányban van, ezért kiszivárogtatta egy különleges egység csodálatos képességeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Torkig vannak Kínával a szomszédai – titkos tárgyalások kezdődtek
Káncz Csaba | 2020. augusztus 25. 10:58
India, Japán és Ausztrália a színfalak mögött aktív, Kínát feltartóztató tárgyalásokat kezdtek beszállítási láncaik szorosabb koordinálásáról. India elkezdett lobbizni azért, hogy Moszkva csatlakozzon a Washington által vezetett Indo-csendes-óceáni szövetséghez – amellyel teljes lenne Kína bekerítése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin újraértékelheti szövetségét Kínával – katonai készülődés Indiában
Káncz Csaba | 2020. június 24. 15:22
A kínai pártsajtó nyílt fenygetéseket küld Új-Delhi címére, miközben India mozgósította 300 ezer katonáját.  Ez a konfliktus igazán nem hiányzott a Kremlnek, hiszen a koronavírus járvány és az alacsony olajárak még dominánsabbá tették Pekinget a kétoldalú kapcsolatokban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sorra lobbannak be a tűzfészkek Kína határán
Káncz Csaba | 2020. június 18. 11:39
A második Hidegháború korában a parázsló feszültségek két ponton is belobbantak Kína érdekszférájában. A volt dél-koreai külügyminiszter szerint a kulcskérdés az, hogy Kína ki akarja-e rúgni az USA-t Ázsiából? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A második világháború ismeretlen hadserege a végén London ellen fordult
Káncz Csaba | 2020. június 7. 14:48
A több milliós indiai katonaság London zászlaja alatt harcolt a második világháborúban, de aztán a függetlenség mellé állt. Új-Delhi már nem akar emlékezni a közös, önkéntes harcra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: rekordszámú megbetegedés Indiában, mégis lazítanak
MTI | 2020. június 6. 12:12
Minden eddiginél több koronavírusos fertőzöttet regisztráltak egy nap leforgása alatt Indiában, amely a járvány egyik európai gócát, Olaszországot megelőzve már a hatodik helyen áll a fertőzöttek számát tekintve. Ennek ellenére hétfőn tovább enyhítenek a járvány miatt bevezetett korlátozásokon.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: szupervulkánként robbanhat India
Káncz Csaba | 2020. március 31. 13:14
Az indiai kormány megnyitotta a koronavírus útját a nagyvárosokból a nyomorban tengődő falvak irányába. Márpedig a 800 millió, vidéken élő indiai egészségügyi ellátásáért felelős személyzet háromnegyede képesítetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1,3 milliárd ember számára jön kijárási tilalom Indiában
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 17:22
Narendra Modi, a világ második legnépesebb államának, India miniszterelnöke ma elrendelte az ország 1,3 milliárd lakosa számára a karantént: az indiaiak három hétig nem mozdulhatnak ki otthonaikból.
Makro / Külgazdaság Nem elég a koronavírus – Kína ellen még bekerítő hadjárat is készül
Káncz Csaba | 2020. február 25. 09:18
Óriási fegyvereladásokról születtek megállapodások annak ellenére, hogy az indiai költségvetés egyre szorultabb helyzete miatt a védelmi kiadásokat reál értékben megkurtították. De Washington és Újdelhi között a színfalak mögött számos területen feszültség is izzik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Így él az a 8 millió ember, akit három hónapja elvágtak az internettől
Privátbankár.hu | 2019. október 24. 11:54
Különös emberkísérlet zajlik az Indiához tartozó Dzsammu és Kasmír államban, mióta az indiai kormány augusztus elején úgy döntött, hogy visszavonja a tartomány különleges kiváltságait. Az indiai vezetés kijárási tilalmat rendelt el, nem nyithattak ki az iskolák, betiltották a nyilvános gyülekezést, és blokkolták az internet- és mobiltelefon-hálózatot.
Részvény / Deviza / Áru A nap grafikonja: jönnek az indiaiak?
Eidenpenz József | 2019. szeptember 20. 17:03
Indiában húszmilliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagról döntöttek, amit kitörő örömmel fogadott az ottani tőzsdeindex. India alacsony adókkal magához próbálja édesgetni azokat, akik az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt nem tudják, hol alapítsanak vállalkozást. Az árfolyamemelkedés egyébként hosszú távú, tíz év alatt 125 százalékkal ment a tőzsdeindexük.
Makro / Külgazdaság Az indiai filmipar előtt is kinyílnak a magyar filmstúdiók kapui
Baka F. Zoltán | 2019. augusztus 26. 14:59
Továbbá a vízhálózat kiépítésében is együttműködik a két ország, és a Richter terjeszkedését is segítené a magyar kormány.
Makro / Külgazdaság Összecsapnak az atomhatalmak? Felfordult az élet a vitatott ázsiai régióban
Kollár Dóri | 2019. augusztus 9. 06:05
India és Pakisztán hagyományosan rossz viszonyát már nem igazán kell bemutatnunk, ám ez a feszültség az elmúlt napokban olyannyira eszkalálódott, hogy a két dél-ázsiai ország lényegében a háború szélére került. Összeszedtük, hogy mi szabadította el az indulatokat.
Makro / Külgazdaság Putyin és Trump harca Indiáért – az eurázsiai tengely csábítása
Káncz Csaba | 2019. július 4. 08:45
India egy olyan „kétesélyes állam” lett, amelynek politikai kurzusa komolyan befolyásolja az eurázsiai integrációs folyamatokat, márpedig ez az orosz- és kínai stratégiák alapköve. Új-Delhiben erősödnek a hangok, ami szerint Indiának ebben a viharos globális geopolitikai helyzetben egy önálló stratégiai kurzust kell követnie. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 530 tonna aranyékszer cserélt gazdát az év elején
Privátbankár.hu | 2019. május 3. 09:46
Ez leginkább az indiai esküvőszezonnak köszönhető, a február-márciusi időszakban ugyanis rengetegen vásárolnak aranyékszert a világ második legnépesebb országában.
Makro / Külgazdaság Miért bukhat az indiai kormány? - 900 millió ember indul el választani
Káncz Csaba | 2019. április 11. 10:15
A feszült pakisztáni viszony a hindu nacionalista kormánypártot segíti, a földművesek és a fiatal álláskeresők viszont felettébb elégedetlenek. A választások után a következő indiai kormány külpolitikájának számos változással és kihívással kell számolnia. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Egymásnak ugrott a két atomhatalom: megbékél-e India?
Káncz Csaba | 2019. március 1. 09:15
Indiában jelenleg kampányidőszak van, így a pakisztáni gesztus nem tűnik elegendőnek. Korábban az amerikai külügyminisztérium közvetített, de ott most akkora a káosz, hogy a mai napig nincs kinevezve Dél- és Közép-Ázsiáért Felelős Államtitkár. Washington geopolitikai szövetségese kedvében jár, amellyel Pakisztánt és Kínát is üti. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika leghosszabb háborúja – a vietnámi vereség árnya
Káncz Csaba | 2019. február 6. 09:30
A talibán éppen úgy bármit megígér, mint 1973-ban a vietnámi ellenfelek a párizsi béketárgyalásokon, de amint az amerikai csapatok kiteszik a lábukat, az ígéretek betartatására már nem lesz lehetőség. Pakisztán számára az amerikai lépés örömünneppel ér fel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megöli a bolygót, de nem tudunk leállni vele
Privátbankár.hu | 2018. november 27. 17:20
Hiába a klímaváltozás és az egyre megfizethetőbb zöldenergia, a szén még jó ideig meghatározó szerepet fog játszani a világ energiamixében, így a károsanyag-kibocsátás érdemben nem fog tudni csökkenni. A globális szénipar motorja pedig Ázsia. Nem arról van szó, hogy itt nem ismernék fel, mennyire veszélyesek a szénerőművek a jövőre nézve - Indiában egyelőre muszáj ehhez az ágazathoz fordulni a stabil áramellátásért. De ezzel is leginkább Kína jár jól, mert amellett, hogy ők a világ vezető szénfelhasználói, nagy hasznot húznak abból, hogy ők építik fel más országok szénerőműveit.
Makro / Külgazdaság Putyin nagy dobása – de mit lép erre Amerika?
Káncz Csaba | 2018. október 4. 09:19
Az oroszok nagy fegyverüzlet lebonyolítására készülnek Indiával, amely a világ legnagyobb fegyverimportőre lett. Eközben tegnap a rúpia új történelmi mélypontra került a dollárral szemben. Az indiai kormányt is irritálja Trump „Amerika Mindenekelőtt” bezárkózása, ezért érezhető enyhülés kezdődött Pekinggel.
Makro / Külgazdaság Németország visszaesik a demográfiai ranglistán, de mi lesz 30 év múlva?
Fellegi Tamás | 2018. augusztus 3. 17:01
Németország már a világháborúk idején is a világ egyik legnépesebb országa volt, az 1990-es egyesülés idejére már a 12. helyre esett vissza, most viszont már a 17-en van, és épp ketten készülnek előzni. A lényeg persze nem Németország, az csak egy jó viszonyítási pont, hogy a mostanában hatalmasra növekedők hogy hagyják le a régi népes országokat.
Karrier Bébigyártás lombikban: 70 évesen is lehet szülni
Privátbankár.hu | 2018. július 31. 18:30
Európában korlátozott a lombikbébi-eljárások lehetősége, van azonban olyan ország, ahol szabályozás hiányában szinte mindenkit elvállalnak. Sok pár 50 felett is beáll a sorba, igaz, ott a gyermektelenség nagy hátránynak és szégyennek számít, ezért sokan még halálos veszélyt is képesek vállalni.
Makro / Külgazdaság Iráni olajimport: ki rezel be Trumptól?
Privátbankár.hu | 2018. július 18. 06:08
Miután Donald Trump kivonta az Amerikai Egyesült Államokat az Iránnal kötött hathatalmi egyezményből, meg is kezdi az Irán elleni szankciókat, köztük az iráni olajeladásokra vonatkozókat. Igen ám, de miután a többiek nem mondták fel az egyezményt, kérdés, kit kényszerít Trump szankciója, és kit nem?
Vállalat Beindult a világ legnagyobb mobiltelefon-gyára
Privátbankár.hu | 2018. július 9. 17:05
A Samsung Electronics megnyitotta legújabb gyárát Indiában - a cég szerint ez a világ legnagyobb mobiltelefongyártó üzeme.
Vállalat Az elektromos autóké a jövő? Komoly befektetésbe kezd a Bosch
Privátbankár.hu | 2018. június 20. 17:31
A következő években több milliárdot fektetnek a szektorba.
Makro / Külgazdaság Milyen lesz a világgazdaság 2050-ben? Jött egy jóslat
Fellegi Tamás | 2018. május 16. 18:01
A világgazdaság most épp fellendülőben van, és remélhetőleg összességében a következő évtizedekben sem lesznek nagy visszaesések, de az biztos, hogy az egyes országok növekedése eltérő lesz, így átrendeződik addigra a világgazdasági erőtér. Nézzük, kik lesznek a legnagyobbak, a PricewaterhouseCoopers becslései szerint.
Makro / Külgazdaság Anglia a birodalmi múltba réved és légvárakba kapaszkodik
Káncz Csaba | 2018. április 21. 09:01
London erősíti az észak-európai biztonságpolitikai tengelyt, amely a brit szigetektől a Baltikumig húzódik. Boris Johnson külügyminiszter újra megpróbálja félrevezetni a briteket, ahogyan ezt már a Brexit kampány idején is tette. India példája jól mutatja, hogy milyen légvárakba kapaszkodik London.
Makro / Külgazdaság India gazdasági növekedése a 10 százalékot is elérheti
Privátbankár.hu | 2018. április 16. 15:30
Az indiai gazdaság már most is 7 százalékkal növekszik, és egyik legnagyobb cégének vezetője szerint a mérték akár kétszámjegyűre is felszaladhat.
Részvény / Deviza / Áru Eldobják az aranyat és részvényeket vesznek az egyik legnagyobb országban
Privátbankár.hu | 2018. március 22. 15:11
India szegény ország volt a közelmúltig, de most gyors növekedésnek indult, így a vagyonképződés is zajlik. Eddig az aranyra esküdtek, most azonban felfedezik a részvénypiacokat.
Makro / Külgazdaság Évszázadunk nagy küzdelme: lakhatatlanná válnak a világvárosok?
Káncz Csaba | 2018. február 13. 08:36
Számba vesszük azon világvárosokat, ahol hamarosan a Fokvárosihoz hasonló, kritikus ivóvíz-helyzet alakulhat ki. Peking felszíni vizeinek 40 százaléka már olyannyira elszennyeződött, hogy mezőgazdasági vagy ipari használatra sem alkalmas.
Makro / Külgazdaság Kína ráteszi a kezét az Indiai-óceánra
Káncz Csaba | 2017. december 6. 10:51
Új-Delhi attól tart, hogy a Maldív-szigetek politikai vezetését most kilóra megvette Peking és ezzel India befolyása tovább csökken az Indiai-óceánon. A kínaiak kikötőkbe, ipari létesítményekbe és olajvezetékekekbe invesztálnak olyan – Indiával szemben többnyire ellenséges – szomszéd országokban, mint Mianmar, Sri Lanka, Banglades és Pakisztán. Lehetséges, hogy hamarosan át kell nevezni az Indiai-óceánt?
Makro / Külgazdaság Ez a muzulmán atomhatalom a következő időzített bomba
Privátbankár.hu | 2017. december 2. 18:23
A vallási szélsőségesek halálos áldozatot követelő demonstrációkat rendeztek, és győztek, a hadsereg nem engedelmeskedett a kormánynak, a vezető politikusok ellen korrupciós vizsgálatok folynak. Az ország devizatartalékai folyamatosan fogynak, az elnök azt bizonygatja, hogy nincs szükség mentőcsomagra. Mindezek mellett atomhatalom.
Makro / Külgazdaság Nagy bizniszre készül az EU Indiában
Privátbankár.hu | 2017. október 6. 14:56
Elkezdődtek a tárgyalások a szabadkereskedelmi tárgyalásokról.
Makro / Külgazdaság Felfoghatatlan veszély - nem is hinnéd, hogy milliók halnak meg emiatt
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 26. 20:20
A világ második legnépesebb országa óriási közegészségügyi gondokkal küzd, minden 10. ember a szennyezettség miatt hal meg. Indiában a pocsék csatornázottság és a társadalomba berétegződött kasztrendszer, valamint a kulturális különbségek miatt is gondok vannak a vécék elterjedésével, ráadásul ahol vannak sem használják őket sokszor. Mi lenne a megoldás?
Makro / Külgazdaság A nap rejtélye: valami nagyon furcsa történt az indiai kóborkutyákkal
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 17. 15:21
Szokatlan színű állatokat találtak Mumbaiban.
Makro / Külgazdaság Ide inkább ne utazz el, ha nem akarsz halálos vírust kapni
Privátbankár.hu | 2017. július 18. 11:52
Már 21 halálos áldozata van a dengue-láznak Indiában, figyelmeztetik a turistákat.
Makro / Külgazdaság Néhány év, és a mélybe zuhannak az energiaárak
Fellegi Tamás | 2017. június 16. 16:30
Ahogy a napelemek által előállított energia ára csökken és a megújulók aránya látványosan kezd előretörni az áramtermelésen belül, sorra módosulnak a jövőbeni előrejelzések. Most itt egy részletes elemzés arról, mire számíthatunk 2040-ig. Ha minden igaz, a jövő rózsás, pontosabban zöld.
Részvény / Deviza / Áru Újabb pofon érik az olajárnak: Kína és India az elektromos autót támogatja
Privátbankár.hu | 2017. május 13. 11:03
Az Ázsiában most még növekvő olaj iránt kereslet hamarabb elérheti csúcsát, majd csökkenésnek indulhat, mint eddig gondolták. India és Kína ugyanis élére áll az innovációnak, nem kis részben környezeti okok miatt, és az elektromos autók elterjedését szorgalmazzák a két országban.
Makro / Külgazdaság Pofozkodás indult a két nukleáris hatalom között: de kik állnak a háttérben?
Káncz Csaba | 2017. május 4. 13:05
Tavaly ősszel már hónapokig lőtte egymást India és Pakisztán és most egy véres incidens miatt újra örvénybe kerültek a kapcsolatok. Az elmúlt években az USA „globális stratégiai partnerséget” kötött Indiával, azon fő céllal, hogy Új Delhit a Kína-ellenes nyugati katonai-stratégiai offenzíva egyik frontállamává tegye Japán és Ausztrália mellett.
Vásárló Ez már nem a mi autónk: máshol gyártják a Suzukit
Privátbankár.hu | 2017. április 27. 07:08
Japánból jön az új Swift.
Vásárló 10 év múlva már olcsóbb lehet az elektromos autó, mint a belsőégésű
Fellegi Tamás | 2017. április 25. 12:58
Eddig nem terjedtek gyorsan az elektromos autók, de ahogy az áruk versenyképes lesz a 100 éve használt belsőégésűekkel összevetve, vélhetően átáll rájuk a világ. Nézzük, hogy történhet mindez, különös tekintettel Kínára, amely már ma is messze az új autók legnagyobb piaca.
Vállalat Magyarországon bővít az indiai cég
Privátbankár.hu | 2017. április 18. 13:06
Ez 500 új munkahelyet jelent.
Vállalat Nem mindennapi felvásárlás: itt terjeszkedik a Vodafone
Privátbankár.hu | 2017. március 20. 09:51
Megerősítenék a helyüket az ázsiai piacon, Indiában vették meg az egyik riválisukat.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhant a világ ötödik legnépesebb országának gazdasága
Fellegi Tamás | 2017. március 8. 14:41
A frissen megjelent adatok alapján Brazília gazdasága 3,6 százalékkal zsugorodott tavaly, ráadásul úgy, hogy az előző év is hasonló volt. Az ország nehezen heveri ki a korábbi kormányok baklövéseit, de a pénzügyminiszter szerint a fogyasztásban már látszanak a javulás jelei, és idén talán már egy nagyon pici növekedés is összejön.
Makro / Külgazdaság Sűrű évünk lesz – mi vár a feltörekvő országokra?
Privátbankár.hu | 2017. február 20. 14:46
Tavaly valóságos ralit láthattunk a feltörekvő piaci részvények piacán. A folyamat fő mozgatórugói egyebek mellett a helyi politikai események, az árupiaci árak magához térése és a hozamvadászat voltak. Kérdéses ugyanakkor, hogy ez idén is kitarthat-e, ráadásul sok múlik azon, hogy végül meddig megy el Trump protekcionizmusa. A Fidelity összegyűjtötte azokat a tényezőket, amelyek hatással lehetnek ebben az évben a feltörekvő országok gazdaságára.
Friss
hírlevél
depositphotos