<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
India
Makro / Külgazdaság Több „Almát” fognak gyártani Indiában
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 09:39
Az amerikai vállalat termékeinek akár 25 százalékát Indiában készíthetik.
Makro / Külgazdaság Putyin már Indiában is gyártatja a Kalasnyikovokat
Privátbankár.hu | 2023. január 17. 15:30
Egy orosz-indiai vegyesvállalat a főszereplő ebben.
Makro / Külgazdaság Vallási ellentétek - szupervulkánként robbanhat India
Káncz Csaba | 2023. január 16. 15:13
A közösségi feszültségek a szubkontinens felosztásának 75 évvel ezelőtti, traumatikus folyamatában gyökereznek. Ha a politikai üstökösként emelkedő hindu pap lenne jövőre Modi miniszterelnök utódja, India befejezhetné átmenetét a hibás és törékeny demokráciából egy teokratikus állammá. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt tombol a tavasz, Indiában viszont túl hideg van a tanuláshoz
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 08:06
Köd és hideg van India északi részén, a téli szünetet is meghosszabbították, késnek a repülőgépek is.
Makro / Külgazdaság Elképesztő tudású drónok jelentek meg a hadszíntereken
Káncz Csaba | 2022. november 22. 15:51
A negyedik ipari forradalom radikálisan megváltoztatja a hadviselést. Elképesztő drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság 32 év után elengedték Radzsiv Gandhi merénylőit
Privátbankár.hu | 2022. november 11. 18:32
Szabadon engedte Radzsiv Gandhi néhai indiai miniszterelnök gyilkosait pénteken az indiai legfelsőbb bíróság.
Makro / Külgazdaság Lavrov belengette az orosz-indiai közös fegyvergyártást
Privátbankár.hu | 2022. november 8. 15:56
Oroszország és India megvitatta a haditechnikai együttműködés kilátásait, beleértve a korszerű fegyverek közös gyártását.
Makro / Külgazdaság Európa új, nagy barátja az indo-csendes-óceáni térségben
Káncz Csaba | 2022. szeptember 26. 15:40
India második repülőgép-hordozójának vízre bocsátása megerősíti az ország azon törekvését, hogy vezető szerepet töltsön be az indo-csendes-óceáni térségben. De az India és az EU közötti kereskedelmi forgalom tavaly még a felét sem érte el például a német-kínai kereskedelemnek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Biden komoly fenyegetést küldött Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 09:03
Az orosz elnök meglehetősen ellentmondásos nyilatkozatokat tett, miután sem Kína, sem India nem állt ki a háborús törekvéseik mellett. Beszélt a békeszándékáról, de durván meg is fenyegette Ukrajnát. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Történelmi esemény: elkészült India első repülőgéphordozója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 2. 11:29
Indiában elkészült az ország első hazai gyártású repülőgéphordozója, Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken történelminek nevezte az eseményt, s felhívta a figyelmet az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságának megőrzésére.
Makro / Külgazdaság Betarthatatlan ígéretet tett az indiai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 10:27
Narendra Modi indiai miniszterelnök az ígérte hétfőn, országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy a következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát.
Makro / Külgazdaság Így segíti Putyint Kína és India a nyugati szankciók kivédésében
Tiszóczi Roland | 2022. július 10. 12:11
Egy indiai cementgyártó jüanért vásárol orosz szenet, amibe India legnagyobb magánhitelezője, a HDFC Bank is beszállt, miközben egyre több részlet derül ki olyan kereskedelmi kapcsolatokról, amelyek a Moszkva elleni nyugati szankciókat hivatottak tompítani.
Makro / Külgazdaság Összeomlott Srí Lanka gazdasága
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:43
Srí Lanka teljes gazdasági összeomlását jelentette be szerdán a szigetország miniszterelnöke a törvényhozásban.
Makro / Külgazdaság Európa, köszi! – Nyomott áron ömlik az orosz olaj és szén Indiába
Privátbankár.hu | 2022. június 18. 15:26
Elképesztő ütemben növekedik az orosz energiahordozók importja, az európai szankciók miatt nagyon olcsón vásárolnak az indiaiak.
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Európa erősebben magához láncolná ezt a nagyhatalmat
Káncz Csaba | 2022. május 1. 18:01
Az EU évek óta szabadkereskedelmi megállapodást próbál kötni Indiával, de Brüsszellel ellentétben London ezt már idén tető alá hozhatja. Németország és más EU-országok fegyvergyárai már régóta érdeklődnek az óriási piac iránt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin elszigetelése csúnyán visszaüt a Nyugat felé
Káncz Csaba | 2022. április 14. 16:41
Nem számíthatunk mostantól orosz együttműködésre olyan kérdésekben, mint az éghajlatváltozás, a fegyverzetellenőrzés és a leolvadó arktikus térség.  Moszkva ráadásul még bomlasztóbb erővé válhat olyan instabil régiókban, mint a Balkán, a Közel-Kelet és a Száhel-övezet.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Miért hallgatott India 1956-ban és miért hallgat most is Ukrajnával kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2022. április 12. 05:43
Új-Delhi különösen óvatos, amikor Moszkva véres külföldi intervenciókba bonyolódik. India stratégiai érdekei nyugatra az Indiai-óceán régiójától a Földközi-tenger keleti részéig terjednek, ahol Görögország, egy hagyományosan tenger-orientált állam található. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ez az ország lehet a háború nevető negyedikje
Litván Dániel | 2022. április 1. 16:06
Kényes helyzetbe került az Oroszországgal hagyományosan baráti, Kínával hagyományosan ellenséges, a Nyugattal pedig távolságtartó viszonyban álló India az ukrán háború kapcsán. Azonban ha sikerül ügyesen lavíroznia az indiai diplomáciának, sok mindent kérhetnek kevés konkrét lépésért cserébe.
Makro / Külgazdaság Kína üzenete Európának: szabaduljatok meg végre Amerikától!
Káncz Csaba | 2022. március 18. 18:33
A kínai pártlap szerint Európa kulcsproblémája az USA által vezetett NATO, amely keleti terjeszkedésével az első számú felelőse az ukrán válságnak. Az amerikai nyomás ellenére egyetlen arab állam sem vezetett be gazdasági szankciót Moszkvával szemben, ahogyan Kína, India, Pakisztán, Irán és Törökország sem. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság A Kína és India közötti harc újabb fronton folytatódik
Káncz Csaba | 2022. január 30. 17:27
India belép a közép-ázsiai geopolitikai játszmába, miközben sikerült megszereznie egy stratégiai fontosságú kikötőt Srí Lankán. A Himalájában tovább folyik a huzakodás a két nagyhatalom között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Felbolydult darázsfészekben erősítené jelenlétét az Európai Unió
Káncz Csaba | 2022. január 26. 18:33
A Vörös-tenger térségében már számos hatalom küzd kikötőkért és befolyásért. Érezhetően francia kezdeményezésre az EU most beszáll ebbe a játszmába, amely egyben lehetőséget nyújt a stratégiai kapcsolatok megerősítésére Indiával. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin eladja a csodafegyverét Kínának és Indiának
Káncz Csaba | 2021. november 17. 15:00
A lépéssel Moszkva megváltoztatja Eurázsia előnyére - és a Nyugat hátrányára - a katonai erőviszonyokat.  Az Sz-500 Prométeusz azok után nem csak Oroszországot védené, hanem Eurázsia nagy részét is egy olyan új generációs rakétavédelmi pajzzsal, amelyet kimondottan a NATO légi képességeire lett kifejlesztve.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Most meg a zikavírus terjed Indiában
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 12:28
India északi részén 127-en fertőződtek meg a zikaláz vírusával, és a betegek száma tovább emelkedik - közölte az állami NDTV televíziós csatorna hétfőn Uttar Prades állam hatóságaira hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Ki győzött, India vagy a vírus?
Litván Dániel | 2021. november 6. 17:24
Indiában a járvány tavaszi tombolása után minden adat a koronavírus terjedésének gyors lassulását mutatta. Narendra Modi miniszterelnök az oltási kampányt és kormányának járványkezelését méltatja, valójában azonban nem ez lehet a háttérben.
Makro / Külgazdaság India új külpolitikai kurzusa – Franciaország és Izrael kiemelt szerepet kap
Káncz Csaba | 2021. október 22. 18:06
Új-Delhi több ok miatt is kinyújtja kezét a Kelet-Mediterráneum és Európa felé. Az AUKUS szerződés okozta sokkot követően Macron francia elnök azonnal hívta Modi indiai miniszterelnököt, megvitatva „India és Franciaország szorosabb együttműködését az Indo-csendes-óceáni térségben”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az első tűszúrásmentes vakcina
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 27. 12:07
ZycoV-D néven 2021. augusztus 20-án vészhelyzeti engedély kapott Indiában a világ első tűszúrásmentes (intradermális) DNS plazmid vakcinája.
Makro / Külgazdaság Az USA és India teljesen új alapokra helyezi kapcsolatait Kínával
Káncz Csaba | 2021. július 28. 18:41
A NATO 72 éves történetében első alkalommal fordul elő, hogy egy európai területi védelemre berendezkedett szervezet a Föld túloldalán fekvő államot nevez meg ellenfélként. Indiában erősödnek a hangok hivatalos körökben, hogy újra kell vizsgálni az „Egy Kína elvet”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb 50 ezer katonát vezényel a vitatott kínai határra India
Káncz Csaba | 2021. június 30. 14:34
Kína szalámi-taktikát alkalmazó térnyerése az elmúlt napokban két komoly figyelmeztetést váltott ki Indiából. Az indiai külügyminiszter és a görög miniszterelnök egyetért abban, hogy a nemzetközi jognak uralkodnia kell az Indo-csendes-óceáni, és a Kelet-Mediterrán térségben. Káncz Csaba jegyzete
Közérdekű Újabb koronavírus-mutánst azonosítottak Indiában
MTI | 2021. június 21. 09:36
Az eredeti indiai variáns, a delta nyomán ez a delta plusz nevet kapta.
Makro / Külgazdaság Új napi halálozási rekordot jelentett India, miután felülvizsgálták az adatokat
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 07:51
6148-an haltak meg az országban a koronavírussal összefüggésben 24 órán belül.
Részvény / Deviza / Áru Egekbe emelték az OTP célárát, lesz-e újabb ródium-rodeó?
Eidenpenz József | 2021. május 31. 12:45
Németországban és Magyarországon esik, másutt emelkedik a tőzsdeindex, miközben London és New York zárva. Több optimista adat érkezett, de a briteknél ismét nő a fertőzések száma, Németországban pedig az infláció. Megállni látszik a ródium száguldása, amely eddig az árupiacok titkos sztárja volt.
Részvény / Deviza / Áru Ezer százalékkal emelkedett a GameStop társa, nagy a para az indiai mutáns miatt
Eidenpenz József | 2021. május 28. 12:23
Ismét jó a hangulat az európai tőzsdéken, pedig a hírek vegyesek, és egyre többen tartanak az indiai mutáns gyors terjedésétől. A GameStop-on edződött kisbefektetők ezúttal az AMC-t nézték ki maguknak. A magyar piacon egy index átsúlyozása okozott nagy forgalmat. Mikor vegyünk eurót a nyaraláshoz?
Közérdekű Indiában máris újabb járvány ütötte fel a fejét
MTI | 2021. május 23. 13:47
A koronavírus tombolásával egyidejűleg tovább terjed egy másik, sok esetben halálos lefolyású kór Indiában; az egyébként ritka "feketegomba" fertőzés.
Makro / Külgazdaság „Ez a válság is el fog múlni” – helyszíni interjú az indiai Covid-krízisről
Wéber Balázs | 2021. május 13. 05:37
Bár Indiát tavasszal valóban telibe kapta a Covid-válság, a negatív hatások egyes államokra, régiókra, városokra korlátozódnak, mondta el a Privátbankár.hu-nak Rajesh Ranganathan. A Dél-Indiában élő pénzügyi tanácsadó szerint az emberek a jövőben többet tesznek majd félre, és kevesebbet mozdulnak majd ki, ugyanakkor néhány éven belül nagyrészt visszatérhetnek a normális élethez. A lapunknak adott interjúban beszélt arról is, hogy miért most ugrott meg a fertőzésszám, kiket sújt leginkább a krízis, vannak-e halottégetések a krematóriumokon kívül, betartják-e a helyiek a karantént, bíznak-e a vakcinákban, és összességében hogyan tekintenek a mostani időszakra.
Makro / Külgazdaság Legalább 17 országban jelen van az indiai vírusvariáns a WHO szerint
MTI | 2021. április 28. 07:08
Legalább 17 országban van jelen a koronavírus indiai variánsa, amely vélhetően felelős az Indiában kialakult egészségügyi válságért - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Makro / Külgazdaság Koronavírus: szupervulkánként robban India
Káncz Csaba | 2021. április 26. 15:55
Számos oka van annak, hogy India ilyen látványosan és drámai gyorsasággal esett el. Kína gúnyosan figyeli, hogy a Nyugat gyakorlatilag magára hagyta állítólagos szövetségesét. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Klímacsúcs után: óriási kérdőjelek Kína és India kapcsán
Káncz Csaba | 2021. április 25. 14:31
A globális klímacsúcson a vezetők egymást túllicitálva tették meg ígéreteiket az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére. De Kína és India esetében gigantikus kérdőjelek maradtak a vállalások teljesíthetősége tekintetében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Annyira súlyos a járványhelyzet Indiában, hogy az USA gyors segítséget küld az országba
MTI | 2021. április 25. 07:55
Azt a Fehér Ház egyelőre nem közölte, hogy pontosan mi is lesz ez a segítség.
Makro / Külgazdaság Kína vízháborút indított India és Kazahsztán ellen
Káncz Csaba | 2021. április 1. 18:50
Az új tibeti erőművek komoly veszélyforrást jelentenek Indiára, Kína stratégia ellenfelére. Peking 40 százalékkal kevesebb vizet enged át Kazahsztánba az Ili folyón, amely a geopolitikailag robbanásveszélyes Hszincsiang tartományban ered. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Amerikai-kínai összecsapás egy szigetcsoportért
Káncz Csaba | 2020. november 1. 13:08
Indiát irritálja Kína úgynevezett „Tengeri Selyemút” projektje. Az USA most nagykövetséget nyit a stratégiai fekvésű Maldív-szigeteken, 54 évvel azután, hogy a két ország felvette a diplomáciai kapcsolatokat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság India háborús hisztériában – Kína keményen figyelmeztet
Káncz Csaba | 2020. szeptember 17. 15:43
A hindu szupremáciát hirdető Modi kormánya depresszióval és ellenőrizhetetlen COVID-járvánnyal küszködik, így a beszorult rezsim folyamatosan tüzeli Kína ellen a lakosságot. De Új-Delhi is érzi, hogy a katonai erőviszonyok tekintetében komoly hátrányban van, ezért kiszivárogtatta egy különleges egység csodálatos képességeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Torkig vannak Kínával a szomszédai – titkos tárgyalások kezdődtek
Káncz Csaba | 2020. augusztus 25. 10:58
India, Japán és Ausztrália a színfalak mögött aktív, Kínát feltartóztató tárgyalásokat kezdtek beszállítási láncaik szorosabb koordinálásáról. India elkezdett lobbizni azért, hogy Moszkva csatlakozzon a Washington által vezetett Indo-csendes-óceáni szövetséghez – amellyel teljes lenne Kína bekerítése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin újraértékelheti szövetségét Kínával – katonai készülődés Indiában
Káncz Csaba | 2020. június 24. 15:22
A kínai pártsajtó nyílt fenygetéseket küld Új-Delhi címére, miközben India mozgósította 300 ezer katonáját.  Ez a konfliktus igazán nem hiányzott a Kremlnek, hiszen a koronavírus járvány és az alacsony olajárak még dominánsabbá tették Pekinget a kétoldalú kapcsolatokban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sorra lobbannak be a tűzfészkek Kína határán
Káncz Csaba | 2020. június 18. 11:39
A második Hidegháború korában a parázsló feszültségek két ponton is belobbantak Kína érdekszférájában. A volt dél-koreai külügyminiszter szerint a kulcskérdés az, hogy Kína ki akarja-e rúgni az USA-t Ázsiából? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A második világháború ismeretlen hadserege a végén London ellen fordult
Káncz Csaba | 2020. június 7. 14:48
A több milliós indiai katonaság London zászlaja alatt harcolt a második világháborúban, de aztán a függetlenség mellé állt. Új-Delhi már nem akar emlékezni a közös, önkéntes harcra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: rekordszámú megbetegedés Indiában, mégis lazítanak
MTI | 2020. június 6. 12:12
Minden eddiginél több koronavírusos fertőzöttet regisztráltak egy nap leforgása alatt Indiában, amely a járvány egyik európai gócát, Olaszországot megelőzve már a hatodik helyen áll a fertőzöttek számát tekintve. Ennek ellenére hétfőn tovább enyhítenek a járvány miatt bevezetett korlátozásokon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG